8241
Beatos virtuvė
 

Šakočio pyragas

(39)
Reikės:
  • 200 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 10 kiaušinių
  • 80 ml grietinėlės 36%
  • citrinos žievelės
  • miltinio cukraus papuošimui

Ieškojau ir galvojau, kaip čia atkartojus šakotį namuose. Aišku, kad tokio volo ir pečiaus namuose nėra ir nebus, bet šakočio tai norisi. Kąži ką darydavo anksčiau, kai nebūdavo kantrybės šventės ir šakočio sulaukti, pagalvojau, ir atsiverčiau puikią lietuviškų receptų knygą. Ir ten buvo jis. Puikus, nuostabus, orkaitę pripažįstantis ir į šakotį savo tešla panašus pyragas. Aš tokį iškepiau Lekėčių bendruomenės moterims, kai laidą „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ apie Suvalkiją filmavome. Paragaukite ir jūs.

Sviestas šiam pyragui būtinai turi būti minkštas, todėl išimkite jį iš anksto ir leiskite kambario temperatūroje atsipalaiduoti. Jau suminkštėjusį sviestą dedame į didelį gilų keramikinį dubenį ir ištriname mediniu šaukštu. Tada įberiame vieną šaukštą cukraus ir vieną šaukštą miltų, įmušame kiaušinio trynį, o baltymą supilame į atskirą dubenį (juos vėliau išplaksime). Viską sumaišome tu pačiu mediniu šaukštu. Maišome tol, kol sudedame visus ingredientus. Įtarkuojame citrinos žievelę, supilame grietinėlę ir išmaišome. Tešla bus tvirta. Baltymus atsikirai išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą, kad tolygiai pasiskirstytų.

Suverčiame į pasiruoštą ir sviestu išteptą kepimo formą (apvalią ar su žiedu) ir kepame 180-190 orkaitėje apie gerą valandą. Pyrago viršus bus gražiai apskrudęs, įrudęs, galime dar palikti orkaitėje, kai iškepė, kad ne taip greit sukristų (nes kepimo metu tikrai labai iškils nuo baltymų, bet ištraukus iš orkaitės natūraliai kiek susmegs). Vėliau atvėsiname, apibarstome miltiniu cukrumi ir pjauname, ragaujame ir dalinamės. Toks tvirtas, kiaušininis pyragas, sakyčiau labiau proginis, velykinis, nei kasdieninis.
sakocio pyragas

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (44 balsai, vidurkis: 3,57 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Daiva parašė:

    Labas,
    O jei viska mikseriu plakciau ar labai blogai butu,labai ilgai tuo saukstu reikia,bet gal cia ir yra visas reikalas?

  2. Gintarė parašė:

    Sveiki,

    ar tikrai 10 kiaušinių, nes tekste minit tik 1 kaiušinį.

    Dėkui!

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Gintare, tikrai 10, kitaip bus jau ne šakočio tešla. Kaip ir rašiau – mušat kiaušinį, dedat šaukštą cukraus, šaukštą miltų, išmaišot ir vėl viską kartojat, kol sunaudojat 10 kiaušinių ir visus miltus…Skanaus!

  3. Joana parašė:

    O grietinele kiek procentu turetu buti?

  4. Indre parašė:

    O kuo galeciau pakeisti miltini cukru?:)

  5. Laura parašė:

    Sveiki,
    Norėjau pasiteirauti ar reikia tik vieną kiaušinio trynį sumaišyti su visu sviestu? Ir ar tik veliau dėti likusius kiaušinius? Nes rašėte, kad reikia su sviestus sumaišyti vieną šaukštą miltų, cukraus ir kiaušinio TRINĮ, o paskui likusius ingridientus..

  6. Vaida parašė:

    Na tikrai, labai jau kiaušininis 🙂 labai savotiškas skonis…

  7. Kęstas parašė:

    Labas, brangi Beata, aš senei seku Jūsų veikla, esu Jūsų gerbėjas ir dievinu Jus ir ką bedarytumėte! Turiu sena šakočio receptą ir kepu sausainukus, keksiukus ir šauniai gaunasi, tas pats šakotis, tik kitokioj formoj. Su šiuo receptu kepa po visa pasauli net Japonijoje. Aš dar nekepiau pagal Jūsų receptą, bet būtinai išbandysiu. Sulyginau receptus, skiriasi išeigos, kiaušiniu tai labai ir vietoj grietinėlės pas mane riebi grietinė.Yra didelis noras turėti aparatą vienam šakočiui (taip sakant buitinį, namuose kepti ar net pas ką nusivežti) kepti, bet niekur tokio negausi, tai teks darytis pačiam. Žinau aparato visas technines charakteristikas ir jo konstrukcija. Esu kartą kepęs su dideliu. Esu išbandęs ne viena Jūsų receptą. Šiais metais dariau oboliene su cukinija, kur labai, labai patiko, didelis AČIU! Linkiu sėkmės visuose Jūsų darbuose ir projektuose. Geros sveikatėlės belaukiant šeimynos padidėjimo. Beata, Jūs pavizdys visoms moterims!

  8. Kęstas parašė:

    Nepasakiau, esu žemaitis ir receptas yra iš Žemaitijos!

