Spausdinti

Receptą rašau tokį, koks buvo žurnale, bet čia yra vienas ingredientas, kurio greičiausiai Lietuvoje nepavyks rasti. Tai toks dalykas kaip black treakle. Tai – tamsiai rudas cukraus sirupas, kuris naudojamas daugiausiai kepiniuose spalvai (tamsumui) ir karstelėjusios karamelės skoniui… Kažkada kepiau pyragą ir neturėjau to black treakle, tai tiesiog vietoj jo dėjau tamsų mascovado cukrų ir nieko neatsitiko. Taigi, siūlau black treakle pakeisti medumi ir mascovado cukrumi. Bet, kiek žinau, Lietuvoje cukraus rūšių pasirinkimas yra taip pat gana skurdus, tai yra labai didelis šansas, kad jo nerasite… Nes vienintelis ne baltas cukrus, kurį man teko aptikti LT parduotuvėse, yra dermerara, kuris šiuo atveju tik truputėlį gelbėja…

Prieskoniai čia yra labai svarbu, nors sausainiai vadinasi imbieriniai, bet tą būtent jiems būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai. Aš asmeniškai prieskonių dėjau daugiau nei nurodyta recepte… Na, gal trečdaliu daugiau, čia jau skonio reikalas…
Gamyba viso šito dalyko nėra labai sudėtinga, bet reikia kantrybės nemažai tešlai šaldyti ir kočioti…

Žmonės sakė, kad visai nieko tie sausainiai 🙂 Geriausia, kad ilgai laikosi…

Imbieriniai sausainiai

0
komentarai
127
Porcijos
10 asm.
Kepimo, virimo laikas

Reikės:

125 g sviesto
5 šaukštų grietinėlės
3 black treakle šaukštų (jei nėra, dedam medų)
150 g rudojo cukraus
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio imbiero malto (sauso, bet jei nėra, tai tiks ir šviežias)
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių
8 kardamono pumpurėlių (šviežiai maltos sėklos, o jei nėra sveikų, naudokite jau sumaltą kardamoną)
1 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės
375 g miltų
0.5 šaukštelio sodos
Kardamono, gvazdikėlių
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Sviestą, cukrų, grietinėlę, medų (ar black treakle) visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpo ir nuimkite nuo ugnies.

2

Miltus persijokite ir sumaišykite su soda… Jei neturit ūpo ir laiko, nebus pasaulio pabaiga, jei miltų ir nepersijosite…. Sijoti reikia, kad daugiau oro patektų į miltus…

3

Miltus pilkite į skystą masę ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, taigi daug ten su ja nieko negalėsite padaryti… Svarbu, sukabinkite viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į celofaną, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų… t. y. – atšaltų… Šaldytuve laikykite bent valandą… Galit ir dvi dienas, bet ne ilgiau…

4

Išimkite iš šaldytuvo ir dabar jau darysit tuos sausainius. Kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę. (180 C)

5

Jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros… Nes ji bus pakankamai kieta. Kočioti ir sausainius formuoti reikės kantrybės ir laiko…. Na, bent jau man reikėjo. Nes čia tikrai nepavyks iškočioti didžiausio lakšto kaip kokiems virtiniams…. Maximumas, kokį man pavyko pasiekti, buvo dviejų knygų dydžio…. Nes tešla labai lengvai skyla… Tešlą kočiojam kuo plonesnę, t. y., maždaug monetos plonumo, bet ne storesnę nei dvi monetos viena ant kitos padėtos… Aišku, galite ir labai storą tą tešlą palikt… Bet sausainiai nebus tokie skanus 🙂 Tai va, darykite iš sausainių širdutes, elniukus, eglutes ir t. t., jei turite formeles sausainių, jei ne, tai naudokite stiklinę…

6

Dėmesio! Nesudeginkite, nes man pavyko sudeginti vieną padėklą labai sėkmingai… Kepti apie 10- 12 minučių, ne ilgiau…. Jei orkaitė jūsų kaip mano ir mėgsta kaitinti labiau nei reikia, tai mažinkite karštį iki 160 C.

