8241
Beatos virtuvė

Blynas Blynauskas

(17)

Mano gyvenime blynų netrūksta. Manau, ir jūsų gyvenime taip pat. Ypač šiandien. Žinote, kas mane labiausiai stebina? Na gerai, iš tikro norėjau pasakyti, kad gal truputį nervina, bet kai gerai pagalvoji, tai nei nervina, nei ką – tegul būna ir viskas… Tai visokie blynų mišiniai, sausi blynų mišiniai. Aš žinau ir suprantu, kad pasaulis yra pilnas žmonių, kurie nemoka, nenori arba galvoja, kad patiems užmaišyti blynus yra didžiausias įvykis ir sunkenybė, todėl jie perka tuos mišinius, skaito prikišę nosį, kaip gi ten juos padaryti… Ir ten parašyta: įpilkite kiaušinių, aliejaus ir pieno… Cha cha – tai dabar pagalvojame: o tai kas tame pokelyje??? Tik miltai, cukrus ir druska?? Na gal dar pieno milteliai arba kepimo milteliai. Ir štai čia jums visas palengvinimas…

Kiekvienas gali išsikepti blynų be jokių mišinių, aš jums sakau – kiekvienas – ir nemeluoju. Jei reikia įkvėpimo – prašau! Aš jus tuoj užmėtysiu įkvėpimais. Kažkada Lapė yra parašiusi, kaip visuomet, vieną kitą taiklų sakinį apie tai, kokie turėtų būti blynai… Mano knygose netrūksta blynų ir niekada nepamiršiu tų Užgavėnių, kurias tikrai šventėm ir kepėm toną blynų, kūrenom aukščiausią laužą (reportažas – antroje knygoje; iš tiesų, juk visas skyrius tam skirtas ir ten jau yra išrašyti visi įmanomi blynai)… Man kartais, atsivertus savo knygos lapus, toks lengvas širdaspūdis atsitinka, kai prisimenu tas nuotaikas ir kvapus, kurie tą dieną plaukiojo… Arba kai pamatau Jurgį, tokį visai dar mažą, kaip kokį Pilypuką iš Kanapių, stovintį su kapišonu pusnyje, kur matosi tik  jo riesta nosis… Arba kaip gražiai atrodo Lapės lėkštės įmantriais, paauksuotais krašteliais, talpindamos pasipūtusius blyniecus

Nuklydau, juk sakiau, kad įkvėpimu užmėtysiu, tai ištrauksiu iš pusnies ar užmaršties du paskutinius blynų receptus iš laidų: rimtesni moliūgų ir bulvių ir kokteiliniai su žolelėmis, aguonomis ir lašiša.

O štai  čia , žemiau, trumpai jau FB paviešintas šio ryto nusidavimas su blynais…

Jau nuo pat ryto šiandien radijas stūgavo pancake day bla bla bla… Aš blynus esu labiau linkusi kepti savaitgaliais, bet Užgavėnės, taigi pasiduodu spaudimui ir nesipriešindama  kepu blynus… Be to, vakar buvau draugės geriausios gimtadienyje ir iš ryto labai  norisi blynų. Savo norams ir Užgavėnėms reikia paklusti. Be abejonės visi matė ir valgė blynų iš taip vadinamų creperie kioskelių ar užeigėlių ir panašiai. Aš visai neseniai atidžiau pastudijavau vienos tokios įstaigos meniu ir belaukdama eilėje pasposkojau į kitų valgytojų blynus, tai buvau pasipiktinusi, kaip yra dusinamas ir nepelnytai murkdomas visokiom grietinėlėm, nutelom, uogienėm, kumpiais, sūriais, padažais vargšas blynas. Visi mes esame kalti, visi esame tą vargšą blyną murkdę po uogienių, grietinių ir sirupų tvenkinius. Šį Užgavėnių rytą aš sakau STOP. Gana, užteks – grįžkime prie blyno esmės, leiskite jam būti savimi, jis pats iš savęs gražus, unikalus ir vienintelis, todėl šį rytą aš savo blynus kepiau vos salsvus ir ant jų neklojau nei hektaro uogienės, nei statinės grietinės – tik elegantiškas brūkštelėjimas ant karšto blyno su sviesto kampu, keletas citrinos sulčių lašų ir dosnesnis žiupsnelis cukraus. Mano blynas dainavo ir lėkštėje, ir burnoje, jis galėjo pasirodyti visu savo gražumu, minkštas, šiltas – paryškintas citrina ir pasaldintas cukrumi. Kokie bus jūsų blynai šiandien? Šis lietinių receptas tiks ir kitokiems – tiems, kur su varške, nutela, bananais ar hektaru uogienės… Bet jei niekada nebandėt klasikinio elementaraus citrina-cukrus dueto, pabandykite, tada pasikalbėsim.

