Spausdinti

 

 

 

Velykų boba

0
60
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
50 min.

Tešlai:

3 kiaušinių trynių
1 nedidelės stiklinės pieno (apie 175 ml)
500 g miltų
150 g cukraus pudros
75 g sviesto
30 g mielių
Žiupsnelio druskos
0,5 citrinos žievelės
Apie 300 g džiovintų vaisių (pavyzdžiui, razinų, abrikosų, figų)

Glaistui:

0.5 citrinos sulčių
100 g cukraus pudros
Saujos smulkintų džiovintų vaisių
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Džiovintus vaisius nuplauname ir užpilame karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų.

2

Šiek tiek pašildome pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukame košelę. Į ją dedame mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišome ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3

Trynius (kuo geltonesni tryniai, tuo gražesnė boba) atskiriame nuo baltymų. Dubenį su tryniais įstatome į kitą dubenį su šiltu vandeniu. Į trynius supilame likusią cukraus pudrą, išmaišome.

4

Išlydome sviestą. Supilame į išsuktus trynius su cukraus pudra ir viską sumaišome.

5

Kai mielių masė puodelyje pakyla, pasiruošiame stalą tešlos ruošimui. Likusius miltus suverčiame ant stalo ar į didelį dubenį, viduryje padarome duobutę – į ją pilame paruoštą masę su mielėmis, trynių, pudros ir sviesto plakinį, beriame druskelės ir nutarkuotą citrinos žievelę. Pamažu, vis užpildami miltais iš kraštų, užverčiame tą šulinį ir minkome tešlą ir vieną gumulą. Tešlą reikia minkyti ilgai – kol nelips prie rankų. Jei tešla atrodo skystoka, pridėkite dar šiek tiek miltų.

6

Kai tešla suminkyta, nukošiame, nusausiname ir mažais gabalėliais supjaustome abrikosus, kitus vaisius. Razinų nepjaustome. Vaisių galima nepagailėti, rodos, jų įdedi daug, bet boba pučiasi, auga ir iškepus randi vos vieną kitą. Supjaustytus vaisius beriame ant tešlos ir išminkome, kad jie vienodai pasiskirstytų.

7

Paruošiame indą kepimui – bobą galima kepti aukštame emaliuotame puode ar moliniame, karščiui atspariame inde, kurį senovėje ir sudaužydavo iškepus. Jo kraštus ir dugną ištepame aliejumi ir atsakingai išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekerpame.

8

Į paruoštą puodą suverčiame tešlą ir paliekame valandai šiltoje vietoje pakilti. Kai tešla pakyla, įkaitiname orkaitę iki 180-170 laipsnių C ir kepame bobą apie 45-50 min. Patikrinimui pasiruošti ilgų medinių pagaliukų.

9

Iškepusią ir ataušusią bobą atsargiai išimame iš puodo.

Ingredientai
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Oi nemėgstu mielių – nei valgyti, nei gaminti su jomis… Tikrai negalima be jų išsiversti kepant šitą bobą? :/

  2. Ačiū ačiū… Oi kepsim! Kažin kada jas kepdavo močiutės- penktadienį, šeštadienį?

  3. Sveiki,
    Kiek tešlos gaunasi iš visų šių ingridientų? Ar tik tokiai įprasto dydžio keksinei, ar daugiau? (Nuotraukoje neatrodo didelė ta boba). Galvoju kepti taip pat keksinėj ir galvoju ar nevirs man per kraštus? Gal didesnės talpos reikia arba mažint viską per pus?

  4. Kadais Bobą kepiau moliniame gėlėms skirtame vazone. O kad skylė gautųsi, medinę grustuvę popieriuki kepimo apvyniojau…gavosi:)

  5. SOS 🙂 Esu gamybos procese. Žingsnis nr. 2. Su 2/3 miltu gaunasi nebe košelė, bet jau į tešlą panašiau. Ar nurodytas teisingas miltų santykis? Ką darau ne taip?

