8241
Beatos virtuvė

Apie sezoniškumą, kainas ir kalafiorus

(14)

Žinote, kas yra pats madingiausias trendas ir kryptis? Ne tik nesirgti vartojimo manija, bet ir vartoti tai, kas šalia ir tai, kas auga dabar. Kai gyvenau Anglijoje, ir kai lankausi Amerikoje, visi gastronomija ir savo lėkštės turiniu bei gyvenimo kokybe besirūpinantys žmonės kalba tokiais terminais kaip seasonal ir local (sezoniškas ir vietinis). Taip žmogus turi gyventi, jei nori būti sveikas kūnu ir protu, bet dabar, žinia, viskas susimaišę, visi nori daug ir visko, ir pigiai, ir nuolat. Taigi, dabar šis skandalas, kilęs dėl kalafioro ir jo kainos, manęs visai neerzina, netgi kyla klausimas, nuo kada mes tapome tokiais visko norinčiais? Čia ir dabar mums duokite – ir braškių žiemą, ir kalafiorų, kai dar daigai jų pagal mūsų klimato zoną yra tik sprindžio dydžio.

Kodėl kalafioras, atgabentas lėktuvais ir savo gabenimui ištaškęs nemažai benzino, ir į orą nemenkai dūmų paleidęs, ir tupėjęs sandėliuose, paskui supakuotas, kilnotas, vežiotas, įvestas į važtaraščius ir sistemą, turėtų kainuoti mažai? Kodėl jis turėtų būti pigus, kodėl gi jo dabar čia taip reikia?? Nes tas noras turėti visko pigiai ir daug yra tai, kas privedė pasaulį iki tokios stadijos, kokioje jis yra dabar, kai kartais pažiūrėjus kai kurių mokslininkų kalbas, kad ir neseniai Vilniuje vykusį TEDx ir barzdotų aktyvistų žygius, susimąstai, ar čia verta dar susilaukti vaikų? O gal jau gana, nes nežinia, kokiame pasaulyje ir klimate jie gyvens.

Dabar mes turėtume graužti ridikėlius, ir salotas, ir sukti kokteilius iš garšvų ir mėgautis rūgštynių sriuba. Gaila, dėl šaltų orų dar nėra šparagų ir salotos tik po truputį pasirodo. Ir dar turėtum dėkoti Dievui, kad jau dabar galime valgyti šviežius agurkus, ir kopūstus, o tie, kurie negali sau to leisti, tai dar sveikesni ir laimingesni bus valgydami raugintus kopūstus, kurie yra tikrasis supermaistas. Antra vertus, nenuostabu, kad kilo tokia pasipiktinimo banga kainomis, ir kalafiorais, ir dabar būtinai reikia surasti kaltą: premjeras ar oligarchai, prekybos centrai ar ekonomistai? Euras ar karteliniai susitarimai? Kas kaltas, ir kodėl gi mes dabar tokie nuskriausti ir nelaimingi – KUR MATYTA, kalafioras TIEK kainuoja??

Aš buvau visai iškritusi praėjusią savaitę iš ritmo, nes truputį poilsiavau su vaikais ir visai pro ausis ir pro feisbuką praleidau kalafioro skandalą bei visus susijusius ginčus.

