8241
Beatos virtuvė

Velykų pynė

(15)

Ši mano Velykų pynė gavosi taip: aš pradžioje norėjau kepti brioche, bet paskui tiesiog pritrūkau laiko, nes brioche – tradicinis prancūziškas mielinės tešlos kepinys su begaliniu kiekiu sviesto. Ji yra pasakiškai skani, bet sviestas į ją yra įplakamas, kai jau tešla yra išminkyta. Taigi jei rankomis minkyti – o aš visada mėgstu rankomis – reikia daug laiko. Todėl aš kelią trumpinau ir sviesto kiekį mažinau ir galiausiai padariau sviestu ir tryniais praturtintą mielinį pyragą.

Reikės:
  • 650-700 g miltų
  • 250 ml pieno
  • 100 g sviesto
  • 30 g mielių
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 kupino šaukštelio druskos
  • 3 kiaušinių trynių

  1. Pieną pašildome beveik iki virimo (bet nebūtinai), ten sudedame sviestą, supjaustytą mažais gabaliukais, ir palaukiame kol sviestas ištirps ir viskas atvės iki kūno temperatūros.
  2. Keletą šaukštų pieno sumaišome su mielėmis, ištriname jas į tokią skystą košelę, tada supilame mieles į pieną.
  3. Miltus persijojame ir sumaišome su druska ir cukrumi.
  4. Pieną supilame į miltus ir išmaišome, viskas turėtų sukibti į gana minkštą tešlą.
  5. Leidžiame jai truputį pabūti kokias 10 minučių, tada jau dedame ant stalo ir pradedame minkymą. Nebijokite, jei ji pradžioje bus gana lipni, tokia ir turi būti. Svarbu: minkykite švariomis rankomis, o ne tešluotomis, tada tešla taip nekibs. Jei po 5 minučių ji vis dar labai kibi, įberkite šiek tiek miltų. Minkykite apie 10 minučių, pamatysite, kaip ji pasikeis: pasidarys elastinga, minkšta, blizgi.
  6. Dabar į tešlą įminkysime trynius: ištempiame tešlą, sudedame ant paviršiaus trynius ir minkome toliau. Tryniai paskystins tešlą, viskas išsiterlios, bet jie po truputį susilies su tešla. Tešla pasidarys gelsva ir dar minkštesnė. Jei nenorite šitaip daryti, galite trynius tiesiog įmaišyti į pieną su sviestu, tik tuomet pasilikite truputį pieno (apie 50 ml neįmaišyto), nes tešla taip gali pasidaryt per šlapia. Vėliau, jei nebus per šlapia, supilsite pieno likutį. Be to miltai skirtingai geria drėgmę, tai priklauso nuo miltų rūšies ir oro drėgmės namuose bei už lango…
  7. Viskas, dabar tešlą sudedame į dubenį erdvų, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame kilti kokias porą valandų šiltesnėje vietoje. Arba galima tiesiog padėti tešlą į šaldytuvą ir kildyti per naktį.
  8. Iš ryto arba kai jau bus iškilusi, tešlą išimame, padaliname į tris lygias dalis ir iš jų supiname kasą. Tešlos kasą sukabiname, kad būtų apvalus ratas, arba galima palikti pailgą… tiesiog kasą. Leidžiame jai pakilti apie valandą, pridengę aliejumi pateptu maišeliu ar plėvele. Po valandos ar pusantros turėtų jau būti pakilusi.
  9. Išplakame kiaušinį, patepame pynės paviršių ir pabarstome, jei norisi, aguonomis ar sezamo sėklomis, ar mišiniu, ar niekuo.
  10. Šauname į karštą 200 C orkaitę ir kepame apie 45-50 minučių.
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (11 balsai, vidurkis: 4,36 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (15)
Komentarai
  1. AS parašė:

    Beatute, o minkymo rankomis ar nepalengvintų virtuvinis kombainas su tešlos minkymo antgaliu arba minkymas mikseriu su tokiom kaip šluotelėm-spyruoklėm? Ar rezultatas jau būtų kitoks?

  2. Milda parašė:

    Kaip tik siandien kepiau, laikydamasi visu patarimu ir normu! Pirma karta bandziau ir gavosi super skani ir grazi! Kita karta pasinaudociau patarimu imaisyti kiausinio trynius i piena… Si karta iminkiau juos i tesla paskutinius, taciau tikrai daug sunkiau isminkyti, limpa prie ranku ir daug valymo po to!
    Graziu Velyku! 🙂

  3. Monika parašė:

    Sveiki, ar kepinys pavyks su sausommis mielėmis? kiek jų reikėtų? deja, neturiu galimybės įsigyti paprastų mielių

  4. I parašė:

    Sveiki, o mielems per nakti saldytuve nieko neatsitiks? vis tiek iskils pyragas?

  5. Ieva parašė:

    O ryte is saldytuvo isemus tesla iskart pradet pint, ar luktelt reikia kazkiek?

  6. Indrė parašė:

    Truputį gal ne visai į temą, nes šiame tešlos variante baltymai nededami. Turiu klausimą 🙂 Radau keletą receptų, kuriuose reikia dėti išplaktus baltymus. Po to tešlą minkyti kaip įprastai. Ką duoda mielinei tešlai plakti/purūs baltymai? Kiek žinau, jie tik kietina mielinę tešlą.

  7. […] tai hot cross – tokios tikrai labai skanios bandelės, bet visada galite sužibėti su Velykų pyne arba […]

  8. Simona parašė:

    Vau! Dariau su kvietiniais miltais ir puse pilno grudo kvietiniais!!! Labai labai skanu! Truputi dregmes pritruko, tad daugiau pieno ipyliau ir dar +viena tryni! Super! Reiks ne tik velykom kepti 🙂

  9. Jurgita parašė:

    O galima pakeisti i sausas mieles?
    Kiek tokiu reiktu?

  10. Snieguolė parašė:

    Labai įdomu kaip su sausom mielėm ?

  11. Ieva parašė:

    Sausų mielių reikia naudoti tiesiog perpus mažiau nei šviežių- tad šiuo atveju 15g :)))

  12. Jurgita parašė:

    Pabandžiau šį receptą su virtuviniu kombainu su tešlos minkymo antgaliu ir su sausom mielėm (15 g) Labai puikiai pavyko! Ačiu už nuostabų receptą!

  13. Rima parašė:

    Sveika Beata,
    O man Ir neateko paragaut,gaila produktu.Idejau I orkaite ant 200 Ir po 25 min atejau paziuret,bet pyne Jau buvo beveik sudegusi.Turejau
    Kept apie 20 min.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.