Šį receptą dar galėčiau pavadinti du kart du, nes visko beveik po du. Jei ne po du, tai du, padauginti iš dviejų… Išeiti turėtų užtektinai blynų 2  lašininiams arba 4 kanapiniams…

Gerų Užgavėnių visiems blynų mėgėjams, o tie, kas blynų nemėgstat, šiandien patylėkit.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (17)
Komentarai
  1. Marija parašė:

    Mano favoritai visada su sviestu, cukrumu i cinamonu!

  2. Rudnosiukas parašė:

    Ilgai ruošiausi ir drąsinau save parašyti komentarą. Ir štai rašau po dviejų mėnesių ruošimosi. Valio!
    Beata, tu iš tiesų pats nuostabiausias žmogus, kuris patį didžiausią tinginį gali įkvėpti suktis virtuvėje ir stebinti ne tik savo namiškius, bet ir svečius paprastais, bet ne prastais skanumynais gardumynais.
    Ir aš už blynus be patalų. Tie visi stori patiesalai pradangina blyną, jo skonį ir nesupranti, kas čia buvo – burnoje tirpstantis blynelis ar kalnas grietinės, uogienės ir tik prisiminimas iš puikaus blyno, kuris po tokiais kalnais negali išgyventi. Aš už žiupsnelį cukraus, sviestuko švelnų prisilietimą ir kelias ašaras citrinos. Ši trijulė puikiai draugauja su blyneliu ir taip skanu…
    O dabar ne į temą. Labai laukiau kalendoriaus. Mano visi kalendoriai aprašinėti, nužymėti, pabraukti, apibraukti, tiesiog klodas informacijos vienam lape. Su mintim, kad mano svajonių kalendorius mano rankose, atplėšiau tavąjį ir nusivyliau. Kodėl dienos surašytos stulpeliu vienam šone, o ne kiekviena diena eilutėmis po kvadratėlį užrašams? Bet čia taip kaip ir su blynais. Kai kam blynas be storų patalų ne blynas.
    Ir dar , nusivylusi dienų išdėstymu, mėgavausi Barboros išgyvenimais, Beatos mintimis ir puikiais patiekalais. Patiko. Pamiršau ir dienas stulpeliu. Tik, Beata, šv. Velykas norėčiau švesti dvi dienas, o Mindaugo karūnavimo dieną – liepos 6-ąją. Mano virtuvėje šiemet du kalendoriai: vienas su Beata, kitas su dienomis eilute. Aš jais abiem patenkinta.
    Atsiprašau už ilgą, kaip pirmą, komentarą.
    Skanių blynų!

  3. Marija parašė:

    Beata, turbut neimanoma blynu iskepti be pieno ir kiausiniu? Mano sunus alergiskas, o taip norisi ji nudziuginti!

  4. Kristina parašė:

    pamenu vaikystej tik taip ir valgydavom, su cukrum ir dar kartais su uogiene 🙂 Mes vakar vyniojom i tuos vrgsus blynus grybu, kumpio ir mozarelos idara, labai skanu buvo 🙂 Bet vis tiek, skaniausi tai tie be nieko, tiesiog blynai 😀

  5. Egidija parašė:

    Gal kas kepet zemaitiskus blynus Anglijoj ???? As bandziau , tiesiog katastrofa – ne blynas, o kose :((( o toks paprastas ir greitas patiekalas Lietuvoj…
    Bet koses skonis geras – sukreciau i keptuve, uzberiau surio ir uzkepiau orkaitej….
    Linksmu Uzgaveniu ir geru blynu :))))

