Su Dante susitikau meno galerijoje Meksike. Mums besikalbant jis kantriai globojo savo blondines dvynukes. Kitą dieną nuvažiavau jo aplankyti į ryškius violetinius namus, kur mane pasitiko du dideli balti šunys ir jų šeimininkas.
Ilgai vaikščiojome po sodą ir apžiūrinėjome augalus. Dante juos tiekia geriausiems Meksiko restoranų šefams ir veda kursus apie jų išvedinėjimą ir auginimą. Jo panagės juodos ir rankos sugrubusios, bet jose Dante meistriškai ridena sėklas, atidarinėja mažus stalčiukus, pjausto kaktusą.
Pamėgau Meksikoje valgyti kaktusą nopal, pakeptą ant grotelių. Nuo didelių lapų jie nulupa žievę, išima spyglius, supjausto smulkesniais gabaliukais ir grilin’a arba pakepa keptuvėje.
Pakalbam apie meilę kaktusams, Dantei papasakoju, kad išvykus ilgam į užsienį, mano kaktusai nunyko, tikėdama, kad jie manęs ilgisi. Dante sako, kad tai nėra taip romantiška, tiesiog pasikeitė jų priežiūra.
Dantės augalai – netikėti. Jis augina bulves, kurių vidus – violetinis, brokolius ir burokus mažų lapelių pavidalu ir daug kitų gležnų dalykų, kurie turi itin stiprų skonį, todėl jų į patiekalą užtenka dėti labai nedaug. Jis išradinėja ir eksperimentuoja.
Kruopščiai perplovęs lapelius, pastato juos šalia vėjelio, kuris išdžiovina, pasveria ir supakuoja. „Turėsiu nuvežti į keletą restoranų, bet su dviračiu neužtruksiu”, – sako Dantė, kurio žmona paprastai yra iškeliavusi filmuoti dokumentikos ir namuose vaikus jis augina vienas.
Pasitariame, ką pasigaminti ir nusprendžiame – gvakamolę ir sriubą „Crema Conde”.
Gvakamolei (guacamole) reikia:
– avokado
– pomidoro
– svogūno
– žalio šviežio čili pipiro
– druskos, kalendros (jei norisi)
– laimo arba citrinos sulčių
Avokadą sutriname. Pomidorą ir svogūną supjaustome nedideliais gabaliukais, čili – smulkiau, sumaišome ir dedame ant taco traškučio arba duonos riekės.
Puiki Meksika, ačiū, kad leidžiate ją truputį pažinti 🙂