8241
Beatos virtuvė
 

Šakočio pyragas

(27)
Reikės:
  • 200 g sviesto
  • 200 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 10 kiaušinių
  • 80 ml grietinėlės 36%
  • citrinos žievelės
  • miltinio cukraus papuošimui

Ieškojau ir galvojau, kaip čia atkartojus šakotį namuose. Aišku, kad tokio volo ir pečiaus namuose nėra ir nebus, bet šakočio tai norisi. Kąži ką darydavo anksčiau, kai nebūdavo kantrybės šventės ir šakočio sulaukti, pagalvojau, ir atsiverčiau puikią lietuviškų receptų knygą. Ir ten buvo jis. Puikus, nuostabus, orkaitę pripažįstantis ir į šakotį savo tešla panašus pyragas. Aš tokį iškepiau Lekėčių bendruomenės moterims, kai laidą „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ apie Suvalkiją filmavome. Paragaukite ir jūs.

Sviestas šiam pyragui būtinai turi būti minkštas, todėl išimkite jį iš anksto ir leiskite kambario temperatūroje atsipalaiduoti. Jau suminkštėjusį sviestą dedame į didelį gilų keramikinį dubenį ir ištriname mediniu šaukštu. Tada įberiame vieną šaukštą cukraus ir vieną šaukštą miltų, įmušame kiaušinio trynį, o baltymą supilame į atskirą dubenį (juos vėliau išplaksime). Viską sumaišome tu pačiu mediniu šaukštu. Maišome tol, kol sudedame visus ingredientus. Įtarkuojame citrinos žievelę, supilame grietinėlę ir išmaišome. Tešla bus tvirta. Baltymus atsikirai išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą, kad tolygiai pasiskirstytų.

Suverčiame į pasiruoštą ir sviestu išteptą kepimo formą (apvalią ar su žiedu) ir kepame 180-190 orkaitėje apie gerą valandą. Pyrago viršus bus gražiai apskrudęs, įrudęs, galime dar palikti orkaitėje, kai iškepė, kad ne taip greit sukristų (nes kepimo metu tikrai labai iškils nuo baltymų, bet ištraukus iš orkaitės natūraliai kiek susmegs). Vėliau atvėsiname, apibarstome miltiniu cukrumi ir pjauname, ragaujame ir dalinamės. Toks tvirtas, kiaušininis pyragas, sakyčiau labiau proginis, velykinis, nei kasdieninis.
sakocio pyragas

Visą laidą, kurioje kepėme šį pyragą ir šakotį, galite pažiūrėti lnkgo svetainėje štai čia.

Ši laida yra projekto „Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektų (išteklių) pristatymas vietinio turizmo rinkoje“ (Nr. 05.4.1-LVPA-V-812-01-0003) dalis. Laidą inicijuoja Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos, ji nansuojama pagal 2014–2020m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Print Friendly

Žymos:
Dalinkis:
Komentarai (27)
Komentarai
  1. Daiva parašė:

    Labas,
    O jei viska mikseriu plakciau ar labai blogai butu,labai ilgai tuo saukstu reikia,bet gal cia ir yra visas reikalas?

  2. Gintarė parašė:

    Sveiki,

    ar tikrai 10 kiaušinių, nes tekste minit tik 1 kaiušinį.

    Dėkui!

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Gintare, tikrai 10, kitaip bus jau ne šakočio tešla. Kaip ir rašiau – mušat kiaušinį, dedat šaukštą cukraus, šaukštą miltų, išmaišot ir vėl viską kartojat, kol sunaudojat 10 kiaušinių ir visus miltus…Skanaus!

  3. Joana parašė:

    O grietinele kiek procentu turetu buti?

  4. Indre parašė:

    O kuo galeciau pakeisti miltini cukru?:)

  5. Laura parašė:

    Sveiki,
    Norėjau pasiteirauti ar reikia tik vieną kiaušinio trynį sumaišyti su visu sviestu? Ir ar tik veliau dėti likusius kiaušinius? Nes rašėte, kad reikia su sviestus sumaišyti vieną šaukštą miltų, cukraus ir kiaušinio TRINĮ, o paskui likusius ingridientus..

