Mes, moterys, viena kitai tikrai galim geriausiai patarti, tad jei dabar galvojate, kaip praturtinti kasdienę mitybą paskaitykite šių trijų moterų patirtis. Jos sutiko 3 savaites viską gaminti su viso grūdo miltais, paskaitykite, kaip joms sekėsi.

Agnė Narvydienė, Kaunas „Buvau priversta praplėsti žinių akiratį”

Mėgstu gaminti, o ypač viską kas saldu, nes abu su vyru negalime atsispirti saldumynams ir įvairiems kepiniams. Tačiau vos prieš keletą savaičių namuose atsirado naujas narys, nors pastarasis dar į saldumynus nesižvalgo, bet vistiek priverčia pradėti galvoti kaip tai kas skanu padaryti nors kiek sveikiau. Manau viso grūdo miltai yra vienas iš žingsnių siekiant šio tikslo. Iki šio „Malsena“ ir „Beatos virtuvės“ eksperimento apie viso grūdo miltus buvau girdėjusi, tačiau plačiau nesidomėjau ir, žinoma, nebuvau bandžiusi, tad laimėjusi visą dėžę viso grūdo „Malsena“ miltų galima sakyti buvau priversta praplėsti žinių akiratį.

Bandymai prasidėjo tą pačią dieną gavus prizą, vakarienei viriau varškėtukus, į kuriuos dėjau pusę tradicinių kvietinių miltų ir pusę kvietinių pilno grūdo „Malsena“ miltus. Ir rezultatas tikrai nenuvylė, nes pasikeitė tik spalva. Po to bandžiau greitai paruošiamas rugines bandeles su viso grūdo ruginiais miltais „Malsena“, grikių ir speltų miltų lietinius, speltų miltų kriaušių pyragą (vietoj kriaušių dėjau obuolius), obuolių pyragą su avižiniais miltais, varškės sausainius (su viso grūdo „Malsena“ speltų miltais), varškės keksą (dėjau pusę speltų miltus ir tradicinius kvietinius), taip pat išbandžiau cinamoninius bananinius speltų miltų blynelius, kurie labai patiko tiek man tiek vyrui. Labiausiai patiko obuolių pyragas su avižiniais miltais, cinamoniniai bananiniai speltų miltų blynai, taip pat labai nustebino ruginės bandelės. Tuo tarpu su lietiniais turėjau nesklandumų, tad sutirštinau tešlą ir kepiau blynelius, kurių skonis dėl grikių miltų buvo tikrai neįprastas, bet ne prastas.

Man lengviausiai prisijaukinti sekėsi  viso grūdo speltos ir viso grūdo kvietinius „Malsena“ miltus, nes juose didesnis glitimo kiekis, taigi kepiniai gaunasi puikūs. Su ruginiais ir grikių miltais pažintis kol kas labai kukli, bet manau dar tikrai ką nors išmėginsiu.

Tikrai norėjosi išmėginti daugiau receptų, tačiau kol kas naujasis namų direktorius smarkiai apriboja mamos laisvalaikį 🙂 Bet akivaizdu, kad virtuvės spintelėje šalia baltųjų miltų tikrai apsigyvens ir pilno grūdo miltai.Labai ačiū už suteiktą galimybę išbandyti pilno grūdo miltus ir žinias kurias suteikėte.

Jurgita Zakaite-Marcinauskiene, Kernavė „Šeima valgė ir nesuprato”

Mūsų šeimynai ypač patiko viso grūdo grikių miltai „Malsena“, jie kepiniams davė savitą riešutų skonį, avižiniai viso grūdo miltai įdomūs, o lengviausia prisijaukinti buvo kvietinius viso grūdo „Malsena“ miltus, nes jie skoniui įtakos neturėjo, tik kepiniams suteikė tamsesnio atspalvio, dėjau juos visur, kur reikėjo miltų, dažniausiai pamaišydama su kvietiniais aukščiausios rūšies miltais. Šeimyna nė nepastebejo, vyresnelis tik kažkada išvirus varškėčius sakė, kad jie keisti, bet skanūs!

Viso grūdo „Malsena“ miltus dėjau visur  – į bulvinius blynus, bulvių plokštainį, keptus varškėčius, virtus varškėčius, blynus, širdeles-blynus, obuolių pyragą, moliūgų keksiukus, net gi į medaus tortą ir į kibinus. Draugė, kuri yra nusistačiusi prieš šiuos miltus valgė ir nesuprato. Kai paklausiau, kaip kibinai, sakė, kad skanūs labai! Paskutinis kepinys iš Beatos virtuvės puslapio „Kriaušių pyragas” su viso grūdo speltų miltais labai patiko, kepsim dar ne kartą ir nuotrauka pridedu! (Tik neturėjau migdolų, bet buvo labai skanu ir be jų).

Kol kas nepavyko susidraugauti su ruginiais viso grūdo miltais, kepiau duona, pati raugą dariau ir nesigavo – nerūgo, bet rankų nenuleisiu ir vėl greit bandysiu.

Manau reikia daugiau informacijos, kad gaminti iš viso grūdo miltų yra gerai, o jei esi pradedanti šeimininkė tai praverstų ir praktiški patarimai. Ačiū už galimybę sudalyvauti šiame „Malsenos“ ir Beatos eksperimente!

Dovilė Antanavičienė, Kaunas „Į šeimos receptų knygą įtrauksim ne vieną receptą”

Dar prieš šį „Malsena“ eksperimentą mūsų namuose buvo naudojami ir speltos, viso grūdo kvietiniai miltai. Dažniausiai šie miltai keliaudavo į naminę duoną. Iš gautų 4 rūšių viso grūdo „Malsena“ miltų, sunkiausiai mūsų šeimynoje pritapo grikių miltai, bandėm su jais kepti ir mielinius blynus, ir grikių pyragą, visgi, sakyčiau, reikia mėgti grikių skonį, kad kepiniai su jais pavyktų.

O štai speltų miltų duoną su saulėgrąžomis įtraukėme į savo šeimos receptų knygutę, labai gerai pavyko. Dar labai patiko kanapiniai pyragiukai.

Sausainiai ir keksiukai 🙂 Kažkaip keista, bet mažai kas šeimoje mėgsta pyragus ar kitus kepinius, kuriuose razinos, abrikosai ar džemai visokie, matyt esam išrankūs. Tai skaniausi mums buvo keksiukai su morkomis, medumi ir viso grūdo ruginiais „Malsena“ miltais, atrodo labai sveikuoliškas receptas, kiitoks nei įprasta, tačiau iškepęs nustebina morkų ir medaus derinys, buvo ir saldu, ir skanu.

Visgi topų topas, kurį tikrai kartosime ne kartą yra kriaušių pyragas su šokoladu. Bandėm šį pyragą ir su kriaušėm ir be kriaušių, visaip jis skanus.

Esu tikra, kad viso grūdo miltus galima pritaikyti visuose receptuose, nereikia jokių labai ypatingų žinių.

 

 

Komentarai
  1. O man labiausiai patinka viso grūdo avižiniai miltai 🙂 Dedu juos į blynus, kepinius, tuos pačius varškėčius. Suteikia šiek tiek kitokio skonio, bet man patinka. Svarbiausia – šeimai irgi 😉

  2. Man patiko viso grūdo miltai. Aš kepdama duoną naudoju viso grūdo miltus:kvietinius, avižinius,ruginius.

Rašyti komentarą