Beatos virtuvė
Beata su naujais pažįstamais iš mėsos skyriaus

Renkamės mėsą lietuvišką arba kas per savaitgalį suvalgo 60 tonų šašlykų?!!!

(20)

Žinote, Lietuvoje yra labai geros produkcijos, tikrai. Mano darbo vieta/virtuvė arba kitaip loftas Vilniuje yra super strateginėje vietoje – tarp dviejų didžiulių parduotuvių. Mano ir ne tik mano dažniausiai Vilniuje lankoma parduotuvė yra Mindaugo Maxima. Taip, taip, jei ten nerandi ko reikia, tai tada nežinau, kur dar gali rasti.

Ne per seniausiai nulėkiau ten į mėsos skyrių pirkti šoninės. Ir gavau fantastišką šoninės su kaulu gabaliuką, kuris be jokių didelių žaidimų, tik druska, pipirais ir lauro lapu pagardintas buvo pasodintas ant žiedais supjaustyto svogūno ir česnakų skiltelių. Įdėtas į orkaitę, prieš tai suraižius odelę peilio galu ir gerai ją druska ištrynus. Su brokoliais ir morkom, ir ypač ta traški odelė… mmm…

Bet čia visai nukrypau nuo esmės – ogi nulėkiau tada į Maximą ir pirmą kartą atkreipiau dėmesį, kad visose etiketėse parašyta, jog tai lietuviška mėsa (jūs tikriausiai tai jau pastebėjot??). Netrukus po šios mano detektyvinės įžvalgos taip jau nutiko, kad toj pačioj Mindaugo Maximoje susitikau su dviem puikiais mėsininkais – Zenonu ir Edvinu. (Jūs jau tikriausiai pastebėjote, kaip aš mėgstu pakalbėti su paprastais, nuoširdžiais žmonėm – tiek daug iš jų sužinai tokių tikrų, esminių dalykų). Taip ir šįkart – iš Maximos mėsininkų sužinojau ne tik kaip atskirti šviežią mėsą ir gerą faršą, bet ir tai, kad atšilus orams lietuviai per savaitgalį Maximos parduotuvėse nuperka apie 60 tonų šašlykų!!! Bet apie viską nuo pradžių.

Kartais parduotuvėje neturėdama laiko tiesiog susimetu viską į prekių krepšį ir lekiu prie kasų, o kartais atidžiai renkuosi produktus, ypač mėsą. Kaip man išsirinkti gerą šviežią mėsa? Kokia ji turi būti – blizgi, ryški? Ar tiesiog tiesiai šviesiai paklausti mėsininko – ar verta pirkti šitą mėsą?

Zenonas: Pas mus (Maximoje) visa mėsa gera, tai čia svarbiausia tik išsiaiškinti, ko žmogus nori ir kokio mėsos gabaliuko jam reikia. O šiaip jei perkat mėsą – tai atkreipkit dėmesį į kvapą, taip pat mėsa turi būti saikingai drėgna, jokiu būdu ne šlapia ar limpanti, o paspaudus mėsą pirštu, duobutė turi nedelsiant išsilygina.

Gerai, tarkime, ateinu aš į parduotuvę susigalvojus, ką noriu pagaminti ir nežinau, kokia mėsa tam patiekalui geriausiai tinka, ar galiu tada klausti patarimo Maximoje dirbančio mėsininko? Ar žmonės Lietuvoje nesidrovi kreiptis į jus?

Zenonas: Oi ne, nemažai tenka su pirkėjais pabendrauti, jie mus išmoko tokių dalykų, kad mes net nesugalvotumėm. Populiari jautienos ir kiaulienos išpjova, žmonės ją ir džiovina, ir vyniotinius daro. Šašlykui geriausia naudoti sprandinę, lietuviškam karbonadui – išpjovą, o kumpis tiks guliašui. Jei žmogus klausia patarimo, pasako, kur naudos mėsą, tikrai surandam geriausiai jam tinkamą gabaliuką.

