8241
Beatos virtuvė

Gyventi Anglijos kaime – prestižas

(8)

Sveiki, mielieji! Ar žinote tokį laikraštį „Artojas“? Aš tai tikrai nežinojau iki tol, kol neseniai teko duoti interviu ir pasikalbėti apie daržus ir sodus, bei gyvenimą kaime. Smagaus skaitymo! 🙂

Londone su šeima gyvenančiai televizijos laidų vedėjai ir knygų apie kulinariją autorei Beatai Nicholson iki šiol nuostabą kelia britų žavėjimasis daržininkyste ir sodininkyste.

Beata tikina, kad britai tiesiog pamišę dėl sodininkystės. Jų sodininkystės ir daržininkystės pomėgį puikiai iliustruoja tai, kad penktadienį vakare per vieną iš BBC kanalų rodomos ne kokios nors pramoginės laidos ar koncertai, o laida „Sodininkų pasaulis“. Ar taip galėtų būti Lietuvoje? Gegužės pabaigoje Britanijoje vyksta garsusis Čelsio sodininkystės festivalis ir visą savaitę iš šventės tiesiogiai transliuojamos specialios laidos, stebisi p. Nicholson. Nuoširdžiame interviu „Artojui“ p. Beatos Nicholson pasakojimas apie morkų karus, britų kolektyvines lysves ir apie svajonę turėti nuosavą šiltnamį.

Kolektyvinės lysvės

Sodai ir daržai, darželiai – tikrasis anglų pašaukimas. Neabsoliutinu, bet dauguma jų – prisiekę sodininkai. Britų salyno gyventojai domisi ir rūpinasi savo sodo grožiu, pievele prie namų ir gėlynais. Britų parkai – nepakartojami, nes jais rūpintis kone valstybės garbės reikalas.

Šiuo metu vis daugiau britų domisi smulkiąja daržininkyste. Didžiojoje Britanijoje, kaip ir Lietuvoje, yra kolektyvinių sodų. Britai iš savivaldybės gauna nedidelį žemės plotelį kelioms lysvėms ir jose augina daržoves ar uogas. Šie nedidukai žemės ploteliai aukso vertės, nes, pavyzdžiui, Londone, norint jų gauti reikia laukti net šimtą metų. Turintieji tokį sodelį – džiaugiasi ir rūpinasi juo. Pastebėjau, kad ir Lietuvoje keičiasi požiūris į žemės ūkį ir sodininkystę. Tiek Lietuvoje, tiek Britanijoje žmonės džiaugiasi galintys patys užsiauginti daržovių.

Kaime gyventi brangiau

Londono ūkininkų turgeliai populiarūs ir madingi. Ten parduodami aukštos kokybės produktai, tiesa, jie brangesni nei parduotuvėse. Todėl iš ūkininkų perka tie, kurie ieško kokybės, o ne mažesnės kainos.

Kalbant apie lietuviško ir angliško kaimo skirtumus, į galvą šauna viena mintis – gyventi britų kaime kartais brangiau nei mieste. Provincija britams yra prestižinė vieta, ten gražūs

namai ir išpuoselėti sodai. Tuo tarpu mieste daug žmonių, daugiaaukščių, triukšmo ir dulkių.  Atvažiuojantieji į Londoną ir man, kad pamatė Angliją, klysta, tikroji Didžioji Britanija yra kaime, o ne mieste. Lietuvoje tarp miesto ir kaimo nemaža atskirtis – dėl pajamų skirtumo ir užimtumo trūkumo. O Anglijoje atvirkščiai – nusveria kaimas ar nedideli miesteliai. Turiu draugių, kurios, susilaukusios vaikų, išsikėlė iš Londono į kaimą ar nedidelįs miestelį ieškodamos ramesnio gyvenimo, geresnės gyvenimo kokybės. Anot jų, britų provincijoje maitinamasi geriau nei miestuose. Ten gausu puikių restoranų, netrūksta šviežių daržovių ir mėsos. Dažniausiai lankomės Rytų Anglijoje, šalia

jūros nedideliame kaimelyje gyvena mano anyta. Ten ypač gražu ir ramu.

Iki šiol praverčia įgūdžiai

Nuo vaikystės dirbdavau daržuose ir šiltnamiuose, taigi su žemės ūkiu, ravėjimu, bulvių kasimu, daržovių auginimu esu puikiai susipažinusi.  Mane iki šiol džiugina tėčio daržai ir šiltnamiukai. Toks saldus ilgesys suspaudžia širdį, nes labai norėčiau turėti savo lysvių.

Tiesa, mano vyras prieš porą metų mūsų sode buvo sukasęs porą lysvių ir augino cukinijas, bulves, ridikėlius, morkas, prieskonines žoleles. Įstrigo vienas mūsų pokalbis, kuris mane labai prajuokino. Pasiūliau jam išretinti morkas, nes kitaip niekas neužaugs. O jis man atsakė norintis, kad morkos tarpusavyje kovotų (kvatoja). Štai koks mano vyras daržininkas entuziastas.

