8241
Beatos virtuvė

Kalėdinis meduolinis imbierinis namelis

(113)

Neįsivaizduojamas skandinavų Kalėdų tradicijų atributas. Gražu ir dovanoti, smagu gaminti, skanu valgyti. Tik reikia laiko iškepti tešlą, pasigaminti glajų, sulipdyti sienas, dekoruoti. Bet verta.

Print Friendly
Reikės:
  • 250 g minkšto sviesto
  • 150 g rudojo cukraus
  • 150 ml auksaspalvio sirupo
  • 2 kiaušinių
  • po 1 šaukštelį malto kardamono ir imbiero
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 500–700 g miltų
  • Glajui imbierinio namelio statybai reikės:
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 400 g cukraus pudros
  • Žiupsnelio citrinų rūgšties
  • Dar galite pasiruošti spalvotų saldainių nameliui papuošti

Jūs galite ir patys nesunkiai nusipiešti, kokios formos ir kokio dydžio namelį norėsite kepti. Ingredientų čia pakaks tikrai nemažam namui.

Interneto platybėse taip pat gausu įvairiausių ir įmantriausių namelių brėžinių, pavyzdžiui čia yra visiškai tradicinis senovinis namas – su kaminu ir kitais atributais, kuriuo svetainės autoriai noriai dalinasi. O galite ir visai kitaip daryti – ne tradicinį namelį, o kokį nors paplūdimio, štai čia radau gražų pavyzdį, arba galite net meduolinę bažnyčią pastatyti.

Arba galite statyti štai tokius mielus jaukius namukus, nuotraukoje matote ir jų išmatavimus.

mazi nameliai

  1. Sviestą gerai išsukame su cukrumi ir karamelės sirupu.
  2. Tada mušame kiaušinius, beriame prieskonių ir druskos, plakame elektriniu plakikliu ar pamaišome šaukštu.
  3. Dabar beriame miltus ir išminkome tešlą. Tešla turi būti kietoka. Jei per kieta, įpilkite šaukštą aliejaus ar vandens.
  4. Tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir išpjauname pasirinkto namelio formeles (grindys, sienos, stogo šlaitai). Jei jūsų namelis bus su durimis ir langais, juos išpjaukite jau dabar.
  5. Formeles kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
  6. Iškepusias formeles paliekame atvėsti, tuo metu gaminame glajų.
  7. Į dubenį mušame kiaušinių baltymus, beriame žiupsnelį citrinų rūgšties. Paplakame šakute ar šluotele, kad baltymai lengvai suputotų.
  8. Beriame dalimis cukraus pudrą ir vis maišome.  Masė turi būti klampi ir vis tvirtėti, kad greitai ir patikimai sustingtų.
  9. Glajumi sulipdome namelio sienas, konditeriniu švirkštu glajumi taip pat galite dekoruoti namelį – piešti juosteles, gėlytes ar kokius tik norite ornamentus.

meduolinis namelis

namelis mazas meduolinis Beatos

Beatos suomiu namelis

Čia namelis, kurį mums laidos filmavimui paskolino Suomijos ambasada. Tikras meno kūrinys! O štai čia mano namo, kurį stačiau per laidą, brėžiniai ir rezultatas.

 

 

Beatos imbierinio namelio stogo slaitas

Beatos imbierinio namelio siena_3

Beatos imbierinis meduolinis namelis pasattytas

Print Friendly

Dalinkis:
Komentarai (113)
Komentarai
  1. Justina parašė:

    Kuo galima pakeisti auksaspalvį sirupą? 🙂

  2. julija parašė:

    Man labai patiko sis namelis butinai gaminsiu

  3. r.... parašė:

    o ar imbiero nereikia

  4. Beata Nicholson parašė:

    sirupą galima keisti medumi, tik jei jis neskystas, reiktų jį pašildyti, kad suskystėtų

  5. Reda parašė:

    Laida buvo labai įdomi! 🙂 Tik ką dėti, kad glajus įgautų kitokias spalvas? Pvz, žalią, žydrą, raudoną ir pan?

  6. Saule parašė:

    O imbiero nereikia?

  7. Violeta parašė:

    Beata, o kaip su imbieru?? kas kur kada ir kiek? 😀

  8. Monika parašė:

    O fasado smailioji dalis į viršų kiek cm?

  9. migle parašė:

    Tikrai, o kur imbieras? Noreciau pagamint,bet imbiero nematau:)

  10. Žilvinas parašė:

    bandžiau nameli iš saldainiu tešlos buvo dar skaniau negu iš tos kurią rašė čia.