Edvinas: Dažnai reikia žmonėms patart dėl kiekio. Pavyzdžiui, vasarą ateina penki žmonės ir perka penkis šimtus gramų mėsos šašlykams ir klausia, ar užteks. Mes sakom – nelabai, mažiausiai po 200 gr žmogui reikia skaičiuot. Mėgsta Lietuvoje žmonės šašlyką ir bet kokiu oru ateina jo pirkt. Per didžiausius žiemos šalčius šašlykų pirkėjų klausiu – ką jus darysit su tuo šašlyku? O jie sako – čenachus. Pasirodo, išeina nuostabūs čenachai su Maximos marinuotu šašlyku.

Nusipirkau mėsą, parsinešiau namo – kaip ją laikyti ir per kiek laiko ją reikią suvartoti?

Edvinas: Priklauso nuo to, kaip jūsų šaldytuvas šaldo – paprastai iki 3-4 parų galima laikyti šaldytuve neužšaldytą. Aš pats nusipirkęs mėsą, iškart kokiai parai pamarinuoju, o kas lieka užšaldau. Jei nežadat iškart mėsos suvartoti, geriau jos neplaukite – plauta mėsa greičiau genda. Jei mėsa belaikant tampa žalsva, pilka – nebevartokite tokios.

O jei užšaldžiau mėsą ir staiga pasikeitė planai – bac užgriūna vakare draugai… Kaip man tą mėsa atšildyti – ar įdėti į mikrobangę,  ar į karštą vandenį įkišti?

Zenonas: Mėsa turi būti natūraliai atšildyta, o geriausia išvis jos neužšaldyti, nes šaldant mėsą į leduką sušala vertingos mėsos sultys, kurios vėliau atitirpus išbėga. Lietuva ypatinga tuo, kad net mažiausioje parduotuvėje rasi žalios šviežios mėsos, nebeperka pas mus žmonės užšaldytos mėsos.

Lietuvoje tikrai populiarūs patiekalai iš maltos mėsos, bet parduotuvėse gaminamas faršas labai jau apaugęs įvairiais gandais… Kalba, kad ten sudeda visokius gabaliukus, kurie neprekinės išvaizdos ar seni… Kaip iš tikrųjų yra su malta mėsa?

Zenonas: Mes vadiname tai smulkinta mėsa ir ji  gaminama iš tos pačios mėsos, kurią matote ant prekystalio, tik reikalas tas, kad kai žmogus ateina pirkti sprandinės, tai jis nori gauti taisyklingos formos mėsos gabalą. Tai kol tokį gabaliuką pirkėjui suformuoji, kiekvieną į vitriną dedamą mėsą apdailini, gaunasi nemažai nupjaustytų gabaliukų – tik juos ir dedame į taip vadinamą smulkintą mėsą.

Pakalbėkime apie lietuvišką mėsą – kodėl pirkėjai ją taip vertina?

Visą laiką žmonės vertino lietuvišką mėsą, užtat pas mus daug informacijos, iš kur ta mėsa.  Gal dar ir tarptautiniai mėsos skandalai kažkiek prisideda, kad žmonės lietuvišką mėsą vertina kaip aukštesnės kokybės. O iš užsienio mėsa atkeliauja tik tada, kai darom kokią akciją ir reikia turėti daug mėsos. Tada Lietuvos tiekėjai papraščiausiai pritrūksta mėsos, bet žmogus visada gali rinktis – juk viskas etiketėse surašyta.

Kaip pakito mėsos vitrina per tuos penkiolika  metų? Seniai jau dirbate Maximoje, galite palygint.

Zenonas: Galiu palyginti kaip buvo prieš 15 metų ir dabar. Dar 1998 metais nebuvo jokių marinuotų mėsos gaminių, gal žmonės net negalėjo pagalvoti, kad galima namie negaminti, o dabar lietuviams labai patinka patinginiaut, ypač vasarą. Kažkada suskaičiavome, kad visose Maxima parduotuvėse per šiltą savaitgalį nuperkama iki 60 tonų iškyloms paruoštos mėsos. Kiekvienais metais šioj srity pasiūlome kokių naujienų – šiais metais galėsit paragauti ištobulinto Kaukazietiško šašlyko.

Prakalbom apie šašlykus, kaip jūs patys ruošiate šašlykus?

