8241
Beatos virtuvė

Speltų miltų kriaušių pyragas

(5)
Reikės:
  • 200 g visų grūdo dalių speltų miltų „Malsena“
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 2 kiaušinių
  • 120 g cukraus
  • 50 g sviesto ar aliejaus
  • 60 ml pieno
  • 5–6 kriaušių
  • šaukštelio malto cinamono
  • Trupiniams:
  • 40 g minkšto sviesto
  • 50 g rudojo cukraus arba 2 šaukštų medaus
  • 3 šaukštų visų grūdo dalių speltų miltų „Malsena“
  • 40 g migdolų drožlių

Sodrus, drėgnas ir kvapus kriaušių pyragas, kuriuo norisi mėgautis kuo dažniau. Drąsiai kepkite su visų grūdo dalių speltų miltais „Malsena“ – jie  suteiks malonaus riešutinio skonio.

Gaminame: orkaitę įkaitiname iki 200 oC. Speltų miltus „Malsena“ sumaišome su kepimo milteliais, druska. Sviestą ištirpiname. Kiaušinius iki purumo suplakame su cukrumi. Supilame ištirpintą sviestą, pieną, suberiame miltų mišinį ir viską gerai išmaišome.

Apvalią kepimo formą (22–24 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi ir sukrečiame tešlą. Išlyginame paviršių. Kriaušes nulupame, išpjauname sėklalizdžius, supjaustome skiltelėmis, sumaišome su cinamonu ir suberiame į tešlą. Išmaišome.

Paruošiame trupinius: sumaišome medų, sviestą ir miltus. Tešlą supilame į skardą, pabarstome trupiniais, užberiame migdolų drožlių ir kepame apie 35–40 minučių.


Jei naudosite visų grūdo dalių speltų miltus „Malsena“, atminkite, kad:

  • Visų grūdo dalių speltų miltai yra puiki įprastų kvietinių miltų alternatyva.
  • Pagrindinis šios senovinės kviečių rūšies miltų privalumas tas, kad speltų glitimas daug rečiau sukelia alergines reakcijas žmonėms, kurie jautrūs kitų veislių kviečių glitimui. Be to, speltų grūdai pilni maistingųjų medžiagų, kurias mūsų organizmas įsisavina lengviau nei iš kitų miltų. Net yra įrodymų, kad speltų miltai mažiau tukina!
  • Visų grūdo dalių miltai pilni maistingųjų sėlenų. Jos sugeria daugiau drėgmės, todėl visų grūdo dalių miltus į tešlą berkite ne visus iš karto – pamažu įmaišydami geriau pajusite, kaip jie brinksta ir kuria tešlos tekstūrą. Paprastai visų grūdo dalių miltų reikia mažiau nei įprastų kvietinių.
  • Jei kepate krekerius ar trapios tešlos pyragus, galite naudoti ir vien speltų miltus. Jei norisi puresnių biskvitinių pyragų, maišykite su kvietiniais miltais santykiu 4/5 speltų miltų ir 1/5 kvietinių miltų.

Daugiau patarimų, kaip viso grūdo miltus naudoti įvairiuose receptuose rasite čia.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (16 balsai, vidurkis: 4,13 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. juste parašė:

    kepimo formon sukresti, subert kriauses tada ismaisyti ir ispilt is kepimo formos i skarda ? 😀 😀 taip norejos pasispilkuot uz ta makalyne :)))) as labai megstu viso grudo miltus,,taip kad sita paprasta bet skambanti labai skaniai pyraga- sivakar isbandysiu 🙂

  2. Vaida parašė:

    Aciu uz puiku recepta, gavosi labai labai skanus 🙂

  3. Kamilė parašė:

    Kepiau vakar, tikrai labai skanus! Tik naudojant medų trupiniuose teko įdėti daugiau miltų

  4. Rasa J parašė:

    Kepu jį dabar, nes nulūžo sode kriaušės šaka, pilna kriaušių… o ir Speltos viso grūdo miltų lyg tyčia pakelis yra, tai viską ir panaudojau:) laukiu rezultato:)

  5. Henrika parašė:

    Labai skanus pyragas. Tik aš jį truputi pakeitus dėl to, nes turiu alergišką, kaikuriem maisto produktam, vaiką. Naudoju ghee sviesta, vietoje pieno naudoju tiesiog vandeni, o vietoje kiaušinio-kaušinio pakaitalo miltelius, bet vis tiek gaunasi labai skanus 🙂

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.