Spausdinti

Jei jau kepam namie duona tegul būna ji ne tik sodri, minkšta, skani, bet ir maistinga. Drąsiai bandykite šį receptą su speltų miltų – valgysit ir džiaugsitės. Įprastus kviečių miltus čia keitėmė speltų miltais, nes speltų (senovinė kviečių veislė) grūduose mums naudingi mikroelementai slypi ne tik luobelėje, o visame grūde, todėl net ir sumalus grūdus jie išsaugo naudingiausias savybes mūsų organizmui. Be to, šie speltų javai yra atsparesni kenkėjams, todėl juos auginant reikia naudoti mažiau cheminių medžiagų. Žodžiu, vieni privalumai!

Speltų miltų duona su linų sėmėnimis, saulėgrąžomis ir kmynais

0
komentarai
5
Porcijos
8 asm.

Reikės:

„Kaiser“ kepimo formos duonai
400 g speltų miltų
220 g viso grūdo ruginių miltų
25-28 g šviežių mielių
150 ml vandens
50 g saulėgrąžų arba moliūgų sėklų
40 g linų sėmenų
20 g kmynų
40 g įvairių dribsnių (ruginių, avižinių, miežinių) mišinio arba tik avižinių dribsnių
2-2,5 šaukštelių druskos
šlakelio aliejaus kepimo formai patept
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Pradedame: Iš vakaro pasiruošiame minklę: dubenyje sumaišome 10 g mielių su 300 ml šilto vandens. Ruginius miltus bei 100 g speltų miltų supilame į dubenį ir sumaišome gerai, kad neliktų gumuliukų. Uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekama per naktį.

2

Kitą dieną sumaišome atskirame dubenyje sėklas, sėmenis, kmynus ir 25 g dribsnių (likusius pasiliekame pabarstymui prieš kepant) su likusiais speltų miltais (300 g), įberiame druską. Pakilusią tešlą dedame į virtuvinio kombaino dubenį, ten sudedame likusias mieles, supilame 150 ml šilto vandens ir miltus su sėklomis.

3

Viską sumaišome virtuviniu kombainu iki vientisos masės arba labai gerai išminkome rankomis. Tešla turi būti gan elastinga, šiek tiek lipni. Suformuojame rutuliuką dubenyje ir paliekame ją 15 minučių pastovėti.

4

Kepimo formą duonai patepame aliejumi (nes tešlai visai nenaudojome riebalų) ir pabarstome dugną likusiais dribsniais. Kai šiek tiek pakyla tešla, suformuojame kepaliuką ir perdedame į kepimo formą. Uždengiame rankšluosčiu ir paliekame dar valandai pakilti.

5

Įkaitiname orkaitę iki 230 C. Pabarstome duoną likusiais dribsniais ir saujele saulėgrąžų sėklų. Šauname į įkaitusią orkaitę ir kepame 10 minučių. Sumažiname kaitrą iki 200 C ir kepame dar 30-35 minutes. Orkaitės kaitinimo rėžimas viršus – apačia (į apačią galima pastatyti karščiui atsparų indą su vandeniu, kad garuojanti drėgmė pasidalintu drėgme su duona.) Iškepusią duoną ištraukiame iš orkaitės, atvėsiname kelias minutes, išimame iš kepimo formos ir atvėsiname.

Ingredientai
Patarimas

Jei jau imiesi kepti naminę duoną, tai žinoma, jos turi pakakti visiems, todėl rinkitės tinkamo dydžio kepimo formą. Namuose šviežiai iškeptos duonos laukia ir valgo visi, jos retai lieka vakarui ar kitai dienai. Negana to, šeimininkės džiaugsmas jai pavykus, o ir gandas apie naminės duonos gardumą sklinda greitai. Apie ją sužino ir draugai, ir giminės. Tad nenustebkit, kad pradėjus kepti duoną, sukursite naują tradiciją – savaitgalio pusryčius su draugais ir giminaičiais. Duona tikrai suartina ir sukuria namų stebuklą.

Todėl neapsigaukite bandydami įtilpt į mažulytę kepimo formą. Kepimo forma duonai tuo ir smagi, kad jos išsikepi kaip tik tiek, kad užtektų pasidalinti su visais. Šios formos danga nelimpanti, todėl iškepusi duona pati atšoks nuo formos kraštų ir lengvai išsiims. Ir dar vienas svarbus privalumas – ši „Kaiser“ forma yra atspari rūgščių poveikiui. Renkantis kepimo formą būtent duonai labai labai svarbu atkreipti į tai dėmesį, nes raugui neatsparios yra dauguma kepimo formų rinkoje, nuo rūgimo proceso būna, kad atsilupa formų emalis.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveiki Beata, o ar įmanoma yra iškepti duona tik su raugu (sourdough) nenaudojant mielių? Neseniai išsiaiškinau, kad esu netoleruoju net tik kviečių, bet ir mielių.

Rašyti komentarą