  6. niamniam parašė:

    as irgi galvoju, kad blynas turi buti blynas, nes jam jau nieko nereikia, kai jis yra BLYNAS:)) bet kartais buna, kad taip norisi kazko prie blyno…norisi dazniausiai bent jau man uogienes. Paskui vel tik blyno. Cia kaip ir su tokiu dalyku kaip vyrimas kepimas ir troskinimas. Paaiskinsiu. Esu kazkada susimasciusi, kodel gi reikia virti brokolius, jeigu zali jie turi daugiau vitaminu, kodel reikia juos kepti, troskinti. Kodel negalima tiesiog valgyti zaliu?Juk sveikiau..taip galvojau galvojau ir apie bulves ir apie kitas darzoves, kodel kodel kodel. Aisku niekas nedrauzia, bet moralas tame, kad tai darome del to, kad atsibosta vien kepta ir virta. Manau tas pats yra su blynais. Kartais norisi blyniskumo, o kartais pompastisko pono blyno, kuris dar butu ir ne vien zavus blynas, o ir atskleistu kitu visokiu skoniu.

  7. D:) parašė:

    Man skaniausia blynai su namie virta obuoliene, gali buti obuoliene su spanguolem ir apelsinais. O blynu su cukrum niekad nemegau, man jis ne tirpsta, bet girgzda tarp dantu 🙂

  8. Giedre parašė:

    Skaniausius lietinius pasaulyje kepa mano vyras (zinojau uz ko reikia teketi 🙂 ), krauna i didele kruva ant lekstes ir dar kiekviena naujai uzdeta patepa svietuku, tad kai jau suvalgau visa kalna su apelsinu dzemu ir grietine ir rodos nebenoriu daugiau… imu dar viena, lankstau i 4 dalis barsatu viena sona cukrumi ir valgau vaiksciodama po namus… va taip man gerai 🙂

  9. Nese parašė:

    Niekada man blynu ne bus per daug:)

  10. Genija parašė:

    Noriu obuolienes su spanguolem ir apelsinais recepto!!
    Plyyzzzz….

  11. D:) parašė:

    Stai receptukas:

    Spanguoliene su apelsinais
    4-5 stiklines spanguoliu
    2 apelsinai, nulupti, islupti is luobeliu ir supjaustyti gabaleliais
    1 apelsino tarkuotos zieveles
    1 stikline apelsinu sulciu
    Cukraus (deti pagal skoni, kiek rugstumo galit toleruoti. As dedu kokias 3 stiklines 🙂
    Riesutu, razinu, jei megstate, bet nebutina.

    Kadangi as idedu obuoliu ir jei ju dedu daugiau, tai gaunasi obuoliene su spanguolem ir apelsinais prie blynu. Jei nededu obuoliu, tai gaunasi spanguoliu padazas prie kalakutienos arba spanguoliu ir apelsinu uogiene prie bandeliu su pienu.

    Viska virti ant mazos ugnies, kol pasidaro uogiene. Vakuoti ziemai nebandziau, nezinau, ar pavyktu, bet vos isverdu, iskart ir suvalgom. Tiesa, esu dariusi sia uogiene dovanu Kaledoms, iseina miela ir skani dovanele.

  12. Italian's wife parašė:

    As prisijungiu prie blynu megeju, nors labai retai juos kepu, kartais vaikui vakarienei, bet apskritai maisto ruosime tik atrodo, kad viskas sunku… eklerai kaip skamba, o kas ten is tu ekleru viens du ir gatava, arba namine duona, na aisku, ta paprastesne be raugo, su mielemis, irgi atrodo kazkas neitiketino, manau reikia tureti tik truputeli smalsumo, pasitikejimo savimi, na visi gi gamina, tai kodel as negaliu ir pirmyyyyyyyyn!!! Ikvepia! kepsim blynus dazniau.

  13. Ieva Jtl parašė:

    🙂 prisijuokiau.. tikrai, visada prisijuokiu iš tų rašinių.. *_*…. hektarai uogienės, (…) dviems lašininiams ir keturiems kanapiniams… ir pan…

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.