Ingredientai
Alternatyva

Pageidautina meduoliams naudoti kuo rudesnį cukrų, idealiu atveju – tamsų mascovado, jei nėra, tai bent jau dermerara arba jei ir to nėra, dėkite baltą paprastą cukrų, tik sausainiai bus tokie labai jau pablyškę.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Mano komentaras – puikiai viskas gaunasi,procesas vyksta 🙂 naudojau tamsu medu ir tamsu cukru.Iskocioti sekesi labai puikiai,jokiu problemu,bet va sudeti sausainiukus – formeles i skarda kepimui – tai tikrai reikia ismones ir kantryyyybes 🙂

  2. Mano komentaras – puikiai viskas gaunasi,procesas vyksta 🙂 naudojau tamsu medu ir tamsu cukru.Iskocioti sekesi labai puikiai,jokiu problemu,bet va sudeti sausainiukus – formeles i skarda kepimui – tai tikrai reikia ismones ir kantryyyybes 🙂

  3. Sveiki, esu skaičiusi, jog kepant šiuos sausainius tiesiog tik su medumi ir paprastu cukrumi yra labai sunku iškočioti, reikia naudoti melasa sirupą, tada viskas lengviau vyksta. Tačiau gal naudojant šį juodą cukrų taip pat lengviau kočioti ir tada nebūtina melasa?

  4. Mmmmm, kokie skanus sausainiukai gavosi 🙂 Vyras sake: TOBULI ;D Bus mano megiamiausias receptukas. Aciu tau, Beata, labai labai. O as naudojau Dansukker cukru „Farinas” (paprastas cukras maisytas su cukranendriu sirupu). Liuks skonis ir tamsi spalva.

  5. Ir aš katik kepiau sausainius pagal šį receptą, tik truputį daugiau visų prieskonių dėjau, ir tai pritrūko 😀 Cukrų radau iki parduotuvėj, Bilingtons „NATURAL Molasses Sugar”, tai labai puikiai gavosi, iškočiojau ir nebarstydama miltų, niekas neprilipo ir nusiėmė nuo stalo labai gerai. Tik kepiau 10 min., nes orkaitė sena ir temp. nesireguliuoja normaliai, tai palei svilėsių kvapą orientavausi 😀 😀 :D. Na bet šiaip ar taip, nuostabūs sausainiai, ačiū Beatai už receptą!

  6. Pirmasyk dariau ir, man regis, per daug miltų įdėjau. Neturiu svarstyklių, kažkur internete radau miltų gramatūros atitikmens skysčio mililitrais skaičiuoklę, tai ji nurodė 0,7 l miltų. Bet tešla gavosi tokia trapi, kad vos įstengdavau iškočiot 15 x 15 cm blynukus. Likusią tešlą įkišau į vos šiltą orkaitę, pašildžiau ir rezultatas – šiek tiek didesni blynukai, bet vistiek. Laidoje Beata tik brūkšt kočėlu ir dideliausias blynas jau ištiestas. O aš mojavau kočėlu kaip pasiutus – sukaitau ir pavargau. Sausainiai, tiesa, gavosi puikūs nuostabūs. Tačiau ar visos turėjot tiek vargo?
    Beje, black treakle nenaudojau, užtat HyperRimi radau tokį Dansukker firmos „Auksaspalvį sirupą”, kažkas tarp skysto medaus ir klevų sirupo. Ir Linos paminėtą Molasses cukrų dėjau.
    Ir dar vienas klausimas, ar tą glajų reik ant šiltų sausainių lieti, ar nebūtinai?

