8241
Beatos virtuvė

Grietinėlės likeris, beveik kaip Baileys…

(12)

Praėjusiais metais, turėjau daugiau laisvų rankų, tai galėjau triūsti, kepti, maišyti ir daugumai padovanoti namų gamybos dovanas…. tiksliau virtuvinių darbų dovanas, šiais metais baugu prisipažinti, bet dar net nesu nupirkusi nei vienos dovanos… skandalingas apsileidimas, ne kitaip…. Turiu padarius vieną kitą chutney, kurie brandinasi kažkur kamaroj… na ir dabar, šiandien užmaišiau gėrimo stebuklingo (bet išėjo toks skanus, kad nežinau, ar nesudrebės ranka atiduoti…. nors iš tikrųjų, tai dovanosiu tą gražesnį butelį ir žinau jau kam). Praėjusiais metais, kas gavo, tai per daug nesiskundė ir hospitalizuoti nebuvo, taigi, reiškia, dalykas visai nieko ir sveikatai nepavojingas. Iš tikrųjų apie šį gėrimą turbūt ir nebūčiau rašius, jei ne Ritulė, kuri man neduoda ramybės ir nuo persekiojimo žodžiu perėjo priegrasinančių smsų.. (žinoma, hiperbolizuoju), bet susikaupiau ir padariau šiandien. Turiu pasakyti, kad rezultatai tikraimaloniai nuteikė. Mokslo vardan net atidariau butelį Baileys ir daviau ragauti Tomui ir sau… po palyginamosios analizės rezultatai tokie: Baileys – blankesnis spalva ir lengvesnis alkoholio turiniu ir turi tokį labai gerą kvapą (Tomas iš karto pasakė, kur Baileys, o kur Beatleys, čia jis taip ir pavadino, ir užlipdė lipduką), bet ir namų gamybos grietinėlės likerius tikrai puikus: klampesnis, sodresnis ir stipresnis, nei airiškoji garsenybė. Bet kai vartoji su ledu, tai ledas truputį praskiedžia ir stiprumas tikrai tinkamas… Ir be to, namų darbo dalykas visuomet mieliau, nes žinai, kas ir kaip ten įdėta. Suvartoti raginčiau per kokias gal porą savaičių, laikyti šaldytuve ar kamaroje, ar verandoje šaltoje… iki Kalėdų, beje, liko irgi tik dvi savaitės, taigi susikaupkime, mielieji. (aš tai tikrai turiu susikaupti ir labai stipriai)

Dabar dėl ingridientų. Aš dariau su štai tokiu elementariu Nestle carnation caramel dulche de leche, kas būtų karamelė tokia, Lietuvoje praėjusiais metais puikiai išėjo su tokiu dalyku lietuvišku su meškiuku ant viršelio – Rududu, berods, vadinasi… jei Rududu ir dulche de leche neprieinamas, tada galima seną gerą kondensuotą pieną virinti skarbonkėje milijardą valandų, kol, patys žinote, kas pasidaro… aš paskutinį kartą kondensuotą taip virinau prieš gerus penkis metus, taigi daug ko negaliu papasakot, bet atsimenu, kad rezultatai panašūs į tą mano vartotą dulche de leche… yra tik viena problemėlė su Rududu ir išvirintu kondensuotu, jei rinksitės: jis sunkiai tirpdosi grietinėlėje, tai siūlau pašildyti šiek tiek grietinėlę ir makaluoti ilgai, kad būtų vienalytė masė ir neliktų neištirpusių karamelės gabalų prieš įmaišant brendį, nes paskui bus dar sunkiau viską ištirpinti…

Aš naudojau brendį Moldavski Aist (dovana), toks pats, kaip sovietmečiu buvo Belyij Aist, aišku tais laikais alkoholio nevartojau, bet atsimenubutelį tą ilgą ploną…

Ir šiaip turbūt visi turi taip vadinamam sekretoriuj, arba kokioj spintelėj virtuvėje sukaupė negeriamų gėrimų rinkiny, kur visokios zubrovkos ir brendžiai, ir dar kokios degtinės voliojasi, tai šis receptas padės suvartoti tas užstrigusias atsargas, na, brendžio tai tikrai…

Nes tikrai nieko nėra smagiau nei taurelė (arba taurė) šito grietinėlės likerio on the rocks vakare pasimėgaujant..