  6. Labai ieškojau Velykų bobos recepto, radau įvairių variantų, bet šitas priimtiniausias, jau ryt kepsiu 🙂

  7. Mes irgi susidūrėm su problema, kad 2/3 miltų ir 175ml pieno na niekaip nepatampa košele, maišyk nemaišęs. Kadangi atsakymo kaip suktis iš situacijos neradom, bandėm pradžioje imti tik 1/3 miltų. Košelė gavosi, bet paskui minkant su likučiu labai jau kieta tešla, džiovintų vaisių įminkyti neįmanoma.. lauksim Beatos komentaro kaip ten su tom proporcijom 🙂

  8. Vakar kepiau pagal jūsų pasiūlytą receptą „velykų bobą”. Atrodo visko dėjau tiek kiek nurodyta recepte ir jau minkydama tešlą supratau, kad ji per kieta. Deja gavosi nevalgomas daiktas – akmuo 🙁 Ką ne taip dariau?

  9. Kepiau. Tikrai visko dėjau, kiek parašyta. Išėjo labai kieta boba, nebent
    tokia ir turi būt, nors abejoju. Kaip turi būt? Arba kas gali būt ne taip? (Pati galvoju, kad per daug miltų parašyta.)

  10. Ir aš kepiau. irgi užstrigau tame 2/3 miltų žingsnyje. tuomet pasiskaičiau kitus mielinės tešlos receptus ir radau klaidą – turėjo būti 2-3 šaukštai miltų. taigi viską kartojau iš pradžių. boba gavos liuksusinė!
    istorijos pabaiga: norėjau tą kietą ‘2/3 miltų netikalą’ mesti šiukšlių dėžėn, tačiau priėjęs vyras mestelėjo – iškepk pagranduką. taigi šiek tiek dar miltų ir gavos pagrandukas arba bulkelė 🙂

  11. Kepiau, viskas pavyko, miltų dėjau netgi daugiau, cukraus pudros mažiau ir liuksinis pyragas gavosi, visi gyrė ir greit neliko. AČIŪ :))

  12. Paskutine minute persigalvojau ir velyku boba iskepiau kitokia. Tiesiog paemiau „spinteles pyrago” recepta ir vietoj persiku idejau amarete mirkytu razinu bei abrikosu (smulkintu), kepiau kekso formoje, o virsu apliejau sokoladu ir apibarsciau skaldytais riesutais. Gavosi puiki Velyku bobuke 🙂

  13. Ir aš kelis metus vis pasvajodavau, o jau šiemet pagaliau kepiau Velykoms bobą pagal šį receptą. Deja, per vėlai pamačiau komentarą dėl 2/3 miltų, tad irgi gavosi minkoma tešla. Bet išsisukau – įpyliau į mieles dar kokius 3 šaukštus pieno, truputį pudros, o jau kai mielės išsileido, supyliau jas į tešlą, suminkiau ir palikau kilti. Toliau dariau kaip recepte ir panašu, kad viskas gerai gavosi. Bent jau mano šeimai patiko, gyrė. O man tai primimė vaikystę, kai tokias mažytes bobas valgydavom, tik dar rome mirkytos būdavo. Žodžiu, tikras skanumėlis.

  14. Ir aš kelis metus vis pasvajodavau, o jau šiemet pagaliau kepiau Velykoms bobą pagal šį receptą. Deja, per vėlai pamačiau komentarą dėl 2/3 miltų, tad irgi gavosi minkoma tešla. Bet išsisukau – įpyliau į mieles dar kokius 3 šaukštus pieno, truputį pudros, o jau kai mielės išsileido, supyliau jas į tešlą, suminkiau ir palikau kilti. Toliau dariau kaip recepte ir panašu, kad viskas gerai gavosi. Bent jau mano šeimai patiko, gyrė. O man tai primimė vaikystę, kai tokias mažytes bobas valgydavom, tik dar rome mirkytos būdavo. Žodžiu, tikras skanumėlis.