  7. Pirmasyk dariau ir, man regis, per daug miltų įdėjau. Neturiu svarstyklių, kažkur internete radau miltų gramatūros atitikmens skysčio mililitrais skaičiuoklę, tai ji nurodė 0,7 l miltų. Bet tešla gavosi tokia trapi, kad vos įstengdavau iškočiot 15 x 15 cm blynukus. Likusią tešlą įkišau į vos šiltą orkaitę, pašildžiau ir rezultatas – šiek tiek didesni blynukai, bet vistiek. Laidoje Beata tik brūkšt kočėlu ir dideliausias blynas jau ištiestas. O aš mojavau kočėlu kaip pasiutus – sukaitau ir pavargau. Sausainiai, tiesa, gavosi puikūs nuostabūs. Tačiau ar visos turėjot tiek vargo?
    Beje, black treakle nenaudojau, užtat HyperRimi radau tokį Dansukker firmos „Auksaspalvį sirupą”, kažkas tarp skysto medaus ir klevų sirupo. Ir Linos paminėtą Molasses cukrų dėjau.
    Ir dar vienas klausimas, ar tą glajų reik ant šiltų sausainių lieti, ar nebūtinai?

  8. Patikslinimas: nuėjau pas kaimynę, kuri turi virtuvines svarstykles, pasvėriau miltus ir staiga problema išsisprendė 🙂 tiek tešla gavosi normali kočiojimui, tiek patys sausainiai puikūs! Ačiu Beatai ir gražių švenčių visiems!! 🙂

  9. na is tikruju issikepti pabandziau bet pipiru neidejau. Skanus sausainiai isejo tik nekaip galaista pavyko uzdeti. Ar galit pasakyti kaip jus ta glaista tepate?

  10. kaip suprantu, šių sausainių receptas pateikiamas 15-oje laidoje, besiruošiant Kalėdoms. Tačiau kiek susimaišiau kaip čia skaniau.. vadovaujantis laida ar čia pateiktu receptu. Nes laidoje dedamas medus, nerafinuotas cukranendrių ir baltas cukrus, o čia black treakle ir kuo rudesnis cukrus 🙁 dėl prieskonių nesutapimų, tai niekis, taip ar taip, kiekvienas jų pagal savo skonį deda..

  11. kaip suprantu, šių sausainių receptas pateikiamas 15-oje laidoje, besiruošiant Kalėdoms. Tačiau kiek susimaišiau kaip čia skaniau.. vadovaujantis laida ar čia pateiktu receptu. Nes laidoje dedamas medus, nerafinuotas cukranendrių ir baltas cukrus, o čia black treakle ir kuo rudesnis cukrus 🙁 dėl prieskonių nesutapimų, tai niekis, taip ar taip, kiekvienas jų pagal savo skonį deda..

  12. Sausainiai gaunasi iš tiesų skanūs, tačiau tai daugiau ne imbieriniai sausainiai, o karameliniai sausainiai su imbiero skoniu. Gaunasi ploni ir traškūs.

  13. Sausainiai gaunasi iš tiesų skanūs, tačiau tai daugiau ne imbieriniai sausainiai, o karameliniai sausainiai su imbiero skoniu. Gaunasi ploni ir traškūs.

  14. Sausainiai gaunasi iš tiesų skanūs, tačiau tai daugiau ne imbieriniai sausainiai, o karameliniai sausainiai su imbiero skoniu. Gaunasi ploni ir traškūs.

  15. nuostabus sausainiai!!!! gana paprastas receptas ir pasidaro palyginus greitai, bet skonis NUOSTABUS!!! :)))

  16. Turiu klausimėlį. Jei pirkti iš karto maltą kardamoną, vietoj pumpurėlių, tai iš kur žinoti, kiek reikia dėti kardamono jau paruoštų miltelių?