    • Birutė parašė:

      Gerbiamas p.Kęstai, gal galėtumėte parašyti savojo šakočio receptą? Manau, jog ne man vienai būtų įdomu, ypač jei jis žinomas visame pasaulyje. Dėkoju iš anksto:).

    • Rita parašė:

      Labas Kestai, noreciau paprasyti jusu receptor. Turiu mokykloje vaiku pristyti lietuviku uzkandziu. Ir sakocio versija but kaip tik.

  9. Indrė parašė:

    Sveiki. Kuo galėčiau pakeisti grietinėlę? Ar be jos niekaip?

  10. Nuostabu parašė:

    Nuostabus pyragas! Nesitikėjau, kad skonis bus toks panašus į šakotį. Tik kad konsistensija kaip pyrago,tokia puri, tirpsta burnoje 🙂 sąžiningai dariau viską pagal receptą ir likau labai maloniai nustebinta rezultatu 🙂

  11. Paula parašė:

    oh geras! Visiems draugams Anglijoj ispasakojau apie Sakoti – jei sitas receptas pavyks, reiks duot jiem paragauti! Aciu, Beata! <3

    http://enjoybypaula.com

  12. Edvinas parašė:

    Sveika, Beata. Iš aprašymi ir atsiliepimų atrodo tikrai gardus pyragas. Bėda ta, kad man jis neiškepė. Kepiau elektrinėje orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje valandą laiko. Ar to priežastis galėjo būti ta, jog aš vietoj paprasto cukraus naudojau rudajį? Pyrago paviršius apskrudo, kai preikiant. Viduj neiškepęs. Kepiau be vėjo 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      a galbut reikejo šiek tiek ilgiau kepti? Šiaip šis pyragas labai toks riebus ir rimtas, geriau greiciau iškeptu jei butu plonas…..

      • Inga parašė:

        Labai mėgstu šakočius. Šitas receptas man – tikras atradimas. Bet skaitau ir galvoju… Jeigu tai yra pyragas, ar vis tik kepimo miltelių jam nereikia? Gal čia ir yra priežastis, dėl ko kitiems komentatoriams jis nepavyko? Recepte, žiūriu, kepimo milteliai nenurodyti.

        • Beata Nicholson parašė:

          Miela Inga, receptas iš senų archyvų, autentiškas ir jame nebuvo naudojami kepimo milteliai, nes matyt tada dar jų nenaudojo, plačiai paplitę nebuvo, ir visa esmė kad baltymai iškepia pyragą, tik po to jis žinoma susmenga..o jūs tikrai pabandykite tada su kepimo milteliais, keliais šaukšteliais, pavyks ir laikys formą.

  13. Martyna parašė:

    begu kepti 🙂

  14. Rima parašė:

    viska dariau kaip recepte nurodyta,gavosi apkrudes,bet….neiskiles,neiskepes ,sunkus kaip plyta

  15. Dove parašė:

    Nuostabus receptas, puikiai viskas gavosi. O kas pasakoja,kad neiskepe arba kaip plyta, tai gal isvis nieko nekepkit, jei net pagal toki recepta puikiai aprasyta nesugebat 🙂

  16. Aurelija parašė:

    Sveiki, o kazi is sios tešlos gautųsi grybukai? ☺

    • Zydrune parašė:

      Pas beata yra nuostabus grybuku receptas isbandziau isejo super Skaniau nei pirktiniai ir sviezus Aciu Beatai uz puikius receptus.

  17. Elena parašė:

    Pas mane neprakepė analogiškai ankstesniems komentarams 🙁 Jau uždengiau popieriumi, sumažinau temperatūrą ir kepu antrą val. Visą tešlą labai kruopščiai dariau pagal receiptą – kantriai ir atsargiai. Paragavau tokią, kokia buvo po valandos – daugelio kiaušinių skonis neprimenantis šakočio 🙁 Kažin, kas čia galėjo būti negerai.

  18. edita parašė:

    Gerb,Beata-o galima kepti is sitos teslos grybukus?iskils jie?

  19. Simona parašė:

    Sveika Beata,
    Jei vietoj sviesto desiu margarina ar pabyks pyragas?

  20. Giedre parašė:

    Man irgi gavosi slapias…neiskiles…Viska net svarstyklem sveriau…Tik tiek, kad ruda cukru naudojau vietoj paprasto.
    Kepiau 1.05val bandau dar ilgiau kept…

  21. Silvija parašė:

    Sveiki nz laiko sugaisau daug,gaila tiek kiausiniu… viska atlikau kaip rasoma ir gavosi omg koks siaubas,kiausiniene slyksciu kiausiniu kvapo…

  22. Renata parašė:

    Bandžiau, viskas gavosi tik skonis pyrago nenudžiugino, kiausiniene. Maniau bus daugiau kazkas panašaus į šakočio skonį.

  23. Daiva parašė:

    Atsiprašau Beatos, bet labai gaila buvo įdėto darbo.

  24. Laima parašė:

    pasinaudojau receptu, tik aš naudojau 8 kiaušinius ir 1 arb.š kepimo miltelių. Iškepė puikiai tik man gal mažiau cukraus reikėtų, skanus, bet į šakotį nelabai panašu.Esu kepusi pyragą kur naudojau vien trynius vat ten tai tikrai kaip šakotis gavosi.Bet receptas visai neblogas, ačiū Beata

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.