8241
Beatos virtuvė

Greitai paruošiamos ruginės bandelės

(1)
Reikės:
  • 350 g visų grūdo dalių ruginių miltų „Malsena“
  • 1 šaukšto kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 85 g sviesto
  • 290 ml kefyro
  • 2–3 šaukštų tarkuoto kietojo sūriu

Ruginiai miltai mums, lietuviams, įaugę į kraują – kad ir kaip mėgtume kvietinius gaminius, vos atpažinę rugių skonį pasijuntame lyg iš tolimų kraštų grįžę namo. Neabejoju, kad tarp mūsų yra naminės duonos kepimo entuziastų, visgi didžioji dauguma žmonių duonos gamybą namie įsivaizduoja kaip ilgą ir gana sudėtingą procesą. Taip gimė idėja pasiūlyti greitai paruošiamų bandelių su visų grūdo dalių ruginiais miltais „Malsena“. Viens du ir ant savaitgalio pusryčių stalo garuos karštos kvapios ruginės bandelės. Tikros naminės ruginės duonos skonio šioms bandelėms suteiks visų grūdo dalių ruginiai miltai „Malsena“. Šiuos miltus naudokite ne tik duonos gaminiams, bet ir ruginiams sausainiams su aguonomis, dėkite jų kepdami meduolius bei pyragus. Tik reikia žinoti, kad ruginiai miltai yra sunkesni, todėl jei norisi purumo, įberkite daugiau kepimo miltelių arba ruginius miltus lygiomis dalimis maišykite su visų grūdo dalių kvietiniais ar speltų miltais. Žinotina, kad ruginiai miltai „mėgsta“ drėgmę, tad jiems nepamaišys vienas kitas papildomas šaukštas vandens, pieno ar kefyro.

Gaminame: orkaitę įkaitiname iki 200C. Dubenyje visų grūdo dalių ruginius miltus „Malsena“ sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Šaltą sviestą supjaustome kubeliais ir įtriname į miltus, kol miltai taps panašūs į šlapoką smėlį. Supilame kefyrą, pamaišome.

Gausime labai tirštą tešlą. Ją šaukštu krečiame į keksiukų formeles arba tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos, tarp bandelių palikdami tarpus. Bandeles pabarstome tarkuotu sūriu. Kepame 25–30 minučių, kol gražiai apskrus.

Jei naudosite visų grūdo dalių ruginius miltus „Malsena“, atminkite, kad:

  • Šiuose rupiai maltuose ruginiuose miltuose išlieka visi vitaminai bei mineralai. Palyginti su kvietiniais, ruginiai miltai sunkesni, ne taip gerai iškyla kaip kvietiniai, todėl į ruginius miltus įmaišykite daugiau kepimo miltelių arba dėkite ir kepimo miltelių, ir valgomosios sodos – kepiniai bus puresni.
  • Tešlai su ruginiais miltais reikia daugiau skysčio – naudokite vandenį, pieną ar kefyrą.
  • Jei kepsite greitai paruošiamą duoną su mielėmis, vienodomis proporcijomis naudokite kvietinius ir ruginius miltus.

Jei kepsite pyragą ar minkštą meduolį, maišykite su visų grūdo dalių kvietiniais arba speltų miltais santykiu 1/3 ruginių miltų ir (2/3) kvietinių arba speltų miltų. Ruginiai miltai pagerins kepinių skonį ir padidins jų maistinę vertę.

Daugiau patarimų, kaip naudoti viso grūdo miltus, rasite čia.

Print Friendly

Komentarai
  1. Edita parašė:

    Ačiū Beata, pagaliau panaudosiu ruginius miltus, nes ketinau kepti duoną, bet kadangi pirmą kartą nepavyko, tai niekada daugiau to ir nedariau. Keliauju į virtuvę ir išbandysiu 🙂 🙂 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.