8241
Beatos virtuvė

Rauginti kopūstai pagal Darių ir Karoliną

(0)
Reikės:
  • 1,7 litro stiklainiui:
  • nedidelio kopūsto
  • 4 vidutinio dydžio kuo saldesnių morkų
  • kupino šaukštelio smulkios druskos (tinka pilka, rožinė ar balta)
  • šaukšto kmynų
  • saujelės spanguolių (šviežių, šaldytų ar džiovintų)

Gydytojas Darius, farmacininkė Karolina ir trys jų dukterys: Filomena, Liudvika bei Liucija – nuostabi šeima, su kuria susipažinau rašydama „Mamų knygą“. Jau ketverius metus jie maitinasi veganiškai. Daugybę metų valgė ir mėsą, ir žuvį, ir kiaušinius, kol sykį Darius suprato, kad jei nori dar ilgai jaustis sveikas ir žvalus, turi atsisakyti gyvūninės kilmės produktų, dėl kurių didėja cholesterolio kiekis kraujyje ir kenčia mūsų kraujagyslės. Gana greitai visa šeima jau maitinosi tik augaliniu maistu ir žinote, ką? Visi jų kraujo tyrimai yra puikūs, vaikai „muša“ sveikatingumo rekordus, nes serga rečiausiai klasėje, Darius numetė 20 kilogramų ir ėmė skaityti paskaitas apie maisto galią ir sveikatą. Šios sveikai besimaitinančios šeimos stalas neįsivaizduojamas be raugintų kopūstų. Jų receptą Karolina paveldėjo iš močiutės, ragavau kopūstėlių ir aš, jie – ne-re-a-lūs!

IMG_darius kopustai

Raugiame kopūstus: kopūstą nuplauname ir nusausiname. Išpjauname kotą, likusią dalį pjaustome juostelėmis (Darius ir Karolina siūlo pjaustyti ne per smulkiai, nes smulkūs kopūstai greičiau rūgsta ir tamsėja). Morkas nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka.

Imame didelį dubenį, į jį suberiame smulkintus kopūstus, tarkuotas morkas, kmynus ir spanguoles. Pasūdome ir paragaujame – sūrumas turi būti kaip gardžių salotų. Dabar imame medinį šaukštą ir juo, o galima ir rankomis, gerai sumaišome kopūstus, kad morkos ir prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Spausti nereikia.

Į stiklainį plačiu kakliuku ir sudedame kopūstus. Pridėję indą pilną, mediniu šaukštu stipriai juos sugrūdame. Tuomet įdedame dar šiek tiek – ir vėl sugrūdame. Darius sako, kad šiam darbui prireiks jėgos. Nepridėkite per daug kopūstų – turi likti vietos sultims, kurias jie rūgdami išskirs.

Kai stiklainis jau pilnas, o kopūstai apsemti išsiskyrusiomis sultimis, paslegiame juos akmeniu (jį prieš tai gerai nuplauname vandeniu su soda). Po stiklainiu padedame gilesnę lėkštelę – sultys neretai išbėga. Stiklainis su užraugtais kopūstais turėtų stovėti kambario temperatūroje, tačiau reikėtų paslėpti jį nuo tiesioginių saulės spindulių.

IMG_raug kopust

Porą kartų per dieną ilgu peiliu ar medinio šaukšto kotu reikia „perverti“ stiklainyje esančius kopūstus iki stiklainio dugno, kad išeitų susikaupusios dujos ir kopūstai būtų nekartūs, sultingi.

Kopūstai rūgsta 1–3 dienas (ragaukite ir valgykite, kai jums jau pasirodys skanūs), tuomet juos reikia uždengti dangteliu ir perkelti į šaldytuvą. Čia kopūstai išsilaikys dar savaitę ar dvi.

Dariaus ir Karolinos patarimai

Pamėginkite vietoj morkų dėti tarkuotų burokėlių (žalių). Aprašytam kiekiui pakaktų dviejų obuolio dydžio burokėlių. Toks rauginys džiugins ryškesne spalva ir saldžiarūgščiu skoniu. Raugdama kopūstus Karolinos mama visuomet juos pagardindavo keliomis skiltelėmis antaninių obuolių.

 

Print Friendly

Dalinkis:
Komentarai (0)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.