  15. Ir aš kelis metus vis pasvajodavau, o jau šiemet pagaliau kepiau Velykoms bobą pagal šį receptą. Deja, per vėlai pamačiau komentarą dėl 2/3 miltų, tad irgi gavosi minkoma tešla. Bet išsisukau – įpyliau į mieles dar kokius 3 šaukštus pieno, truputį pudros, o jau kai mielės išsileido, supyliau jas į tešlą, suminkiau ir palikau kilti. Toliau dariau kaip recepte ir panašu, kad viskas gerai gavosi. Bent jau mano šeimai patiko, gyrė. O man tai primimė vaikystę, kai tokias mažytes bobas valgydavom, tik dar rome mirkytos būdavo. Žodžiu, tikras skanumėlis.

  16. tikrai gaila,kad kažkas ne taip su recepto proporcijomis.. iškepiau ir aš jau taip kaip gavosi (lipni minkoma tešla,sudėtinga vaisius buvo įminkyti), tai tieisog sausokas batonas su vaisiais… valgoma, bet esu kepusi ir skanesnių „bobų”..

  17. Aš irgi velykom šia bobutę kepiau, tikrai labai skani gavosi, nepagailėjau džiovintų vaisių, gavosi laaaabai skani, kitai dienai jos nebeliko….. 😀 Neturėjau nei molinio puodo jai keti, nei kitokio puoda, kepiau kekso formoje. Ačiū už receptuką 😉
    P.S nelabai supratau šito sakinio „… atsakingai išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų…”

  18. Ačiū už puikų receptą. Ant stalo garuoja jau ketvirta Velykų boba- pas mus Velykos dabar kiekvieną savaitgalį:)))))

  19. Perskaičiau pernykščius komentarus ir pasimečiau – daugumai nepavyko, nes kažkas su tais miltais.. Tai kaip reikia iš tikrųjų? 🙁
    Žadu pirmąkart tokį dalykėlį kepti, tai nesinori apsijuokti. 😀

  20. Perskaičiau pernykščius komentarus ir pasimečiau – daugumai nepavyko, nes kažkas su tais miltais.. Tai kaip reikia iš tikrųjų? 🙁
    Žadu pirmąkart tokį dalykėlį kepti, tai nesinori apsijuokti. 😀

  21. Sveikos,
    Ačiū Beatai už receptą 😉 Kepiau pirmą kartą ir gavosi, manau, tikrai neblogai 😀 Norėjau taip pat atsakyt toms, kurios rašė dėl miltų kiekio. Viską dariau pagal receptą ir viskas gavosi. Tiesiog gamindama pieno, miltų ir mielių košelę nedėjau iš karto visų miltų (Beatos nurodytų dviejų trečdalių). Dėjau po sriubinį šaukštą ir maišiau, gavosi gal kokie penki šaukštai miltų. O visus likusius miltus sunaudojau jau minkant tešlą. O dėl bobos dydžio, kadangi neturėjau jokios kitos formos, tai kepiau vidurinio dydžio (25 ant 25 cm ir 5 cm aukščio) Berghoffo formoje ir gavosi bobutė nemaža. 😉

  22. Sveiki

    tai kaip supratau straipsnis ir nebuvo redaguotas, nes kazkas tikrai ne taip gaunasi. Gal būtų galima gaut pakoreguota. ☺

  23. Isbandeme… super gavosi, o skanumelis 🙂 aciu Jums Beata uz nuostabius receptus 🙂 su Sv. Velykomis Jus ir jusu srimyna bei komanda 😉

