8241
Beatos virtuvė

Angliškas datulių pyragas

(31)
Porcijos: 12
Gaminimo laikas: 50min.
Reikės:
  • 250 g datulių
  • 1 stiklinės vandens
  • 1 šaukštelio geriamosios sodos
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml pieno/kefyro/grietinės
  • 150 g pilno grūdo miltų
  • 2 šaukštelių pyrago prieskonių mišinio
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnio druskos
  • 150 g graikinių riešutų
  • Karameliniam padažui reikės:
  • 100 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 300 ml plakamosios grietinėlės
  • gero žiupsnio druskos

Turbūt mėgstamiausias ir daugiausia apdainuotas, tikras jaukumo ir mamos virtuvės eksponatas Anglijoje yra klampus karamelinis pudingas (angl. sticky toffee pudding). Taigi čia yra to stebuklingo pyrago receptas. Jį galite ruošti kaip desertą — tada patiekite šiltą (arba pašildykite), užpilkite padažo. O jei valgysite šaltą, tai galite padažo visai nedaryti, o tik pyragą kepti. Jis ir vienas yra iki valios saldus, minkštas ir sodrus. Arba užpilkite pagamintą padažą ant dar šilto pyrago, pabarstykite riešutais (jei norite) ir palikite atvėsti, tada jo viršus bus su glaistu — visus dar labiau vilios. Šitiek produktų skirta 24 cm skersmens torto formai.
1. Pirmiausia — suminkštinti datules. Tiesą sakant, būtų gerai jas suminkštinti šiek tiek anksčiau ir leisti joms
atvėsti, kad nebūtų per karštos, bet jei darysite viską tuo pačiu metu, kai ruošiate pyragą, tai, išėmę jas iš
puodo, būtinai paskleiskite lėkštėje, kad greičiau atvėstų. Taigi datules dėkite į puodą, užpilkite karštu vandeniu,
įberkite šaukštelį sodos (soda padeda joms geriau ištežti) ir pavirkite apie 5 minutes. Pamatysite, kaip virdamos
jos pradeda težti ir sugeria visą vandenį. Nežiopsokite, nes gali suvirti ir pridegti! Šaukštu vis pamaišykite ir
pamaigykite jas, kad pasidarytų vientisa masė, bet ne košė, kad dar matytųsi viena kita datulė, o kitos jau būtų
minkštos ir ištežusios.
2. Įjunkite orkaitę iki 180 °C.
3. Sviestą išlydykite kartu su medumi. Kol sviesto ir medaus mišinys dar šiltas, suberkite meduolinius prieskonius. Mišiniui truputį pravėsus supilkite pieną arba grietinę ar kefyrą ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir darkart gerai išmaišykite.
4. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir druska ir suberkite į tešlą. Dabar miltus jau maišykite šaukštu. Bus labai
tiršta tešla — į ją įmaišykite datulių masę ir peiliu ar rankomis truputį pasmulkintus graikinius riešutus. Turi išeiti
vientisa tiršta masė.
5. Kepimo skardą arba torto formą išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlą. Išlyginkite paviršių ir dėkite
į orkaitę. Kepkite apie valandą. Jei naudosite gilią formą, tai pyragas keps ilgiau, jeigu nelabai gilią, tai iškeps
greičiau. Jeigu paviršius pradeda juoduoti, o pyragas dar neiškepęs, pridenkite kepimo folija. Neperkepkite!
Patikrinti galima senu geru būdu: degtuku ar mediniu pagaliuku smeikite į pyragą, ištraukę pažiūrėkite, ar jis
neapsivėlęs neiškepusia tešla.
Gaminame padažą:
1. Sviestą, grietinėlę ir cukrų dėkite į puodelį ir viską užvirinkite.
2. Masei leiskite virti ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pamatysite, kaip ji po truputį keičiasi (burbulai didėja,
kinta spalva). Iš gelsvos ji taps balta, išvaizda ir kvapu primins kondensuotą pieną. Maišykite, o kai spalva
prie indo kraštelių pradės intensyvėti, darytis kaip dramblio kaulo, dugne matysite rudas gijas, maišykite dar
intensyviau, bet tai jau ženklas, kad greitai viskas bus paruošta.
3. Nenustokite maišyti. Vanduo garuoja, o cukrus karamelizuojasi, taigi neprideginkite. Kai masė bus švelniai
balsvos karamelės spalvos, išjunkite ugnį. Ši masė bus labai labai karšta ir saldi.
4. Jei naudosite kaip glaistą, užpilkite viską ant pyrago, pabarstykite riešutų ir leiskite jam atvėsti, padažas
vėsdamas sutvirtės.
Jei pyragą valgysite karštą, tai ant šio skanėsto gabalėlio pilkite padažo ir dėkite dar grietinėlės arba ledų, galima ir jogurto, jei norisi. Arba tiesiog ant truputį atvėsusio pyrago užpilkite padažo ir leiskite jam nudžiūti.
Kadangi pyragas tikrai be galo saldus ir jame daug datulių, jis ilgai išlieka drėgnas. Žinoma, jeigu jo lieka. Šitoks
pyragas labai tinka dideliam giminės suėjimui, nes jis toks drūtas ir labai sotus.
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (3 balsai, vidurkis: 2,33 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Jurgita parašė:

    Labas, Beata 🙂 Datuliu pyragas isbandytas – viskas puiku! Tik kita karta bandysiu be sodos, nes mums abiems su vyru gerokai jautesi jos skonis kazkodel… 😛
    Norejau paklaust del tu keksiuku formeliu, kurias naudojot laidoje – kur tokiu pirkt Lietuvoj? Pirma karta tokias maciau – gal tiesiog nepastebejau? 😉
    Aciu, kad esat :*

  2. Daina parašė:

    Laba diena,
    Beata,kokias formeles kepdama siuos mini pyragaicius naudojote? Ar tinka silikonines bei paprastos popierines keksiuku formeles siam gardumynui kepti?

