8241
Beatos virtuvė

Bandelės su cinamonu pagal švedus

(47)
Mano draugė švedė Lotta, kai atvažiuoja į Londoną (anksčiau čia ir gyveno, dabar pasitraukė į kaimą), visada eina į švediškų maisto produktų parduotuvę ir perka tokias spec. bandeles su cinamonu. Ir aš jų esu nusipirkus kažkada, nes, ypač anksčiau, dažnai praeidavau pro tą švedų parduotuvę. Tos bandelės pasirodo yra tikras švediškas dalykas. Lotta jų nusiperka daug ir užšaldo savo milžiniškam Miele šaldytuve. Kai atvažiuoja svečiai (neseniai aš buvau svečias), atšildo bandelių ir vaišina su arbata. Tiesą sakant, bandelės tos man pasirodė labai lietuviškos 🙂 na tokios klasikinės, geros su cinamonu…. tokios, kur primena vaikystę, tik daug geresnės. Taigi, pastarąjį kartą, kai svečiavausi pas Lotta, paprašiau recepto. Lotta atsivertė storą švedišką kulinarinę knygą ir man išvertė, kaip ir kas… aš išbandžiau ir dabar turiu kalną bandelių…. Reikės užšaldyt….. arba suvalgyt 🙂
Tos bandelės būtinai yra su kardamonu (šviežiai maltu) ir pabarstytos tokiu ypatingu perliniu cukrumi, aš to perlinio cukraus neturiu ir nežinau, iš kur gauti, taigi, pabaigoje jas pabarsčiau rudu cukrumi. Kitas dalykas, originalus receptas reikalauja šviežių mielių, aš jų, deja, neturėjau, tai naudojau džiovintas mieles. Ir dar, bandelės paprastai kepamos popierinėse formelėse. (bet jei nėra, tai nebūtina, manau)

80 g mielių (40g džiovintų mielių)
150 g sviesto
500ml pieno
200g rudo cukraus
2 a. šaukšteliai Šviežiai malto kardamono
2 kiaušiniai
1 a. Škšt druskos
1kg miltų (aš naudojau strongwhitebreadflour, čia tokie specialūs miltai, skirti mieliniams dalykams, duonoms kepti, Lietuvoj, berods, niekas neskirsto taip miltų, tai manau, teks išsiversti su elementariais miltais)

įdaras:
sviesto
rudo cukraus
cinamono

plius kiaušinis ir cukrus pabaigai.

Mieles ištrinti su pora šaukštų cukraus ir trupučiu šilto pieno. Aš naudojau džiovintas mieles, tai man reikėjo gerokai pamakaluoti šaukštu, kol visos mielės ištirpo šiltame piene. Tada supilti likusį pieną, pusę miltų ir kiaušinius. Viskas išsimaišyti turėtų su šaukštu ir uždengus rankšluoščiu palikti valandai pakilti.
Po valandos sudėti likusius miltus, sviestą, cukrų, druską, kardamoną ir išminkyti tešlą, kuri turi būti minkšta, blizganti. Jei labai limpa prie pirštų, pridėti papildomai truputį miltų, bet nepadauginti, nes tešla turi būti minkšta ir puri. Vėl palikti tešlą ramybėje pusvalandžiui, kad pakiltų.
Tešlą padalinti į dvi dalis. Iškočioti stačiakampio formos lakštą, maždaug poros – trijų cm storio. Ant lakšto užtepti sviesto apie porą šaukštų užbarstyti cukraus (priklausomai nuo to, kaip saldžiai mėgstate), cinamono, susukti tešlą į volelį ir supjaustyti riekelėmis – štai ir bandelės. Jas dėti į popierines formeles, jei jas naudojate, jei ne, tai tiesiai ant skardos, išklotos kepimo popieriumi ir paliekate dar pusvalandžiui, kad vėl pakiltų.
Kai bandelės dar kartą pakilo, paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu, pabarstykite cukrum (jei norite) ir belieka tik iškepti.
Bandelės kepamos labai karštoje orkaitėje apie 240 C 8-12 minučių.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (47)
Komentarai
  1. Ugnė parašė:

    Laaabai skanios bandelės, o receptas tai super koks geras. Prisipažinsiu, kad bijau mielinių kepinių kaip velnias kryžiaus, bet labai norėčiau minkštų, purių mielinių bandelių su varške. Gal turite kas receptą? 😉

