8241
Beatos virtuvė

Viso grūdo grikių ir speltų miltų lietiniai

(2)
Reikės:
  • 130 g visų grūdo dalių speltų miltų „Malsena“
  • 70 g visų grūdo dalių grikių miltų „Malsena“
  • 1 šaukštelio cukraus
  • gero žiupsnio druskos
  • 2 kiaušinių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 4–5 šaukštų pieno
  • 400 ml vandens
  • Įdarui:
  • 2 nedidelių morkų
  • ½ poro arba svogūno
  • 1 šaukštelio kmynų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Šie lietiniai niekuo nenusileidžia klasikiniams kvietinių miltų lietiniams, sakyčiau, net juos lenkia rupesne tekstūra ir sodresniu skoniu. Puikiai tiks tiek saldiems, tiek sūriems įdarams. Man pačiai jie skaniausi su šiek tiek pakepintu morkų, cukinijų ir porų įdaru. Siūlau grikių miltus „Malsena“ lygiomis dalimis maišyti su senųjų kviečių – speltų – miltais, nes vien iš visų grūdo dalių grikių miltų nieko neiškepsite. Užmaišę lietinių tešlą, palikite ją bent 10 minučių išbrinkti.

Gaminame: sumaišome visų grūdo dalių grikių ir speltų miltus „Malsena“, kiaušinius atskirai išplakame su cukrumi, druska, aliejumi ir pienu. Į gautą masę vis pamaišydami supilame miltus ir užmaišome tirštą tešlą. Tada po truputį pilame vandenį, kol gausime skystą tešlą. Arba eikite lengvesniu keliu ir visus ingredientus suplakite trintuvu.

Tešlą paliekame pastovėti dešimt minučių, geriausia – pusvalandį. Prieš kepdami lietinius į keptuvę įpilame lašelį aliejaus ir popieriniu rankšluosčiu paskirstome po keptuvę, pilame ploną sluoksnį tešlos ir kepame lietinius.

Morkas nuskutame, sutarkuojame šiaudeliais. Porą supjaustome ir suverčiame į įkaitusią keptuvę su aliejumi, suberiame ir kmynus. Kelias minutes pakaitiname, sudedame tarkuotas morkas. Pakepiname apie penkias minutes ir atidedame.

Į lietinius dedame porą šaukštų įdaro, susukame ir dar iš abiejų pusių pakepame keptuvėje. Skanūs ir tiesiog susukti, papildomai nekepinti.

Jei naudosite visų grūdo dalių grikių miltus „Malsena“, atminkite, kad:

  • Grikių miltai yra rupūs ir juose nėra glitimo, todėl vien iš grikių neišsikepsite nei pyrago, nei lietinių. Grikių miltus visada maišykite su kvietiniais ar speltų miltais santykiu 4 ir 1 (grikių 4 dalys), tiks įmaišyti maltų sėklų, riešutų, moliūgų ar morkų, jie taip pat sutvirtins kepinį.
  • Kepdami lietinius, grikių miltus maišykite su speltų miltais. Užmaišytą tešlą palaikykite nuo 10 iki 30 minučių, kad miltai išbrinktų.
  • Galite išsikepti dzūkišką grikinę babką, įprastus obuolių pyragų trupinius pakeiskite grikių miltų tešla – šie miltai ypač vertinami dėl šiuose grūduose esančių baltymų, todėl kartkartėmis į tešlą įmaišyti grikių miltų tikrai verta.

Daugiau patarimų apie viso grūdo miltų naudojimą įvairiuose receptuose rasite čia.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (11 balsai, vidurkis: 2,73 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Paula parašė:

    Man blynai yra vienas patiekalas kur non-stop bandau vis koki nauja varijanta! Cia dar vieni- reiks isbandyt! <3

    https://enjoybypaula.com

  2. Violeta parašė:

    Beata, is grikiu miltu sekmingai galima iskepti blynus, net is vienu. Tika reikai naudoti zalius, nekepintus grikius, as tai pati juos susimalu . Pirkti ju musu parduotuvese nera.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.