  17. Kaip suprantu, tas „black treakle” yra tamsus kartokas cukraus sirupas? Aš jau keletą metų kepu plonus trapius imbierinius susainius. Kur jų receptą radau, jau nepamenu. Jame buvo įrašytas deginto cukraus sirupas ir paaiškinta, kaip jį pasigamint. Aš manau, čia tas pats. Reikia kelis šaukštus cukraus pakaitint karštoj keptuvėj, kad išsilydytų ir parudutų, tada įpilt vandens ir išmaišyt kaitinant. Vandens pilu iš akies, jei matau, kad vėsdamas dar nori stingti, dapilu ir vėl pakaitinu. Gaunasi toks beveik kaip vanduo skystas. Jis šaldytuve gali stovėt labai ilgai (vienąkart gerkai per daug pasidariau, tai ir kitų kalėdų jis sulaukė šaldytuve užmirštas:) Kuo labiau padegini cukrų, tuo rudesnis sirupas, o keičiant sirupo kiekį tešloje, galima pakeist sausainių tamsumą.
    Kažkaip labai daug ir nelabai aiškiai aš čia prirašiau, bet gal kam bus naudinga, nes kaip suprantu parduotuvėse vis dar sunku jo rasti;)

  18. Bandžiau šiandien sausainiukus pagaminti – super gavosi. Kaip iškočioti tikrai ploną tešlą buvau skaičiusi štrudelio recepte, puikiai tiko ir šiame. Reikia patiesti sviestinį popierių ant jo tešlą, o ant tešlos (šiek tiek pakočiotos) vėl sviestinį popierių ir kočioti tešlą per jį. Puikiai gaunasi plonut plonutėlė tešla. Po to formeles tik įspaudžiau, nenuėmiau nuo sviestinio popieriaus. Aišku gauasi daug netandartinių sausainukų tarpuose tikrųjų, tačiau namuose manau tikrai atsiras smagurių, kurie bet kokių formų sausainiukus sudoros, na o garžiuosius galima pasilikti šventei.

  19. Bandžiau šiandien sausainiukus pagaminti – super gavosi. Kaip iškočioti tikrai ploną tešlą buvau skaičiusi štrudelio recepte, puikiai tiko ir šiame. Reikia patiesti sviestinį popierių ant jo tešlą, o ant tešlos (šiek tiek pakočiotos) vėl sviestinį popierių ir kočioti tešlą per jį. Puikiai gaunasi plonut plonutėlė tešla. Po to formeles tik įspaudžiau, nenuėmiau nuo sviestinio popieriaus. Aišku gauasi daug netandartinių sausainukų tarpuose tikrųjų, tačiau namuose manau tikrai atsiras smagurių, kurie bet kokių formų sausainiukus sudoros, na o garžiuosius galima pasilikti šventei.

  20. Jau atidariau Kelediniu kepiniu sezona. Sie imbieriniai sauainiukai gaunasi liux ir skonis puikus!
    Tik vietoj black treakle naudojau molasses. Manau kad tai labai panasu ar net tas pats?!
    Beje, pasidalinsiu patirtimi – teslos nesaldziau, kociojau is karto per sviestini popieriu ir labai lengai isikociojo. Padariau didiziuli plona, lygu blyna per rekordini laika 🙂 O sausainiukus nuo stalo „nugramdziau” su aliejuota torto lopetele, paskui atsargiai nuo lopeteles i skarda nustumiau. Puikiai pavyko – beveik nei vienas sausainiukas nesuluzo 🙂

  21. Sveiki 🙂 jau rytoj pulsiu treniruotis, kad sventems galeciau prikepti paciu skaniausiu 🙂 Tik norejau paklausti, ar reikia citrinu sulciu naturaliu? sumaisisus su cukraus pudra gaunasi baltas grajus.. O ka dar ideti kad gautusi kitokiu spalvu?

