8241
Beatos virtuvė

Daugiau ugnies – mažiau pažadų

(10)

Nuo šių metų pradžios gavau progą užpildyti visą puslapį žurnale „Laima“. Sausio mėnesį pasirodė pirmas numeris su mano rašinėliu, dabar jau galiu juo ir su jumis pasidalinti…


Sausio mėnuo, be abejonės, yra stebuklingas ir vienintelis visoje metų puokštėje. Nei vieną kitą menesi mes neduodame sau daugiau pažadų ir priesaikų. Nauji metai – nauja aš.  Štai tada ir prasideda: „Užsirašau į kalorijų skaičiavo klubą“, „Duosi man tą knygą? Apie tą naują dietą? Noriu pabandyti..“, „Planuoju nevartoti alkoholio visą mėnesį..“, “Atsisakysiu saldumynų..“. „Nuo sausio mėnesio aš užsirašau sportuoti ir nebevalgau po šešių“. Čia tik keletas girdėtų pareiškimų ir suprantu, kad tokiomis “naujojo aš” nuotaikomis gyvena visi: TV dažniau reklamuojami sportbačiai, sporto klubai, lieknėjimo klubai ir netgi specialūs muzikos rinkiniai klausytis bėgant. Aišku, nuvilnijusių švečių aidus  puikiai jaučiu ant savo  liemens. Ko ieškai, tą randi. Skrisdama atgal namo ir keisdama lėktuvus, aišku, prisijungiau prie visų gerbiamo socialinio tinklo – ir ką gi aš pamačiau? Ogi mano kaimo, t.y. rajono tinklaraštis, kurį  skaitau ir seku, ieško kokiam super asmeniniam treneriui savanorių, kurie nori pasidaryti  stiprūs beigi vikrūs, susitiprėti ir hmmm… sulieknėti: “Būtinai numesite 5 kg, aš sudariau labai efektyvią riebalus deginančią programą… ir visos treniruotės bei konsultacijos nemokamos.“ O nemokamos man labai patinka. Dar prieš lipdama į lėktuvą greitai greitutėliai užsiregistravau į šitą stebuklingą ir, svarbiausia, nemokamą programą. Pažiūrėsim, ar bus iš to mano būsimo sportiškumo kokių nors rezultatų. Bet atrodo, kad dabar modernūs žmonės mieliau sportuoja, bet neatsisako gardaus maisto malonumo. „Aš dievinu maistą, mano vyras taip nuostabiai gamina, kad aš negaliu atsispirti, todėl aš geriau penkis kartus einu į Hatha jogą (be galo intensyvi joga labai karštame kambaryje – išgrynina protą ir itin efektyviai degina kalorijas”, – sako mano dukters klasioko mama, įspūdinga ir figūringa keturiasdešimtmetė.  „Jei noriu ir toliau skaniai valgyti ir neapaugti lašiniais, privalau bent tris kartus eiti į sporto klubą“, – antrina  kita mano pažįstama, puikiai atrodanti 47-erių moteris.  Mėgautis skaniais patiekalais, ilgai vakarieniauti, valgyti tikrą maistą, o ne nuogą salotos lapą ir liesą varškę, bet daugiau judėti ir dažniau pakelti užpakalį nuo sofos ir kėdės prie kompiuterio, visada lipti laiptais, o ne važiuoti svajojant liftu  – tai man daug artimesnis pasiryžimas, nei atsisakyti vakarienės ir vyno taurės. Skanus, geras, su meile paruoštas maistas, o ne normuotas davinys, kur jau suskaičiuotos kalorijos ir beskonė kopūstų sriuba, yra tikras malonumas, kurio neverta atsisakyti. Nežinau, kaip jūs, bet man burna neatsidaro ir kūnas priešinasi žiemą valgyti šaltą ir liesą patiekalą: norisi šiltos sriubos ir tirštų troškinių, bet ne daigintų kviečių, nuogos morkos ar prėskos grikių košės. O dėl specialaus raciono, tai bent jau mane šiuo šaltu metu labiausiai traukia prieskonių gausa ir iš jų tvoskiantis karštis. Todėl Naujuosius ir vėl pasitikau su iš esmės pertvarkytom virtuvės spintelėmis ir iš visų kampų ištrauktais, ir į naujus indelius supilstytais, surikiuotais prieskoniais. Valgydama aštrų, rytietiškų prieskonių turtingą maistą aš ilgiau būnu soti, nes tinkamai vartojant prieskonius galima dėti mažiau  riebalų, atsisakyti  mėsos, stimuliuoti skonio receptorius ir medžiagų apykaitą.  Štai, pavyzdžiui, cinamonas: jo visada gausu mano pusrytinėje avižų košėje, į kurią būtinai, privalomai įverčiamas dosnus jo šaukštelis ir kurioje cukrų pakeičia sauja razinų. Cinamonas, pasirodo,  reguliuoja cukraus kiekį kraujuje  ir šiaip yra be galo skanus ir jaukus prieskonis. Jo beriu ne tik į košę. Kiti mano labai mėgstami ir šiuo šaltu žiemos metu į virtuvę kviečiami populiariausi prieskoniai yra kuminas, ciberžolė, pankolis, imbieras, kmynas, paprika, čili pipiras ir malta kalendra.  Ir tikrai nereikia labai nuodugniai išmanyti Rytų virtuvės, kad galėtumėt prisivilioti juos į savo kasdienį racioną. Tik reikia atsiminti, kad prieskonius reikia prikelti gyventi, tai yra, prieš vartojant, truputį pakaitinti. Tada jie atsiskleidžia savo gražiausiomis spalvomis. Paprasčiausias daržovių troškinys, jei įbersite malto kumino, kalendros miltelių, imbiero ir čili, virs į egzotišką karį. O dabar trumpas populiarios ir mano labai mėgstamos Aštrios morkų sriubos receptas.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (10)
Komentarai
  1. Vita parašė:

