8241
Beatos virtuvė

Velykų boba

(45)
Reikės:
  • 3 kiaušinių trynių
  • 1 nedidelės stiklinės pieno (apie 175 ml)
  • 500 g miltų
  • 150 g cukraus pudros
  • 75 g sviesto
  • 30 g mielių
  • Žiupsnelio druskos
  • 0,5 citrinos žievelės
  • Apie 300 g džiovintų vaisių (pavyzdžiui, razinų, abrikosų, figų)
  • Glaistui:
  • 0.5 citrinos sulčių
  • 100 g cukraus pudros
  • Saujos smulkintų džiovintų vaisių

  1. Džiovintus vaisius nuplauname ir užpilame karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų.
  2. Šiek tiek pašildome pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukame košelę. Į ją dedame mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišome ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.
  3. Trynius (kuo geltonesni tryniai, tuo gražesnė boba) atskiriame nuo baltymų. Dubenį su tryniais įstatome į kitą dubenį su šiltu vandeniu. Į trynius supilame likusią cukraus pudrą, išmaišome.
  4. Išlydome sviestą. Supilame į išsuktus trynius su cukraus pudra ir viską sumaišome.
  5. Kai mielių masė puodelyje pakyla, pasiruošiame stalą tešlos ruošimui. Likusius miltus suverčiame ant stalo ar į didelį dubenį, viduryje padarome duobutę – į ją pilame paruoštą masę su mielėmis, trynių, pudros ir sviesto plakinį, beriame druskelės ir nutarkuotą citrinos žievelę. Pamažu, vis užpildami miltais iš kraštų, užverčiame tą šulinį ir minkome tešlą ir vieną gumulą. Tešlą reikia minkyti ilgai – kol nelips prie rankų. Jei tešla atrodo skystoka, pridėkite dar šiek tiek miltų.
  6. Kai tešla suminkyta, nukošiame, nusausiname ir mažais gabalėliais supjaustome abrikosus, kitus vaisius. Razinų nepjaustome. Vaisių galima nepagailėti, rodos, jų įdedi daug, bet boba pučiasi, auga ir iškepus randi vos vieną kitą. Supjaustytus vaisius beriame ant tešlos ir išminkome, kad jie vienodai pasiskirstytų.
  7. Paruošiame indą kepimui – bobą galima kepti aukštame emaliuotame puode ar moliniame, karščiui atspariame inde, kurį senovėje ir sudaužydavo iškepus. Jo kraštus ir dugną ištepame aliejumi ir atsakingai išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekerpame.
  8. Į paruoštą puodą suverčiame tešlą ir paliekame valandai šiltoje vietoje pakilti. Kai tešla pakyla, įkaitiname orkaitę iki 180-170 laipsnių C ir kepame bobą apie 45-50 min. Patikrinimui pasiruošti ilgų medinių pagaliukų.
  9. Iškepusią ir ataušusią bobą atsargiai išimame iš puodo.
  10. Įdomiausia dalis – bobą perpjauti – jei jos viduje yra skylė, sakoma, kad čia apsigyveno Dievas.

Velykų boba_Beatos virtuvė

 

Print Friendly

Dalinkis:
Komentarai (45)
Komentarai
  1. Simona parašė:

    Puikus receptas. O mieles naudoti šlapias, ne sausas?

  2. Liūtas parašė:

    Oi nemėgstu mielių – nei valgyti, nei gaminti su jomis… Tikrai negalima be jų išsiversti kepant šitą bobą? :/

  3. Lina parašė:

    Ačiū ačiū… Oi kepsim! Kažin kada jas kepdavo močiutės- penktadienį, šeštadienį?

