Spausdinti

Pyragas lengvai transportuojamas ir, turiu pasakyti, iškeptas ketvirtadienį – sekmadienį dar skanus kaip naujas.
O šiaip man įdomu, kokie desertiniai skanumai bus ant jūsų Kalėdinio stalo? Kūčioms tai jokių desertų, savaime suprantama, o ką darome su Kalėdomis?

 

 

Kalėdinis varškės pyragas

0
komentarai
3
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
50 min.

Tešlai:

150 g sviesto
500 g miltų
3 šaukštų medaus
250 g cukraus
1 kiaušinio
1 šaukšto grietinės
1 šaukštelio kepimo miltelių
cinamono, imbiero, gvazdikėlių, kardamono, pipirų, muskato riešuto (aš prieskonių negailiu)

Varškės įdarui:

660 g varškės (riebios)
500 ml grietinėlės
5 kiaušinių
250 g cukraus
1 kupino šaukšto kukurūzų krakmolo (jei nėra kukurūzų, tiks ir bulvių)

Pyrago aptepui:

Spanguolių (šviežių ar šaldytų)
Cukraus
Šiek tiek apelsinų sulčių
Kaip gaminti?

Gaminimas

Kaip pagaminti tešlą:

1

Sviestą truputį suminkštiname ir išplakame kartu su cukrumi ir kiaušiniu, kad būtų purus baltas kremas.

2

Įplakame didelį šaukštą grietinės ir sušildytą medų.

3

Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais.

4

Miltus sudedame į kremą ir maišome tešlą. Ji turi būti minkšta, bet minkoma.

5

Padedame ją kuriam laikui į šaldytuvą.

Kaip pagaminti įdarą:

1

Varškę dedame į indą su grietinėle ir triname ją su smulkintuvu. Užtruks netrumpai, nes reikia įmaišyti visą grietinėlę ir sutraiškyti varškės gumuliukus. Masė turi gautis tiršta.

2

Kitame dubenyje mikseriu išplakame kiaušinius su cukrumi iki balsvos, putotos masės.

3

Įplakame šaukštą krakmolo.

4

Šaukštu sumaišome varškės masę su kiaušinių mase. Viską gerai išmaišome.

Kaip pagaminti aptepą:

1

Spanguoles supilame į puodą ir užpilame 2/3 jų kiekio cukraus.

2

Verdame kol cukrus ištirpsta, spanguolės pradeda sproginėti, sutežta ir pasidaro uogienė.

3

Galima truputį įpilti apelsinų sulčių, nes uogienė turi būti skystoka.

Kaip pagaminti pyragą:

1

 Iškočiojame iš imbierinių sausainių tešlos pyrago padą.

2

 Subadome padą šakute ir kokioms 7 minutėms pašauname į karštą orkaitę.

3

Ant apkepto imbierinio pagrindo pilame varškės įdarą.

4

Pašauname į orkaitę (180˚C) ir kepame apie 50 min. Iškepus pyrago įdaras turi būti neliulantis.

5

 Pyragą ištraukiame iš orkaitės, leidžiame jam atvėsti kokias 5 min. ir pilame-tepame šviežią ir šiltą uogienę. (Vietoje spanguolių galima tarkuoti apelsino ar mandarino – labai šventiškai susidainuoja su imbieriniu padu.)

6

Pyragą paliekame atvėsti ir pastovėti.

Ingredientai
Patarimas

Kepant geriau orkaitės nedarinėti, bet matysite pro langelį, kad pakilo ir jau link pabaigos, galite atidaryti ir pasikalbėti su pyragu.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Kažkaip tik apie tešlos pusę porcijos paminėta pradžioje, bet apie varškės įdarą neužsiminta. Jei darome pusė porcijos tešlos, tai ir įdaro per pusę? 😀 Dėkui

Rašyti komentarą