8241
Beatos virtuvė

Lengvas kaip pūkas braškių tortas

(12)
Reikės:
  • Biskvitui reikės:
  • 3 kiaušinių
  • 150 g cukraus
  • 110 g miltų
  • 50 ml bekvapio aliejaus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukšto tarkuotos apelsinų žievelės
  • 2 šaukštų apelsinų sulčių
  • Žiupsnelio druskos
  • Morengo sluoksniui reikės:
  • 3 kiaušinių baltymų
  • 100 g cukraus
  • Kremui reikės:
  • 300 ml grietinėlės
  • 200 g maskarponės
  • 1 vanilės ankšties
  • 1 apelsino žievelės
  • 50 g miltelinio cukraus
  • Braškių tyrei reikės:
  • 250 g braškių
  • 30 g miltelinio cukraus
  • 1 apelsino tarkuotos žievelės
  • Papuošimui:
  • 300 g braškių įdėti į vidų ir ant viršaus
  • Mėtų lapelių viršui papuošti

Nuostabus, vasara alsuojantis tortas – tikra braškės karalienės scena. Neišsigąskite ilgo ingredientų bei gaminimo sąrašo, nes tikrai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti. Svarbiausia suprasti, kaip kas ir po ko bus daroma, ir nebus vargo. O aikčios visi valgydami tortą ir dar suvalgę bus su atodūsiais. Negalintiems atsispirti morengui šis tortas tikrai patiks, o ir tie, kas labiau mėgsta biskvitinius tortus, negalės susilaikyti nesuvalgę dviejų gabaliukų. Bet svarbiausios čia yra braškės, kurios ir dominuoja, ir subalansuoja visą tortą.

Paruošiamieji darbai iš vakaro: pirmiausia aromatizuojame grietinėlę, norisi, kad ji sugertų turtingą vanilės ir gaivų apelsinų aromatą. Vanilės ankštį įpjauname įstrižai peiliu, praskleidžiame, bukaja peilio puse išskobiame sėklas ir viską – ir ankštį, ir sėklas įmetame į grietinėlę. Nupjauname apelsino žievelę – stengiamės atpjauti tik oranžinį sluoksnį, be baltojo, nes jis gali suteikti kartumo. Jei tortu nevaišinsite vaikų, galime įpilti ir alkoholio. Paskaninta grietinėlę dedam į šaldytuvą, geriausiai – nakčiai, galima ir kelioms valandoms.

Ruošiame biskvitą: įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Pasiruošiame dvi 20 cm skersmens kepimo formas – išklojame jų dugną kepimo popieriumi. Ant atsegtos formos dugno klojame popieriaus lakštą, tuomet uždedame formos žiedą, jį susegame, o išlindusius popieriaus kraštus apkerpame. Įmušame kiaušinius į plakimo indą, suberiame cukrų, druską ir plakame iki tirštos purios masės. Toliau plakdami supilame aliejų,  apelsinų sultis ir suberiame apelsinų žieveles. Viską dar paplakame kelias sekundes kol gerai išsimaišys.Į plakinį šaukštu arba mentele atsargiai įmaišome miltus.

Plakame morenginį sluoksnį: kad baltymai gerai išsiplaktų, indai ir plakiklis turi būti sausi ir jokiais būdais neriebaluoti, todėl kruopščiai iššluostome juos popieriniais rankšluosčiais. Baltymus išplakame su cukrumi iki standžių putų.

Kepame biskvito ir morengo sluoksnį: Padaliname paruoštą biskvitinę tešlą į dvi lygias dalis ir supilame į kepimo formas. Ant viršaus atsargiai paskleidžiame morengo sluoksnį, šaukštu švelniai palyginame viršų. Šauname į orkaitę ir kepame 30 min.

Išimame biskvitą iš orkaitės, pirmiausia, minučių 15 aušiname formoje, o po to – išimame iš formos ir padedame aušti ant grotelių. Neišsigąskite, morengas šiek tiek sukris – taip turi būti.

Braškinis įdaras ir braškės puošybai: įdarui skirtas braškes (250 g) sutriname su cukrumi ir apelsinų žievelę. Iš torto puošimui parinktų braškių išrenkame ir atsidedame gražesnes – joms bus skirta pagrindinė scena torto viršuje, o likusias supjaustome ketvirtadaliais.

Plakame kremą: grietinėlę išimame iš šaldytuvo, perkošiame. Maskarponę sukrečiame į plakimo indą, lėtu mikserio greičiu sumaišome maskarponę su milteliniu cukrum. Kai gerai išsimaišys, supilame perkoštą grietinėlę ir plakame, iš pradžių lėtai, po to greitį padidiname. Kai kremas sutirštėja ir jo paviršių galima pjauti peiliu – nustojame plakti.

Konstruojame tortą: dedame biskvitą morengu į viršų, užtepame dalį kremo – kitą palikite viršūnėlei. Ant kremo sudėliojame supjaustytas braškes, užpilame dalį braškių tyrės. Užvožiame kitą biskvitą taip pat morenginiu sluoksniu į viršų. Ant viršaus vėl užtepame kremą. Viršų galite puošti sveikomis braškėmis arba galite jas supjaustyti.

Print Friendly

Komentarai
  1. Ingrida parašė:

    Labai skaniai viskas skamba. Pabandysiu ir as iskepti. tik klausimas: ar jis gali stoveti per nakti suteptas, ar uztenka keliu valandu ir galima valgyti ?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Ingrida, gali stovėt, tik gali ir kiek daugiau paleisti braškės dar skysčio, tai jei patinka drėgnesni tortai, tai galit laikyti, jei mėgstat kad morengas dar liktų traškus, tai užteks kelių valandų.

  2. Lilija parašė:

    Būtinai reiks išbandyti, net seilė nutyso ☺

  3. Arune parašė:

    Kaip skaniai atrodo tas tortas

  4. Liucija parašė:

    Beata, ačiū už receptą, šiandien gaminome, gavosi labai skaniai! Tikras vasariškas skonis! Turiu tik vieną klausimą: pagamintą tortą palaikėme šaldytuve apie porą valandų, ir kai jau ragavome, visiškai pranyko morengas! Jis turbūt ištirpo nuo maskarponės kremo.. Galbūt turite patarimų, kaip to išvengti? Gal tuomet sutepus jį reiktų iškarto valgyti, kad morengas išliktų traškus? Ačiū!

  5. Nijolė parašė:

    Miela Beata,kepiau šį tortą,bet moringas nesukietėjo. Lyg viską dariau kaip nurodėte.

  6. Agne parašė:

    Sveiki Beata,

    Kaip tik tai ko norejau siai vasarai, jus visad puikiai pataikot!!!! 🙂
    Tik turiu klausima, ar galeciau pasidaryti biskvito su moregu dali is vakaro, o pertepima su uogomis kita diena kelios valandos patiekant?

  7. Karolina parašė:

    Paragavau pas draugę, tai skonis superinis!!! Ta aromatinga grietinėlė mane visiškai sužavėjo Tik dabar klausimas, ką patartumėte vietoj braškių naudoti? Nes jos jau pasibaigė, o taip norisi pačiai pasigaminti…

  8. Edita parašė:

    Gaminau šį tortą dovanų, labai pergyvenau, bet gavosi puikiai. Aplesino ir braškių derinys sužavėjo, dabar net į trintas braškes įpilu išspausto apelsino sulčių 🙂
    O dėl morengo tikrai taip, po poros valandų jo nebesijautė, bet svečiai ir jubiliatas liko sužavėti. Gaminsiu dar ne kartą, tikrai. Ačiū

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.