  4. Auguste parašė:

    O tai šitoje Boboje yra Dievas, ar ne? 🙂

  5. Rūta parašė:

    Sveiki,
    Kiek tešlos gaunasi iš visų šių ingridientų? Ar tik tokiai įprasto dydžio keksinei, ar daugiau? (Nuotraukoje neatrodo didelė ta boba). Galvoju kepti taip pat keksinėj ir galvoju ar nevirs man per kraštus? Gal didesnės talpos reikia arba mažint viską per pus?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Rūta, mes recepto apsukas mažinome, ir čia jau pateiktas sumažintas variantas, tešla mielinė pučiasi, tai kai sudėsite turėkite mintyje, kad ji dar pakils…Jei norite autentiškos bobos tai kepkite ją emaliuotame dideliame puode, kad ji tokia aukšta būtų, kaip kad ir Bronės močiutė kad kepdavo…bet mes neturėjom tinkamo puodo tai padarėm toje formoje….Kitas dalykas, galėtumet kepti mažas bobeles…pvz keksiukų formelėse arba moliniuose vazonėliuose kur gėlėms skirti..taigi forma iš tiesų yra jūsų pasirinkimas…

      • Rūta parašė:

        Man forma tinka. viskas liuks. Tik dėl tešlos kiekio susirūpinau – ar iš nurodyto kiekio ingridientų gaunasi viena tokia keksinė boba, ar reikia pasiruošti ir dar papildomai kažką. Nes vat dėl to mielių pūtimosi aš ir bijau kad paskiau nereiktų per Velykas orkaitės gramdyt nuo išbėgusios tešlos 🙂 Retai aš su mielėm eksperimentuoju 🙂

  6. RENATA parašė:

    Reikės pamėginti:)

  7. RENATA parašė:

    Kadais Bobą kepiau moliniame gėlėms skirtame vazone. O kad skylė gautųsi, medinę grustuvę popieriuki kepimo apvyniojau…gavosi:)

  8. Ieva parašė:

    SOS 🙂 Esu gamybos procese. Žingsnis nr. 2. Su 2/3 miltu gaunasi nebe košelė, bet jau į tešlą panašiau. Ar nurodytas teisingas miltų santykis? Ką darau ne taip?

    • marakuja parašė:

      Iš tikrųjų, į košelę nė kiek nepanašu. Gal recepte turėjo būti 1/3? :/
      primakliavojau, žiūrėsiu kas, tikiuosi valgomo, gausi :)))
      Gražių, margų Velykų! 🙂

    • Mila parašė:

      Man lygiai tas pats gavosi,tikrai ne kosele,kazkas negerai nurodyta recepte…ir labai nemalonu,kai niekas neatsiliepia….sedziu ieskausi naujo bobos recepto.

      • Beata Nicholson parašė:

        oi oi as prie kompiuterio tik dabar pripuoliau, matau kad kažkas ten ne taip su ta boba….mum išėjo minkšta ir gera, bus atliktas tyrimas kas čia su tais miltais…

        • Vilma parašė:

          Man taip pat tešla gavosi minkoma, o ne košelė tai įpyliau daugiau pieno, negu rašoma recepte, apie 200 ml., vis tiek gavosi minkoma, bet minkštesnė tešla. Keksas iškepė geras. 🙂

  9. Siga parašė:

    Labai ieškojau Velykų bobos recepto, radau įvairių variantų, bet šitas priimtiniausias, jau ryt kepsiu 🙂

  10. Kristina parašė:

    Mes irgi susidūrėm su problema, kad 2/3 miltų ir 175ml pieno na niekaip nepatampa košele, maišyk nemaišęs. Kadangi atsakymo kaip suktis iš situacijos neradom, bandėm pradžioje imti tik 1/3 miltų. Košelė gavosi, bet paskui minkant su likučiu labai jau kieta tešla, džiovintų vaisių įminkyti neįmanoma.. lauksim Beatos komentaro kaip ten su tom proporcijom 🙂

  11. Bitė parašė:

    Vakar kepiau pagal jūsų pasiūlytą receptą „velykų bobą“. Atrodo visko dėjau tiek kiek nurodyta recepte ir jau minkydama tešlą supratau, kad ji per kieta. Deja gavosi nevalgomas daiktas – akmuo 🙁 Ką ne taip dariau?