Edvinas: Natūraliai – druska, pipirai, svogūnai, šiek tiek citrinos. Ir būtinai iš sprandinės, gal dar iš šoninės ar mentės, svarbu, kad būtų riebalo, nes kitaip neįmanoma bus valgyti.

Ačiū, labai taip idomiai pakalbėjom. ha ha va dabar štai ir aš turiu pažinčių mėsos skyriuje :)

 P.S. Čia ne paslėpta reklama. Čia iš tiesų reklama tų dalykų, kurie man patinka.

O kokie prekybos centrai labiausiai atitinka jūsų lūkesčius? Beata

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (20)
Komentarai
  1. [...] Kas jums padeda išsirinkti geriausią šviežiausią gabaliuką? Va štai šia tema šiandien  rubrikoje Man patinka ir pakalbėsim. Dalinkis: Komentarai [...]

  2. Lina sako:

    Net keista skaityti. Esu skubėdama, neturėdama laiko, galimybių ir t.t. pirkusi mėsą Maximose, Mindaugo g. esančioje Maximoje taip pat… Nėra net ko lyginti su mėsa, pirkta iš ūkininkų ar kitų Vilniuje esančių nedidukių parduoruvėlių, kuriose parduodamos mėsos kokybė jau ne kartą išbandyta. O nuo to karto, kai teko išpilti visą puodą čili troškinio vien todėl, kad faršas buvo apskritai nevalgomas, mečiau šį Maximos reikalą…

  3. Ieva sako:

    Man Mindaugo Maxima irgi arčiausiai namų, labai patogi parduotuvė, juo labiau, kad dirba visą parą, o man naktinėtojai labai patogu toks dalykas. Ir dėl šašlykų vasarinių sutinku, neteko nusivilti maximiniais. Nes juos perka tokiais kiekiais liaudis vasarą, kad jie net ir nespėtų susenti vitrinoje :)

  4. Lina sako:

    Probiotiniai valikliai, Maxima… Ką toliau reklamuosit?
    Visą laiką dievinau jūsų puslapį, nes čia reklamos nebuvo, bet pamažu pamažu…
    Neparsiduokite!!!!!
    Mylime jus už paprastumą ir gerus patarimus, bet reklamos nekenčiam…

    • Labas Lina, kaip jau esu ne kartą sakiusi pristatinėdama gamintojus ir dalykus, aš šioje rubrikoje pristatau man patinkančius dalykus, kartais reklaminiai kartais ne ir nematau čia nieko blogo :) ) Linkiu jums LABAI geros dienos ir puikios nuotaikos

  5. Jovita sako:

    Sunku patikėti, kad tai ne reklama :) Kartais Maximoje (Akropolio) nusiperku labai geros mėsos, mano mama irgi ją vertina labai palankiai (nors ji ypač išranki), bet… daugelyje mažesnių Maximų mėsa, o ypač malta, būna nevalgoma, pašvinkusi… Rimi geras mėsos pasirinkimas, nors ir iš ten vyras yra parnešęs švinktelėjusios šoninės. Bet Rimi šašlykai ar kepsneliai vasarą, kai labai tingisi ar nėra laiko marinuoti, mums patinka. Šiaip mėgstu mėsą pirkti turguje (tik svarbu gerai pasirinkti) arba mažesnėse parduotuvėse.

    • Miela Jovita, juk parašyta kad tai yra reklaminis įrašas, bet aš niekada nerašau apie tai kas man nepatinka ir kuo netikiu…Aš tikrai gavau kokybišką produktą ir labai įdomiai pabendravau su Zenonu ir Edvinu… AČIŪ už jūsų komentarą

  6. Ingrida sako:

    Net neįsivaizdavau, kad komentuosiu tokia tema :D O komentuoju, nes nematau čia jokios blogos reklamos, dažnai perku mėsą ir jos gaminius Mindaugo g. Maximoje ir esu patenkinta ir kokybe, ir ypač aptarnavimu. Pardavėjos perspėja, jei gaminys nelabai šviežias, gal dėl to, kad einu su mažais vakais… Labai ačiū joms už tai.