  22. aprašyme kaip kepti, nurodoma kad ištirpus produktams, puodą nukelti nuo ugnies, o knygoje „Metai Beatos virtuvė” dar pavirti 5 minutes. Tai kaip yra iš tiesų?
    Aš paviriau ir man sausainiai įgavo tokį kaitinto sviesto skonį, kaip kad vaikystėje kaitindavome sviestą su cukrumi keptuvėje. Ar taip ir turi būti???
    Nes man nelabai patinka tai…gerai kad daug kvapnių prieskonių, tai kažkiek nuima tą skonį, bet kodėl taip neatitinka receptas?
    Bet šiaip sausainukai tikrai skanūs ir kalėdiniai 🙂

  23. Niekaip nesuprantu kodėl šiais metais man tokie kieti sausainukai gavosi 🙁 Per minutę istraukti iš skardos sukietėjo, kad kai juos bėriau į dėžutę, tai lyg akmenukus būčiau bėrusi.. Atsikąsti irgi rizikinga.. Nu tikrai kažkas ne taip..

  24. Niekaip nesuprantu kodėl šiais metais man tokie kieti sausainukai gavosi 🙁 Per minutę istraukti iš skardos sukietėjo, kad kai juos bėriau į dėžutę, tai lyg akmenukus būčiau bėrusi.. Atsikąsti irgi rizikinga.. Nu tikrai kažkas ne taip..

  25. O man kažkas nesigavo….Viskas lyg ir buvo gerai susiminkė nuostabiai įdėjau į šaldytuvą ir išėmus buvo tokia kieta tešla, kad ji nė atšilus normaliai nesiminkė. Kitaip tariant gavosi šlapias smėlis 🙁 Kaži kodėl?

  26. O man kažkas nesigavo….Viskas lyg ir buvo gerai susiminkė nuostabiai įdėjau į šaldytuvą ir išėmus buvo tokia kieta tešla, kad ji nė atšilus normaliai nesiminkė. Kitaip tariant gavosi šlapias smėlis 🙁 Kaži kodėl?

  27. Esu iš tų, kurios gamina tik kartą ar du per metus. Tad kulinariniai gebėjimai mano ne kokie. Bet turiu tokią tradiciją, būtinai kepti imbierinius sausainius prieš šventes.
    Na žinokite labai džiaugiuosi šiuo receptu, kiek esu išbandžiusi – šis pats skaniausias ir pats lengviausias ir visokiausias -iausias 🙂 Esu iš švedų kompanijos, ir kiekvienais metais kolegos iš Švedijos mums visuomet atsiunčia imbierinių sausainių. Na tai net nežinau kurie skanesni ar tie, kuriuos atveža, ar šie, kepant pagal Beatos receptą. NEREALŪS!!!

  28. Sveiki 😉 Man iškilo klausimas, kiek šaukšteliais matuojant reikia dėti malto kardamono? 🙂 Gal kas jau ir klasė ir į šitą klausimą jau atsakytą, bet labai jau tinginėlė esu ir tingiu skaityti visus komentarus 🙂 ačiū už atsakymą 😉

  29. oho kokie puikus sausainiukai!!!! minkem, kociojom, deliojom formeles su dukryte ilgai. Po visko, net nebebuvo noro ragauti, bet kai dukryte pradejo snioti viena po kito – nesusilaikiau ir as 🙂 Labai skanus!

  30. Sausainiai nuostabūs! Produktus susipirkti šiek tiek gaunasi brangokai, bet iš jų ohohoho kiek sausainių gaunas 😀 dovanojau juos, tai visi labai gyrė, ir nors kepiau iš dvigubo kiekio produktų, jų neužteko, nes norėjosi dar ir dar ir dar 😀

  31. Beata, nuostabūs sausainiai. Prikepiau labdaros mugei Graikijoje, kadangi visiems labai patiko, dosniai prisidėjom prie aukos. 🙂

  32. planuoju gaminti šiuos sausainiukus, tačiau iškilo šioks toks klausimas..Ar tiktų rudasis cukrus kaip pamaina to prašmatniu pavadinimu cukraus?:)) Lietuvoje parduotuvėse tokio nei su žiburiu nerasi..