  11. Vaida parašė:

    Aha ir as kazkaip imbiero nerandu…

  12. Jolanta parašė:

    Kazin ar Lt buna pirkti pasterizuotu kiausiniu baltimu ,kiek teko girdeti uzsieniybuna. Mano dukryte vasara, budama 2.5 m sirgo salmonialioze, tad prisiminus ka teko isgyventi, is tolo purtausi nuo zaliu kiausiniu :(… O butu visai smagu sulibdyti toki nameliuka, bet isivaizduoju, be kiausinio baltymo niekaip…

    • Kristina parašė:

      Jolanta, as glaju darau tik is cukraus pudros ir citrinos sulciu. Klijavimui- tirstesni, puosimui – truputi skystesni. Sulipdo puikiai ir nebus strioko del kiausiniu 🙂

    • kornelija parašė:

      del salmoneliu.. jos ne baltyme gyvena, ant luksto, jei kiausinius pries musant nuplausite karstu vandeniu, tokiu kad ranka sunku islaikyti ilgai, jos zus, o dar geriau maistiniu actu nupilti nuplovus, taip daug paprasciau, nei pirktiniai „baltymai“, o salmoneles buna ne tik nuo kiausiniu. viska reikia tinkamai termiskai apdoroti.. perkaitinti, uzvirinti.. sutinku su kitu komentaru. skanus ir cukraus pudros su citrina misinukas, jei spalvos norisi, galima sauksteli vaisiu sulciu, pvz vynuogiu ar kitokiu imaisyti. 🙂

    • aurora parašė:

      putpelės kiaušinis – alternatyva

  13. jurgita parašė:

    Laba diena,
    Ačiū Jums už gražias idėjas Kalėdoms ir puikius receptu. Aš tik norėjau paklausti, kur Jūs perkat tokius gražius stiklainius (kur dėjote skanias kalėdines dovanas). Ačiū

  14. vakare parašė:

    man labai patiko šis namukas būtinai gaminsiu!

  15. Jurgita parašė:

    Laba diena,

    Aš ir bijau žalių kiaušinių, dėlto „pasirausus“ internete radau išeitį- 180 g cukraus pudros, 20 g krakmolo, šaukštas – du išbrinkusios želatinos, citrinu sultys (pati proporcijas sudėliojau „iš akies“. Labai neblogai viskas lipo ir stingo. Nors krakmolą vaikams valgyt irgi matyt nieko gero…

  16. giedre parašė:

    ar vietoj rudo cukraus galima deti balta

  17. edita parašė:

    Labai grazi laida ir nuostabus namelis. Pabandysim ir mes su seima pastatyti kaledini nameli 🙂

  18. Elvyra parašė:

    Apie prieskonius(imbiera) parasyta 2 punkte:)

  19. Naglis parašė:

    ka reikia daryt kad glajus igautu ivairiu spalvu pvz.: zalia geltona raudona ir t.t.

  20. greta parašė:

    labai grazus namelis as ji irgi butinai gaminsiu tik jis bus siek tiek kitoks 🙂 labai skaniai atrodo

  21. greta parašė:

    o kur galima rasti ir nusipirkti maistiniu dazu ?

  22. indre parašė:

    kodel neparasytas imbieras

  23. Liudmila parašė:

    Mes iš šios tešlos kepėm sausainuku Kalėdiniu, tai laaabai skaniai išėjo. Ačiū už receptą 🙂

  24. Giedre parašė:

    Niu niekaip nerandu kiek reikia dėti imbiero?? 😉

  25. Natali parašė:

    Cukraus glajus nameliui puošti gali būti daromas su morengų milteliais (Meringue Powder būna pirkti dėžutėse)

    100 g cukraus pudros,
    100 g morengų miltelių (morengus galite pirkti arba išsikepti patys, o po to sumalti į miltelius),
    apie 3-4 šaukštai vandens (norint spalvoto glajaus, vandenį keiskite sultimis ar skystais valgomaisiais dažais),
    šiek tiek citrinos rūgštelės (jei naudojote sultis, rūgštelės galite nebenaudoti).

    Arba galima pačioms pasterizuoti kiaušinius, darome taip:

    Įkaitiname vandenį iki 60C ir staigiai į jį panardiname kiaušinius 3 min., po to staigiai dedame į šaltą vandenį…

    Tokius baltymus galite drąsiai naudoti cukraus glajui daryti, tiramisu tortui daryti ir t.t.

