Iš abiejų pabarstome šviežiai sumaltais juodaisiais pipirais (tuo tarpu druską dėsim, kai mėsa jau keps keptuvėje – druska ištraukia skysčius, geriau kad jų daugiau pasiliktų mėsoje, todėl sūdome paskutinę minutę).
Aliejumi pateptą mėsą dedame ant gerai įkaitintos keptuvės, kad net kaimynai išgirstų, kaip mėsa šnypščia. Jei naudojame griliaus keptuvę, tai aliejaus papildomai pilti nerekia, o jei paprastą – galim papildomai įpilti šaukštą aliejaus. Karščio nemažiname.
Kantriai laukiam apie 3,5 minutes, kol apskrunda. Druską dedam ant apkepusios pusės, kai jau matosi rudi vos ne juodi šuorai. Aš papildomai dar kartą ant apkepusios pusės dedu „Kotanyi“ pipirų, nes geri pipirai tikrai dar nepakenkė nei vienam steikui.
Yra daug daug patarimų, kaip pajausti, ar mėsa iškepė. Bet esmė yra paprasta – žalia mėsa yra minkšta. Kuo ji labiau iškepa, tuo ji kietesnė darosi, nes baltymai nuo karščio traukiasi ir kietėja. Pats paprasčiausias būdas yra tiesiog paliesti, spustelėti mėsą. Standartiniam 2,5 cm storio steikui kepimo laikas yra maždaug toks: medium rare (vidutiniškai iškepęs) kiekvienai pusei skiriame 3-4 minutes, jei norim geriau iškepusio – 5 minutes. Daugiau apie steiko ypatybes galite pasiskaityti ir štai čia.
Galime steiką pagardinti ir sviestu, jam tiesiog leidžiame išsilydyti ant ką tik apverstos kepsnio pusės.
Nusprendę, kad kepsnys iškepęs, ištraukiam iš keptuvės ir leidžiam mėsai lėkštėje pailsėti.
Aš šįkart savo didkepsnį patiekiau su greitai apkeptomis cukinijų juostelėmis ir avokado, pomidorų, marinuotų jalapeno pipirų salsa.
Avokadą ir vynuoginius pomidorus smulkiai supjaustom, tada įspaudžiam šiek tiek citrinos sulčių, įdedam truputį druskos, petražolių ir marinuotų jalapeno pipirų ir viską sumaišom. Dar prie šio steiko puikiai tiktų gaivios bulvės su mėtom ir žirneliais ar štai tokios salotos.
Keli pastebejimai:
Na jei naudosim rupia druska taimnet ir didesnis jos kiekis steiko tikrai neissausins. Tik reikia tinkamai paruosta mesa laikyti. O jei sudom tik pries kepima, druskos tikraicnereikia bijoti (ar net padauginti). Jei steikas pakankamai storas, tai suri liks tik isore ir tas surumas bus tik akcentas jei bus pjaunama ir valgoma per visa steiko stori.
Del sviesto reiketu pamineti kad geriau naudoti isgryninta sviesta ar jo mišinį su aliejumi nes paprastas sviestas prie tokiu aukstu temperaturu pridegs.
Del pipiru as asmeniskai turiu tokia nuomone kad juos reiketu uzberti tik ant jau paruosto steiko. Jei snekam, apie kokybisku pipiru naudojima tai siulyciau ju ir nedeginti. Tuo labiau kad labai daznai pipirai prie aukstu temperaturu kepant apkarsta. Na bet cia toks salyginis dalykas ir gal ne visi i tai kreipia demesi.
Na ir pabaigai del steiko iskepimo atpazinimo. Tikrai nereiktu pasikliauti laiku nes yra daugybe dalyku kas gali itakoti jo kepimo laika. As naudoju tokia paprasta technika. Su nyksciu lieciame rodomaji pirsta. Kitos rankos pirstu spaudziame tos rankos minkstima prie nykscio. Lyginame su steiko minkstumu. Jei sutampa tai kepsnys rare. Tada lieciam didiji ir lyginam su steiku – rare ar medium rare. Su bevardziu – medium rare ir well done. Su smiliumi – 100%well done.
Tikiuosi nesupyksite uz pastabas 😉 Steikai jega!!!
Na pasidalinsiu ir as savo technika. Pries kepdama steika visada palaikau mesa bent puse valandos istraukta is saldytuvo, kad mesa susiltu iki kambario temperaturos. Tuo pat metu apslakstau aliejum (dazniausiai vos vos pabarsatu druska ir pipirais, bet galima ir kepant). Kepu po 1 minute abi puses ir dar po 2 minutes abi puses. Mes megstam kepimo metu siek tiek patrint mesa cesnaku. Svarbiausia, jau iskepta steika uzdengti folija dar kokioms 5-10 minuciu pries valgant, kad susilygintu mesos temperatura.
labadena
kur nupirkt gera mesa
gal patarsit
„Norfoje“ pirkau geros jautienos nugarinės galiuką, jie giriasi prekiaujantys tik kokybiška. Tikrai nedaug tereikia vienam žmogui, kainos nereikėtų baidytis. Iki pat vakaro burnoje tebesilaiko puikių pietų prisiminimas, kartais tiesiog būtina pasilepinti.
