8241
Beatos virtuvė
Beatos tikras plovas

Plovas

(61)

Kai norisi tikro plovo ir angliavandenių.

Print Friendly
Reikės:
  • apie 600 g ėrienos (avienos) ar kitokios mėsos
  • Aliejaus
  • Svogūnų 3 vidutinių
  • Morkų 7 vidutinių
  • Ryžių (400-500 g).
  • Prieskonių:
  • druskos, pipirų
  • paprikos
  • auro lapų
  • turmeric, kalendros maltos
  • kumino (kartais vadina jį LT indiškasis kmynas arba kuminas, žodžiu, atrodo panašiai kaip kmynas, bet skonis/kvapas visai kitoks, nei mūsiško kmyno)
  • Česnako vienos arba dviejų galvų

Albertas sakė dėti tik druską, pipirus ir papriką, bet man tiek pasirodė mažoka, taigi papildžiau kalendra ir kuminu (labai gerai tinka prie ėrienos, o turmeriko miltelius dėjau dėl spalvos). Dėl prieskonių tikrai neapsirikau, todėl verta jų paieškoti….

Man asmeniškai labiau patinka trumpi ir apvalesni ryžiai. Taigi parduotuvėje paėmiau kažkokius simple itališkus ryžius – apvalaini, storuliukai, skaidresni nei įprasti ryžiai.

Mėsos ėmiau avienos, nors Albertas sakė, kad tinka ir kiauliena, jautiena ar vištiena…. Kaip supratau, mėsa turi būti riebi, o ne kokia nors išgaišusi vištos krūtinėlė… Taigi, parduotuvėje apžiūrėjau visokius ėriuko gabalus ir mentė man pasirodė riebiausia… Paėmiau nemažą gabalą, bet kai apipjausčiau tą mėsą nuo kaulo, tai liko, matyt, kokie 600 g. Jei nėra avienos, manau, puikiai tiks kiaulienos sprandinė.

Kaip paruošti:

  1. Mėsą supjausčiau nedideliais gabalėliais ir palikau su prieskoniais kokiam pusvalandžiui.
  2. Tada gerai įkaitinau keptuvę ir sunkų metalinį puodą. Mėsą labai gerai apskrudinau. Tada suverčiau viską į puodą. Maždaug dešimt minučių šitas procesas tęsėsi.
  3. Toliau į puodą dedam svogūnus, apkepam ir po maždaug 10 minučių dedam morkas. Morkas pjausčiau šiaudeliais-lazdelėm, o kai atsibodo taip vargti – kvadratėliais
    Puode aliejaus ir riebalų susidarė tikrai nemenkai. Nes ėriuko mėsa buvo, kaip ir minėjau, nelabai kūda, taigi, ir ji prisidėjo… Tada man pasirodė, kad trūksta prieskonių. Nors visko dėjau po gerą arbatinį šaukštelį, bet dar įdėjau po pusę šaukštelio visų prieskonių… Ir dar dėjau visą česnako galvą, perpjautą per pusę…
  4. Kai morkos suminkštėja ir mėsos minkštumas jus tenkina, laikas dėti ryžius… Ryžius suverčiau į puodą su mėsa, pamaišiau, tada užpyliau verdančio vandens tiek, kad apsemtų ir būtų maždaug 2 cm daugiau vandens, negu ryžių/mėsos. Palaukiau, kol vėl užvirs vanduo. Leidau pavirti intensyviai atidengtam puodui keletą minučių, sumažinau ugnį iki visiško minimumo, uždėjau dangtį ir išėjau žiūrėti žinių.
  5. Prie puodo grįžau po penkiolikos minučių. Išjungiau ugnį. LABAI NORĖJOSI pažiūrėt į vidų, bet Albertas sakė nežiūrėt ir leist puodui stovėt dar 45 minutes. Uždengiau puodą rankšluosčiu ir leidau stovėt 10 minučių…. Daugiau negalėjau kentėt…. Bet rezultatas manęs nenuvylė. Ryžiai buvo išvirę, bet nesulipę ir viskas TAIP GERAI kvepėjo, kad plovas tiesiog prašėsi ragaujamas….