  26. Natali parašė:

    500 g miltų aš naudoju tokį prieskonių mišinį:

    2 šaukšteliai imbiero miltelių,
    1 šaukštelis maltų muskatų,
    1 šaukštelis cinamono miltelių,
    1 šaukštelio maltų gvazdikėlių.

    Ir būtinai tik tamsų rudą cukrų.
    Imbierinis namelis ir imbieriniai sausainiai būna labai labai skanūs… 🙂

  27. Asta parašė:

    Pries pora dienu iskepiau pagal labai panasu recepta, tik be kiausiniu ( tik vietoj sirupo dejau medu). Vakar visiskai suminkstejo ir nugriuvo namukas 🙁 Kas ne taip? Nes vaikai labai nuliudo, tiek darbo i ta namuka buvo ideje, reiktu kept nauja, bet bijau kad nebutu tas pats. Net galvoju is paprasciausios sviestiniu sausainiu teslos kept, kur kieti tokie buna.

    • Beata Nicholson parašė:

      Mieloji nezinau pagal kokį receptą kepėte, svarbiausia kad būtų sausos sienos, o sudrėgti ir sugriuti galėjo dėl drėgmės namuose…labai gaila. Mano darytas stovi kaip muras, net transportuojamas buvo visur ir visaip

  28. Irma parašė:

    Kodel kociojant tesla man ji skyla,netolygi buna?ka blogai padariau?

  29. donalda parašė:

    Ar galima būtų dėti grikinį medų? nepagadintų skonio?

  30. SigitaZ parašė:

    Beata, o rudasis „farino“ cukrus tiktų?

  31. Jurate parašė:

    Niekaip negaliu sulipdyti namelio, gal per skystas glajus… ka daryti?

  32. indre parašė:

    o tai imbiero tai cia kokiu milteliu ar sviezia ????

  33. indre parašė:

    kur rati auksaspalvio sirupo jei as givenu ne vilniuje

  34. indre parašė:

    o kokiose parduotuvese buna auksaspalvio sirupo

    • Edita parašė:

      Gerb Beata,norejau jusu paklausti,ar galima deti vietoj auksaspalvio sirupo dirbtini medu?ir jei taip kiek jo reikia deti vietoj 150 ml sirupo?ir dar klausimelis ar teslos nereik palikt saldytuve per nakti?ir ar jau galima siandien pasigaminti namei ir iki kaledu laikyti?aciu jums uz atsakyma;)

  35. vita parašė:

    auksaspalvio sirupo yra Rimi parduotuvese. vakar pirkau Mandarine.

  36. edita parašė:

    Laba diena, Beata,

    Noreciau paklausti kur reikia siusti nuotraukas Meduolinio namelio konkursui?
    Dekui.

  37. ausra parašė:

    labai skanu..gaminau su suneliu ir sausainius ir namely darysim.. 🙂

  38. Egle parašė:

    Laba diena, ar galima vietoj ausaspalvio sirupo naudoti sviesuji sirupa? Ar jie skiriasi ?;)

  39. Edita parašė:

    Gal galite pasakyti kiek medaus deti vietoj sirupo?aciuuu:)

  40. Greta parašė:

    Sveiki Beata,

    Iš Jūsų knygos metai Beatos virtuvėje imbierinių sausainių tešlos recepto gaminau imbierines eglutes. Pasigaminau dar tešlos dabar ji laukia šaldytuve, o aš sugalvojau, kad norėčiau pamėginti padaryti namelį, tik klausimas ar pavyks iš būtent tos imbierinių sausainių tešlos jį pagaminti?

  41. AR parašė:

    Noreciau paklausti,ar butina pasidaryti dugna?

  42. Beata parašė:

    o si tesla tinka ir sausainiams?

  43. grazina parašė:

    Kiek deti imbiero( ne milteliu)

  44. Jovita parašė:

    Į langus išpjautus langelius galima įdėti karamelinių saldainių (Įvairių spalvų) Kepant jie ištirps ir gausis labai graži mozaika :))

  45. Aurelija parašė:

    Kepiau sausainius. Labai skanūs! :))

  46. indre parašė:

    O tai reikia istepti slarda aliejumi

  47. indre parašė:

    O kokio didzio turi buti grindis

  48. ona parašė:

    o kur gauti prieskoniu jei esi ne lt,vakar lietuviu parduotuveje klausiau meduoliniu,niekas net nezino,ka deti gal yra kazkas kaip adoj,ar tesco,aciu

  49. Ieva parašė:

    o kepimo miltelių nereikia?

