8241
Beatos virtuvė

Apie blynus be miltų

(4)

Jei imtume nuogą statistiką, tai viena yra aišku: valgome per riebiai ir per daug miltų. Aukščiausios kokybės kvietiniai miltai gali daryti stebuklus, be jų neturėsim nei tortų, nei pyragaičių, bet, mieli mano draugai, blynai visokio plauko pasiekiami ne tik su baltais miltais: ir su rupiais, ir su grikių, ir su miežių, ir su avižų, ir su migdolų… Jei man reikėtų pasakyti, kokie gi blynai yra mėgstamiausi, tai mėgstamiausi, nemeluosiu, yra man daržovių blynai. O jei jau blynas yra lietinis koks, tai jau turi jis turėt daržovių šalia, arba bent jau ikrų bei grietinės.

Su ilgesiu prisimenu ir visiem rekomenduoju, jei dar nesate bandę, greitu metu išmėginti lietinius blynus su grietine ir raudonais lašišiniais ikrais. Receptas iš draugės Dianos, ir įamžintas mano pirmoje knygoje pirmuose puslapiuose. Knygą turi daugelis, tai ten ir rasite receptą, o jei ne, tai tik pasakau principą: geri lietiniai ir tada vidus patepamas grietine, ir ištiesiami ikrai ten viduje… Galima lengvai juos pašildyti, bet nebūtina.

O čia aš dabar norėčiau apie kitokius, bet ne mažiau skanius, blynus papasakoti. Jie be miltų, su daug daržovių, pirmu smuiku griežia daržovė, kuri yra, sakyčiau, ne taip paprastai aptinkama ir yra brangi. Tai saldžioji bulvė – batatas. Kodėl brangi ir kodėl mažai aptinkama? Nes nežinom, ką su ja daryti ir kaip vartoti, o kai neperkam, tai ir kaina kyla ir jos mažai yra. Bet didesniuose prašmatnesniuose prekybos centruose galime jų aptikti. Saldi bulvė yra šakniavaisis, bulvės pusseserė, bet gerokai saldesnė, minkštesnė, mažiau krakmolinga ir ryški savo spalva. Jei mėgstate bulves kaip aš, bet patikėjote, kad bulvės yra plono liemens priešas (netiesa tai iki galo), tai saldi bulvė kaip tik jums. Jos glikemijos indeksas yra geresnis nei bulvės, tai yra joje esantį cukrų organizmas ilgiau grumuliuoja. Kiti privalumai jos yra tokie: ji yra minkšta, minkštai tarkuojasi, greitai iškepa, o jau skonis… vaje.

Batatu blynai_Beatos virtuve

Štai jums blynai su ta bulve, sutarkuota šiaudeliais kartu su cukinija, ir grybais tais, kurie šampinjonai tik rudi. Dar, aišku, kiaušiniai, kad viskam suteiktų apjungimą, beigi kukurūzų kruopos traškumui ir tvirtumui. Palanku ir gliuteno netoleruojantiems. Taip taip, reikia kepti keptuvėje su aliejumi, bet iškepa greitai,  ir jei temperatūra tinkamai pritaikyta, t.y. aukšta, – nieko jiems neatsitiks. Paskui padėsite ant popierinio rankšluosčio, jis riebalų perteklių sugers, o blynus pabarstysite jūros druska: rekomenduoju „Maldon“, arba labai patrauklus ir gardus yra „Kotanyi“ druskos malūnėlis. Na ir atsiduodate daržovingų blynų malonumui, su grietine ar be jos.

Kodėl druska pabaigoje? Todėl kad į vidų patariu dėti visai nedaug arba iš viso nedėti, nes druska labai varo vandenį, ypač iš vandeningųjų cukinijų, ir į kepimo pabaigą bus labai viskas vandeniu pasruvę… O ant viršaus ta druskelė labai tinka. Dar beje, jei turite harissos ar pesto, įmaišykite į grietinę: iš karto kita spalva ir skonis – labai pritinkantis tiems blynams. Bet rinkitės arba vieną, arba kitą, abu bus gal truputį per daug.

Kokių jūs turite ypatingų blynų be miltų receptų?

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (4)
Komentarai
  1. rasa parašė:

    NEATIDARO NUORODOS

  2. Ieva parašė:

    Labai geri blynai miltu pusryciams: prinoke bananai sumaisyti su kiausiniu baltymais. Ir viskas:) I keptuve ir skanaus:)

  3. Ieva Jatulytė parašė:

    taip, pas mus tų bulvių, deja, nebūna.. bet yra tokios paprastos bulvės geltonai raudonos, tai aš kartą jas naudojau prie lašišos vietoj batatų.. ten, Jūsų recepte, ir šiaip bulvės tinka, bet batatų tai tikrai niekada dar nesu radusi.. na, taip, miltų per daug turbūt, bet paskutiniu metu tik pilno grūdo vartoju.. ir makaronai taip pat tik pilno grūdo.. mėsos nevalgau, taigi tų riebalų gal ir ne per daug… visgi, liesą mėsą turbūt teks vartoti.. nes visai atsisakyti gal ir nėra labai protinga..

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.