Mane irgi kartais nervina kainos (nors gal neturiu labai riboto biudžeto) – kraipau galvą kaskart, kai perku savo mėgstamas cukinijas po eurą ir garsiai piktinuos, kad jautiena, ėriena ir kalakutiena kai kuriose parduotuvėse Vilniuje kainuoja daugiau nei free range organic mėsa iš „Waitrose“ Anglijoje. Bet žinote, ką aš dar žinau? Kad tą maistą užauginti reikia įdėti labai daug pastangų, ir dar žinau, kad kai aš augau, tai ryškiai jaučiau sezonus ir su didžiuliu malonumu valgydavau pirmuosius ridikėlius iš savo bobutės daržo, ir salotas. Dabar, kai pasiūlau savo vaikams ridikėlius, jie raukosi ir sako, kad jie aštrūs. Ir ko gi jie nesiraukys? Visus metus valgo šviežius brokolius ir pomidorus, vaisiai niekada nedingsta nuo stalo… O aš atsimenu, koks šventas ir skanus būdavo pirmasis pomidoras, koks kvepiantis buvo agurkas, ir kokie traškūs ir rūgštūs yra bobutės rauginti kopūstai. Ir nėra man didesnio vasaros delikateso, kaip kalafioras iš lysvės – ką tik nupjautas, pakepintas su daug sviesto ir džiūvėsėliais. Ir man truputį nesmagu ir gaila, kad mano vaikai to sezonų džiaugsmo nebepajus, nes mūsų parduotuvės lūžta nuo vaisių ir daržovių visais metų laikais, ir ne pagal sezonus. Ir labai nenorėčiau, kad mūsų vaikai ir dabartiniai jaunuoliai (nors kai kurie jau tokie yra) galvotų, kad viskas jiems priklauso ir keltų mini revoliucijas, neva kiti juos apgavo, ir per daug prašo už daržoves žiemą… Nenorėčiau, kad galvotų, jog iš Graikijos ar Afrikos atvykęs kalafioras turėtų būti toks pat pigus, kaip lenkiški obuoliai. Nes, „na, mums priklauso, o ką, mes nenusipelnėm? Aš juk to vertas ir tu to verta…“

Beatos virtuve_beata_vaikai

Šeštadienį ryte, eidama Gedimino prospektu galvojau, ką nusivešiu į svečius. Kadangi vidutiniškai kas trečias FB bičiulių įrašas buvo apie kalafiorą arba su kalafioru, nusprendžiau ir aš padaryti ką nors iš kalafioro. Be to, labai jį mėgstu ir galvoju, na, tebūnie, kainuos, tai kainuos, reikia imti šią žvaigždę. Užbėgau į parduotuvę – guli jie nuvargę, jau nuspjaustytais lapais, jau nebe tokie ir traškūs, tokie jau bepradedą vysti, į plėvelę suvynioti, žvilgteliu į kainą – 3,50 eur. Oho, nepigu. Bet imu…

Ir ką gi, jam į kompaniją sudėjau tai, ką radau namie ir paskui dar turgelyje. Ir išėjo puikios puikiausios skaniausios salotos, labai panašias esu sudėjus savo daržovių knygoje, kur, beje, yra ir nerealus kalafiorų sriubos receptas.

Salotų receptas plačiau čia, o aš noriu pasakyti, kad visada galime rinktis kaip gyventi, ką valgyti, ką galvoti. Aš visada galvoju, kad aš esu savo gyvenimo šeimininkė ir jei noriu, galiu gyventi taip, kaip noriu, ir neiškau kaltų, nes manau, jų ir nėra. Gyvenkime draugiškai, sezoniškai ir džiaukimės tuo, ką turime. Ir labiau palaikykime savo pirkiniais tuos, kuriuos reikia palaikyti, juk visada galime rinktis, ką ir iš ko pirkti.

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Vasara parašė:

