Spausdinti

Šio kekso grynumas ir gerumas pasireiškia, kai nors ir privalgęs esi, bet ranka tiesias paimti dar ir dar vieną gabaliuką. Visi ragavę tik galvomis lingavo ir šypsenas rodė. Drėgnas ir traškus, jis toks savaitgalinis kepinys, įkvėptas Artimųjų rytų kvapų bei skonių, kur chalva labai mėgstama ir plačiai naudojama. Žinoma, receptas su Lietuvoje randama žemės riešutų chalva, o ne sezamo chalva.

Porcijos
10 asm.
Kepimo, virimo laikas
50 min.

Keksui:

200 g miltų
100 g cukraus
2 kiaušinių
85 g sviesto
130 g grietinės
gero žiupsnio valgomosios sodos
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
druskos

Riešutų sluoksniui:

170 g žemės riešutų chalvos
100 g graikinių ar lazdyno/migdolų riešutų
60 g sviesto
25 g tamsaus drėgno cukraus
1 šaukštelio cinamono miltelių
gero žiupsnio muskato
5-6 tamsių slyvų (sezono metu)
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Pasiruoškite stačiakampę kekso formą (jei neturite, galima kepti ir apvalioje). Ištieskite formą kepimo popieriumi (jei stačiakampė forma).

2

Pirmiausia sviestą išlydykite keptuvėje ir dar leiskite jam truputį paburbuliuoti, pavirti, kol pasklis jaukus riešutinis kvapas. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.

3

Graikinius ar kitus riešutus susmulkinkite peiliu. Sumaišykite dubenėlyje kartu riešutus, cinamoną,nutarkuotą muskato riešutą, cukrų ir sviestą.

4

Ir tešlos eilė. Ištrinkite minkštą sviestą su cukrumi – geriausia tai daryti elektriniu mikseriu ir gerai gerai išplakti, kol sviestas su cukrumi pabaltuos ir taps purus. Tada įmuškite vieną po kito kiaušinius ir gerai išplakite.

5

Persijokite miltus su kepimo milteliais ir valgomaja soda tiesiai į tešlą, įberkite druskos žiupsnį ir išmaišykite mentele ar šaukštu. Dabar šaukštas po šaukšto sudedame grietinę ir išmaišome, tačiau nepersistenkite ir per daug nemaišykite.

6

Sudėkite pusę tešlos į skardą, uždėkite taip pat pusę riešutų masės. Pusę chalvos pirštais susmulkinkite ir paskleiskite tolygiai ant tešlos. Dar vienas sluoksnis – dėkite likusią tešlą, tuomet riešutus bei likusią chalvą. Arba galite chalvos sluoksnį dėti pirmiausia į apačia, tada tešlos, riešutų masės bei chalvos vėl, nes kepant sunkesnis sluoksnis nusileis žemiau. Čia labai tiktų ir sezono metu įdėti slyvų supjaustytų į ketvirčius, tik priduos gilumo ir drėgnumo. Pabandykite.

7

Šaukite formą į orkaitę ir kepkite apie 45-50 minučių. Palikite atvėsti bent 20 minučių skardoje, tada jau išimkite, ir popierių nuimkite, ir supjaustykite. Skanaukit maloniai!

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. O gal šis jūsų receptas paskatins chalvos gamintojus pradėti gaminti kokybišką chalvą! tokią, kurią rusų laikais valgėm. Nes dabar grįžus į Lietuvą pirmiausia puolu chalvos riešutų ragauti, o čia, jau keli metai – gilus nusivylimas 🙁

  2. O sakykite kas yra drėgnas tamsus cukrus… kažkaip nesu susidurusi su drėgnu cukrumi… gal užtektų tiesiog rudojo cukraus paprasto? Ačiū

  3. Šįvakar iškepiau šį keksą – išties labai skanus gavosi 🙂
    Tik kažkodėl jis man per pusę suskilo.
    Beje, recepte nėra aiškiai nurodyta, ką daryti su muskato riešutu. Tai aš jį su sviestu pakepinau, kadangi recepte parašyta: „”kol pasklis jaukus riešutinis kvapas”.

Rašyti komentarą