  3. Dovilė parašė:

    Laba diena,
    Esu išranki pyragams, bet tikrai šis tobulas: sveikas, ne per saldus, be cukraus, su pilno grūdo miltais, drėgnas, lengvai ir greitai pagaminamas.

  4. Reda parašė:

    Laba diena sakykite kur rasti pilno grudo miltu? Maxima ismaisiau neradau 🙂 ar netaip kazka ieskojau?

  5. Inga parašė:

    Beata, ar teisingai supratau, kad kepti 120 C temp. O jei supilsiu į vieną didesnę formą, ar tokia pati temperatūra turėtų būti?

  6. Lina parašė:

    Kepiau iškart po laidos. Išėjo labai skanūs, netgi tie šeimos nariai, kurie su rupiais miltais kepinių nevalgo, kirto apsilaižydami 🙂 Vadinas, pavyko „išdurti“. Kepiau paprastose silikoninėse keksiukų formelėse, bet iškilo klausimas: jeigu įkločiau keksiukų popieriukus ar atliptų nuo jų?

    • Beata Nicholson parašė:

      kaip smagu, kad taip visiems patiko, Lina. O ar neprilips prie popieriaus, tai jau nuo kokybės pačių popieriukų priklauso, kažkiek vistiek prilips. Su silikonine jokių bėdų nėra ir patogu.

  7. RENATA parašė:

    Datulės turi būti be kauliukų ? (klausimas skamba kvailokai 🙂

  8. Urtė parašė:

    Sveika Beata,o kokie miltai dar cia tiktu ?

  9. Poli parašė:

    Miela Beata, reikia patarimo 🙂 Kepu pyragą antrą kartą ir abu kartus baisiausiai sukrenta. Aišku, skanumas keksiukų nepakartojamas, bet norėtusi, kad gautusi kaip jūsų video – gražus, minkštučiai. Orkaitės durelių kepant neatidarau…. neįsivaizduoju ką darau blogai 🙁

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Polina, na tikria gaila, kad sukrenta, taip neturi būti. Gal kalti kepimo milteliai arba per sunkūs pilno grūdo miltai? kvietinius naudojate? arba orkaitė jūsų per karštai kepa…viršus-apačia rėžimu kepate, be feno, taip? Manau pakeiskite kepimo miltelius. Tikiuos pavyks. Linkėjimai!

  10. Rimante parašė:

    O ten kur parasyta, kad 100ml pieno/kefyro/ grietines tai cia reiskia, kad juos visus reikia naudoti ar pasirinktinai ? 🙂

  11. Jurgita parašė:

    nuostabus, kepsiu dar ne kartą tikrai 🙂

  12. LLaura parašė:

    Neįdėjau tų papildomų kepimo miltelių – užteko ir sodos, kad gautūsi toki gražūs ir skanūs. Ačiū.

  13. Audra parašė:

    Labai skanus rezultatas. Nuostabus. Pradzioje kaitinant datules suabejojau, nes vaizdas ir kvapas buvo savotiski, bet viskas pasikeite susmulkinus blenderiu… o jau surios karameles padazas tai tiesiog smaliziaus svajone… Aciu☺

  14. Beata parašė:

    Sveiki, Beata

    Ar galima Jūsų keksiukams naudoti kitokias formeles, popierines?:)) Ačiū iš anksto už atsakymą.

  15. Neringa parašė:

    O galima bandyti vietoj kvietiniu deti kitokius miltus?Gal patartumem kokius geriau(ryziu,kukuruzu ar kt)?Bandziau kepti medaus torto lakstus vien su kukuruzu miltais,tai sprangu buvo,o kaip sis pyragas kazin butu?…

    • Neringa parašė:

      Tiesa,su kvietiniaus miltais kepiau jau pira kartu ir super gabosu,skonis fantastika,purus,minkstas,viskas tvarkoj,bet turesim sveciu,kurie negali kvietiniu miltu vartot. O gal tiktu dar avizu miltai?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Neringa, manau su avižiniais tikrai pavyks gerai šis datulių pyragas. Vien su kukurūzais tikrai kiek per trapus gautųsi..

  16. Jurate parašė:

    Sveiki,o siu keksiuku vidus turi likti toks klampus?Nes jie labai graziai issipute,bet viduryje klampi mase…

  17. Justina parašė:

    Sveiki,
    Norėjau paklausti kodėl sudėjus viską pagal receptą tešla liko skysta, o recepte rašote, kad turi būti labai tiršta?

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.