    Sveikinu, skaiciau ir Jus labai ten „i tema“

  2. Emili parašė:

    Pastebėjau, kad kai kurie žmonės neranda pirkti kumino. Prekybos centre ir neieškokite – čia aš apie Lietuvą . Jo yra pirkti prieskonių parduotuvėlėse, ar kaip čia pasakius, skyriuose (pvz. Prieskonių abėcėlė- Kaune Megoje prieskonių skyrius priešais RIMI ).

  3. Kristina parašė:

    As dar neskaiciau, reiks prasyt mamos, kad atsiustu 🙂 o maisto as irgi neatsisakau, viska valagau ir reguliariai sportuoju, nemegstu dietu ir beskoniu patiekalu. Mano vienas draugas vegetaras, viena krata dave paraugauti ledu, kurie ten buvo visai be kaloriju ir pieno produktu, tai zinokit kaip koks uzsaldytas vanduo… vanduo ir tas dar skanesnis 🙂

  4. joga parašė:

    Beata, ta karštoji joga, man rodos, ne Hatha, o Bikram vadinasi… ar ne?

  5. Irena parašė:

    Beata, as labai dziaugiuosi, kad Laima Jums pasiule si puslapi. As seniai zaviuosi jusu gyvenimo, gaminimo ir rasymo stiliumi. Man jis labai prie sirdies ir tikiuosi lietuviu moterys (ir ne tik) Lietuvoje (ir ne tik) ras kazka sau, kas ikveps naujiems virtuves eksperimentams, pakels pasitikejima savimi ar tiesiog praskaidrins nuotaika. Linkiu visokeriopos sekmes kulinariniuose moksluose ir derinant darba-namus-pomegius-mokslus. Saunuole!

  6. monika parašė:

    Beata,

    esu tylioji Jūsų blog’o ir knygos sekėja.. Kaip vienam komentare aukščiau rašė, taip ir pasakau – ir Jūsų gyvenimo būdo, ir rašymo fanė esu. Ir dar Užkalnio:)

    bet va kad jau prabilau, iškart ir norėjau paklausti – o kaip galima dalį riebalų prieskoniais pakeisti?

    Monika

  7. to monika parašė:

    kai vietoj mesytes i patiekala idedi kokios zolytes ir tau skanu ir jauti kad visai netruksta cia jokios mesytes, ta taip ir pakeiti dali riebalu prieskoniais.

  8. Tomas parašė:

    Taip. Karšta joga vadinama Bikram. Hatha joga – populiariausias jogos stilius Lietuvoje.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.