8241
Beatos virtuvė

Pasta alla Norma

(0)

Nors jau nemažai laiko praėjo po mano kelionės į Italiją, vis tik reikia pripažinti, kad aš truputį apsirgau ta šalimi. Tikrai. Tiesą sakant, tiek makaronų nesu valgius per savo gyvenimą, kiek per vieną savaitę, kai buvau Kalabrijoje… Ir žinote, ką? Tai yra nuostabu! Tik verčiau rinkitės pilno grūdo ir būtinai išvirkite al dente (kai jie išvirę, bet dar kietoki) ir jūsų kūnas padėkos. Lėčiau virškinsite ir ilgai būsite sotūs…

O jei apie poeziją, tai kaip vis tik smagu, kad tas Ryanairas skraido į Siciliją. Matau, traukia visi būriais net ir vėlyvą rudenį. Ir gerai. Aš užsimaniau dar. Paskutinį kartą ten buvau jau senokai, manau, reikės apsilankyti kada vėl. Ar žinote kad gelato arba itališkus ledus išrado sicilietis, na, išrado neišrado, bet pirmas pradėjo gaminti. Sicilijoje Gelato yra menas, ir saldumynai yra garbės reikalas. Bet kadangi saldumo netrūksta, pakalbėkime apie pastą ir apie baklažanus. Kokios gausybės jų mėlynavo Kalabrijos turguose, kai buvau spalį… Tai kažkaip prisminiau garsiausią kulinarinį eksportą iš Sicilijos – Pasta alla Norma. „Norma“ – visi žinome – yra žymiausia kompozitoriaus Vinčenco Belinio (Vincenzo Bellini) opera. Pirmą ir, beje, vienintelį kartą Lietuvoje ji buvo pastatyta 1987 m. nacionaliniame operos ir baleto teatre. Pats pagrindinis, dramatiškiausias Normos vaidmuo, o kartu ir viena gražiausių šio kūrinio arijų – „Casta Diva“ teko mūsų operinio dainavimo primadonai, meno apdovanojimų laimėtojai sopranui Irena Milkevičiūtei. Beje, ji „Normą“ pavadino malda, kuria prašoma ramybės ir kantrybės, ir tai tikrai dalykai, kurių mums visiems kartais trūksta, jau nekalbant apie pačios operos puikumą. Tai štai, šie makaronai pavadinti operos „Norma“ garbei.

O iš tiesų, tai nieko nuostabaus, nes baklažanai gausiai uždera Italijoje ir tiesiog stebuklinga alchemija juose įvyksta, kai jie yra iškepami.Tai nenuostabu, kad Sicilijoje jie buvo ir yra valgomi visokiais būdais.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus, baklazanai

Tai vienas jų – su makaronais ir dar su tokia ricotta salata, t. y. – sūdyta rikota arba sūriu, kuris iš mūsiškų panašiausias į lietuvišką džiovintą sūrelį. Taip, taip, taip, į jį. Tokia, sakyčiau, lietuviška itališka draugystė. Vietoj ricotta salata galima naudoti ir tą džiovintą lietuvišką sūrelį, ko gi ne – reikia jį sugražinti į dažnesnį naudojimą. Tarkuokite jo kuo daugiau, negailėkite.

Pasta alla Norma – tikrai labai paprastas ir gardus patiekalas. Nenuostabu, kad ir tobula opera ir ypatingi įspūdžiai lėkštėje taip susiklijavo. Ir neabejotinai, šį patiekalą galite paįvairinti mano naujuoju trintų pomidorų padažu gaminimui – „Tikras italas“.

Beatos virtuve - pasta alla norma

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (0)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.