    Miela Beata, aš tai suprantu taip, kad esmė Kalafioro skandalo yra ta, kad tas pats kalafioras ar lietuviškas pomidoras prieš metus kainavo ženkliai pigiau, nors lygiai tiek pat ir dūmų į orą paleido skrisdamas lėktuvu, ar buvo sandėliuojamas ir visa kita, ką surašėte. Taip pagalvojus, aš tikrai neprisimenu kad sezono pradžioje lietuviški pomidorai būtų kainavę 17 Lt/kg. Būdavo 10-12 Lt/kg, bet paskui labai greit kaina nukrisdavo iki 6-7 lt/kg. Dėl kalafiorų nepamenu, nes kaip ir nepirkdavau jų tokiu metu, neprksiu ir dabar, nors ir kaip viliojate receptu 🙂
    Pasipiktinimo esmė ta, kad „prisidengdami“ euru prekybininkai ima ir pakelia kainas (bet ar tikrai pagrįstai, juk ir elektra prieš metus tiek pat kainavo, o kuras netgi atpigo), o mūsuose žmogus neturi išeities kaip vis tiek pirkti jei tai pirmo būtinumo prekė (nes rinka maža ir didelio pasirinkimo kaip ir nėra, kur pirkti – visi užsideda vienodą kainą). Dar juk veikia ir psichologinis momentas, kai 5 eur atrodo kaip 5 Lt, tik parėjus namo ir susiskaičiavus, atsikvoši – pala pala, taigi man atlyginimas nepakilo 3,5 karto.
    O šiaip dar liūdina ir tai, kad ir mano pažįstamu tarpe vis girdisi, „oi kyla kainos.. ai bet ir aš šiek tiek pakėliau“… Valdžia, aišku nekelia kainų, kelia patys žmonės, bet valdžia sudaro pretekstą tai daryti (pvz. mokesčių pakėlimas, euro įvedimas)

    • Vasara parašė:

      Dar pridursiu, kad aš buvau už euro įvedimą ir tikrai maniau, kad kainos taip nekils ar rinka pati susireguliuos, deja, tenka pripažinti, teisūs buvo skeptikai.

  2. Gerbėja parašė:

    Beata, visada su malonumu skaitau jūsų straipsnius, perku knygas, bet šįkart truputį nustebau skaitydama. Juk pati kažkada rašėte apie labai brangius brokolius turguje. Tai kodėl tada taip piktinotės brokolių kaina, o kalafiorų brangumą pateisinate?

    • Rasa parašė:

      Brokolis buvo pirktas turguj… O štai apie prekybos centrus tokios nuomonės ir reikėjo tikėtis, juk Beatos vardo produkcija buvo reklamuojama ir parduodama už lipdukus Maximoje…

  3. Rita parašė:

    Atleiskite,tai kam tada Jusu laidos ir receptu knygos,jei patariate Lietuvos zmonems maitintis raugintais kopustais? Gal tada ir pradekite nuo receptu,kaip is raugintu kopustu pasigaminti visaverti maista.

  4. Lora parašė:

    Bandome gyventi europietiškai,bet mums nepavyks! Nesivaikome tu imantriu datzoviu.Kaip pirkau agurka šaltibarsciam tokiu metu,taip ir dabar darau…bet viskam neuztenka pinigu, net tiem patiems produktams,kuriuos nupirkdavau litais.Esme ta,kad cia kalafijoras tik perkeltinė skurdo prasmė…Norima pasakyti tai,kad pazadai nevykdomi, kainos kyla, o zmones liko prie to pacio krepselio smulkiuju ir turi vaidinti europiecius…ziauru.Kam tas kainas lyginti, jei atlyginimai yra nepalyginami…jus net neisivaizduojate kiek zmones uzdirba rajonuose, ne Vilniuje ar kituose did.miestuose.Pasakysite ,kad jie vaiksto pesti ir jiems reikia maziau pinigu? Deja, prasideda tomie kosmarai,kai reikia isleisti vaika i miesta studijuoti…nereikia tada jokiu kalafijoru…valgai, ka randi…

  5. Teresė parašė:

    Kas pikčiausia, kad tas kainas padidino prekybininkai, norėdami pralobti kuo greičiau, neturėdami jokio saiko, o jie juk mūsų tautos dalis, tie patys žmonės, lietuviai. Nes juk tie, kurie atveža tuos kalafiorius, transportininkai, nė kiek neužkėlė kainų. Dirbu transporto į įmonėje, tai fraktai nepasikeitė, o kainos kažkodėl kilo. Dėl to ir tas pasipiktinimas, kad nėra jokių lubų prekybininkams..