“ leidžiam mėsai lėkštėje pailsėti.“ Sunkiausios 5 minutės mano gyvenime 🙂
Sveiki,
turiu geros jautienos mėsos, bet nebrandinta ir galvoju ar kas gausis?
Paveiksliukuose atrodo nuploninta, pakankamas storis – svarbu. Keptuvės krašte įmečiau neluptas česnako skilteles, tad kartu apskrudo simpatiškas garnyras. Tiko ir žalias poras. Galima pabandyti net ir neluptą česnako galvutę, turėtų spėti iškepti tokioje kaitroje. Ant jautienos užmečiau ir kelis netraiškytus pipirus – turėjau spalvotų. Valgant labai pikantiškai užkandamas. Sūdžiau po visko, iš vienos pusės. Turi išlikti kuo daugiau natūralios, tik karščiu trikdytos mėsos masės.
Gal jau uztenka visiems expertus vaidit, susikurkit savo kulinarini puslapi ir reiskites 😀 is kur sprendi mesa nuploninta ar ne, ant nuotraukos gali vienaip ar kitaip atrodyti, ir kiek centimetru zinai atpjauta? Pagarba Beatai 😉
Nuotraukos parodo kiek atpjauta, būtent todėl ir pastebiu, kad svarbu nenuploninti. Tiesa, ir žymiai stambesnį kepti bus sudėtingiau. Ir prašyčiau čia nevaidinti, kad atsiliepimų skiltis nėra skirta atsiliepimams. Kas nori, kuriasi tinklalapius, kas nemato tokio poreikio, tas ir nekurs – nuspręs PATYS, be paikų nurodymų.
Sveiki,o kokioje temperaturoje ir kiek laiko kepti steika orkaiteje?Ar grilyjje su vejeliu ar tik grilyje?Prasau issamaus atsakymo,nes niekada neesu kepusi,ir labai noreciau pabandyti.
Labai stora kulinare! Puikus rodiklis kad skaniai gamina 🙂 visada pasitikiu virejom didziapapem! Linkejimai
Ačiū už patarimus ir naudingus receptus, labai „ūkiškai“ Darius papasakojo dėl steiko iškepimo. Dėl jautienos galiu parekomenduoti dar klasioko ūki Lietuvos šiaurėje, kie žinau atveža į Vilnių. rekomenduočiau brandintą. tik skambinkite prieš keletą dienų, nes steikai dar fermoje lakstys:) 8698 88133 Audrius
Geruose steiku restoranuose druska ir pipirus uzmala pasiteiravus kliento jau pateiktoje leksteje..
Norėjau paklausti, ar tinka didkepsniams gera naminė jautiena, tačiau išimta iš šaldiklio ir atšildyta?
Dar pastebejimas, tefloniniu keptuviu grieztai negalima perkaitinti, nezinau kaip su keraminem. Spizine karščio nebijo.
O kiek ilgiausiai galima laikyti pamarinuotus jautienos kepsnius saldytuve? Marinatui naudota tik pipirai, raudonelis, ciobrelis, cesnakas, ir kazkiek alyvuogiu aliejaus. Dekui!
Cia (nuotraukoj) ne steikas, o karbonadas.
Laba diena Beata dziaugiuosi jusu receptu siand skanavau visa diena gaila tik jauno versiuko bet siaip viskas puikiai
Puiki brandinta jautiena, visokios gyvuliuko dalys. Steak supply, Gedimino 9, Vln. Sake Kaune ruosia atidaryti parduotuve taip pat. Skanaus 🙂
Aciu Beatai. Esu visu Steak restoranu bandytojas Europoje ir ne tik, namuose daznai nepavykdavo issikepti tokio steiko,koki kepa Maxella, Steak Supply ar kiti restoranai,taciau kaip pamciau parduodama gera jautienos nugarine LT, nusipirkau ir ieskojau recepto internete. Pirmiausia ismete Beatos Steiko recepta ir net nesuabejojes nulekiau i Krinona nusipirkti naujos Steak keptuves (88€). Namuose per 7 minutes nuostabus Steak kepsniai puikavosi musu lekstese ir visi seimos nariai siunte man pagyrimus! Aciu Beata! Viskas taip paprasta….
O kaip prižiūrite tą krenoną keptuvę? Mum po trijų kepimų teko išmest 🙁
Blyn, labai dūmina! 🙂
us tai stekus reikia kepti lauke ant zariju
Viska darau lygiai taip pat kaip aprasiusi Beata, gaunasi zymiai skaniau ir geriau nei retorane :))) Sultinga, skanu ir t.t.
Vienas pastebejimas : kuo brangesne mesa perku, tuo skonis prastesnis, na ,bet gal reikia buti gurmanu , kad suprasti skoni :)))
P.s niekada nededu sviesto
Dekui Beata, dariau tiksliai pagal recepta, gavosi puikus steikas.