Manau tas uzbekas, kuris virė plovą metaliniam katiliuke laidoj, nenusuktų man galvos, plovo paragavęs… Nors ką čia žinai. Uzbeko nebuvo, kad įvertintų, tai aš pati savo plovą įvertinau teigiamai…

Print Friendly

Dalinkis:
Komentarai (61)
Komentarai
  1. Kmynai parašė:

    Sveiki.
    Kadangi pati nesenai susidūriau su kmyno ir Cumino reikaliuku, tai nutariau pasidalinti. Iš tiesų paslaptis paprasta jie daugelyje šalių yra suvienodinami, tačiau lietuviškasis kmynas vadinasi caraway ir turi stipresnes aromatines savybes, o cumin yra tarsi brolis dvynys su šiek tiek silpnesnem savybėm. Lyg ir nedidelis skirtumas, bet man tai atrasti buvo įdomu ir net naudinga. Sekmės ir gardžių patiekalų!

  2. Natalja parašė:

    Laaaabai skanus gavosi. Aš truputį įdėjau pomidorų padažo. Bet truputį, nes norėjosi. Ir paprasčiau – kiaulieną. Ką tik brangusis paragavo – parodė thumbs up ir pasakė: labai geras. Rytoj į darbą nešis pietų :))) Ačiū Beatai labai labai. Pastarasis mano pusmetis praleistas Beatos virtuvėje su meile! Skanaus gyvenimo!

  3. Jurgita parašė:

    Nepatariu sudėjus ryžius juos iš karto sumaišyti su mėsa. Juos reikia suberti ant viršaus, tada atsargiai užpilti verndačiu vandeniu, bet pilti reiktų vienoje vietoje, ne per visą puodą laistyti. Ir virti apie 10 min. uždengus, ant silpnos ugnies. Taip žymiai skaniau 🙂

  4. Vita parašė:

    Sveika Beata,
    Išbandžiau ir aš pagal tavo receptą šio plovo gaminimą….ir viskas kuo puikiausiai gavosi…tik aš dar truputį paeksperementavau, kartu su morkomis įdėjusi ir tarkuoto obuolio (panašiai kaip tavo pateiktame recepte – guliaše su kalakutiena). Plovo skonis gavosi kiek švelnesnis, bet šeimynai labai patiko, ypač vaikams, prašė dar ne kartą tokį skanumyną vėl padaryti 🙂
    Ačiū

