8241
Beatos virtuvė

Patikrinti atradimai – kalėdinė višta su šventiniais priedais

(16)

Skirtingose šalyse skirtingai dedamas akcentas. Štai neseniai su vienu bičiuliu iš Vokietijos kalbėjausi šia tema ir jis prisiekinėjo, kad Kalėdų išvakarės yra didžiausias akcentas ir šventė… Lygiai kaip ir pas mus – viskas prasideda Kūčiomis ir man jos yra didžioji pradžia, na o Kalėdos, tai kaip išeis. Taigi, aš užaugau ir gyvenau taip: Kūčios – didžioji šventė, bet kai  pirmą kartą praleidau Kalėdas su Tomo šeima, viskas tartum apsivertė. Atsimenu, kaip koks truputį net liūdesys buvo užėmęs, kad pirmos mano Kūčios ne su mano šeima… Anglams Kalėdos yra didžioji diena. Diena, kai visa šalis sustoja ir visi daro, galima sakyti, beveik tuos pačius dalykus: iš ryto pradeda po truputį vynioti dovanas, kelia šampano taures,  laukia karalienės kalbos ir… valgo kalakutą, nors ir kiti paukščiai populiarūs, bet kalakutas, be abejonės, yra vienvaldis lyderis, kaip ir visi priedai prie jo… Briuselio kopūstai, bulvės žąsies taukuose, troškinti raudonieji kopūstai, mėsos padažas, duonos padažas, spanguolių padažas, vėliau – kalėdinis pudingas ir kalėdinis pyragas. Taigi, šioje laidoje aš darau taip, kaip iš savo anytos išmokau… Tik truputį lietuvinu pagal save ir kepu vištą. O desertui – grietinėlės desertas su aguonomis ir su granatų želė…

Aš tai tikrai žinau, kad Kalėdų dieną mano orkaitėje šonus kaitinsis  kalakutas, jau nuėjau ir užsisakiau iš mėsininko. Kalakutas bus užaugęs laisvėje ir kažkokios senovinės rūšies. Mėsininkas prižadėjo, kad jis bus itin gardus, gardžiausias kalakutas… Na pagyvensime – pamatysime. Aš apie kalakuto kepimą esu plačiai pasisakiusi savo antroje knygoje ir niekaip nepamiršiu, kaip mano Tomas praktiškai buvo išerzintas kaip bulius koridoje, nes kalakutą labai mėgsta, o kai fotografavome, tai reikėjo laukti laukti laukti ir dar palaukti kol galų gale galėjom valgyti… Iš tiesų, labai laukiu, kada gi galėsiu imtis kalakuto, ir man ruošti kalėdinius pietus yra pusė šventės. …Šiais metais jis bus nedidelis, apie 4 kilogramų, bet mums didelio ir nereikia, nes mūsų bus keturi suaugę ir du vaikai, na ir trys šunys, bet manau, kad šunėkai gaus arba nieko, arba labai mažai…Bet tai ko aš čia užsikalbėjau apie kalakutą, jei laidoje kepu vištą? Dar lapkričio mėnesį, kai ruošiausi šios laidos filmavimui, pasiklausiau jūsų Beatos Virtuvė profilyje Facebook, kokį gi paukštį paruošti šventiškai… Ir ką, atsakymas buvo paprastas ir aiškus: vištą. Ir aš ir aš esu didžiausia gerbėja vištos, ir višta visada yra šventė – nesvarbu kokia, ji populiari ir kasdieniška. Bet ir Kalėdoms galima padaryti viską super ypatingai, šventiškai ir gardžiai… Mėsa yra pagrindinis veikėjas, bet viena žvaigždė – ne karys… Taigi visi šalutiniai dalykai yra labiausiai reikalingi ir tikrai ne kaip penkta koja… Taigi, kepam vištą ir šventinius priedus…

Kitą savaitę – Kūčios. Laidoje ir silkės, ir burokėlių, ir aguonų bus. O svarbiausia – pokalbis su etnologe Gražina Kadžyte, kuri labai gražiai ir, kaip visada, įdomiai pasakoja apie lietuviškas tradicijas…

