8241
Beatos virtuvė

Garuose kepti zrazai

(0)
Reikės:
  • 1 kg kiaulienos nugarinės be kaulo,
  • 1 poro,
  • 2-3 morkų,
  • 20 g džiovintų baravykų,
  • 150 g džiovintų slyvų,
  • 1/2 stiklinės vandens,
  • druskos, pipirų,
  • medinių pagaliukų zrazams sukabinti

Kada gi dar, jei ne žiemą galėtume pasimėgauti senu lietuvišku patiekalu – zrazais. Mūsų mamos ir močiutės juos troškindavo puode, tačiau aš pasinaudojau Electrolux garine orkaite – joje be jokio sultinio zrazai iškepė sultingi ir pilni skonio. Orkaitė pusę darbo padaro pati, nereikia šalia stovėti ir įkalbinėti, kad maistas nepridegtų ar iš puodo anksčiau laiko neišliptų ir dar, dėl garų zrazų mėsa būna minkštutė, o įdaras – kupinas skonio. Kuo man dar patinka garų orkaitė galite daugiau paskaityti čia.

Baravykus ir slyvas užsimerkite iš vakaro ar bent prieš kelias valandas karštame vandeny pamirkykite. Pradėkime nuo įdaro, kuris savo konsistencija turi būti panašus į paštetą. Imkite porą (naudosime jo baltąją ir vos žalią dalį) ir supjaustykime jį ne pusžiedžiais, o kuo smulkiau. Berkite juos į įkaitintą keptuvę, tegul kepa vidutinėje kaitroje.

Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Išmirkytus baravykus ir slyvas susmulkinkite peiliu. Kartu su morkomis grybus palydėkite į keptuvę pas porą. Ten pat dėkite džiovintas slyvas – jas galite tik vos vos pasmulkinti, nes nuo karščio jos besitroškindamos, galima sakyti, ištirps.

Pats skaniausias zrazų įdaras yra minkštas ir vientisas, todėl, kad greičiau ir geriau viskas išsitroškintų, į keptuvę pilkite pusę stiklinės vandens. Mažinkite kaitrą ir palikite ramiai troškintis.

Kiaulienos nugarinę (be odos ir be kaulų) supjaustykite 1 cm – 1,5 cm storio gabalais. Kiekvieną gabaliuką reikia išploninti. Kad neaptaškytumėte virtuvės, patariu perlenkti pusiau kepimo popieriaus lapą ir į jį įdėjus kiaulieną išmušti ją mėsai skirtu plaktuku. Išplonintą kiaulieną pasūdykite ir papipirinkite.

Formuokite zrazus – gabalėlį kiaulienos dėkite ant maistinės lentelės ir „apdovanokite” šaukštu morkų – grybų įdaro, tuomet zrazą vyniokite. Nepridėkite per daug įdaro, kad šis nesiveržtų per kraštus. Kiekvieną zrazą išilgai persmeikite mediniu pagaliuku, kad būtų tvirtas. Taip susukite visus zrazus. O jei norite tiksliau pamatyti, kaip ką daryti – žiūrėkit video receptą.

Gerai įkaitiname keptuvę – zrazus reikia apskrudinti. Tik gerai apkepusius juos dėsime į garinę orkaitę, kur jie troškinsis garuose. Skrudindami nepamirškite pavartyti. Apskrudusius sudedame į gilesnę skardą ar keramikinį indą (galima keliais „aukštais”) ir dedame į orkaitę. Aš rinkausi režimą, kur zrazai pusiau kepa, pusiau troškinasi garuose 110° temperatūroje 15 minučių. Jei garinės orkaitės neturite, apskrudusius zrazus dėkite į puodą, užpilkite stikline sultinio ir troškinkite ant viryklės, kol bus paruošti. Skanaus!

zrazai

Print Friendly

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.