8241
Beatos virtuvė

Velykinis kiaulienos vyniotinis su figomis ir obuoliais

(23)

Kiauliena puikiausiai maloniai tinka su vaisiais. Džiovintos figos pamirkomos obuolių sultyse tampa nuostabiausio įmanomo aromato ir gardumo. Ir puikiai čia įsipaišo patogūs, kvapnūs „Kotanyi“ Provanso prieskonių malūnėliai. Nes figos iš kur??? Iš Provanso (na auga jų ir kitur) ir tikrai kaip pirštinė ir ranka vienas su kitu tinka.

Reikės:
  • Vyniotiniui reikės:
  • 1-1.5 kg kiaulienos nugarinės
  • 20 g sviesto kepimui
  • 1 svogūno
  • 1 didesnio obuolio
  • 10 džiovintų figų
  • Saujos džiūvėsėlių
  • Česnako skiltelės
  • Saujelės petražolių
  • Kelių žiupsnių arba 1 a.š. “Kotanyi” Provanso žolelių
  • Geriausios kokybės druskos ir juodųjų pipirų
  • Kelių citrinos žievelės tarkių
  • 400-450 ml obuolių sulčių
  • kulinarinio siūlo ir aliuminio folijos
  • Padažui reikės:
  • 1 didesnio svogūno
  • 1 kupino v.š. miltų
  • 150-200 ml obuolių sulčių
  • Mėsos sultys, išsiskyrusios kepant vyniotinį
  • 1 a.š. garstyčių
  • Geriausios kokybės druskos, juodųjų pipirų
  • Šlakelio aliejaus kepimui

Neišsigąskite dėl mėsos šmoto. Eikite į turgų ar parduotuvę, imkite mažiausiai pusantro kilogramo nugarinės be kaulo ir odos. Jos išpjovimas, nėra sudėtingas ir detaliai paaiškintas recepte. Kol vyniotinis keps pasiruoškite padažą – lėtai karamelizuokite svogūnus. Garnyrui pritiks, manau, žalumynai visokie: špinatai plikyti su trupučiu sviesto, lengvai pakeptos cukinijos, blanširuoti vos vos suminkštintis šparagai, na ir bulvės jei jums jų labai norisi. Fiesta ir šventė!

Gaminame vyniotinį:

  •  Kiaulienos nugarinę šone (maždaug per trečdalį storio) pjauname išilgai, įpjaudami ne iki galo, o maždaug paliekant 1-1.5 cm storio „sienelę“. Dabar turėtumėte galėti atversti išpjovą it knygą ir dešinė jos pusė turėtų būti maždaug dvigubai plonesnė nei kairė. Dabar reikia kairiąją dalį pjaunat išilgai padalinti į dvi vienodo storio dalis neperpjaunant iki galo, o vėlgi paliekant 1.-1.5 cm storio sienelę. Taip, kad ją galėtume „atversti“ it trijų dalių lankstuką. Ipjauti mesa
  • Mėsos išklotinę dosniai pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir Provanso žolelėmis. Aš naudoju “Kotanyi” prieskonių malūnėlius, nes šviežiai sumalti prieskoniai suteikia kokybiškesnį skonį patiekalui.

berti prieskonius

  • Į nedidelį puodą ar gilesnę keptuvę sudedame figas ir užpilame jas obuolių sultimis. Kaitiname iki kol užvirs ir paverdame, kol figos suminkštės, maždaug 20-25 minutes. Virkite neuždengę, kad nugaruotų skystis. Baigus virti, leiskite figoms atvėsti sirupe. Supjaustykite figas nedideliais gabaliukais. Sulčių ir figų sirupo neišpilkite, jį dar naudosime.

figos kepinamos

  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite kubeliais supjaustytus svogūną , kol jispagels ir suminkštės, maždaug 15 min. Tada berkite nuskustą ir kubeliais supjaustytą obuolį. Leiskite obuoliui šiek tiek suminkštėti.
  • Baigus kepti berkite smulkintus česnaką, figas ir smulkintas petražoles. Įtarkuokite kelis citrinos žievelės tarkius. Maišydami pakepkite dar minutę ar dvi, kad nugaruotų skysčių perteklius. Pagal skonį gardinkite druska bei pipirais. Įberkite saują džiūvėsėlių, kad įdaras nebūtų drėgnas.
  • Nestoru obuolių ir figų įdaro sluoksniu padenkite išpjovą.

sukamas vyniotinis

  • Stipriai nespausdami, bet tampriai suvyniokite išklotinę su įdaru į vyniotinį. Suriškite vyniotinį konditeriniu siūlu stengdamiesi išlaikyti vienodus tarpus tarp strijų. Viršų dar galite pabarstyti druska.

risa vyniotini

 

dar druskos

  • Prieš šaudami į orkaitę vyniotinį, galite jį apskrudinti gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, skirdami tam ne daugiau nei 6-8 minutes iš viso. Tačiau galite ir šauti tiesiai į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių. Jei liko įdaro, galite jį baigiant mėsai kepti sudėti šalia. Į skardą greta vyniotinio įpilkite maždaug 100-150 ml obuolių sulčių. Uždenkite mėsą folija ir kepkite –apie 1 val.-1 val. 15 min.  Baigiant kepti nuimkite foliją, orkaitės kaitrą padidinkite iki 210 laipsnių ir leiskite vyniotiniui apskrusti, pakaks maždaug 20 min.Jei patiekti ketinate šiltą, nepjaustykite iškart ir leiskite jam šiek tiek „pailsėti“, maždaug 10 min., taip mėsa liks sultingesnė. Patiekti pjaustant 1-2 cm storio griežinėliais, galimai su keptu įdaru ar padažu.