(fotopastele.lt nuotrauka)

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (16)
Komentarai
  1. Ieva Jtl parašė:

    pas mus tradicijos gerokai sujauktos.. susėdame per Kūčias, bet po jų pasidovanojame dovanas, kuo kuklesnes, bet vistiek kaip ir kalėdines.. ir taip daug metų ( apie 15 m., kai brolis vedė, o aš išvažiavau studijuoti).. per Kalėdas važiuojama į kaimą, pas senelius.. .. kurie jau merdėja ir likusi tik tėvo močiutė-mama.. aš šį mėnesį kažkaip jaučiuosi geriau, prisiverčiau nueiti į bažnyčią, susitvarkyti, ko niekada netvarkau, parsinešiau kalėdaitį.. ir netgi sugebu patirti tikrą adventinį laukimą, asketišką būtį.. nors valgome mėsą ir visa kita, kaip įprasta.. tai mėnuo, prieš mano gimtadienį, gal dėl to, toks pakilimas.. turėjau gimti per Kalėdas.. 🙂 gimiau sausio 5 d. …. —

  2. ..... parašė:

    O kur galima rasti to deserto receptą?

  3. DaivaSobole parašė:

    As irgi labai laukiu Kaledu, ir ne tik del Kucio ir Kaledu stalo. Siais metais po 5 metu pertraukos svesime Kaledas su drauge su kuria buvome kaip ir susipykusios. Ilgai galvojau ka jei padovanoti Kaledu proga. Taigi slapcia issiklausinejusi suzinojau kas jos megstamiausia rasytoja ir isvaziavau siandien i Becktona knygos ieskoti. Vaziavau, nes zinojau kad ten yra lietuviskas knygynas. Ir kaip as buvau maloniai nustebinta, kai tik priejusi prie knygyno duru pastebejau Jus Beata ir grupele intensyviai besiklausanciu gerbeju. Man visada patinka skaityti jusu blogus ir isbandyti jusu pasiulytus receptus, ir stai tuo metu nusprendziau – kas gali buti geriau nei kulinarijos knyga zmogui, kuris megsta pats sau ir sveciams gaminti. Taigi nusipirkusi knyga „Metai Beatos virtuveje“ stojau i eilute, kad pasirasytumete knyga, o veliau dar ir sugrizau kad kalendoriu pasirasytumete. Grizau namo pakileta, kad maza dovanele sau gavau, ir kad drauge turetu buti patenkinta savo dovana. Bet stai nuo vyro gavau pylos, kad esa draugei „takuju velikalepnuju knygu“, o stai sau tik kalendoriu. Ir matai dabar drauge bus zymiai geresne seimininke negu as, o ir jisai norintys pabandyti tuos nuostabius patiekalus. Tai ka gi, teks ir sau tokia pacia knyga nusipirkti, ir vel i Becktona teks vaziuoti.
    Noreciau padekoti jums uz suteikta pakyleta nuotaika ir palinketi sekmes jusu darbuose. Linksmu svenciu.

    • Beata Nicholson parašė:

      aciu miela Daiva, linkejimai draugei graziu svenciu, o knyga galite ir internetu uzsisakyti nebutina vaziuoti ypac jei toli…knygnesys pristato ir mano puslapis pristato i UK, tik aishku brangokai kainuoja…

  4. D:) parašė:

    Aciu uz kaledini recepta, taip detaliai surasyta! Vista su kukulaiciais ir bus ant musu stalo. O jau taip neturejau nuotaikos knistis po interneta, ka cia sugalvojus padet ant kaledinio stalo… Aciu dar karta, net akyse prasviesejo 🙂

  5. Mintys parašė:

    zinote ko norejau???Kad Jus, Beata, atpjautumete tos visso gabaleli parodyti kaip ji iskepe:)) as negaliu ivertint mesos iskepimo gerumo, kai nesimato to sausumo, minkstumo, tada ateina toks malonumas, kad pavyko;D atpjaukite kitakart paziureti ;)))))