  33. Muscovado mačiau Prismoje, tiesa, ties išpirkimo riba buvo 🙂
    O aš tiek melasos, tiek muscovado nusipirkau „Sveikuose produktuose” 🙂

  34. Vakar kepiau, vietoj grietinėlės naudojau grietinę ir cukranendrių cukrų, gavosi puikūs sausainukai, ačiū Beata:)

  35. Sveiki, planuoju ryt kepti bet va neradau niekur to sirupo bet turiu klevų sirupo – ar toks tiktų ? ar vis dėlto medus geriau?

  36. Kol kas tik tešlą padariau. Viskas gavosi puikiai. Kvapas visuose namuose nerealus. Fantastika! Kalėdos jau čia. 🙂 Ačiū už receptą.

  37. Aciu jums Beata, uz nuostabiausia imbieriniu sausainiu recepta! Jau prisikepeme dovanoms ir dar kepsime 🙂 Bus naudojama kasmet 🙂

  38. Nė nežinau, kodėl, tačiau tokios nesėkmės nebuvau turėjusi… Palaikius šaldytuve ištarukiau akmens kietumo tešlą, laukiau daugiau nei valandą, tada ji pradėjo trupėti ir buvo neįmanoma iškočioti. Dėjau dar sviesto, tuomet sunkiai, bet iškočiojau… Darau idealiai tiksliai pagal receptą, bet kas čia buvo, tai nesuprantama 🙁

  39. Kepiau pernai dovanoms, gavosi tikrai skanūs ir traškūs. Šiemet užmaisiau trigubą porciją, kad užtektų ir dovanoms ir namiškiams. Ačiū, receptas tikrai vertas dėmesio 🙂

  40. Aš ka tik iškepiau. . Gavosi labai skanūs. Kai kepsiu dar kartà, įdėsiu daugiau imbiero, man būtent jo pritrūko, nors prieskoniu dėjau daugiau nei po šaukštelį. Ačiū, puikus receptas. Neturėjau grietinėlės , naudojau grietinę,gal todėl tešla gavosi riebi?..O gal tokia ir turėjo būti. Bandysiu ir su grietinėle.

  41. Labas rytas,sausainiai nuooooostabus!!! Tik as neturejau grietineles-dejau grietine,o vietoj to black kazko-naturalu medu. Is tesla tobula ir kociot ar det sausainius ant popieriaus jokiu problemu. Super!!!! Labai aciu,Beata. Sekmes visiems!!

  42. Siemet jau turbut kokie 4 metai iseiles kai as juos kepu,tai jau tapo kaip ir tradicija,nes ir draugai priprato kad jau kelinti metai iseiles kartu su dovana gauna i pokuti mano keptu sausainiu:)

  43. Labai prastas receptas. Sugadino ir man ir vaikams nuotaiką. Tešla labai kieta, trupanti. Jau man sunku su ja dirbti, ką bekalbėti apie vaikus 🙂

  44. Puikus receptas. Gaminu jau ne vienerius metus. Sausainiai kvapnūs ir tirpstantys burnoje. Tik kočioti sunkoka, nes lengvai plyšta tešla. Ačiū už receptą!

  45. Sveika, Beata,o ka šiame recepte priduoda grietinėlė? Ar būtu labai blogai, jei jos neįdėčiau? rošiuosi kepti ne sausainukus, o namelį, ar ši tešla tam tiktų? Taip pat recepte rašote tešla iškočioti plonai, bet ar namelio sienos nesutrupės/nesugrius jei jos bus plonos? Ar geriau truputį storiau iškočioti? Ačiū už atsakyma!:)

  46. Sveiki Beata, pasidariau tešlą Imbierine iš vakaro, įdėjau į šaldytuvą, bet išėmus kita diena ji kieta kaip akmuo, ar kažkas negerai? Kaip ją iškočioti dabar

  47. Sveiki, Beata, o ar šią tešlą galima užšaldyti ir ar atšildžius gausis geri sausainiai? Per daug tešlos prisidariau ‍♀️

  48. Laba diena, klausimas, o jei cukraus medaus sviesto misini uzvirinau ir pavire jis truputeli. Labai blogai ar norm?

Rašyti komentarą