Dar papildysiu, kad gan svarbūs dalykai palaikyti mėsą kambario temperatūroje, prieš kepant nusausinti. Na svarbiausia geros kokybės, brandinta nugarinė arba kryžinis kumpis. O tokią nuostabią, ant žalienų užaugintą mėsytę, Jums gali pasiūlyti Sartų lankų jautiena.
Jei kam reikia geros ekologiskos jautienos karta į menesį draugas atveža iš žemaitijos ekologiškai užaugintų mėsinių galvijų mėsą į Kauną ir Vilnių . Užsakymus priima iš anksto!Kam reikia kreipkitės.
Pabandžiau pirmą kartą jautienos steiką išsikepti ketaus keptuvėje ir priėjau išvados, kad kepti jautienos steiką labai jau komplikuotas reikalas. Sunkumai prasideda nuo kokybiškos mėsos paieškų. Nuėjau į PC prie savo namų, o ten brandintos jautienos pasirinkimas vienintelis: nekokybiškas antrekotas iš Lenkijos 200gr 5 eurai su didelėm sausgyslėm. Pamaniau, kad kosminių pinigų nemokėsių už sausgysles ir geriau jau lietuviškos nebrandintos jautienos/karvienos nugarinės paimsiu už krikščioniškesnę 8 eurai/kg kainą. Aš tik galiu įsivaizduot kiek kainuoja jautiena ten visokiose specilizuotose mėsos butikuose…Steiką kepiau pagal taisykles. Gavosi guminis, greičiausiai dėl nekokybiškos mėsos. Maža to bekepant labai aukštoje temperatūroje pridūmina virtuvę ir visur aptaško riebalais. Po to džiaugsmelis visur šveisti su nuriebalintoju. Reziume: jei nori kokybės brangiai kainuos ir netinka kepti namie (arba nebent progomis)
Branguti,jus visiskai teisus))) Steikas visada buvo gurmanu maistas,gera ispjova 49 €/kg,o iskepti irgi reikia praktikos ir teorijos))), intuicijos ir geros keptuves)))
Mums viskas gavos puikiai. Labai skaniai pavalgem vakariene su zmona. Ačiu už labai gera recepta.
Prieš kebdami mėsytę. Į įkaitintą keptuvę įmeskitia pora skiltelių česnako 1—nai minutei. Išimkitia ir tada dėkitia mėsą. Bus tikrai superinis kepsnys…
Sveiki,
Ar mėsa privalo būti brandinta? Kurią dalį geriausiai pirkt ir kur patartumėte įsigyti kokybiškos mėsos Vilniuje?
Sveiki, nusipirkome elektrini griliu, spizinis rifliuotas pavirsius(virsus ir apacia ir tuo paciu abi vietos kaista), kaip patartumete kepti jautienos nugarine, storesni gabaliukai ~2-3cm, prieskoniuoti pries kepima ar po ?
Sveiki, o kaip dėl kitokio pobūdžio mėsos? Pasidariau steiką iš namuose augintos danielių mėsos, pagal Beatos receptą – gavosi puikiai!
Bandžiau porą kartų parduotuvinių brandintos jautienos steikų išsikepti-nusivyliau, nelabai valgomi, nelabai įkandami, firmų nevardinsiu bet žinomos. Tada nupirkau jautienos antrekotą, užvakumavau ir padėjau į šaldytuvą taip vadinamoj „nulinėj“ zonoj brandintis šlapiu būdu. Temperatūra nuo +2 iki +3 šilumos. Tada špižinė keptuvė, temperatūra kad net dūmai rūksta, bet tik pradžioj, ir po 1minutę iš abiejų pusių po du kartus. Viso 4minutės kepimo. Druska, pipirai iš abiejų pusių ir tada karštas keraminis indas su dangčiu į kurį nukeliavo kepsniai 5 minutėm. Viskas, pats nustebau kad taip gerai ir skaniai gavosi. Su krauju ir lengvai sukramtoma. Pridėčiau nuotrauką tik kad nesigauna. Reziumė: viską galima patiems pasidaryti apeinant prabangias mėsos parduotuves.
Ką tik išbandėme jūsų receptą, TOBULAI! Ačiū, kad dalinatės
Sugadinau keptuvę su steiko kepimo bandymu 🙂 Greičiausiai perkaito ir išsilenkė keptuvės dugnas. Būčiau greičiausiai prabangiausią steiką restorane suvalgęs už pasidarytą žalą 😀 Steikas aišku nevalgomas, nes įtariu nuo keptuvės kažko prisitraukė :/
Sveiki.Skaitau apie aliejaus naudojimą kepimui.Mano nuomone netinka, augaliniai riebalai.Nebent galima dži sviesto, bet ir to aš nenaudoju.Svarbu vartymas.Kepsnį dėti ant LB.įkaitintos keptuvės ir kepti pusė min. vieną, po to kitą pusę, o tada kas 15-20 sekundžių vartyti, kad sultys pasiskirstytų tolygiai, vid.iškeptam-apie 6-7min.Tada pastovėti kepsniui būtinai. Druska ir pipirai po to !
Tokio pobūdžio pamokėlių labiausiai laukiau ! Ačiū !