Kiek rovė, neišrovė, kiek skynė, nenuskynė… Justino Marcinkevičiaus žodžiais, kuriuos žino kiekvienas, noriu pradėti. Bet be dramatizmo ir minorinės gaidos, o kaip tik – atvirkščiai – norėčiau pasidžiaugti atsparumu visų mūsų. Visų pirma, manau, už nemažai ką turime būti dėkingi bulvei.

Neseniai su vienu maistingumo specialistu apie bulvę kalbėjomės, tai bendrai sutarėm, kad bulvė yra visiškai tobulas angliavandenis, kuriame visko yra, ko reikia. Apie bulvę aš tik su žavesiu galiu kalbėti, ir nepritariu tiems, kurie sako, kad bulvės storina. Storina tai, ką dedate ant bulvės, ir jei bulvę valgysite su morkų salotom, tai jau tikrai neišstorins ji jūsų nei pro kur.

Prieš keturis šimtmečius iš Pietų Amerikos Europai ir pasauliui pristatytas šakniavaisis pradžioje buvo auginamas vazonuose, kaip gėlė. Dabar jau nebe Centrinė ir Rytų Europa griežia pirmais bulvių smuikais, o daugiausiai jų užauginama Kinijoje.

Prisipažinti turiu, kada kepiau kugelį – neatsimenu, dažniau kepu kugelio pusbrolį… Bet skaniausią kugelį valgiau šiais metais Zervynose pas Algį ir Vitaliją.

IMG_5053

Tikrai, ten kugelis – ritualas. Prasideda su krosnies kūrimu ir tęsiasi ilgu padažo čirškinimu. Kaip iškepti tobulą kugelį, bus parodyta šio sekmadienio laidoje. O kad būtų šalia nenuobodu, tai ir aš keletą bulvinių patiekalų iš rankovės (gerai gerai, ne tiesiogine to žodžio prasme) ištrauksiu.

Bulviniai varškėtukai

Mūsų namų garaže jau stūkso du maišai bulvių, kuriuos man tėtis atvežė. Kai bulvių turi, gera gyventi. Kai Anglijoje gyvenom, irgi maišą turėdavom. Tomo mama iš ūkininko paimdavo. Va taip ir gyvenu su bulvių maišu pašonėje, nieko man netrūksta…

O ką jūs labiausiai iš bulvių mėgstate???

Aš panaršiau po archyvus, vieną kitą receptą radau…

Tikrai visi dar turite moliūgų, o moliūgų ir bulvių blynai yra tiesiog puikūs.

Beatos moliūgų ir bulvių blynai

Labai naminis, šiltas ir jaukus patiekalas yra bulvių suflė. Kitaip tariant, patobulinta bulvių košė.

Beatos bulvių sufle

Dar labai rudeniškas patiekalas yra bulviniai pyragėliai su morkomis ir grybų padažu. sako, kad miške dar įmanoma rasti grybų, tai tik įsivaizduokite, koks skanumas…

Beatos bulvių blynai su morkų įdarų ir grybų padažu

O čia tikras šakniavaisių viešpatavimas – apkepas iš bulvių, morkų ir topinambų.

Beatos bulvių, salierų ir topinambų apkepas

Komentarai
  1. Be bulvių negaliu gyventi ! Pas mus namuose visada visada yra bulvių! Viskas kas iš bulvių man skanu 🙂 o kai laukiausi sūnaus, tai bulvių košė man buvo kažkas nuostabaus 🙂

  2. laukiu jusu laidos.O be bulviu neisivaizduoju musu seimos vakarienes.Bulviu kose megstamiausias kasdieninis mano vaiku patiekalas.Kai per pietus paklausiu ko jie noretu vakarienei,tai atsakymas buna choru istartas vieningas pageidavimas ;Bulviu koses!’.

  3. Mes irgi esame bulviniai :)). Bulvių maišiukus kokius du arba tris nusiperkame žiemai. Ir kai, atrodo, nebežinai, kaip čia įvairaus plauko svečiams įtikti, tai kugeliukas gelbsti :)).
    Kaip tik šiandien svarsčiau ką čia vakarienei, tai dabar jau apsisprendžiau, kad karaliaus bulviniai blynai su moliūgų pagal Beatą. :)) Ačiū už receptuką.

Rašyti komentarą