  5. Darius Lileikis parašė:

    Gerb. Beata,
    Kai užtaikau, pasižiūru jūsų vedamas laidas. Man labai patinkas jūsų žaismingas ir šiltas maisto gaminimas 🙂 Žiūrėdamas atsipalaiduoju, kaip prie kepsninės ar Kazano 🙂
    Gerb. Beata, jei jau virėte plovą pirmą kartą – tai iš išvaizdos tikrai atrodo visai gerai :).
    Drįsčiau jums pasiūlyti keliatą rekomendacijų 🙂 Jei galima 🙂
    Uzbekiškos virimo taip vadinamame puode Kazan“e technikos pagrindas yra 1 .Gerai prakaitintas puodas 2. Augalinio aliejaus ( medvilnės, saulėgražų ar kitokio aliejaus) derinys su gyvuliniais riebalais ( Avienos riebalai Kurdiuk – kokių avių pas mus nėra, jautienos lajus, vištienos riebalai – iš vištienos nugarėlių, kurias naudoja mūsų moterys virti vištienos sriubai.) Dažniausiai pirmiausia gerai įkaitinamas kazanas, antra gerai iki dumelio įkaitinamas aliejus, poto jau prasideda ,žiūrint kokį verdi plovą, variacijos ar lajų pjaustai kubeliais ir išspirgini, ar pjaustai gabalais ir dedi poto į iškeptą ar išvirtą mėsą. ir t.t. plove svarbu neskubėti 🙂 kaip sakoma – Vastok dėlo tonkoje 🙂
    Nukrypau 🙂
    Kad plo­vas su būtų skal­ses­nis — tur­guje galima nusi­pirkti avienos taukų lajaus. Ant, mždaug ,1 kg mėsos reikia apie 400 gramų. Žinoma galima išvirti ir kaimišką plovą vien tik ant lajaus. tada be žalios arbatos sunku jį bus valgyti 🙂 Lajų supjaus­tyti gaba­lė­liais ir kazane ( jūsų puode) gerai įkai­tin­tame alie­juje juos suspir­ginti, poto spir­gus išgriebti ir tik poto mėsą sudėti.Mėsą apke­pinti gaba­lais po maž­daug 300 gramų, BE DRUSKOS ir be prieskonių, bus mėsa sul­tin­gesne. Kaip jau baig­site virti plovą , ją “iškasti” , supjaus­tyti ir vėl su ryžiais išmai­šyti arba ‚kaip šeimy­ninį variantą — į didelę lėkštę — uzbe­ki­joje vadi­nama LEGANĄ, pira­mi­dės forma sudė­jus plovą ant vir­šaus sudėti supjaus­tytą mėsą. Ryžiai matosi šiek tiek sulipę. Morkas pjaustoma tik šiaudeliais. Kubeliais pjaustomos morkos tik patiekale Šavle…. Morkas sudėjus ant apkeptos mėsos su svogūnais – jei plo­vas Samar­kando — tai geriau uždėti ant jų dubenį ir kokias 5 minu­tes pašu­tinti. Ant­ras būdas jei jau per­mai­šote, tai steng­tis poto vėl jas iškelti į viršų, o mėsa apa­čioje. ir Jų nešu­tinti . o tik kelias min , kad tik neiš­leistų sul­čių, o tik susi­vil­gytų alie­jumi ar kitais rie­ba­lais. Česnaką zir­vake ( sul­ti­nyje ) geriau šutinti neišlukš­tentą. Nepa­si­leis, o antra jo minkš­ti­mas duoda ryžiams lip­numo, o jo nerei­kia. Dar lipnumą duoda ir daroma klaida – dedami saldžios paprikos milteliai . Dar lipnūs ryžiai būna ,jei jie nėra gerai išplauti. Prieš gaminant plovą ryžius reikia gerai išplauti, kad išsiplautų visas glitumas, tada ryžiai bus birus. Taip pat juos reikia pamirkyti 80-85 laipsnių temperatūroje maždaug 20-30min. priklauso nuo ryžių, nusunkti ir gražiai sudėti į stipriai verdantį zirvaką. Prieskoniai dedami dalis į beveik išvirusį zirvaką, dalis ant sudėtų į zirvaką ryžių. Pabaigai ryžiai sukasami kalneliu – subadomi lazdele iki dugno – maždaug 10 skylučių, šiek tiek palaukiama, skylučių viršus atsargiai užlyginamas ir ryžių kalnelis gerai uždengiamas dubenėliu arba lekštutėmis ir uždengiamas rankšluoščių. arba , jei yra geras to puodo dangtis – tai tuo dangčiu. Nustatoma laaabai maža ugnis ir paliekama 20 min burti :)) 20 min NEKIŠTI NOSIES 🙂 Ryžiai šutinasi:)……. Pagrindiniai plovo prieskoniai – druska ,kumynas ir čili pipiras ir barbarisas ( raugekščių uogos). Dar kartais malta kalendra. Dar kitose plovo rūšyse naudojamas taip vadinamas kišmiš – tai razinų ar kitokių džiovintų vaisių mišinys.Dar kai kuriuose plovuose nudojami pomidorai, aiva – panaši į mūsų svarainius – jų giminės. ……. Beveik tokios konsisten­ci­jos ryžiai yra patie­kale vadi­na­mame Šavle. Irgi labai ska­nus patie­ka­las , tik rei­kia papil­do­mai pra­džioje dadėti supjaus­ty­tos sal­džios papri­kos ir kube­liais supjaus­ty­tas bul­ves. Tai ‚kad ger­bia­mieji ska­naus.
    aplan­ky­kite mane Face­book Darius Lilei­kis http://www.facebook.com/#!/darius.lileikis.5
    Kaip sakoma — uzbe­kas valgo plovą, o tur­tin­gas uzbe­kas valgo plovą kiek­vieną dieną