  2. Aistė parašė:

    Pabandžiau ir aš šias bandeles. Na priskirčiau prie nepavykusiu kepinių. Nemoku aš cinamono bandelių kepti ir gana ;/ O taip norėčiau minkštų, ir su tokiu „šlapiu“ įdaru. O aš kiek bebandžiau, tai pas mane toks sausas cinamonas lieka.
    Ką darau ne taip? Jau bandžiau ir su daug sviesto, ir su daug cukraus. Rezultatas vis tiek toks pats!
    p.s. beje šitam recepte man sudėtinga buvo „ant tešlos lakšto užtepti sviesto“. Nu kaip jį tepti ant tokios minštos, mielinės tešlos? tai aš tokį patirpintą, minkštą tepliojau…

    • Jolanta parašė:

      Nežinau ar taip galima, bet aš užliejau tirpdytą sviestą. Nesu kepimo profė, apskritai, šitos buvo mano pirmosios bandelės. Ir tikrai skanios. Tik nežinau ar tokios pat švedams gaunasi. 😀

  3. […] ypač jei yra proga nors truputi pabūti namie, įdealus tokio kepimo šauksmo nulamšinimas yra bandeles su cinamonu, arba jei šauksmas yra ne toks ryškiai išreikštas ir nereikalauja mielių bei keletos valandų […]

  4. Klausimas parašė:

    Labai uzsimaniau pagaminti tas bandeles, bet su tais miltais kazkaip neaisku man…siaip tai pas mus Lietuvoj ant visu miltu rasosi skaiciukai, kurie irgi nusako miltu kokybe bei miltu malima.
    Yprastiniai miltai yra 550D, duonai daug kas naudoja rupesnius miltus 812D, dar yra labiau kepiniams, pyragams skirti miltai – extra arba karaliski – 405D.
    Gal kartais ir ant anglisku pakuociu rasosi tokie skaiciukai?
    Bandysiu su paprastais miltais, bet siaip butu idomu, kas ten per spec miltai pas jus UK:)

    • Beata Nicholson parašė:

      naudokite iprastu miltus, paprastai yra parashyta ant pokelio kam jie rekomenduojami. Anglijoje paprasciau yra plain flour: visokiem pyragam pyragaiciam ir blynam ir strong bread flour: duonai ir mieliniam dalykam, ten yra daugiau baltymu – gliuteno, tokie jie labiau tinka duonai kepti

  5. Akvile parašė:

    Nuostabios nuostabios nuostabios bandelės !
    Pirmą kartą kepiau mielines bandeles, tad nerimavau, kaip išeis, bet, pasirodo, be reikalo jaudinaus 🙂
    Nepaisant keliu smulkiu klaidelių ( pamiršau tešlos lakštą patept sviestu ir pačias bandeles suformavau kiek per dideles, ko pasėkoje, kai iškilo 3 kartą, jos vos tilpo skardoje), esu labai jomis patenkinta 🙂
    Didžiuojuosi savimi ir didelis dėkui Beatai už puikų receptuką 🙂

  6. vaida parašė:

    :)) sviestą, aišku, kad ištirpinti reikia.. o kaip dar kitaip galima jį užtepti? :))
    puikios puikiausios bandelės… kiek kartų kepiau – tiek suvalgydavau PER DAUG, nei reikėtų.. nes tiesiog pačios prašosi į burną… 🙂 nežinau, nesu labai patyrusi šeimininkė, bet man šitos bandelės kažkaip visada puikiausiai išeina..

  7. Miltai parašė:

    LT kiek žinau mieliniams kepiniams reik 550C miltų (aukšč. rūšis, kvietiniai)

  8. Inga parašė:

    gal ir keistokas klausimėlis, bet, sako kvailas tas, kuris neklausia.. 🙂
    dėl bandelių užšaldymo: ar į šaldiklį reikia dėti jau iškeptas bandeles, ar suformuotas, bet dar nekeptas (ir kepti atšildžius)?

    • Beata Nicholson parašė:

      uzsaldykite jau iskeptas ir atvesusias bandeles, atsildymui idekite i karsta orkaite atsils ir sushils ir kaip naujos bus:)

      • Daiva parašė:

        Beata, kokioje temperatūroje ir kiek laiko reikia atšildinėti užšaldytas bandeles? Prisikepėm kalną, būtų smagu vaikams rytais pusryčiams šiltų patiekti…:)

        • Beata Nicholson parašė:

          Miela Daiva, dieną prieš,kai norėsite bandelių, išimkite iš šaldiklio, leiskite atšilti ir tada įdėktie į 150C orkaitę ir pašildykite 10 minučių. Sekmės

  9. […] kadangi vis esu tobulų bandelių su cinamonu paieškose, pirmas receptas, kurį išbandžiau, buvo Cinamono ir kardamono bandelės. Man dabar toks net […]

