8241
Beatos virtuvė
chacapuris

Gruziniškas chačapuris lietuviškai

(53)

Chačapurį vaikystėje kepdavo mano mama. Lyg pro miglą prisimenų išsipūtusį blyną orkaitėje. Rodos, iš varškės… Išvyka į Batumį Gruzijoje atgaivino tuos prisiminimus, o visuose be išimties restoranuose ragautas chačapuris įkvėpė surasti receptą ir jums.

Print Friendly
Data 2014 gegužės 29, autorius Bronė
Reikės:
  • Tešlai:
  • 200 g kvietinių miltų
  • 100 g kvietinių pilno grūdo miltų
  • 200 ml kefyro
  • pusės šaukštelio druskos
  • pusės šaukštelio kepimo miltelių
  • Įdarui:
  • 1 rutuliuko (apie 100 g) mozzarella sūrio
  • 100 g fetos tipo sūrio
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 1 kiaušinio
  • saujelės smulkintų petražolių
  • sviesto patepimui

Prašiau jo pačių gruzinų, bet ar gailėjo ar patingėjo, patys jo nesurašė, o atsiuntė tik nuorodą gruziniškų patiekalų puslapio ir – pagal tas rekomendacijas chačapuris nepavyko arba pavyko apgailėtinai. O štai šis iš lūpų š lūpas perduotas, Beatos virtuvėje šiek tiek lietuviškiau aprėdytas (rupių miltų ant sveikatos ir strainumo, petražolių į vidų nepagailėjom) pavyko didžiausio skanumo. Valgykite dar šiltą, kol sūris maloniai liejasi. Toks rimtas užkandis ir malonumas.

Chačapurio tešlai užminkyti galite naudoti ne tik kefyrą, bet ir jogurtą, rūgpienį. Gruzinai kepa chačapurį iš kvietinių miltų, šiame recepte sodrumo tešlai suteikia pilno grūdo miltai. Bet jei jų neturite – naudokite 300 g kvietinių.

Minkome tešlą:

1. Beriame miltus į dubenį, ten pat pamatuojame druskos, kepimo miltelių ir išmaišome.

2. Pilame kefyrą ir šaukštu įmaišome jį į tešlą. Tada jau imamės tešlos rankomis. Išminkyta tešla turi būti kietoka, bet elastinga. Jei jums atrodo, kad ji labai kieta ir net lūžta minkoma, įpilkite dar šiek tiek kefyro. Taip taip, kiaušinių joje NĖRA. Palikite tešlą pailsėti ir išbrinkti 30-40 minučių.

Ruošiame įdarą:

Gruzinai chačapuriui naudoja populiariausią šalyje sūrį imeruli. Tokio mūsuose nėra. Jis šiek tiek primena feta, bet yra stabilesnės konstrukcijos, kietesnis. Tad čia, Lietuvoje, galime improvizuoti ir dėti vidun mėgstamiausią sūrį. Svarbu prisiminti, kad patiekale mažai druskos – sūrumą suteikia sūris (nuo žodžio sūrūs turbūt). Tad jei renkatės švelnesį – įdarą lengvai pasūdykite. O aš įdarui naudoju trijų sūrių mišinį, kurie išsilydę sukuria labai gerą skonio balansą.

1. Kol tešla ilsisi stambia tarka sutarkuokime sūrius.

2. Įmuškime kiaušinį, berkime smulkintas petražoles ir išmaišykime. Įdaras paruoštas.

Chačapurio išbandymas:

1. Imame tešlą ir padaliname ją į  4 dalis.

2. Iš kiekvienos dalies sufomuojame rutulį, dedame jį ant lengvai miltuoto paviršiaus ir kelis kartus pakočiojame kočėlu. Tešlos lakštas turėtų būti apie 3-4 mm storio.

3. Šaukštu semiame įdaro ir dedame jį į iškočioto apskritimo centrą. Nelygu kokį šaukštą naudosite – gali reikėti ir dviejų. Daugiau įdaro skaniau, bet turi likti apie 2 cm laisvo tešlos krašto.

4. Surinkite tešlos kraštus į vidurį, lyg formuodamos krepšelį ir tą kaspinėlį paspauskite, kraštai turi sulipti.

photo 1

5. Dabar iš tokio krepšelio vėl turite padaryti blyną – paplokite pirštais iš viršaus. O tada atsargiai pakočiokite kočėlu. Turite gauti apie 7-10 mm storio apvalų paplotėlį.Viršų lengvai pabadykite šakute.

photo 2

6. Gerai įkaitinkite keptuvę. Aliejaus pilti nereikia, nebent šiek tiek ją patepti. Į karštą keptuvę klokite chačapurį ir apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.

7. Iškepusį chačapurį dėkite į lekštę ir patepktite sviestu. Kitus iškeptus tiesiog rikiuokite ant viršaus.

Skanaus!

Print Friendly

Dalinkis:
Komentarai (53)
Komentarai
  1. reda sako:

    atrodo super! reiks isbandyti jau siandien

  2. Ilona sako:

    Ar galima kepti orkaiteje? Ir kiek laiko?