  24. kepiau ir as Velykoms boba pagal si recepta. Gavosi viskas puikiausiai ir labai skaniai. Per diena liko gabalelis tik beguleti. Kas liecia kietuma ar nepasikelima, manau esme minkymo trukmej. Is patirties sakau, reikia minkyt ilgokai, nepatinget. kad aktyvuotusi mieles ir paskui darytu savo darba. O del koseles, recepto pradzioj, dejau irgi gal tik kokius sesis saukstus, kol gavosi kosele 🙂 Aciu Beatai uz recepta. Kitoms Velykoms kepsim vel :)))

  25. Del recepto pradzioje tu nesusipratimu del miltu koseles. MIelinius gaminius kepu ne pirmi metai, nesuprantu, kam is vis kildinant mieles, deti miltus? As darau taip: Istrinu sviezias mieles – 30 g- su cukrum, cukraus galima deti tris keturis saukstus, iki skystos konsistencijos, uzpilu mieliu ir cukraus skysti siltu pienu, ismaisau ir palieku siek tiek pakilti, kol pasirodo burbuliukai. O paskui jau sviestas, kiausiniai ir visa kita maisoma, miltai dedami, viskas sumaisoma ir arba minkoma- tada tesla bus nelipni prie ranku, arba galima daryti tirstos grietines konsistencijos, tada ji i forma tiesiog bus sukreciama, ir viskas.

  26. Sveiki. Taip ir nepataisė niekas recepto… Kai pamačiau, kad pabaigoje tešla nekyla, buvo jau per vėlu… Teks paskutinę akimirkà pirkti kažkà iš parduotuvés…
    Beata, pataisykit straipsnį, kad kiti žmonès nesusimautû prieš svečius. Ačiū

  27. As komentaru nepaskaiciau, suminkiau kaip parasyta, atra valanda nekyla…., dabar perminkiau(paskystinau), ziuresiu kas bus…..
    Gaila,kad receptas nera pataisomas ir tenka nusivilti….

  28. Šitame recepte yra klaida.
    punktas Nr 2 sako: Šiek tiek pašildome pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukame košelę. Į ją dedame mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišome ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.

    Kai 2/3 miltų sumaišai su 175 ml pieno, gauni šaukštu sukama košelę, o sušokusių miltų krūvelę. Kažką panašaus į šlapią sušokusį smėlį.
    Tada, norėdamas padartyi košelę, pradedi pilti daugiau pieno.

    Tada supranti, kad ten turėjo būti 1/3 miltų. Bet jau per vėlu. Pieno pripilta per daug, jau neišimsi.
    Tada susigadini nuotaiką, nes Boba turėjo būti Šv. Velykų stalui.
    Ir eilinį kartą pasakai: „Daugiau niekada nežiūrėsiu lietuviškų kulinarinių saitų (ypač konditerinių). Jokių VMG, jokų Nidų, Beatų ir t.t.”. Ir taip iki kito karto.
    Linkiu būti atidesniems.
    Pagarbiai,
    Aurelija

  29. Kepu šitą bobą jau ketvirti metai, kosminis kepinys! Tirpsta burnoj, skonis nerealus! Tiesa, tešlos minkymui skiriu ne mažiau dviejų valandų, kitą dieną riešai skauda. 😀

  30. Miela Beata, būkit gera, imkit ir pataisykit tą miltų kiekį savo recepte iš 2/3 į 1/3, kad daugiau nereikėtų moterims susigadinti kepinio ir nuotaikos. Ačiū už receptus. 🙂

  31. Panašu, kad Beata nelabai bando tuos receptus, apie kuriuos rašo, nes čia klaida yra tarp proporcijų ir visiška nesąmonė pasidaro. Ir vis dar neištaisyta. Tos, kurios nepamatys komentarų, nusivils visiškai.

  32. Labai sudomino receptas – Promo net specialią aukštą formą nuimamas kraštais nusipirkau
    Tai labai domina, kada geriausia kepti(kada skaniausia) ? Šeštadienį ar ir penktadienį galima? Velykos, kaip žinia, sekmadienį šiemet

Rašyti komentarą