  12. Egle parašė:

    Kepiau. Tikrai visko dėjau, kiek parašyta. Išėjo labai kieta boba, nebent
    tokia ir turi būt, nors abejoju. Kaip turi būt? Arba kas gali būt ne taip? (Pati galvoju, kad per daug miltų parašyta.)

  13. Jurga parašė:

    Ir aš kepiau. irgi užstrigau tame 2/3 miltų žingsnyje. tuomet pasiskaičiau kitus mielinės tešlos receptus ir radau klaidą – turėjo būti 2-3 šaukštai miltų. taigi viską kartojau iš pradžių. boba gavos liuksusinė!
    istorijos pabaiga: norėjau tą kietą ‘2/3 miltų netikalą’ mesti šiukšlių dėžėn, tačiau priėjęs vyras mestelėjo – iškepk pagranduką. taigi šiek tiek dar miltų ir gavos pagrandukas arba bulkelė 🙂

  14. Monika parašė:

    Kepiau, viskas pavyko, miltų dėjau netgi daugiau, cukraus pudros mažiau ir liuksinis pyragas gavosi, visi gyrė ir greit neliko. AČIŪ :))

  15. Siga parašė:

    Paskutine minute persigalvojau ir velyku boba iskepiau kitokia. Tiesiog paemiau „spinteles pyrago“ recepta ir vietoj persiku idejau amarete mirkytu razinu bei abrikosu (smulkintu), kepiau kekso formoje, o virsu apliejau sokoladu ir apibarsciau skaldytais riesutais. Gavosi puiki Velyku bobuke 🙂

  16. Silva parašė:

    Ir aš kelis metus vis pasvajodavau, o jau šiemet pagaliau kepiau Velykoms bobą pagal šį receptą. Deja, per vėlai pamačiau komentarą dėl 2/3 miltų, tad irgi gavosi minkoma tešla. Bet išsisukau – įpyliau į mieles dar kokius 3 šaukštus pieno, truputį pudros, o jau kai mielės išsileido, supyliau jas į tešlą, suminkiau ir palikau kilti. Toliau dariau kaip recepte ir panašu, kad viskas gerai gavosi. Bent jau mano šeimai patiko, gyrė. O man tai primimė vaikystę, kai tokias mažytes bobas valgydavom, tik dar rome mirkytos būdavo. Žodžiu, tikras skanumėlis.

  17. Kamil parašė:

    tikrai gaila,kad kažkas ne taip su recepto proporcijomis.. iškepiau ir aš jau taip kaip gavosi (lipni minkoma tešla,sudėtinga vaisius buvo įminkyti), tai tieisog sausokas batonas su vaisiais… valgoma, bet esu kepusi ir skanesnių „bobų“..

  18. Vilija parašė:

    Aš irgi velykom šia bobutę kepiau, tikrai labai skani gavosi, nepagailėjau džiovintų vaisių, gavosi laaaabai skani, kitai dienai jos nebeliko….. 😀 Neturėjau nei molinio puodo jai keti, nei kitokio puoda, kepiau kekso formoje. Ačiū už receptuką 😉
    P.S nelabai supratau šito sakinio „… atsakingai išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų…“

  19. Aurėja parašė:

    Ačiū už puikų receptą. Ant stalo garuoja jau ketvirta Velykų boba- pas mus Velykos dabar kiekvieną savaitgalį:)))))

  20. Gitana parašė:

    O prieš kiek laiko galima iškepti bobą? Ar būtinai iš vakaro? Gal galima prieš kelias dienas?

  21. Kristina parašė:

    Noriu paklausti, ar galima keksą iškepti ne kekso formoj, t.y. be tos skylės?