  10. Renata parašė:

    Labai skanios bandeles 🙂

  11. Tatjana parašė:

    Va tik istraukiau is orkaites bandeles 🙂 neuzilgo paragausim 🙂 esu kepusi bandeles su cinamonu bet sis receptas sudomino kad ieina kardamonas. Nuostabaus skonio gavosi 🙂 super… Beje tesla dariau duonkepeje ir viskas gavosi puikiai 🙂 aciu Beata uz recepta 😉

  12. […] dabar – eikime išsikepti bandelių su cinamonu ir kardamonu, arba tik su cinamonu … Pasidalinti Šis įrašas sukurtas Bendra. Pasižymėkite permalink nuorodą. ← […]

  13. Asta parašė:

    Aš bandelių įdarą sumaišau (sviestą, cukrų, cinamoną) ir tada tepu. Tepasi neypač lengvai, bet labai norint viskas pavyksta. Nors cinamono nelabai mėgstu, bet šitas bandeles labai labai… Mielės su cinamonu puikiausias derinys 🙂

  14. Reda parašė:

    aš dažnai kepu mielinius pyragus, bandeles, picą ir t. t. Saldiems kepiniams naudoju miltus Ekstra, tie miltai taip pat puikiai tinka biskvitams. Sakyčiau, net ne miltai, o miltų milteliai (pudra).

  15. Egle parašė:

    Labai megstu as ir mano seimyna sias bulkutes. Mes gyvenam Svedijoje, ir galiu pasakyti, kad skaniausios sios bulkutes man yra IKEA kavinukej. Jos ten visad sviezios ir tokios dregnos, nesausos. Tai vat norejau Beatos paklausti, ka reikia daryti, kad ir namie gautusi nesausos sios bulkutes, nes pas mane jos visad perdziuve 🙁 nors atrodo kepu tikrai neilgai. Ir dar … kai mokinausi Lietuvoje mokykloje, kepdavo panasias bulkutes su cukruotum pavirsiumi. Kaip padaryti ta cukruota pavirsiu? Kiek pati bandziau, tai dazniausiai tas cukrus istirpsta. Gal reikia kazkokio specialaus cukraus?

    • Beata Nicholson parašė:

      Egle yra toks specialus perlinis cukrus kurio pabarstyti reikia, ikea bandeles zinau ir as tikrai jos geros ir skanios, be abejones, jos yra daromos su visokiais priedais, kuriuos naudoja tokio masto kepejai, kad butu minkstos reikia ne perkepti ir aishku sunaudoti is karto…ir svarbu,l kad teshla nebutu per sausa, tokia kuri beveik limpa prie ranku, kad prie ranku neliptu jas patepkite aliejum, ir tada rezultate teshla bus minkstesne ir bandeles dregnesnes

      • Egle parašė:

        Perlinis, tai cia tas toks kur smulkus balti gabaliukai? Tokio turiu, bet mokykloje budavo jos cukruotos ir tas cukrus permatomas.
        O as visad jas patepu kiausiniu, o ne aliejumi. Va matyt blogai ir darau. Tesla tikrai gaunasi gera ir tokia dar limpanti … na gal as perkepu, vis pabijodama, kad jos jos nedakeps 😛
        Bandysim dar 10-aji karta 😀
        Aciu tau ! 🙂

        • Jolanta parašė:

          Sakė perlinis yra kaip tik ypač stambių kristalų cukrus. Matyt jis ir nespėja ištirpti kol iškepa bandelė. Bet nežinau kurioje pardėj tokio yra pirkti.

  16. […] dar kokius šimtą kartų smagiau, o kai vyksta Eurovizija, tai nenumatuosi smagumo, o ir tos jų bandelės… Manau, Donatui dabar po visų šitų išbandymų būtų visai neblogai tokią vieną kitą […]

  17. jolita parašė:

    Ka tik iskepiau! Labai skanuuuuuu!

  18. Pabandom parašė:

    Apsiverksiu… ne bandeles o spurgos… kodel jos taip issipute? per daug kociojau ar mieliu per daug… ir tokios trapios… vos ne sluoksniuotos… o tas ydaras tik per sonus isbego ir nesigavo niekas…. 🙁

    • Beata Nicholson parašė:

      sviestas buvo per šiltas kai tepėte, dėl išsipūtimo, jos turi išsipūsti, bet aišku ne taip kad norėtusi verkti, gal pamiršote įdėti druskos ? o kepėte skardinėje ar tiesiog?
      siūlyčiau kitą kartą padaryti taip iš viso galite sumažinti sviestą per puse ir tik jo patepti truputi ir pabarstyti cukrumi…ir jei trapios, tai matyt perkepė….neverkite, tikrai neverta

  19. Jolanta parašė:

    Del sausu bandedliu…kazkada esu bandziusi mielines bandeles keptii – piene (i kepimo inda ipilant pieno su sviestu ir cukrumi) tada jos tikrai dregnos, gardzios ir bandeliu sonai tarsi karameliniai mmmmm… ar Beata turi panasiu receptu?

