8241
Beatos virtuvė

Harissa

(4)

Aš labai mėgstu aštresnį maistą, bet dėl šeimyninių aplinkybių aštrius prieskonius naudoju retokai. Nes jei gaminu aštriai, tai reiškia, kad būtinai turiu daryti du vakarienės patiekalus, nes pusė šeimos liks nevalgę ir skųsis: neskanuuuuuuuuuuuuu… Šiaip su čili pipirais reikia elgtis atsargiai, ypač, jei esat trumparegiai, kaip aš, ir nešiojate kontaktinius lęšius. Jei neatsargiai su čili elgsitės, tai paskui reikės prašyti, kad kas nors tuos lęšius iš akių iškrapštytų, nes rankomis, kuriomis prieš tai dorojot pipirus, niekaip negalėsit prisiliest prie akių… Taigi, labai praverčia guminės pirštinės arba bent jau žinojimas, kad rankas plauti geriausia po šaltu vandeniu arba supjausčius piktą čili pipirą rankas aliejumi nusimazgoti. Bet va, štai harissai gaminti prie pipirų praktiškai nereikia liestis. Harissa dažniausiai siejama su marokietiška virtuve, pasiskaitom plačiau čia.

Šiaip labai naudingas ir skanus prieskonių dalykas, ypač jei jūsų mama, močiutė, kaimynas, giminaitis jums užaugino čili pipirų ir jų turite namie visą maišą, ir nežinote, ką su jais daryti ir kur juos tikslingai panaudoti. Šiaip aš mėgstu turėti šaldytuve vieną kitą čili pipirą, kartais netgi daug jų, bet paskui jie guli, nuobodžiauja ir vis į puodą nepatenka, taigi tokiu atveju labai gerai pagaminti harissa, kurią panaudoti galima visaip: įtrinti mėsą, įdėti į kokią – kad ir pomidorų – sriubą ar daržovių troškinį. Paprastus ir neįmantrius dalykus ji kaip mat atgaivina ir – oho! – kokį spyrį į dantis duoda…

Iš šviežių čili pipirų prieš porą mėnesių padaryta harrisa baigėsi, tai ėmiausi iš Lietuvos atvežtųjų džiovintų. Mieliausios draugės puiki uošvienė Raseiniuose užaugino (esu dėkinga už dovanas). Pipirai itin pikti ant Lietuvos derlingos žemės užderėjo… Taigi, aš žemiau pateiksiu du variantus to paties recepto, vienas – šiek tiek nuosaikesnis variantas su šviežiais pipirais, o kitas – su džiovintais, beveik tas pats, tik į džiovintus truputį daugiau aliejaus, daugiau česnakų ir prieskonių daugiau, o rezultatas, turiu pasakyt, daug daug stipresnis iš džiovintų išėjo… Taigi,  elgtis atsargiai reikėtų ir nepadauginti…

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (4)
Komentarai
  1. […] kai jau užauginsite vežimą tų aitriųjų pipirų, būtinai pasidarykite harissos, ji tikrai stebuklinga – labai tinka visokiems mėsos dalykams […]

  2. Mindaugas parašė:

    Čili pipirų yra daug rūšių,aš auginu 18.Kokius jūs naudojate?

    • Beata Nicholson parašė:

      oi Mindaugai kaip gerai kad jūs tiek daug jų žinote, aš naudoju paprastas kurias randų parduotuvėse ir turguose, nesu cili pipirų augintoja ir žinovė, papasakokite kokių būna:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.