8241
Beatos virtuvė

Ne piniguose laimė, ponia, o sveikatoje

(6)

Pirmiausia apie nuotraukas – skandalas, jos dingo! Fotkinau ir pudingus, ir zuikį, bet nuotraukų nėra. Mes turime du fotikus, abu naudojame, atminties kortelių – tris, ir kažkaip susimakalavo viskas, nėra nuotraukų, neturiu kuo iliustruoti šio įrašo… To dar nebuvo.

Apie kompiuterį – jis išgelbėtas… Jam uždėta nauja klaviatūra, kuri labai maloniai dirba. Ir dar Tomas padarė, kad kai truputį kompu nustoji naudotis, užsidega perspėjantis užrašas: CLOSE LAPTOP. Galėjo užrašyti: DĖMESIO, JURGIS. Arba: BEWARE OF GEORGE. Arba: atsargiai, NAGINGAS JURGIS.

Negaliu atsidžiaugti. Laiko stokoju lygiai taip, kaip ir visi… Bet kažkodėl man atrodo, kad man blogiausiai yra. Ar jums taip neatrodo?? Visiems ta pati liga. Dabar apie ligas. Buvau išėjusi kelioms dienoms iš rikiuotės. Nežinau, kokio pobūdžio negalavimas buvo, kad ir tas – plačiai išreklamuotas. Koks skirtumas, svarbiausia, kad pasibaigė. Tris dienas pagulėjau ir baigtas kriukis. Tiesa, paskutinę dieną, sekmadienį, pagal planą turėjau virti pudingus Kalėdinius. Jau susivėlinusi baisingiausiai, aišku. Nors ir ligota buvau, bet vis tiek atsikėliau ir padariau. Pusė dienos viriau. Tiesa, ta pudingų virimo akcija pavirto ir tokią buitinę gyvenimo prasmės pamokėlę. O gi buvo taip – visada, kas metai, turiu įdėti pinigėlį į pudingėlį. Tokia tradicija. Kas gauna pinigėlį – tam turtingi metai. Spėkite, kada prisiminiau, kad reikia įdėti??? Kai jau buvau užrišusi devyniais mazgais viską. Ir tada pagalvojau, va prašau, pudingas man sako: „Ne piniguose laimė, ponia, o sveikatoje“. Štai kaip gudriai aš save atkalbėjau nuo atrišinėjimo pudingo kepurėlių. Ir, galvoju, tebūnie metai sveiki…

Taigi dabar apie tą pudingą ar apie kitą dalyką, kurį dariau sekmadienį, parašyti?

Parašysiu apie netikrą zuikį, o apie pudingą kitą kartą, gal rytoj?? Labai gerai apie pudingą rašo mielas Popas, taigi pasiskaitykite, jei įdomaujatės… Gali būti, kad rytoj jau nespėsiu, o vėliau turėsiu keletą labai labai užimtų dienų… Bet tiek jau to, dabar apie netikrą zuikį ar mėsos kepalą.

Dalykas tas, kad aš šeštadienį privalėjau dalyvauti tokioje vietinėje Kalėdinėje mugėje, kur turėjau prigaminti pyragėlių su mėsa. Bet dėl to, kad sirgau, išėjo šnipštas iš pyragėlių, tiksliau, niekas neišėjo. Taigi liko kilogramas maltos kiaulienos. Į šaldiklį niekas gyvenime jau nebetelpa.