    • Beata Nicholson parašė:

      Oho Dariau, labai nuoširdžiai ačiū už tokįišsamų aprašymą…skamba viskas labai rimtai, ir tikrai, senokai plovo neviriau, bet dalykas tikrai tvirtas, būtų įdomu pasimokyti ir pamatyti kaip daromas jis ruošiamas autentiškai…Ačiū labai už tokį nuoseklų aprašymą…linkėjimai

    • VALDAS parašė:

      Pagarba, žmogau

    • Viktoras parašė:

      Įdomu būtu pažiūrėti, kur komentatorius pirktu visą tai Lietuvoje, kad net avių su kurdiukais ant šios žemės nesimato. Ir jei Beata aprašinėtu visą fiziką ir chemiją plovo gaminime, turbūt pusę skaitytoju jau būtu ją palikę.

      • Kęstutis parašė:

        LT nėra kur nupirkti ,bet Rygos uzbekai turi tinkamiausių ryžių, kurdiukas kei2iamas lajum . ir fizika chemija reikalinga , ir žiauriai , kad nenusigamintum. Pats , nesuprasdamas maisto medžiagų fizikinių cheminių savybių , ikii pirmo normalaus plovo teko virti 15-20 kartų , t.y. tikrus 5 mėnesius kas savaitgalį. parašysiu kitiems , kad nesimaudytų nežinomybėj, nes dauguma receptų rašoma nuo vidurio, gi visa kita galvojama , kad „savaime suprantama“ .

        • Beata Nicholson parašė:

          Wowow Kęstuti kaip įdomu, gal norite būti mūsų blogo svečiu ir parašyti iššamiai kaip gaminti plovą? butu labai įdomu!

          • Kęstutis parašė:

            Laba diena, būtinai parašysiu, kad tik padėtų bendram reikalui.
            bus tokia exelinė lentelė(priežastinis – pasekminis ryšys) , na , kaip inžinieriams, nes tai technologija , word“as romantikams 🙂 su pagarba K .

    • rimante parašė:

      siaip jau kai ryziai TIKRAI geri ir gerai apskaiciuojamas ryziu/vandens santykis (1 talpa ryziu ir pusantros talpos vandens) jie nesulimpa ir neplauti.

  6. Ede parašė:

    Labai,labai Skanu:)tie prieskoniai suteikia Gera skoni:)

  7. Ligita parašė:

    Man labai patiko plovas su vištiena iš Beatos knygos. 🙂 Nenormaaaaaliai skanus 🙂

  8. Edita parašė:

    Beata, Isviriau plova, kaip sakei. Ir turiu labai isranku uzbeka namuose 😀 sake labai daug visko privariau ir mesa keistai supjausciau (mat jie deda didelius gabalus) bet sake labai labai skanu ir prase isvirt kai draugus pasikvies. Sveikinimai mum abiem 😉

  9. Egle parašė:

    Darant su aviena, labai skanu ideti tokiu dziovintu uogu rusiskai barbarisais vadinamu, jeigu galite gauti. Uzmusa ta kai kam bjauroka avienos kvapa ir labai aromatingas plovas gaunasi. Aviena apvolioju 4 grustu pipiru misiniu pries apkepant (sugrudu baltus, juodus, zalius ir raudonus). Siaip tai sita pipiru misini naudoju ir saslykams, ir sonkauliukams. Aciu us turmeriko ideja 🙂

  10. Gina parašė:

    Sveika,
    Vakar gimtadieniui gavau tris Jusu receptu knygas… Puiki dovana…
    Pirmas receptas kuri isbandziau buvo vistienos plovas.. neturejau ciberzoles ir kumino, dar abrikosu. Tai vietoj ju idejau dziovintu slyvu ir cukinijos siaudeliais supjausciusi ir kmynu. Visai skaniai gavosi.. Siulau pabandyti:)
    Aciu , kad esi:)

  11. Simona parašė:

    Sveiki,o kas yra turmeric ?Visur ieškojau,bet niekur neradau..

