8241
Beatos virtuvė

Nereali daina – jau visus 30 metų, aguonų pienas ir kūčiukai

(4)

Last Christmas, jūs tik prisiminkite šitą dainą, ir pagalvokite, kiek metų ją girdite? Aaa? Aš tai nuo tada, kai atsimenu. Na, kai man buvo kokie 10 metų ar 11, tai tikrai. Kaip dabar matau,- puošiame eglutę mes su Odeta, už lango sniegas, per magę (arba per TV, nesu tikra) dainuoja šią dainą. Gali būti, kad ji buvo rodoma per MTV, nes mes savo kaime – tai yra Kėdainiuose – vieni pirmųjų turėjome tokią dviejų metrų skersmens anteną, kurią tėtė įsigijo, kai tik galėjo. Tą MTV – oi, kaip aš mėgau… Taip pat, kaip mano Izabelė mėgsta Taylor SwiftI stay out too late. Got nothing in my brain…..I’ve got a blank space baby.. and I’ll write your name… Žodžiu, kas žinote Taylor Swift dainybą, tai žinosite, apie ką aš čia, nes šių abiejų dainų per pastaruosius du mėnesius esu pasiklausius penkiasdešimt keturis tūkstančius kartų. Bet nieko. Man irgi patinka. Ir jei po penkiasdešimtie tūkstančių kartų, man Taylor Swift shake it off atrodo jau truputį too much, tai Last Christmas Wham’o dabar galėčiau klausytis kiekvieną dieną, kiekvieną kartą, kai esu mašinoje. Dar, tiesa, susileidžiu nuo Chris Rea im driving home for Christmas, ir dar, kai Mikutavičius panašiom temom dainuoja. Oi, kokia aš nuspėjama. Bet tai svarbiausia nesigėdyt savęs, ar ne? Tai va, bet va kažkada Izabelė vasarą panoro klausytis Kalėdinių melodijų, tai sakiau, ne, neklausom, netinka, nes kažkaip vasarą klausytis tų dainų tai nei šis, nei tas. Tas pats kaip į šokius eiti su lastais, arba į troleibusą lipti su valtim… Lyg ir nedraudžiama, bet nei du, nei aštuoni, nei penki nei dešimt. Tai ir šiandien išgirdau Last Christmas, ir pagalvojau, va čia tai šovė George’as į dešimtuką su šia daina, kai jau čia į dešimtuką pataikė, tai pataikė, niekada nenusibostantis hitas ir viskas. Ir štai jau trisdešimt metų, ar jūs galite pajusti?? 30 metų. Tai su tuo ir sveikinu šitą dainą ir mums visiem siūlau, ir linkiu savo gyvenime sukurti kažką štai tokio nemirtingo ir niekaip neatsibostančio. O dabar grįžtam prie dabartinės aktualijos – Kūčių. Vakar sunėriau Kūčių patiekalų karolius su kūčia priešaky, tai šiandien aguonų ir kūčiukų eilė.

Kokia gi Kūčių vakarienė be aguonų. Na, nebūna tokios, manau. Ir seneliai, ir proseneliai, ir proproseneliai mūsų aguonas gerbdavo ir mylėdavo, ir visokių įdomių dalykų apie jas žinojo. Manyta, kad aguona – savotiškas tarpininkas tarp žmogaus ir dangaus sferos. Dar aguoną kartais vadinta pasninko karvute ir jai suteikta garbinga vieta įvairiuose Kūčių vakarienės ritualuose. Ir burtuose ji dalyvaudavo, ir Kūčios dalimi tapdavo, ir Grucė (miežinių kruopų košė) su aguonų pienu valgyta, o pasaldintas trintų aguonų pienas Dzūkijoje dar kartais meškos pienu vadintas. Ir aš savo šeimos Kūčių neįsivaizduoju be aguonų pieno ir kūčiukų.

Vaikai gamina kuciukus_Beatos virtuve

Tai su aguonu pienu kaip susitvarkyti, turbūt, daugeliui nė pasakot nereikia, nes ir mamos, ir močiutės darė ir daro. Ruošti jį labai paprasta: reikia nuplauti aguonas, nuplikyti jas karštu vandeniu ir palaikyti porą valandų, kad išbrinktų. Arba galite, žinote, pasilengvinti sau darbus ir naudoti ALVO mišinį aguonų pienui (o su šiuo mišiniu jau saldinti nieko nereikia vėliau).  Tada nupilate vandenį, aguonas sugrūdate (arba tris kartus permalate mėsmale ar kavamale), užpilate virintu vandeniu ir pasaldinate medumi. Kai kas mėgsta užpilti šiuo pienu kūčiukus, o kai kas atskirai valgo, čia kaip kam smagumas didesnis.

Na, ir dar vienas būtinas, tradicinis, jaukus Kūčių stalo valgis – kūčiukai. Kūčiukus stebuklingąją naktį galima naudoti žaidimams, spėjimams, burtams ir dovanoms. Nereikia galvoti, kad kūčiukai visi vienodi. Galima, aišku, gaminti tradicinius – iš purios mielinės tešlos. Bet galima paragauti ir kitokių – bemielių, mažučių, greitučių, su trupučiu kepimo miltelių ir šiek tiek aliejaus.

Beatos virtuve_kuciukai

Pagal senovinius papročius šeimininkės kūčiukus turėtų kepti Kūčių dieną, bet tikrai galima ir anksčiau…Ir palikime kūčiukų po vakarienės gerosioms dvasioms – gal jos atneš daugiau laimės į namus?..

 

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Rocky parašė:

    Labas, Beata, norėjau paklausti labai timto klausimo. Prieš pora savaičių kepiau imbierinius sausainius ir aišku juos puošiau glamum kurio sudėtis (baltymai, cukraus pudra ir maistiniai dažai). Man liko to glajaus ir pagailėdamas produktų aš juos gražiai sudėjau į indelius ir į šaldytuvą. Jie jau ten stovi apie 2 su puse savaitės. Ar galima juos naudoti šiandien ar vertėtų išmestis?

    Su visa pagarba Rokas 🙂

    Šiltų švenčių:)))

  2. kamile parašė:

    labai skanus receptas

  3. Rocky parašė:

    Laba diena, Beata, turiu labai svarbų klausimą. prieš dvi savaites kepiau imbierinius sausainius ir žinoma puošiau glajumi, sudėtis (baltymai, cukraus pudra, maistiniai dažai). Glajaus liko daug, dėl to pagailėdamas produktų aš jo neišmečiau o gražiai sudėjau į indelius ir į šaldytuvą. klausimas toks ar galima naudoti tą patį glajų ar geriau jį išmesti?

    Šilčiausi linkėjimai
    Rokas.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.