Mano tėtis Jonas, o aš, žinote, Janina esu, jei žiūrėtume krikšto vardų, kur dar draugai Jonai, kurių taip pat ne vienas. Kaip čia yra, kad jau metai apsisuko, ir tas ilgasis, tiesigo tobulas savaitgalis beveik ant nosies?? Tobulas, nes švies smagi saulė (bent jau mano appsas taip rodo, tikiuosi, neklysta) ir dar šis savaitgalis turi tą stebuklingą, papildomą svajonių laisvadienį, kurio taip dažnai visiems pritrūksta. Tik taip jau susiklosto, jau net beveik tradicija, sakyčiau, kad per laužus nešokinėju, tik visus pažįstamus Jonus ir Janinas pasveikinu, nes tuo metu vis būnu kur nors kitur. O jūs būtinai išsitempkite vieni kitus į lauką – visai nesvarbu, į kaimą, sodybą, ar pas jūrą ar ežerą. Dalinkitės šį gražų savaitgalį su artimiausiais žmonėmis, semkite vasarą rieškučiomis, išsimaudykite bet kur anksti rytą ar visai naktį. Dabar tas laikas, apie kurį svajojam visus metus.

O kad būtų viskas lengva ir paprasta, kad daugiau laiko liktų džiugesiui – čia va, sąrašas mano TOP3 galima sakyti grilio patiekalų. Jei puikiai tiks ir šventei, ir bet kuriam kitam savaitgaliui. Patogiausia bus, jei šiandien susirinksite ingredientus, ryt užsimarinuosite, ką sumanę, o ketvirtadienį ar penktadienį teliks pačirškinti ir daržovių pasičečkavojus smagiai Jonines atšokti.

Šiaip po atviru dangumi kepti galima beveik viską, žarijos ir dūmas daro stebuklus ir viskas būna šimtą kartų skaniau. Mano tėtis Jonas jaunystėje su draugais išbandė daugybę šašlykų receptų: su actu, vien su prieskoniais, majoneze ir kitaip raugtų. Bet šie – dabar jau jo firminiai, raugti natūraliose obuolių ar naminių vynuogių sulčių yra skaniausi ir vieni sveikiausių. Jiems pasiruošti būtin iš anksto, skaniausi būna, kai išsimarinuoja kone 2 paras. Jau kai suversite ant iešmų, prieš kepdami, pašlakstykite truputį aliejumi, mėsa mažiau degs.

beatos tecio saslykai

Mano pačios favoritai yra vištienos kepsneliai su gardžiuoju klasikiniu marinatu su ruduoju cukrumi. Išbandyta su vištiena, bet kepti galite ir kiaulieną, kalakutieną, veršieną, jautieną.

kepsneliai

Dar vienas sėkmingas ir skanus derinys – vaisiai ir mėsa. Gal dažniau tokiais atvejais kiauliena mūsuose derinama su obuoliu, bet aš renkuosi ananasą – ir dėl jo saldumo ir dėl to, kad jį tiesiog patogiau uždėti ant kažko. Mėsai būtinai leiskite pasimarinuoti – kai jau pagrilinsite ir paragausite šių kiaulienos ir ananasų vėrinukų, čepsėsite iš skanumo. 

Kiauliena ananasas02_Beatos virtuve

Čia labiausiai apie mėsą parašiau, nes jei turėsite agurkų ir pomidorų, ir duonos skanios, jau puikiai išsiversite, o jei dar gaivos daržovinės labai norėtųsi, galite kokias nors pasiruošti iš anksto, gabentis į gamtą dubenyje ir tik prieš valgydami pasišlakstyti atskirame indelyje turimu padažu. Čia galėtų būti štai tokios salotos su rugiais, špinatais ir keptais burokėliais bei kapario uogomis. Vasara, nebėk per greitai!

Rugių, špinatų ir keptų burokėlių salotos su kaparių uogomis_Beatos virtuvė

Rašyti komentarą