  12. bonvojaz parašė:

    o cesnako nereikia islukstenti? tiesiog imt ir imesti toki?

  13. Jurgita parašė:

    Beata plovas tikrai labai skanus gavosi, as gaminau su kalukutienos kumpiu.Mano vaikai kurie nemegsta plovo kirto isijuose 🙂

  14. Megė parašė:

    Kai sirgau ir gulėjau lovoje, liepiau savo vyrui pagaminti plovą pagal šį receptą. Net nepatikėjau, kad čia jis pagamino (jis niekada negamina maisto). Atrodė, kad jis iš kažkur atnešė mano mamos padarytą plovą… Ačiū tau, Beata!

  15. inga parašė:

    Miela Beata,
    Sekmadieniais žiūriu Jūsų laidą, kiekvienais metais perkame Jūsų kalendorių, o štai komentarą rašau pirmą kartą… tiesiog sumaniau pagaminti šeimai plovą ir pamaniau, kad gamindama pagal Jūsų receptą nenuvilsiu visų valgytojų ir savęs. Ačiu Jums.

  16. bonvojaz parašė:

    pgl si recepta gaminau pirma savo plova – gavosi labai skanus. dabar jau gaminsiu 3 karta. aciu Beatai!!!!

  17. Eglė parašė:

    Gaminau vakar pagal si recepta… labai skanu, o mergytes kiek suvalge, labai dziaugiuos. Tik cesnako as tiek daug nedejau, keleta skilteliu ir perpjoviau as jas pusiau, viskas čiki 🙂

  18. laima parašė:

    tai pats skaniausias plovas , kuri esu ragavus.

  19. sigita parašė:

    Beata,aciu tau uz nuostabu plova,dabar skanauju ir nesusilaikiau nepadekojusi;)

  20. Milda parašė:

    Beata,

    As niekada nesu bandziusi gaminti plovo bet labai noreciau pabandyti. Beda ta, kad as vegetare ir vegetarisko plovo nuotraukos atrodo visai kitaip. Nera to rusvo „padazo“ kuriame ryziai apsivolioje. Ar ji galima isgauti tik su mesa? Ar turetumet kokiu patarimu kaip pasigaminti vegetarisko plovo su kiek galima autentisku skoniu (ir gal ne tiek daug riebalu)?

    • Beata Nicholson parašė:

      Milda labai geras klausimas dėl vegetariško plovo, vegetariškas plovas yra labai geras mano Daugiau Daržovių knygoje , ryžiai su riešutais, prieskoniais ir brokoliais…Iš tiesų tai plovas yra biriani atmaina, tai ieškokite vegetariškų biriani receptų…Aš galvojau kad yra tas receptas mano bloge bet pasirodo nėra…kažkaip pati neradau, tai įdėsiu kažką tokio vegetarams….

  21. Giedrė parašė:

    Puikiai 🙂 Aišku, kaip ir kiekviena šeimininkė idėjau truputį savo interpretacijos – bet šiaip tikrai – SUPER 🙂

  22. Vaida parašė:

    Vat vieno dalyko nieks nepažymėjo – reikia „pabadyt“ keliose puodo vietose beverdant,kad ‘išsiburbuliuotų“ 🙂 Su pagaliuku,ar kotu…

  23. Galina parašė:

    Padariau plovą pagal beatos receptą , Laaaabai gerai gavosi , Tiktai aš padariau iš vakaro , ir nakčiai palikau po pagalve , Ryte dar buvo šiltas ir ryžiai birūs ir minkšti . Super . Ačiū Beatai . Sekmės 🙂