  3. Aušrinė sako:

    Sakykite, o ar galima apsieiti be visadalių grūdų miltų? …

  4. Asta sako:

    tai kokie tie trys sūriai buvo ?

    • Asta, trys sūriai surašyti ingredientų sąraše: mozzarella, fetos tipo sūris ir mėgstamas fermentinis. Galite dėti tik dviejų ar net vienos rūšies.

      • Rima sako:

        Miela Beata, i tesla galima ipilti sauksta ( as pilu is akies) aliejau ir kepti 220 C pries tai ikaitintoje orkaiteje apie 15 min . (priklauso nuo orkaites). O suris, kuri naudoja gruzinai yra sunguni. Imereti tai krastas Gruzijoje ir taip vadinasi sitas ar panasus kchacapuris. Ju yra daug ar bent daugoka rusiu- kiekvienas krastas turi savo. Sekmes ir skanaus. As vakar irgi kepiau, pavyko :).

  5. DAIVA sako:

    Šiandien išbandžiau :) Dėjau papildomai ne visadalius, o grikinius miltus, o fetos sūrį pakeičiau su mėlynuoju pelėsiu, jis lb tiko. Bendrai buvo skanu, aliejaus įpylus į keptuvę man čiut skaniau :) Beje, stenkitės išminkyti kuo plonesnį blyną, skonis irgi geresnis :)

  6. Alma sako:

    ACIU. Pabandziau, puiki improvizacija Gruzijos ilgesio tema. Surius as pakeiciau, kas tiko kas ne, mokomes is savo klaidu, bet man chacapuriai tie lyg nelabai iskepe. Tiesa vyriskis buvo patenkintas (svarbiausia 😉 bet man krastukuose tesla vienur kitur liko -zalia, lipni. Ir kepiau as po viena keptuveje, tai ties ketvirtu kad ruko! O kas but jei noreciau padvigubint? Ir dar patark, ar galiu pasigamint pries pora valandu, o susirinkus valgytojabms kepti? Gal jei laikyt saldytuve, nieko nenutiktu?

    • Dovile sako:

      Va, man irgi įdomu, kaip su tuo kepimu keptuvėje, ar iškeps gerai ir ar nepradės svilti. Gaminsiu vakarienei.

      • Man visi 8 puikiai iškepė. Stebėkit, pavartykit ant abiejų šonų. Turi pakakti po 2-3 minutes kiekvienam. Orkaitėje kepti nebandžiau, bet iškeptų. Tik tada paviršių reikėtų patepti sviestu ar aliejumi lengvai ir kepti 190-200 laipsnių orkaitėje apie 10 ar daugiau minučių.

      • Irma sako:

        Tiesiog išvalykite mentele degėsius iš keptuvės po kiekvieno blyno, jei pratūrksta.

        P. S. Pagal Jūsų, Beata, recepto proporcijas pavyko žymiai geriau nei gruzino šefo pateiktą spaudoje! Mat kaip būn!..

  7. Jurgita sako:

    O ar galima grilinėj keptuvėj kepti? Gal bandėte?

    • Medeja sako:

      …o gal tosteryje pabandykite…arba ant iesmo ir ant lauzo…

      • Irina sako:

        per Kaziuko Muge ragavom varianta kepta ant iesmo (iesma deda ant iskocioto paplocio su suriu, kiausiniu ir petrazolem, susuka ir kepa) – buvo skanu ir idomu. Meginom ir namuose – draugams vegetarams vietoje mesos labai tiko. O ir vaikai teigiamai ivertino.

  8. Bendravarde sako:

    Esu dariusi su šia tešla kopūstinį-troškinau šviežius kopūstus su morkomis is svogūnais,tuos papločius kepiau keptuvėje,dejau vienus ant kitu kaip tortą ,pertepiau grietine -labai skanu ir paprasta .O jei dar pagalbos turi prie darbu,tai ir greitai! Bandysiu su sūriais!Ačiū

  9. Kristina sako:

    Bandysiu:)) Man tobulai derėjo tarkuotas džiugas su riebesne varške + naminis tikrasis peletrūnas

  10. giedrius sako:

    Puikus receptas, pavyko iš pirmo karto. Ačiū.

  11. Ingrida sako:

    Ar galima juos užšaldyti?

  12. Lina sako:

    Jau senai ieskojau recepto, prie pathales ragavus bet ten ne tokie buvo dar centre restoranas buvo labai senai ragavau, tai cia panasiai!chaciapuris tiesiog nerealus!
    Svarbiausia uosviui patiko! :) ačiu Beata!

  13. Ieva sako:

    labai puikiai gavosi, be galo skanus chaciapuris!!!! Vaikai irgi ivertino, labai greitai isnyko nuo stalo. Aciu Beata!!!

  14. Elzbieta sako:

    super skanu surio megejams, o dar man atrodo tiktu cesnako ideti i idara:)

  15. Agnė sako:

    Išbandžiau! Pavyko iš pirmo karto! Labai skanu!
    Galvoju gal pabandyti su varškės sūriu? Manau irgi labai skanu būtų.