Išsiplėčiau su prisistatymu, tai dabar busiu labai lakoniška:

Reikės:

500ml brendžio

400g karamelės t.y. dulche de leche ar Rududu

300ml grietinėlės (single cream 18 proc riebumo)

3 šaukšteliai tirpios kavos, ištirpintos 60ml karšto vandens, galima padauginti arba pamažinti, bet būtinai reikia

2 šaukštai vanilės ekstrakto (aš naudojų tokį) jei nėra ekstrakto, tai gal galima bandyt ieškot išeities tirpdant vanilinį cukrų karštoje kavoje…

Karamelę sumaišyti su kava ir grietinėle iki vientiso skysčio. Kavą karštą pilti į karamelę, o grietinėlę pašildyti vos vos, nes jei tiesiai iš šaldytuvo, tai labai ilgai maišysis. Supilti vanilę ir brendį dar kartą išmaišyti ir supilti į butelius, galima bandyti butelius sterilizuoti, tai yra palaikyti karštoje orkaitėje, bet aš kažkaip nesivarginu, nes tikrai neketinu jų ilgai laikyti.

Prieš vartojimą suplakti. Laikyti šaldytuve.

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (12)
Komentarai
  1. :] parašė:

    Ką tik pasidariau šito likerio :]]
    Bet vietoj brendžio naudojau konjaką (reikėjo sunaudot neskanaus gėrimo likučius :DD ), todėl kažkaip keistas skonis pasirodė. Kitą kartą reiks pasidaryt su brendžiu ^^
    Ačiū už receptą labai ^^

  2. atsiliepimų apie Grietinėlės likeris, beveik kaip Baileys… parašė:

    Sveiki, Beata,

    labai nuostabus receptas ir pati idėja kalėdiniai dovanai draugams! būtinai reikės pasidaryti, tik klausimas, kiek laiko jis gali stovėti, kadangi į ingridientų sąrašą įeina grietinėlė, tai baisu, kad jis nesugestu. Gal galėtumėte pasakyti, kiek maždaug laiko jsi stovi ir per kiek atidarytą reikėtų suvartoti.

    Labai dėkoju iš anksto!

  3. Laba diena, parašė:

    Norejau dar pasitikslinti del grietineles: reikia pirkti neriebia, ne plakamaja, taip?
    Ir dar – kokios talpos buteli imti, kiek ml gerimo pasidaro? 🙂

  4. :) parašė:

    o kas bus, jei grietinėlė riebi? Radau tik 13 arba 35%. Paabejojau ir paėmiau 35. Man visad riebiau rimčiau atrodo 😀

  5. Kalėdinis punšas parašė:

    […] kalėdinėms dovanoms gaminau grietinėlės likerį pagal Beatą. Tikrai skanu, kas mėgsta tokius saldžius ir gana tirštus gėrimukus. Šiemet knygoje […]

  6. Reda parašė:

    Pyliau riebią grietinėlę, neberadau vanilės, bet skonis labai geras gavosi 🙂

  7. Lina parašė:

    tai geriau rinktis Rududu ar namie virtą kondensuotą pieną, ačiū 🙂

  8. Lina parašė:

    Tik tik pagaminau. Grietinėlę 13% naudojau. Laaaabai skanu ir paprasta.

  9. Aiste parašė:

    Sveiki! Norejau paklausti skystas ar tirstas likeris turejo gautis? Tik ka viska sumaisiau-skystas..sutirstes pastovejas ar dapilti kondensuoto pieno?..:/

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.