Ruošiame padažą:

  • Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ant nedidelės ugnies pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną. Kepiname ilgai, kol svogūnai taps permatomi ir visiškai suminkštės.
  • Prie svogūnų beriame šaukštą miltų ir gerai išmaišome, kad neliktų stambių gumulėlių.
  • Pilame obuolių sultis ir mėsos sultis, gerai išmaišome. Maisto smulkintuvu sutriname padažą iki vientisos tirštos konsistencijos.
  • Dedame garstyčias, pagal skonį pagardiname druska bei pipirais.

vyniotinis su padazu

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 4,13 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (23)
Komentarai
  1. Jurga parašė:

    Na va, apsisunkinsiu savo velykas, bet taip užsimaniau šito kepsnio, kad seilės telkiasi 🙂

  2. RENATA parašė:

    Puiki idėja šventiniam stalui! Norėčiau išbandyti, bet niekada PC neteko matyti vyniotiniams skirtų raiščių, virvių ar siūlų (net nežinau kaip pavadinti). Girdėjau, kad tarkim medvilnės nėrimui skirti siūlai yra pakankamai tvirti, bet netinka, nes yra dažyti. Kur tokių dalykų galėčiau rasti ?

  3. rasa parašė:

    Ir mane domina , kur galima rasti konditeriniu siulu pirkti…

  4. Justina parašė:

    Bijau, kad ir aš apsisunkinsiu :{ 😀

  5. Simona parašė:

    Beata, o tu gamini mėsytę su angliškuoju Gravy padažu? Man labai reikėtų receptėlio… 🙂

  6. Egle parašė:

    Beata, o kur tiksliau reikėjo supilti nuo figų likusį skysti? Ar kepant, ar į padažą?

  7. Svajune parašė:

    Kepiau,visiem labai patiko,dekui uz recepta.

  8. SigitaZ parašė:

    Atrodo puikus receptas, nors aš Velykoms kepiau vištienos slėgtainį su džiovintais pomidorais (Beatos receptas) 🙂

  9. Jurgita parašė:

    Sveiki, o kažin jei iš vakaro pasidaryti vyniotinį ir tik šast kitą dieną į orkaitę?

  10. Laima parašė:

    Vienu galvos skausmu mažiau- panašu, kad radau receptą puikiam šventiniam patiekalui. O siūlus maisto produktams perku Thomas Philipps parduotuvėje.

  11. Irma parašė:

    O ar taip iškeptas galėtų būti valgomas šaltas, kaip vyniotinis?

  12. Irma parašė:

    Ačiū:-)

  13. Jovita parašė:

    Isbandyta… super gavosi, o jau skanumas… aciu Beata uz recepta!

  14. Milda parašė:

    nuotykis, ne viniotinis man gavosi :))))
    turgaus nelabai megstu – mesos ziurejau parduotuvej. man pries nosi moteris paprase paskutino smoto nugarines visom prekybos centre… juokas pro asaras. issimaldavau, kad man ji atiduotu. nuostabi buvo moteris, sake jai karbonado reikia… toliau! paprasiau vyro nupirkti figu (is tikro sarase parasiau datuliu). jis susipainojo, ir nupriro figu 🙂 labia nuliudau ir pasipiktinau, kaip galima neskirti datuliu nuo figu…. xa xa xa… bus man ant vyro burnoti 😀
    buvau isitikinus, kad manie turiu plonos medvilnines virveles, su kuria laisvai viska surisiu. kai priejau prie risimo, paaiskejo, kad tai virve, kuri ir karve atlaikytu, ir palapine visai kareiviu kuopai. tokia mazdaug burem kelti skirta „virvute“. nu kazkaip surishom 😀 laukiam rytojaus. kepsim.
    senai taip liksmai begaminau 😀

  15. Natali parašė:

    Ačiū Beata už nuostabų vyniotinio receptą 🙂
    Šiandien jį gaminau ir valgėme visi, maži ir dideli, ir visiems buvo labai skanu.
    Gaminau viską tiksliai pagal jūsų aprašymą tik… vietoje figų naudojau džiovintas slyvas(figų nemėgstame).

  16. Sigita parašė:

    Beata, o kokiam kiekiui žmonių užtektų tokio vyniotinio?

  17. Airina parašė:

    Nu viskas šitas vyniotinis bus antvelyku stalo bisky darbo bus bet žiauriai skanu bus Ačiū Gerai už recepta

  18. Gražina parašė:

    Labai skanus, bet sausokas. Kepiau susukus į foliją, gal reikėtų kepti geriau maišelyje, būtų sultingesnis ar naudoti sprandinę?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Gražina, nugarinė yra liesoka mėsa, tai tikrai nesunku ją perkepti. Gera mintis kepant stebėti vidinę tempratūrą ir kai tik ji pasiekia 70 laipsnių, traukti vyniotinį iš orkaitės. Na, o jei nesibijote šiek tiek riebaliuko maiste, tikrai bandykite vynioti sprandinę – mėsa turėtų išlikti labai sultinga.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.