    Beata, ar žadate dažniau rašyti, nes paskutiniu metu vienas įrašas per mėnesį ? 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Terese, tikrai rašysiu, kartais rečiau, kartais dažniau, dabar vasara jau už lango žydinčiom tvorom mojuoja ir sako, kad reikia kuo daugiau laiko būti lauke, gamtoje, kelionėse!

  6. Ingrida M. parašė:

    Skaičiau straipsnį ir galvojau tikrai jau taip, kad vaikai nepajaus sezoniškumo…. Aš augau kaime ir tuo džiaugiuosi, nes valgėm tai, kas augo, ką turėjome susidėję žiemai atsargų (konservuotos daržovės, rauginti agurkai, kopūstai) ir kaip dabar pamenu tą kvapą nuskinto iš daržo agurko ar pomidoro….. Aš už sezoniškumą, bet nori nenori nusiperki tą daržovę ir ankščiau iš parduotuvės…. vistiek norisi tos žalumos……

  7. Agna parašė:

    Taip, sezoniškumas smagu, bet aš iš vaikystės pamenu tą sezoniškumą kiek kitaip: puiku, kai kovas šiltas ir atsiranda žaliųjų salotų ir ridikėlių, bet dažniausiai 6-7 mėn meniu daržovių būdavo rauginti agurkai ir kopūstai, baltagūžiai kopūstai, burokėliai, morkos ir bulvės, bulvės, bulvės, bulvės. Ir dar bulvės. Moliūgų ir cukinijų tuomet nelabai augino, griežtis buvo delikatesas. Bet argi įvairumas irgi yra blogai? O kainos būna kandžiojasi ne vien kalafioro, ties kurio kaina dabar visi fokusuojasi. Tos pačios mažosios, nuostabiosios cukinijos? Brokoliai irgi ne visuomet pigūs. saldieji pipirai? Moliūgų kaina parduotuvėse sezonui net nesibaigus? Nedidelė kaliaropė- 75 ct? O kiek žmonių perka kiek papigusias sezonines daržoves, bet atskraidintas iš Ispanijų? Nelocal sezoniškumas?

  8. Giedre parašė:

    Sakykit ka norit, bet 12,08 Lt (3,5 Eur) už kalafiorą niekada nesamę mokėję iki euro įvedimo… ir šitas ,,skandalas“ ne apie sezoniškumą ir kalafiorų skraidinimą lėktuvu (Beatos tekste paminėta aplinkybė), skandalas apie prekybininkų įžūlumą, apie mūsų visų skurdinimą ir laikymą kvailiais. Tegul supūna jų visi kalafiorai, brokoliai, pomidorai ir agurkai už aukso kainą lentynose – ir toks jų pamokymas mūsų pirkėjų galioje. Tai aš ir neperku ir siūlau taip daryti visiems nepriklausomai nuo finansinių galimybių

  9. Natali parašė:

    I Airija kalafiorai taip pat skraidinami, vezami, kainuoja degalai, transportas, daugelio zmoniu darbas, bet… ju kaina uz galva tik apie 1.50 euro, o akcijos metu galima nusipirkti ir uz 0.86 euro, ir tai sviezio derliaus grazus kalafiorai…
    Tai apie ka kalbame?
    Lietuvos prekybininkai maudosi neismatuojamo gilumo gobsumo juroje!

  10. Aldona parašė:

    As nesuprantu, kaip yra su prekybos tinklais, ar jie uzsideda kainas ? Pridaviau knygas Maximai, kad parduotu, tai uzdejau kaina, kai kainas nori nuleisti Maxima, tai privalau as nuleisti, o Maxima pasilieka ta pati antkaini. Tai kaip su darzovemis, turetu buti tas pats. Jie gi kainu nenustatineja. Paaiskinkite kaip yra is tikruju, o ne , kaip masinei psichozei suveikus, visi ta pacia giesme gieda.
    Aciu Beata uz pasidalinimus.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.