  50. an parašė:

    kiek nameliu iseina is tiek teslos?

  51. Irma parašė:

    Norėjau pasidomėti, keli nameliai gaunasi iš nurodytų ingridientų?:)

  52. jolanta parašė:

    Ar nereikia sodos ar kepimo milteliu? nes kiek ziurejau kitu receptu visada kazkas dedasi arba soda arba kep. milt. Aciu.

  53. Meda parašė:

    O gal galima kažką dėt vietoj maistinių dažų, kad glajus įgytų kitokią spalvą prašau pasakykit

  54. Lina parašė:

    Mano klausimas toks kukinarinis- medicininis;) ar kam nors yra buvusi nuo to kremo su kiaušinio baltymu ir cukraus pudra alergija? Aš tiek prisigaminau tų sausainių, apglaisčiau iš visų pusių ir , kasbeko, pusę jų sukirtau viena pati. Pastebejau alergines reakcijas. Ber ar gali būti nuo glaisto?

  55. indre parašė:

    Kepiau vakar nameli pagal si recepta!gavosi nuostabus:)ir klausimas -jeigu tesla daryciau siek tiek minkstesne,ar gautusi geri grybukai is jos?tiesiog labai lengvai tesla pasidaro si;ir produktu nedaug reikia:)aciu

  56. Rūta parašė:

    Sveiki,
    tešla trūkinėja, ką daryti, kad tai ištaisyti?

  57. Alma parašė:

    o ka daryti kai meduolio visos dalys labai kietos? Nes valgyti nelabai ir pavyktu. Kaip paminkstinti jas pries klijuojant?

  58. Saule parašė:

    Labas Beata norejau paklaust pas mane tesla gavos labai lipni, ka daryti?

  59. Meda parašė:

    Iškepiau namelį(Tik be prieskonių) ir dar skittles saldainiukais papuošiau tai vaikams širdis apsalo 🙂

  60. Alina parašė:

    Pries kiek laiko galima gaminti namelius ir kiek laiko jie gali stoveti? aciu

  61. Kristina parašė:

    Laba diena, norėjau paklausti, koks galėtų būti to baltyminio glajaus galiojimo laikas? Kad patys meduoliai nesugenda ilgai žinau, bet įdomu kaip dėl glajaus:)

  62. Viktorija parašė:

    Jetau, moterys, pasiskaitykite kartais komentarus nuo…iki, nes jusu uzduodami klausimai gali i kapus nuvaryti. Kiek imbiero, kiek imbiero?Maza to, kad recepte aiskiai parasyta, tai dar ir komentaruose 100kart pakartota.

  63. Justina parašė:

    kuom galima pakeisti kardamona?

  64. Inesa parašė:

    Labai skani tešla išėjo…mmmm:) Šiandien išsikepiau, ryt lipdysiu namelį.

  65. Rūta parašė:

    Kaip tesla iskociuot ,kad ji byra? viska dariau pagal recepta,bet neimanoma teslos nei iskociuot ,o ka jau kalbet apie namelio formu ispjaustyma,be reikalo produktai ismesti lauk.

  66. Raimonda parašė:

    Sveiki. Man trupa tesla 🙁 ar taip turi buti?

  67. Daniela parašė:

    O galina naudoti nupirktus teslos miltelius

  68. Laura parašė:

    Nesigavo glajus. Skystas kiek bedeciai cukraus pudros namelis sugriuvo

  69. Julija parašė:

    Beata, ka patartumet, kad namukas iseitu tamsesnis? Internete maciau ivairiu ivairiausiu atspalviu, o norisi tamsaus.

    • Beata Nicholson parašė:

      Tamsus buna dėl tam tikro cukraus, molasses tai yra toks cukraus sirupas, galima rasti,bet ne visur, kita opcija naudoti tamsiai ruda cukrų, (farino pvz) taip pat cinamonas tamsina, ir pakepti daugiau, bet tada ir skonis truputi keičiasi….jei sudeginsite nebus labai skanu…
      Dar variantas: pagaminti karamelę iš balto cukraus…beet čia jau sudėtingiau, ir jei nesate įgudusi, tai siūlyčiau neprasidėt…Tai cinamonas ir farinas

  70. […] Meduolinis receptas patiko Beatos. Įkeliu nuorodą, ir čia nerašau visos kepimo instrukcijos. Patiko, nes iš tų, ką skaičiau, […]

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.