Spausdinti

Didžiosios žiemos šventės jau čia pat, per jas malonu prisiminti tradicinius kepinius ir išbandyti kažką naujo. Aš šįkart jums siūlau išsikepti tradicinį kalėdinį anglišką vaisių keksą, kuris puikiai tiks dovanoms, ar vakarėliui darbe, ar einant pas draugus į svečius. Galite drąsiai jį kepti jau šį savaitgalį – šį vaisinį kepinį galima brandinti net 2-3 mėnesius, jis bus tik dar gardesnis.

Vaisinis pyragas Kalėdoms ir kitoms žiemos progoms

0
komentarai
49
Porcijos
8 asm.

Reikės:

200 g sviesto
200 g rudojo cukraus
200 g „Malsenos” self-raising miltų
500 g auksinių ir Jumbo razinų, džiovintų spanguolių, džiovintų figų
6-7 mandarinų (žievelių ir viso vaisiaus)
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio muskato
½ šaukštelio kardamono
100 ml romo ar brendžio
3 didelių kiaušinių
80 g lazdyno riešutų
80 g migdolų riešutų
žiupsnio druskos

Glaistui:

miltinio cukraus
citrinos sulčių

Papuošimui:

karijų riešutų
džiovintų spanguolių
cukruotų svarainių
dygliuotojo ožerkšnio uogų
rozmarino šakelių
Kaip gaminti?

Gaminimas

Gaminame pyragą

1

Į puodą sudedame pasmulkintą sviestą, cukrų, džiovintus vaisius, prieskonius, romą. Nutarkuojame gerai nuplautų mandarinų žieveles į puodą, išspaudžiame mandarinų sultis ir visus syvus taip pat sudedame į puodą. Lėtai užverdame ir maišome, kol ištirps sviestas. Kaitiname ant lėtos ugnies dar apie 10 minučių, vis pamaišome. Nukeliame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti. Kai masė atvėsus, mandarinai bus suminkštėję, tačiau galima juos dar paspausti šakute, kad labiau ‘išlaisvėtų’.

2

Įkaitiname orkaitę iki 150 C ir pasiruošiame 20-22cm skersmens formą, išklojame kepimo popieriumi. Galima kepti ir žiedinėje formoje, tada patepame šiek tiek sviestu. Riešutus paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje iki dešimties minučių ir pasmulkiname peiliu, kad būtų ir stambesnių ir smulkesnių gabaliukų.

3

Į mandarinų ir džiovintų vaisių masę įmušame kiaušinius bei sudedame riešutus, gerai išmaišome. Suberiame ar įsijojame „Malsenos” self-raising miltus, kurie jau yra sumaišyti tinkamomis proprocijomis su profesionaliomis tešlą kildinančiomis medžiagomis, todėl galime nebijoti, kad pyragas išeis susmegęs ir neskanus. Beriame žiupsnį druskos ir viską sumaišome.

4

Supilame tešlą į kepimo formą ir kepame, praėjus 45 min sumažiname orkaitės kaitrą iki 140C ir dar kepame apie valandą ar valandą penkiolika minučių, kol pyragas bus gražiai rudas ir įsmeigus medinį pagaliuką jis liks sausas. Jei matote, kad pyragas per daug ruduoja, uždenkite pyrago viršų folija.

5

Iškepusį pyragą nebūtina iškart valgyti – jį galima ilgėliau pabrandinti, dar neištrauktą iš formos pyragą subadykite mediniu pagaliuku, užpilkite keturis šaukštus brendžio ar romo ir palikite formoje, kol viskas įsigers ir pyragas atvės.
Įsukę į kepimo popierių ir apvynioję folija, pyragą vėsesniame kambaryje galite laikyti net iki dviejų-trijų mėnesių.

Gaminame glaistą

1

Glaistui sumaišome kelis didelius šaukštus miltinio cukraus ir po truputį pilame citrinos sultis, maišome, kad būtų gan tąsus glaistas. Pilame ant pyrago ir papuošiame džiovintais vaisiais, riešutais.

Ingredientai
Patarimas

Skaitydami receptą pastebėsite, kad šiam kepiniui naudosiu „Malsenos“ self-raising miltus. Negaliu suskaičiuoti, kiek kartų savo maisto tinklaraščio lankytojams atsakinėjau į klausimą – kam reikalingi self-raising miltai? Atsakymas būtų paprastas – ogi tam, kad mūsų kepiniai visada pavyktų. Self –raising miltai greičiau ir patogiau nei paprasti miltai padeda iškepti blynus, pyragus, apkepus ar pudingus. Kodėl? Kepiniams svarbiausia purumas, lengvumas. Self-raising miltuose tešlos kildinimo medžiagos optimaliomis proporcijomis sumaišomos su kvietiniais miltais. Ir dar svarbu, kad kildinimo medžiagos tolygiai paskirstomos miltuose, kas nevisada pavyksta namuose.  Tai štai – pagaliau tokie miltai atkeliavo ir į Lietuvą. „Malsenos“ self raising miltai kaip ir šių miltų giminaičiai užsienyje, patys išpurena kepinį, tai yra į juos nereikia maišyti jokių kepimo miltelių ar sodos, juos tiesiog imi, naudoji ir džiaugies rezultatu.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. „Kai masė atvėsus, sutriname trintuvu mandarinus, kad būtų vientisa masė” ??? Ar visą masę trintuvu sutrinti ar mandarinus kitame puode kaitinti ir atskirai kai atvės sutrinti?Iš bendro puodo mandarinų neišrinksi ir jų atskirai nesutrinsi,