  22. Ema parašė:

    Perskaičiau pernykščius komentarus ir pasimečiau – daugumai nepavyko, nes kažkas su tais miltais.. Tai kaip reikia iš tikrųjų? 🙁
    Žadu pirmąkart tokį dalykėlį kepti, tai nesinori apsijuokti. 😀

  23. Elena parašė:

    Aciu super duper gavosi,tik nesupratau kam kloti ta kepimo popieriu,as istepiau ir viskas.

  24. Kristina parašė:

    Sveikos,
    Ačiū Beatai už receptą 😉 Kepiau pirmą kartą ir gavosi, manau, tikrai neblogai 😀 Norėjau taip pat atsakyt toms, kurios rašė dėl miltų kiekio. Viską dariau pagal receptą ir viskas gavosi. Tiesiog gamindama pieno, miltų ir mielių košelę nedėjau iš karto visų miltų (Beatos nurodytų dviejų trečdalių). Dėjau po sriubinį šaukštą ir maišiau, gavosi gal kokie penki šaukštai miltų. O visus likusius miltus sunaudojau jau minkant tešlą. O dėl bobos dydžio, kadangi neturėjau jokios kitos formos, tai kepiau vidurinio dydžio (25 ant 25 cm ir 5 cm aukščio) Berghoffo formoje ir gavosi bobutė nemaža. 😉

  25. Edita parašė:

    Nezinau kas negerai, bet man nesigavo velykoms bobos neturejom. Gavosi akmenine ir nepakilusi.

  26. viktorija parašė:

    laba diena, ar pasikeistų skonis jei nedėčiau džiovintų vaisių?

  27. MATAS parašė:

    Sveiki

    tai kaip supratau straipsnis ir nebuvo redaguotas, nes kazkas tikrai ne taip gaunasi. Gal būtų galima gaut pakoreguota. ☺

  28. Jovita parašė:

    Jau austa… tuoj pilsiu glaju… skaniai atrodo… ryt pandysime…

  29. Jovita parašė:

    Isbandeme… super gavosi, o skanumelis 🙂 aciu Jums Beata uz nuostabius receptus 🙂 su Sv. Velykomis Jus ir jusu srimyna bei komanda 😉

  30. Renata parašė:

    kepiau ir as Velykoms boba pagal si recepta. Gavosi viskas puikiausiai ir labai skaniai. Per diena liko gabalelis tik beguleti. Kas liecia kietuma ar nepasikelima, manau esme minkymo trukmej. Is patirties sakau, reikia minkyt ilgokai, nepatinget. kad aktyvuotusi mieles ir paskui darytu savo darba. O del koseles, recepto pradzioj, dejau irgi gal tik kokius sesis saukstus, kol gavosi kosele 🙂 Aciu Beatai uz recepta. Kitoms Velykoms kepsim vel :)))

  31. Rasa parašė:

    Del recepto pradzioje tu nesusipratimu del miltu koseles. MIelinius gaminius kepu ne pirmi metai, nesuprantu, kam is vis kildinant mieles, deti miltus? As darau taip: Istrinu sviezias mieles – 30 g- su cukrum, cukraus galima deti tris keturis saukstus, iki skystos konsistencijos, uzpilu mieliu ir cukraus skysti siltu pienu, ismaisau ir palieku siek tiek pakilti, kol pasirodo burbuliukai. O paskui jau sviestas, kiausiniai ir visa kita maisoma, miltai dedami, viskas sumaisoma ir arba minkoma- tada tesla bus nelipni prie ranku, arba galima daryti tirstos grietines konsistencijos, tada ji i forma tiesiog bus sukreciama, ir viskas.

  32. Jolita parašė:

    Paaiskinkit kaip tokio tipo keksine (banguota) iskloti kepimo popierium?

    • Beata Nicholson parašė:

      Nebūtinai iškloti, jei kepimo forma jūsų gera, bet kraštus ir dugną ištepkite aliejumi ir atsakingai išklokite kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekerpame.

  33. INETA parašė:

    Aciu gavosi puikei

  34. Andy parašė:

    Labai skanu! Puiki boba!

Palikite komentarą: Jolita

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.