    • Beata Nicholson parašė:

      ha ha ha gerai :)) bet zinote tokie sventiniai pietus ir tokie kiekiai yra ne juokas, kas yra dares nors karta dideliam buriui sventine vakariene, puikiai zino, tai kazkaip net nesusimastem apie atpjovima, bet labai pastaba prizadu isiminti:))

  6. Ric parašė:

    Gal Beata žino ir išbandė kokį aguonų vyniotinio receptą? Aktualiausias būtų aguonų įdaras – kažkada seniais laikais
    teko valgyti vyniotinį su kvapniu ir drėgnu įdaru. Kiek teko ragauti paskutiniu metu – labai prasti. Būtų įdomu
    iškepti švenčių proga.

    • Justina parašė:

      drėgnas turėtų gautis išmirkytas aguonas malant ne kombainu, bet mėsmale, kažkodėl šitaip aguonos labiau traiškomos nei kapojamos ir būna drėgnesnės 🙂 su aguonom nebandžiau tiesą pasakius vyniotinio, bet šitaip pas tėvus grįžus daromas aguonų pienas kūčiukams ir tikrai neatrodo tos aguonos sausos 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      yra receptas antroje knygoje…

  7. Ric parašė:

    Aš gi ne apie aguonpienį klausiu. Klausiu apie kepamo vyniotinio aguoninę masę (aukštoje temperatūroje ta aguonmasė
    tampa labai sausa, o ir nekvapi). Gal Beata (gerbiu ją už praktinį receptų išbandymą ir detalų pateikimą) yra išmėginusi
    ir gali pasiūlyti savo variantą.

  8. Bizzy Bee parašė:

    O vaje kiek pykčio, taigi padėt tik žmogus norėjo 🙂 gali bandyti pagal Šimtalapio receptą aguonas daryti, bet tas jų paruošimas visai nesiskiria nuo paprasčiausiai sumaltų išbrinkintų aguonų (think), nebent koks slaptas priedas čia būtų, kaip šimtapalyje svieto daug pertepama..

  9. sociologė parašė:

    Labai žaviuosi Jumis ir Jūsų receptais 🙂 Bet sociologija rimtas ir sunkus mokslas, todėl norėtųsi pagarbos jam.

  10. bzz parašė:

    Gal galėtumėte įdėti tą grietinėlės desertas su aguonomis ir su granatų želė receptą?

    • Beata Nicholson parašė:

      iš esmės viskas labai labia paprasta, grietinėlė su cukrum ir aguonom pakaitinkite ir įdėkite tiek želatinos kiek reikia tam kiekiui skysčio sutvirtinti (paskaitysite ant pokelio) lygiai tas pats su granatų želę, galite daryti spanguolių želė, ar kokia kita žele, tik sustingsta ne taip tvirtai, (bet man taip dar labiau patinka kai neguminis reikalas buna) nes rūšgtis reaguoja ir nestingsta taip stipriai….tikrai labai labai paprasta, paprasčiiau nebuna…

  11. Dalia parašė:

    O as, Beata, jusu puslapi skaitau ne todel, kad esu ar noriu buti baisi kulinare, o todel, kad man patinka jusu rasymo stilius – visada smaikstus, juokingas, neformalus… Paskaicius jusu taiklius pastebejimus „is gyvenimo“ pasijauciu tarytum su savo geriausia drauge pabendravus. Ir visada skaitydama kikenu. Jusu staipsniai visada man pakelia nuotaika ir tonusa. Gal kada taip bekikendana ir pagauta ikvepimo ir as ka nors gardaus sulipinsiu. Juk geri pavyzdziai uzkrecia (beje, blogi taip pat). Kadangi geru pavyzdziu cia apstu, tai tikrai uzsikresiu vienu is ju. Aciu jums, Beata, uz jusu nora dalintis savo mintimis, sumanymais, kulinariais sugebejimais ir smaiksciu zodziu. Linkiu jums geru ir kurybingu ateinanciu metu.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.