Visus sodininkystės ir daržininkystės malonumus palieku ateičiai, esu įsitikinusi – kada nors turėsiu savo daržą ir būtinai šiltnamį.

Kaimas sukelia daug nostalgiškų prisiminimų. Pirmieji prisiminimai iš mano močiutės Barboros sesers Michalinos sodybos prie Kėdainių. Puikiai atsimenu rauginą pieną moliniame dubenyje – jį kabindavome šaukštais ir valgydavome su karštomis bulvėmis. Ar gali būti kas gardžiau? Prisimenu ir kaip melždavome karves, rinkdavome kiaušinius. Bijojau avių, nes sykį mane dar mažą viena jų parbloškė. Su sese aplink namą turėjome darželius ravėti, šiltnamius laistyti. Nors tada nelabai norėdavau tų darbų daryti, bet dabar vertinu šią patirtį.

Beatos linkėjimas tiesiai   iš britų salyno:

Vienas tradicinių britų provincijos patiekalų yra piemenų pyragas, vadinamas shepards pie arba cottage pie. Shepards pie – piemenų pyragas, gaminamas su

ėriena, o cottage pie – su jautiena.

Tirštas maltos arba smulkiai supjaustytos mėsos troškinys su svogūnais ir morkomis, o ant viršaus uždėta bulvių košės ir iškepta orkaitėje.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (8)
Komentarai
  1. Aiste parašė:

    Kaip smagu naujo iraso sulaukus. Ypac tokio, kuris toks artimas: mes su vyru is Dublino ir issikelem i kaimuka. Niekada nenoreciau gyventi didziuliame mieste. Nemegstu triuksmo ir zmoniu pusciu ir nesvaros. Labai gera gyventi kaimuke prie juros su nerealiais restoranais ir mazutemis maisto pardutuvelemis.

  2. Kristina parašė:

    ir as pamenu ravedavau ir laistydavau darzelius pas mama 🙂 o smagiausia budavo atsikelti ryte, iseiti i kiema, o ten uz tvoros pilna braskiu, salotu , ridikeliu, agurku, pomidoru, svogunu laisku… medziai pilni obuoliu, slyvu… is tikruju nostalgija 🙂 ir dar rugpienis su karstom bulvem… hmm… net seile tysta 🙂 mes namuose turim kiemeli, tai ten auginam pora cukiniju, pipirmeciu, svogunu 🙂 Smagu savo uzauginta valgyti 🙂

  3. aleja parašė:

    taip pritariu kad kaime ir priemiesciuose labai smagu is savo darzo svogunu laiskai krapai kvepiantys pomidorai ir siaip smagu kad turguje uz kiekviena pundeli nereikia smulkiu traukti, as siais metais atradau nauja sau: arbata is metu ir juoduju serbentu lapu. Kvapas fantastinis. Bet mano paaugliams tai parduotos vasaros, zirzia , nori miestan kur daug bendraamziu, o jei namie tai prie kompo zombiauja. Gaila.

    • edita v parašė:

      aleja, o serbentu lapus zalius uzplikot ar dziovintus? gal ir kvailokas klausimas, bet vistiek klausiu 😀

      • aleja parašė:

        zalius mieloji uzplikau, jug ir bet koks prieskonis yra kvapnesnis ir skanesnis sviezias, nei dziovintas.

  4. gabijos mama parašė:

    nugi apsidziaugiau radusi nauja saltibarsciu patobulinta recepta ir atsiraitojusi rankoves kibau i darba, visas reikalas gavosi labai zalias ir macnus, nes pridejau dar visokiu neblogu dalyku .. bet mano seimyna itariai i sita reikala ziurejo, vyras pareiske kad cia kazkoks mamos shamaniskas geralas, o vaikai irgi nelinke maistu eksperimentuoti, jug kaip nuobodu neeksperimentuoti, bet kai pagrumojau, iskelusi pirsta pamosikavau ir issizeidusi pareiskiau kad nuo siol vakariene gamins jie man , o tada as mokesiu buti isranki, uzsuko kaimyne, kuri ir isgelbejo mano zaltibarciu reikala, nes pagal ja jos vyras valgo viska. Stai va kokia mano istorija su laiminga pabaiga.

  5. nb parašė:

    Per BBC teko matyti keletą Back to Countryside laidų. Anglijos kaime gyventi yra gerai, nes yra visa infrastuktūra (keliai, sveikatos apsauga, mokymo įstaigos), namai stovi geri, vaizdai gražūs, pastatų šildymu žmonės rūpinasi mažai…

  6. Dovilė parašė:

    o kada įkelsite trupininio pyrago recepta ?:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.