  7. Rugilė sako:

    Žinoma, kiekvienas turi teisę reklamuoti, kas kam patinka, bet jau taip saldžiai pakalbėta, taip gardžiai, kad atrodo, jog „Maximoje“ mėsa – tik iš lietuviškų ūkių, kuriuose visada šviečia saulė, debesėliai niekuomet nebūna pilki, o visos kiaulaitės klausosi Mocarto ir choro „Ąžuoliukas“:) Tarsi nesuprastų skaitytojai, kad jau Beatai joks Zenonas ir Edvinas nedrįs parduoti pašvinkusios mėsos:D
    Bet aš čia nepiktai. Tačiau būtų buvę visai informatyvu sužinoti, iš kokių lietuviškų ūkių tiekiama toji mėsa?

    P.S. „Maximos“ šašlykai tikrai neblogi, ypač viena rūšis, su žolelėmis.
    P.P.S. Daug kas sako, kad mėsa itin gera parduotuvėse „Cesto“.
    P.P.P.S. Žmonės giria ir „Norfos“ „Laužo“ šašlykus.

    :)

  8. Jolita sako:

    Miela, Beata, as visada perskaitau skyreli „Man patinka“ (kaip ir kitus Jusu irasus) ir galiu pasakyti, kad net ir ta reklama taip keiksnojama is Jusu lupu skamba kitaip. Taip naturaliai ir nuosirdziai. Tikiu, kad nerasote apie bet kokius, neisbandytus ar nekokybiskus dalykus. Juk mes, moterys, daznai vadovaujames ir renkames prekes bei paslaugas pagal rekomendacijas – draugiu, kolegiu. Tariames tarpusavyje. O cia galiu rasti pacios Beatos rekomendacijas! Aciu!

  9. G sako:

    Sveiki, idomu, kodel taip bijote reklamu ir viska suprantate, kad tai yra reklama? Beata, ar Zenonas jums sumokejo, ten stovedamas uz prekystalio uz jusu pokalbi su juo? Tegul as busiu naivi, jeigu jus manote, kad cia reklamos, bet man tai yra rekomendacijos ir aciu Beatai ir visiems kitiems uz jas. Nors as labai nemegstu, kai rekomenduoja ne is sirdies, kaip pvz. Lietrytis, kvailus uzkampio restoranelius, po kurio straipsniais blogi atsiliepimai kaip „visuomet uzdaryta“, „nevalgoma lazanja“ ir pan. Uztai rekomendaciju klausiu tik draugu, zmoniu, kurias pasitikiu, ir dar nueinu i kai kuriuos tinklapius kaip Angie’s List, jeigu noriu susirasti padoru stogdengi, paskaityti atsiliepimus apie vaiku darzeli ar pan. O Beata su savo rekomendacijomis dar ne karto nesugadino ne vieno mano puodo :) Geros dienos!

  10. J. sako:

    Na common moterys, viskas gerai su ta reklama, kad ir maksimos. Turbūt nematėt, neuostėt, neragavot kokia mėsa kitų šalių didžiuosiuose super marketuose – nekokia (ogi ten arklys buvo), o daržovės kvapo su žiburiu nerasi. O kažkada mačiau ekologiškų ūkininkų ekologiška kiaulaite, kuri buvo šeriama baigusiu galioti tortu su belenk kiek e papildų, tai ar čia jau skaitosi ekologiška mėsa? Manau tiesiog reikia mokėti rinktis, žinoti daugiau šviežių produktų atpažinimo būdų. O su ekologiškais ūkininkais, tai patikėkit irgi visokių būna nesėkmių kaip ir su parduotuvėm.
    peace.

  11. Siga sako:

    Mūsų šeima stengiasi rinktis ne tik lietuvišką mėsą, bet ir kitus lietuviškus maisto produktus, kad ir šią žiemą jau kai suvalgėm savo obuolių atsargas, tai dabar perku tik lietuviškus, kad ir ne kokios išvaizdos, bet skonis tikresnis. Mėsą paskutiniu metu perku „Norfoje“, kol kas nenusivyliau. Neaplenkiam ir turgaus, tik reikia mokėti rinktis. „Iki“ būna neblogo kalakutienos faršo. Neseniai isigijom jautienos pas ūkininką iš Vievio, mėsytė pasakiška, brandinta, limuzinas, kumpis, kaina 35lt/kg, bet tokios jautienos nesu nusipirkusi nei viename prekybos centre :)

    p.s. Išvydus skaičius, kad per savaitgalį nuperkama 60 tonų mėsos, pagalvoji, kad gyvulys nespėja augti, kiek žmogus spėja suvalgyti mėsos.