  2. Labai nusisekęs pyragas! Šiek tiek koregavau. Kadangi yra negalinčių vartoti cukraus, todėl keičiau fruktoze su nedideliu kiekiu kakavos miltelių. Nežinau, koks skonis su ruduoju cukrumi, bet maniškis pyragas – tikrai labaaai skanus 🙂
    Ačiū, Beata, už receptą. Džiugių švenčių!

  3. self-raising miltai-kildinamosios medžiagos ir miltų proporcijos:150 g miltų ir 2a.š.kepimo miltelių.Įbėrus į miltus kepimo miltelių visada reikia išsijoti.Štai Jums ir savaime kylantys miltai 🙂

  4. Pyragas pasisekė tobulai, išvaizda ir skonis, o jau kvapas.. mmm.. išgyrė giminės per kalėdas.. praėjo kelios dienos ir vėl kartoju 😀 😀

  5. Ar pavyktų šį pyragą kepti iš miltų be glitimo (ryžių ar kukurūzų)? Ką recepte reikėtų keisti tokiu atveju? 🙂

  6. Toooks skanus ir paprastas kepti!
    Kepsiu jau 3 metus iš eilės Kalėdoms ir net ne po vieną 🙂 puikiai tinkamas neštis į svečius, dovanai ar savo stalui papuošti, nors tiesa, labai greitai „dingsta” nuo šventinio stalo 🙂

  7. Sveiki,isbandziau si pyraga ir nuvyle…Gavosi labai saldus,tiesiog lyg cukru valgytum,ir nuo tu sesiu mandarinu zieveliu toks kartumas,kad nebesinori nei kasnio:(Zinojau,kad zieveles turi kartuma ir turejau susiprotet tiek daug nedeti,bet pasitikejau receptuZodziu tikrai tokio nebekepsiu.Gaila laiko ir islaidu produktams.

  8. Šis kalėdinis pyragas tiesiog tobulas! Nebeįsivaizduojame Kalėdų be jo, ištirpsta nuo stalo akimirksniu. Artimieji prašo, kad iškepčiau jį ir kitoms progoms 🙂 Ačiū už nuostabų receptą.

  9. Patarkite, jeigu kepčiau keksiukų formelėse kokioje temperatūroje ir kiek laiko reikėtų kepti? Ačiū už patarimą 🙂

  10. Sveiki,kiek supratau pyragą galima kepti kelios dienos prieš pateikiant arba mėnesis prieš pateikiant,tik tas laistymas rašėt galima kas savaitę,laistyti alkoholiu?Ar galima iškepus paslėpti mėnesiukui ir tada papuošus pateikti be laistymo? Kadangi nei karto tokio pyrago nekepusi,klausimų kyla.

  11. Sveiki, Beata ar teisingai suprantu, jog žieveles reikia nutarkuoti? Dar turiu tokią dvejonę dėl mandarino vaisiaus ar jis nepradės rūgti pyrage iki Kalėdų? Praėjus savaitei pakartotiniam sulaistymui pyrago viršus atrodė šiek tiek lipšnus ir drėgnas, tikiuos taip turi būti ačiū už komentarus būčiau be galo dėkinga

  12. Kažkas nerealaus. Dviejų pyragai suvalgyti akimirksniu. Apie brandinimą nė kalbos negalėjo būti 😀 Vėl iškepėme pyragus. Tikimės šį kartą pavyks iki Kalėdų brandinti ir pavaišinti artimuosius 🙂

  13. Pabandėme ir mes, super skonis, dar papildomai dejau datuliu, tai saldesnis gavosi kepa 5 pyragai dovanoms

  14. Sveiki Beata, noriu kepti kelis pyragus šventėms. Ar galiu visą tešlą keliems pyragams kartu(bendrai viename inde) užmaišyti ar vis tik geriau kiekvieno pyrago tešlą atskirai ruošti?

  15. Labai gardus pyragas, tikrai bus kartojamas ateityje, puikus receptas! 🙂
    Tiesa, ruošdama pyragą šį bei tą pakeičiau, bet nedaug: įtarkavau tik vieno mandarino žieveles, dėjau 2 mandarinus bei dar kelias apelsino skilteles (dabar galiu pasakyti, kad galėjau nepagailėti dar kelių mandarinų ar viso apelsino), iš prieskonių dar įbėriau malto imbiero ir maltos kalendros. Vietoj figų įdėjau datulių. Cukraus pudros glajui neturėjau, tad atvėsusį apliejau ištirpintu šokoladu su šiek tiek kokosų aliejaus – su šokoladu labai skanu 🙂 Tiesa, vietoj brendžio naudojau Vana Tallinl likerį (40proc.) – labai tiko 🙂 Kepiau 160C 45 min, tada 150C 25 min. su „vėjeliu”.

Rašyti komentarą