Aišku, būdų visokių yra maltai kiaulienai įprasminti, bet aš labai užsinorėjau netikro zuikio, to tikro netikro, bet turbūt suprantate, apie ką kalbu? Juokingiausia, kad turbūt prieš keletą dienų iš lentynos iškrito tokia knygutė, net ne knygutė, o brošiūrėlė paprasčiausia – vadinosi „Family favourite recipies“ ar kažkaip. Angliška, išleista kažkokios nedidelės vietinės radijo stoties, kur klausytojai susiuntę savo šeimyninius mėgstamiausius receptus. Perverčiau aš ją ir žiūriu, receptas: Fake hare. Tiesioginis vertimas – netikras ZUIKIS, štai prašau, lietuviškas skanėstas. Tai kas iš ko? Greičiausiai tai turbūt ir mes, ir jie iš kokių prancūzų po karo nužiūrėjome. Na, tikrai dabar neišsiaiškinsime. Dabar apie tą netikrą zuikį. Paprastas dalykas, kaip du kart du, toks visas naminis ir giminių baliumi kvepiantis… Cha cha cha cha. Bet žinote, šiais laikais, kai mėsos gaminių, šimtą kartų neperdirbtų ir nepagerintų visokiausiais E gardumynais, sunku rasti, tai toks netikras zuikis, formoje iškeptas, o jei dar su kailiniais, t.y. plonų šoninės juostelių apvalkale, tai ko gi ne puikus dalykas? Ir šaltas, ir karštas. O prie tokio žiemiško netikro zuikio būtiniausiai reikia marinuotų agurkėlių. Arba žaibiškai marinuoto žalio, šviežio agurko salotų su krapais. Man agurkas su actu ir cukrumi yra baisiai skanu. Vasarą, tai tikrai puikiausiai: medus, actelis ir krapai ant šviežutėlių agurkėlių. O žiemą, tai padarome taip: bulvių skustuku agurką ilgą suskutame/supjaustome tokiomis plonomis juostelėmis. Tada greitai padarome dubenėly tokį marinatuką: 4 šaukštai balto vyno acto, 2 šaukštai cukraus, šaukštas aliejaus, žiupsnelis džiovintų ar šviežių krapų ir druskos pagal skonį. Visą šitą skystį išmaišome, kad cukrus ištirptų ir užpilame ant agurko, juostelėmis supjaustyto, truputį pamaišome, leidžiame porą minučių viskam apsikeisti vandenimis. Griebiame tada tuos agurkus, nugręžiame truputį, nuspaudžiame skystį ir dedame į lėkštę. Kuo ilgiau jie laikysis su užpilu, tuo labiau jie vandenys. Ir viskas. Traškūs, žali, bet tuo pačiu rūgštūs, saldūs – marinuoti, žodžiu.

O dabar apie tai, kas bus vėliau. Šią savaitę greičiausiai įrašų nebebus, nespėsiu. Bet labai norėsiu parašyti, kai grįšiu, apie šaldytuvus, nes Vyganto pradėta tema labai įdomi ir smagi, ir su malonumu skaičiau apie tai, ką laiko žmonės savo šaldytuvuose. Tada dar parašysiu apie pudingą ir šiaip visokių turiu planų čia tam švenčių sezonui, svarbiausia, viską spėti.

Dabar keletas žodžių tiems, kurie matė knygą ir kurie man vis praneša, ką apie ją mano. Labai ačiū Jums visiems, kurie vartė, matė, pranešė. Ir visi kiti, mano mieli komentatoriai, labai ačiū už visus komentarus apie receptus ir visa kita, aš viską matau, viską perskaitau, ne visiems spėju atsakyti, pasimeta kai kurie ir panašiai. Bet labai vertinu ir džiaugiuosi. Šiandien labai juokiausi po komentaro: „Skanu, kaip mcdonalde:)))“  Cha cha cha cha, ir ten tikrai reikia nueiti kartais  🙂

Geros darbo savaitės, būkite zuikiais, nebūkite kiaulėmis…Oi, kažkoks nevykęs juokelis, čia turbūt dėl to kiaulių gripo… Norėjau pasakyti, nesirkite, mielieji…..:)

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (6)
Komentarai
  1. viktorijagribinaite parašė:

    Mano zuikis jau orkaiteje… Ragausim.

  2. naujas blogas parašė:

    nesuprantu, gal cia man tik taip, bet daug ko neberandu sitam naujam bloge……..ieskojau zuikio recepto mesos skyrelyje, nes zinojau, kad senam bloge buvo, tai radau tik per search,normaliu keliu neparode man to recepto…….cia idomu tik man taip? linkejimai Beatai, anyways, naujas blogas labai pasipuoses:)

  3. Jola parašė:

    Nekenciu kotletu! Daug terliones ir dar ilgai tenka prie keptuves stoveti… Todel kai saldytuve yra maltos mesos, stengiuosi rasti kitokiu budu ja panaudoti… Siandien ivedziau i paieskos lauka „malta mesa“ ir radau netikro zuikio recepta. O dabar su seimyna ji jau ragaujame… 🙂 Super! Megstu paprastus receptus ir greitai pagaminamus patiekalus – kitkam ir nera laiko, o dazniau – noro. Dekui uz recepta!

  4. zivile parašė:

    Beata, o kur zuikio recepas…?:)

  5. zuikis parašė:

    Zivile kur yra zodziai NETIKRO ZUIKIO ten tai aspauskite su ele ir ismes recepta:)

  6. […] Arba galite net visą meniu sudaryti… O štai čia – mano pasiūlymai Larinos baliui: netikras zuikis ir burokėlių mišrainė. O ponas Jamie siūlo ėriuko koją keptą aluje ir keptas daržoves. […]

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.