8241
Beatos virtuvė

Etono betvarkė (desertas su morengais ir braškėmis)

(6)

Įdomus ir labai angliškas desertas.

Reikės:
  • Plakamosios grietinėlės
  • Braškių
  • 4 kiaušinių baltymų
  • 100 g cukraus
  • 100 g cukraus pudros

Aš jau keletą kartų mėginu atlikti tokį desertą – „pavlova“ vadinasi. Sakoma, kad jis buvo sukurtas pagerbti kažkokią baleriną Pavlovą… Tai ta pavlova šiaip yra morenginis padas, grietinėlė ir vaisiai. Iškepti tinkamą morengą – tai tikrai nėra taip paprasta, kaip atrodo… Visų pirma, reikia jį kepti iš vakaro, o ne visada žinai, kad kitą dieną norėsi pavlovos…

Žodžiu, buvo taip. Prisikaupė kiaušinių baltymų šaldytuve, galvoju – pabandysiu dar kartą morengą kepti. Bet vietoj to, kad vieną didelį morengo blyną iškepčiau, padariau keletą mažų ir tada tuos mažus panaudojau kitam įdomiam ir labai angliškam dalykui. Tai Eton mess arba Etono betvarkei… O tai vėlgi yra beveik pavlova, tik netvarkingai…

Etonas yra labai labai prestižinė mokykla, ten mokosi princai, milijonieriai ir būsimi premjerai – ministrai. Tos mokyklos valgykloje ir buvo išrasta ši betvarkė… Jai reikės morengų (jei tingisi kepti savo, tinka ir pirktiniai), grietinėlės ir braškių.

Kaip paruošti:

  1. Kiaušinių baltymai turi būti kambario temperatūros. Juos dėti į labai švarų dubenį (kad nebūtų jokių riebalų, aliejų ir kitokio purvo užsilikusio, nes tada neišsiplaks) ir truputį paplakti nestipriai mikseriu, kol pasidarys jau tokios postandės putos. Tada po truputį berti cukrų ir plakti toliau, bet jau greičiau… Baltos putos darysis standesnės ir pradės blizgėti…
  2. Tada cukraus pudrą jau įmaišyti šaukštu… Visas reikalas bus labai tąsus ir standus, drebiant šaukštu išlaikys savo formą.
  3. Tai va, tada šaukštu dėti ant skardos su kepimo popieriumi morengus ir kepti… Na gal čia veikiau džiovinimas, nei kepimas… Nes orkaitė turi būt ne karštesnė nei 110 C ir ten juos laikyti mažiausiai 1,5 valandos. Aš po tiek laiko orkaitę išjungiau ir išėjau iš namų, o morengai ten ir liko ataušti… Išėmiau juos ryte… Jie buvo truputį parudę, bet tokie, kokie priklauso – traškūs ir gražus.
  4. Juos paversti Etono betvarke reikia visai nedaug. Į grietinėlę aš dar įdedu grietinės, kad nebūtų taip saldu. Cukraus nereikia, nes morengai labai saldūs…. Na, nebent labai saldžiai norisi….
  5. Morengą sulaužyti, įmaišyti į grietinėlę, pridėti braškių ir valgyti iš karto…. Nes paskui morengai ištirps…

Tiek apie prestižines mokyklas ir betvarkę…

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (2 balsai, vidurkis: 5,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (6)
Komentarai
  1. vaida parašė:

    Labai skanu…seniai dariau,gerai,kad priminet..))

  2. Pavel parašė:

    Ačiū ! 🙂 Patiko betvarkė… sutvarkėm 🙂

  3. Akvilė parašė:

    Sveiki, bandžiau daryti morengus (tiesa, ne pagal jūsų receptą, orkaitės temperatūtra buvo didesnė, apie 150 laipsnių). Mano morengai gavosi nelabai morengai, o apkepę ir subliuškę kepti kiaušinių baltymai… 🙁 gal patarsite ką nors, kad kitą syk viskas gautųsi? 🙂

  4. Gabija parašė:

    Sveiki, kiek maždaug morengiukų iš šios masės gautųsi?
    Labai norėčiau išbandyti!

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.