  12. Giedre sako:

    Kazkaip mazai komentaru, galvojau suvalgys Beata uz ta maximos gyrima. Siaip mane apeme dvejopi jausmai, kaip ir pati perku maximoje, nes pakeliui, bet kaip zmogus daug girdejes apie sito prekybos tinklo isnaudotojiska poziuri tiek i savo darbuotojus, tiek i tiekejus girti ju uz nieka nenoreciau…

  13. Lina M. sako:

    Ar matėte kada nors pas tikrus ūkininkus kaip atrodo kad ir pusdienį vitrinoje pastovėjusi mėsa? Krašteliai apvytę, patamsėjusi…tikrai nekaip. Bet ji šviežia. O kaip atrodo prekybos centruose mėsa? Tokia graži, kad norisi valgyti žalią:) Neapgaudinėkime savęs, ta mėsa kažkuo apdorota, kad atrodytų kaip šviežia. Deja, tų tikrų ūkininkų šiais laikais mažai liko, todėl vis tiek perkame parduotuvėse chemikalais apdorotą ir tikrai neaiškų ar lietuvišką, nors taip ir skelbia pardavėjai. Nors dažnai apsiperku Maximoje, bet mėsą perku Cestoje arba Norfoje – ypač man patinka Norfos kiaulienos faršas. Kitų jis išviręs (pvz. cepelinuose) būna glitus ir raudonas, tai ko ten pridėta?
    O dėl Mindaugo Maximos, tai girdėjau, kad ji geriausia mieste, o juk ir retai ten Beata apsilanko. Dabar, kai persikelia gyvent į Lietuvą, manau nuomonė pasikeis :)

  14. Ieva sako:

    Aš mėsą perku toje pačioje Maximoje, nusiskundimų nėra, bet vis galvoje kirba mintis, kad reik persimest ant ūkininkų natūralios mėsytės. Dar į Halės turgų užsukdavau, bet kolkas neatradau savo ūkininko, kuris patartų, padėtų, nes perku mėsos nedaug ir nedažnai [max dviems žmonėms], tai nespėjau draugų turguje susirast;] o ir šiaip tie turgūs kitokie dabar, daug tų pačių firmų privažiavę, kurie parduotuvėms tiekia mėsą ir tiek. Ir kuo ten natūraliau ar ekologiškiau? Žinau, kad yra atsiradę pilna eko parduotuvėlių Vln, bet įdomu, kur tikrai verta belstis dėl mėsos, kuri būtų verta dėmesio;]

  15. Inga sako:

    Noriu pastebėti vieną dalyką – mėsa visada vadinsis LIETUVIŠKA, jei ji išpjaustoma Lietuvoje, taip kad galima ją atsigabenti iš Lenkijos ar dar kur, o paskui išpjausčius pavadinti lietuviška ;)

    • Miela Inga, aš nežinau čia aišku kiekvieno yra požiūris, bet aš pvz tikiu kiekvieno pačiais geriausiais ketinimais….ir jūsų šiuo atveju įspėti aar pamokyti…Bet iš tiesų, aš pasitikiu ir tikiu, kad taip tikrai nėra daroma…Lietuvoje maisto kokybė yra kontroliuojama tikrai labai puikiai ir nereikia sau ir kitiem įsivarinėti nepagristų baimių…nors kiekvienas aiškų pasauli mato per savo akis ir iš savo patirties sprendžia…

      • Inga sako:

        Na, aš norėjau pasakyti ne savo nuomonę, bet kaip yra reglamentuojama teisės aktuose – dirbu toje srityje. Bet kokiu atveju nesu nusistačiusi nei prieš lenkišką, nei prieš anglišką produktą – mielai perku ir ragauju :) Beje, jeigu ką tai prekybos centrų mėsa dažnai būna pargabenta iš Pietų Amerikos :/ nu, ką padarysi… aš vis tiek perku.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
Naujausias receptas
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.