    • manau būtų neprastai, tik gal kokio džiugo patarkuokite ant viršaus, nes gali būt per prėska, pabandykite ir praneškite:)

      • Viktorija sako:

        Su varškės sūriu tikrai prėska :) Bet jei vis vien daroma su varškės sūriu – siūlau nepagailėti druskos 😀 Kuo sūriau tuo skaniau, o išvis idealiausia – nuvažiuoti į Gruziją ir parsivežti tikro, gruziniško sūrio. Va ten tai skanumėlis :)

  16. Agnė sako:

    Išbandžiau su varškės sūriu ir parmezanu. Skanu, bet man lyg ir per sausa… daug labiau patiko jūsų sūrių įdaras :) Gaminsime visgi pagal originalų receptą :)

  17. Vaida sako:

    O man idomu su kuo jis valgomas? Su salotom, su mesa ar kaip :)

  18. Lina sako:

    Beata, sakykit ar galima naudoti vien tik pilno grudo miltus? Nes tik tokius namie turiu :-) taciau labai noriu issikepti :-)

  19. Agne sako:

    Labas, Beata! Aciu uz receptuka! :) viskas paruosta, tik liko islaukti, kol tesla bus pasiruosusi :) man vietoj petrazoliu norejosi baziliko, tad surizikavau 😉 dar labai knietejo ideti sauleje dziovintu pomidoru, bet susilaikiau. Manau prie iskepusio patiksiu su jais ir dar plius juodomis alyvuogemis 😉

  20. Inga sako:

    Laaabai skanus. Patiko visai seimynai. ACIU.

  21. Jurgita sako:

    puikūs! nuolat gaminame :)

  22. Elena sako:

    Sudomino mane sis receptas, bet likau nustebus, kad su kepimo milteliais, o ne mielem, visada chacapuri kepu su mieline tesla, reiks pabandyt butinai ir gal mano chacapuris skoniu aplos paciu gruzinu :)
    Beje, pastebejimas apie surius, mano uosviene (gruzine) Lietuvoj issniukstinejo suriu lentyna ir visgi nusprende, kad bulgariska brinza artmiausia imeretisko surio gimine Maximos lentynose

  23. rita sako:

    Galiu patarti tešlą galima gaminti ir su rugpieniu įdėjus tirpinto margarino, galima ir mielinę tešlą, galima ir sluoksniuotą tešlą, galima kepti ir orkaitėje ir keptuvėje.o sūris tinka brindza truputi, varškė ir mocarėla ir įdėti sviesto, kiaušinį ir kokius du šaukštus miltų, kad sūris neišbėgtų iš tešlos.jokių petražolių ir prieskonių, tai jau ne gruziniškas chačapuris.geriausiai valgyti tik iškepus.skanu ir pašildytas.patikėkite 40 metų esu gruzinų marti.

    • Diana sako:

      Sveika Rita, o gal galite parasyti ingridientus mielinei chacapuri teslai, kokius ingridientus ir kokiais kiekiais deti. Aciu jums sirdingai.

  24. Migle sako:

    Laba diena, Beata. Sakykite kokio riebumo jogurta galiu naudoti?

  25. Migle sako:

    Kepiau, kepiau ir as!!:) Pavyko!! Skonis nuostabus, o ir sekancia diena labai skanus salti ar pasildyti mikrobangu krosneleje. Savaitgali kepsiu dar karta, tik sikart petrazoles pakeisiu krapais, nes petrazoliu nemegstu. Vyrui patiko taip pat:)

  26. Migle sako:

    Tik dabar perskaiciau, kad Beata tau gavosi 8 paploteliai, o man tik 4:) tai kaip cia yra tada:)?

  27. natalijan sako:

    mano vyras gruzinas, su kuriuo gyvenu jau 25 metus, vienas niuansas- chacapuri gaminamas grieztai iš kukuruzu miltu, ir tikrojo charepuri skonis- kazkas stebuklingo, kvietiniai miltai grieztai netinkami

  28. Brigita sako:

    as jau pasigaminau savo chacepurius, tik tai liko iskepti, nakantrauju paragauti:) Aciu tau Beata uz recepta:)))

  29. Rasa sako:

    Labai panašiai gaminu, tik į kefyrą įmaišau miltus ir dar įdedu 0,5 arb. š. cukraus ir gerą saują tarkuoto sūrio mišinio 😉 Tikrai labai skanūs gaunasi.

  30. Chačapuri | sako:

    […] Receptas iš – http://www.beatosvirtuve.lt/recipes/gruziniska-chacapuris-lietuviskai/  […]

  31. Viktorija sako:

    Kaip tik ką tik kilome nuo stalo. Pasigaminome šį kartą su varške, sūriu ir svogūnų laiškais. Labai skaniai gavosi :)

  32. Akvile sako:

    Atrodo skaniai! Prie Jusu moliugu sriubytes siandien gaminsim ir kacepuri, dar ir vyno turime raudono is gruzijos,mmm :))

  33. Vyta sako:

    Sveiki, šiame recepte maisto kiekis optimalus keliems žmonėms? :) 2iems? 5iems? Ačiū

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.