  24. Artūras Židžiūnas parašė:

    Miela Beata, man labai tiko ir patiko, mano tevukas tarnavo kartu su Kaukazieciais dar tarybineje armijoje ,tais laikais… ismoko recepta is ju, ir man pasakojo daug apie tikra plova..gavosi .. man patiko
    Artūras

  25. plovas.lt parašė:

    Labas Beata,
    Turiu ir aš tavo knygą virtuvės knygų lentynėlėje 🙂 Apie plovą. Kiekvieno uzbeko namuose yra pats tikriausias ir teisingiausias plovas. Tai čia yra pats tikriausias Beatos plovas! Visi bendriniai plovo požymiai yra – kepimas, virimas, nemaišymas/brendimas, kuminas, be ketčupo. O plonybes Darius išsamiai aprašė. Skanaus!

  26. Lu parašė:

    Nerealiai skanu! Laikiau 45min. tiesiog tobulai atrodo ir nuostabiai skanu!! Ačiū už puikų receptą!! :))

  27. Linius parašė:

    Bandziau – rekomenduoju 🙂 Labai skanu , verta pavargti 🙂

  28. Valerijus parašė:

    Laaabai skaniai gavosi ! Rekomenduoju visiems kas nori pasidaryti plovą 🙂

  29. Ona parašė:

    Ačiū už receptą! Ir greitai, ir labai skaniai. Visa šeimyną valgė ir pakartot prašė! Svarbu neatidengti anksčiau laiko 🙂 Puikiai 10/10 balų!

  30. Rudolf Brummitt parašė:

    It’s hard to come by knowledgeable people for this subject, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

  31. Lina Kuzminkienė parašė:

    Sveiki Beata,
    Plovas gavosi fantastinis. Jūsų išsamūs paaiškinimai apie gaminimo procesą tikrai verti medalio!!! Gaminau būtent taip, kaip viskas aprašyta, na ir vualia, vyro įvertinimas 10 balų. 🙂 Ačiū, kad esate, nesustokite džiuginti super receptukais ir suprantamais aiškiais paaiškinimais 🙂

  32. Egle parašė:

    Sveiki, norejau paklausti, o ryziu pries tai nereikia virti? Tik gerai isplovus saltame vandenyje? 🙂

  33. julia parašė:

    Super skanus plovas ir ryziai labai birus!

    As sau atskirai I lekste isiberiu saldziu kukuruzu :))mmmm!

  34. julia parašė:

    P.s. kuminas tikrai suteikia fantastiska skoni + nepatingekit islaukt 45 minutes isvirus si skanesta!

  35. Erika parašė:

    Kur dingo paprika gaminimo eigoje? Perskaiciau keleta kartu ir nepastebejau kuriuo metu ja deti?

  36. Inga parašė:

    Nerealus plovas! Gaminu jau n-tąjį kartą, vyrui labai patinka. Mėsa kartais pakeičiu vištiena, jei vyras paprašo. Nesunku ir skanu, dviems žmonėms tiek, kiek gaunasi pagal šį receptą, laisvai užtenka dviems dienoms sočiai pavalgyti 🙂

  37. Nora parašė:

    Sveiki! Noriu šį plovą pagaminti 15-ai žmonių. Kokios būtų ingridientų proporcijos?

  38. Audrius parašė:

    As tai plovo namaisau. Patiekalo paruosimas uztrunka apie 2.5 val. Bet verta papluset. Beda ta, kad labai greitai dingsta. Nors ir 7 litru puoda naudoju, atitinkamai mesos, morku ir svogunu bei ryziu po 1 kg. Taciau 24 val plovas neisgyvena. Nors valgytoju tai galima sakyt du su puse. Beja turmerico parsiveziau is Uk kazkada visa svara uz centus uz nepilna GBP, bet kazkaip lelabai jis man limpa. Reikia atsargiai naudot, nes padauginus gauni nemalonu aitruma.

  39. Kęstutis parašė:

    Super plovas gavosi.dekui beata už puikius receptus

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.