  6. Vaida parašė:

    Na tikrai, labai jau kiaušininis 🙂 labai savotiškas skonis…

  7. Kęstas parašė:

    Labas, brangi Beata, aš senei seku Jūsų veikla, esu Jūsų gerbėjas ir dievinu Jus ir ką bedarytumėte! Turiu sena šakočio receptą ir kepu sausainukus, keksiukus ir šauniai gaunasi, tas pats šakotis, tik kitokioj formoj. Su šiuo receptu kepa po visa pasauli net Japonijoje. Aš dar nekepiau pagal Jūsų receptą, bet būtinai išbandysiu. Sulyginau receptus, skiriasi išeigos, kiaušiniu tai labai ir vietoj grietinėlės pas mane riebi grietinė.Yra didelis noras turėti aparatą vienam šakočiui (taip sakant buitinį, namuose kepti ar net pas ką nusivežti) kepti, bet niekur tokio negausi, tai teks darytis pačiam. Žinau aparato visas technines charakteristikas ir jo konstrukcija. Esu kartą kepęs su dideliu. Esu išbandęs ne viena Jūsų receptą. Šiais metais dariau oboliene su cukinija, kur labai, labai patiko, didelis AČIU! Linkiu sėkmės visuose Jūsų darbuose ir projektuose. Geros sveikatėlės belaukiant šeimynos padidėjimo. Beata, Jūs pavizdys visoms moterims!

  8. Kęstas parašė:

    Nepasakiau, esu žemaitis ir receptas yra iš Žemaitijos!

    • Birutė parašė:

      Gerbiamas p.Kęstai, gal galėtumėte parašyti savojo šakočio receptą? Manau, jog ne man vienai būtų įdomu, ypač jei jis žinomas visame pasaulyje. Dėkoju iš anksto:).

  9. Indrė parašė:

    Sveiki. Kuo galėčiau pakeisti grietinėlę? Ar be jos niekaip?

  10. Nuostabu parašė:

    Nuostabus pyragas! Nesitikėjau, kad skonis bus toks panašus į šakotį. Tik kad konsistensija kaip pyrago,tokia puri, tirpsta burnoje 🙂 sąžiningai dariau viską pagal receptą ir likau labai maloniai nustebinta rezultatu 🙂

  11. Paula parašė:

    oh geras! Visiems draugams Anglijoj ispasakojau apie Sakoti – jei sitas receptas pavyks, reiks duot jiem paragauti! Aciu, Beata! <3

    http://enjoybypaula.com

  12. Edvinas parašė:

    Sveika, Beata. Iš aprašymi ir atsiliepimų atrodo tikrai gardus pyragas. Bėda ta, kad man jis neiškepė. Kepiau elektrinėje orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje valandą laiko. Ar to priežastis galėjo būti ta, jog aš vietoj paprasto cukraus naudojau rudajį? Pyrago paviršius apskrudo, kai preikiant. Viduj neiškepęs. Kepiau be vėjo 🙂

  13. Martyna parašė:

    begu kepti 🙂

  14. Rima parašė:

    viska dariau kaip recepte nurodyta,gavosi apkrudes,bet….neiskiles,neiskepes ,sunkus kaip plyta

  15. Dove parašė:

    Nuostabus receptas, puikiai viskas gavosi. O kas pasakoja,kad neiskepe arba kaip plyta, tai gal isvis nieko nekepkit, jei net pagal toki recepta puikiai aprasyta nesugebat 🙂

  16. Aurelija parašė:

    Sveiki, o kazi is sios tešlos gautųsi grybukai? ☺

    • Zydrune parašė:

      Pas beata yra nuostabus grybuku receptas isbandziau isejo super Skaniau nei pirktiniai ir sviezus Aciu Beatai uz puikius receptus.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.