  20. Aneri parašė:

    Kokios nerealios bandelės… mmmmm….
    Vakar kepiau, gaila tik per ilgai palaikiau orkаitėje, tai tokios šiek tiek padžiūvusios gavosi, norėtųsi daugiau drėgnumo. Bet tešla gavosi pasakiška, pati save nustebinau :)) Todėl bandysiu dar, nes tai yra būtent TOS bandelės, kurias valgyčiau… valgyčiau…. ir valgyčiau…. ir valgyčiau :))
    Ačiū Beata už receptą!

  21. Domas parašė:

    katik iskepiau sias bandeles, gavosi NUOSTABIOS! Aciu tau, Beata 😉

  22. Dainora parašė:

    Labas Beata, kaip iskepti sias bandeles kad jos butu tokioos slapios ir saldzios? Kaip anksciau mosiutes kepdavo jos tokios saldzios budavo ir labai slapios, labai noreciau jas pagaminti savo vyrui nes jos jo megstamiausios bet gavosi labai sausos…

  23. Auth parašė:

    Jau įsivaizduoju, kokia gera knyga 🙂 Norėsiu! Egle, kaip visada vkiass skaniai atrodo, net vidurnaktį paskaičius tavo receptus, valgyt užsimanau ir jau žinau, ką gaminsiu ryt. Ačiū tau už įkvėpimą gaminti 😉

  24. Karolina parašė:

    Sveiki, norejau paklausti ar bandelems gaminti tinka tik sviestas ar galima ir kepiniu margarina naudoti?

  25. Vita parašė:

    Beata,
    Ačiū už puikų impulsą norui suktis virtuvėje. Tai vis sūnaus užgaida suvalgyti bandelių su cinamonu privertė panaršyti internetą, nes dar vasarą pasiruoštą (beje, irgi šį) receptą pro langą išpūtė vėjas…
    Nesu iš kepėjų, profių ir pan., ypač kas liečia mielinę tešlą, bet šio recepto šedevrai (I partija buvo ištraukta iš orkaitės vos prieš 15 minučių) dar karšti dingo iš lėkštės. O antrosios skardos bandelės jau per orkaitės stiklą pasidalintos…Trauksim už poros minučių 🙂
    Pirmas bandymas pavyko, ir visa tai Jūsų nuoseklaus instruktažo dėka :). Tiesa, truputį teko paimprovizuoti, nes kardamono ir rudojo cukraus neturėjau (skonis be abejonės būtų dar neapsakomas), teko lietuvišką baltąjį vartoti…
    Dar kartą ačiū 🙂

  26. Laima parašė:

    Bandeles kepsiu pirmą kartą gyvenime, tad norėjau pasitikslinti. Parašyta tešlą iškočioti 2-3cm storumo, gal čia kokia klaida ir turėtų būti mm? Kažkaip 3cm skamba labai storai, ar susisuks toks storas blynas į bandelę? Ir kai išsipūs ar nebus sluoksniai 5cm, tai visa bandele apie 15 pločio. Nuotraukose irgi atrodo, kad sluoksniai plonesni, gal tik apie 1 cm.. Labai prašau atsakykit, visai pasimetusi esu kepėja

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Laima, nebijokite ir tiesiog darykite, o tešlos storumas tikrai neturi būt didelis, kočiokite plonai, nes mielės pakils dar, tiesiog kad dirbama būtų ta iškočiota jūsų tešla ir bus labai gerai. Sekmės

  27. Agnė parašė:

    O jeigu popierines formeles pakeisčiau silikoninėmis? 🙂 reiks šiandieną kepti, taip skaniai skamba, net seilė tįsta :))

  28. Jurgita parašė:

    Isbandziau recepta. Kepiau su tikrom mielem. Klausimas. Ar ju neperdaug??? Iskepus net nosi riecia nuo mieliu… tikrai minkstos ir purios ( kepiau piene, nes nukietinau tesla). Bet skonis per „mielinis“….

  29. Orinta parašė:

    Ką tik iškepiau bandeles, gavosi puikios! Tešla tiesiog tobulai iškilo, miltų buvo kaip tik, nelipo prie rankų, o tešla buvo drėgna ir elastinga, lengva minkyti ir kočioti. Visas procesas – vienas malonumas. Pagaminau pusę porcijos, tai gavosi dvylika vidutinio dydžio bandelių, nei perdaug, nei per mažai. Kardamono neturėjau, reiks bandyt dar kartą, įdomu koks skonis su kardamonu, jei jau ir be jo bandelės tobulos!

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.