8241
Beatos virtuvė

Kiaušinių marginimas dažais iš gamtos

(84)

Na ką gi, mielieji, Velykos jau ant nosies, galima sakyti, tai kviečiu pasiraitoti rankoves. Praėjusią savaitę jums jau užsiminiau, kad praėjusiais metais žinių sėmiausi iš liaudies, kai etnologė ir marginimo meistrė mane ir jus mokė ,kaip marginti vašku, šiais metais dažysiu kiaušinius natūraliai.

Tai štai kokie to natūralaus dažymo rezultatai bei iš eksperimentų cecho gimę patarimai jums.

Kiaušinius dažyti natūraliai yra brangesnis pasirinkimas nei maistiniais dažais – ir laiko, ir išlaidų prasme, nes reikia bent kelių skirtingų komponentų, juos paruošti ir dar kantrybės būsimą margutį išlaikyti juose pernakt, o po to – kol apdžius. Tačiau atradimo (būsimų spalvų) džiaugsmas ir jaudulys tikrai atpirks pastangas, o nulupus margutį nemalonių pojūčių neskatins spalvotas baltymas.

Kaip dažyti

  • Kiaušinius galima išvirti kartu su dažančiais priedais ir palikti virale pernakt. Šiuo atveju spalva bus sodresnė, tačiau kiaušiniai – greičiausiai pervirę.
  • Kiaušinius galima išvirti atskirai ir įmerkti šiltus į dažančią masę. Pastaruoju atveju kiaušiniai nebus pervirę. Šiek tiek paaukosite spalvą, bet atiduosite duoklę skoniui – minkštam ir kokybiškai išvirtam kiaušiniui.

Spalvos

 Kiausiniai dezeje_Beatos virtuve

Elektrinė/vaiskios jūros spalva

  1. Nedidelę raudonojo kopūsto galvą supjaustykite arba sutarkuokite. Kuo smulkiau – tuo daugiau pigmento išsiskirs.
  2. Dėkite smulkintą kopūstą į puodą ir užpilkite tiek vandens, kad jame panirtų pageidaujamas kiekis kiaušinių. Įpilkite 2–3 šaukštus acto.
  3. Užvirkite nuovirą ir leiskite jam pavirti apie 15 min. Leiskite šiek tiek atvėsti ir merkite į jį išvirtus kiaušinius. Arba kiaušinius virkite kartu. Palikite kiaušinius per naktį.

Elektriniai kiausiniai_Beatos virtuve

Tamsiai raudona spalva

  1. Smulkiai sutarkuokite 4 burokėlius. Į tarkius įpilkite 2 šaukštus acto.
  2. Panardinkite tarkiuose išvirtus kiaušinius ir palikite per naktį ar ilgiau.

Burokeliai kiausniams_Beatos virtuve

Geltona spalva

  1. 1 pakelį ciberžolės miltelių užpilkite pakankamu kiaušiniams kiekiu vandens. Įpilkite 1 šaukštą acto.
  2. Kiaušinius išvirkite kartu su nuoviru ir palikite pernakt mirkti, arba leiskite nuovirui pavirti apie 15 min. ir merkite į jį šiltus, jau išvirtus kiaušinius bei palikite pernakt.
  3. Šiam nuovirui pasirinkite deramą indą, nes  išplauti tą geltoną spalvą vėliau bus tikras iššūkis ir nebūtinai įveikiamas.

Intensyvi raudonai ruda spalva

  1. Raudonųjų svogūnų lukštus (na, bent nuo 8 svogūnų), užpilkite reikiamu kiekiu vandens. Įpilkite 1-2 šaukštus acto.
  2. Jei kiaušinius virsite nuovire ir dar paliksite pernakt, margučiai gausis itin intensyvaus tamsiai rudo, beveik juodo atspalvio. Jei į 15 min. pavirusį nuovirą merksite jau išvirtus kiaušinius ir laikysite kelias valandas, margučiai bus raudonai rudi.

Kiausiniu vazonelis_Beatos virtuve

Ruda spalva

  1. Maždaug 45 g juodosios arbatos užplikykite karštu vandeniu. Įpilkite 1–2 šaukštus acto.
  2. Kiaušinius galite virti kartu su nuoviru arba merkti į jį jau išvirtus kiaušinius. Palikite margučius jame per naktį.
  3. Švelnesni rudos atspalvį suteiks užplikyti 3–4 šaukštai kavos, 1–2 šaukštai acto. Margučius virkite kartu su kava ir palikite per naktį.

Žalsva, salotinė spalva

  1. Labai švelnų žalsvos atspalvį gausite užplikę 45–50 g žaliosios arbatos, su 1–2 šaukštais acto.
  2. Kiaušinius išvirkite kartu su arbata ir palikite pernakt.

Kiausiniai zoleje_Beatos virtuve

Mėlyna spalva

  1. Užplikykite 45 g raudonosios vaisinės arbatos. Įpilkite 1–2  šaukštus acto.
  2. Ryškesnį atspalvį gausite išvirę kartu su arbata ir palikę pernakt ar bent jau į karštą nuovirą įmerkę šiltus jau išvirtus kiaušinius ir palikę pernakt.
  3. Gautas atspalvis priklausys ir nuo arbatos sudėties. Jei joje daugiau mėlyno pigmento turinčių uogų ir vaisių (gervuogių, mėlynių ir pan.), margutis įgaus būtent melsvą spalvą. Jei arbatoje daugiau raudoną pigmentą turinčių uogų, margutis gali įgauti violetinę, rausvą spalvą.

Nepasiteisinę bandymai:

  • Su špinatais. 200 g špinatų net ir verdant kiaušinį kartu nepadėjo išgauti žalio atspalvio.
  • Su žibutėmis. Kai kurie šaltiniai žada, jog žibutės suteiks levandų atspalvį. Spalvos užuominų būta, tačiau per menkų, kad būtų galima laikyti sektinu pavyzdžiu.
  • Su aronijomis. Margučiai įgyja labai švelnų rausvą atspalvį, tačiau visai nesodrų.

Zibutes kiausiniams_Beatos virtuve

Patarimai:

  • Ryškiausiai spalvų įvairovė atsiskleis ant balto lukšto kiaušinių, tačiau tamsioms spalvoms pabrėžti galite naudoti ir rudus kiaušinius.
  • Dažančio elemento kiekis laisvai keičiamas bei priklauso nuo indo, kuriame ruošite nuovirą. Kuo daugiau dažančio ingrediento ir mažiau vandens – tuo spalva sodresnė, tačiau skysčio turi pakakti kiaušiniams visiškai panardinti.
  • Kiaušinius galima laikyti/virti perkoštame dažančiame skystyje, tokiu atveju spalva bus mažiau sodri, bet kiaušinis – tolygios spalvos.
  • Kiaušinius laikant dažančiame vandenyje su dažančiais priedais spalva bus gerokai sodresnė, o ant kiaušinio liks įvairūs raštai nuo priedų.
  • Tik ištraukę kiaušinį iš dažančio mirkalo, atsargiai įdėkite jį į tinklelį ar lėkštutę bei leiskite gerai apdžiūti. Jei kiaušinį vos ištraukę nuplausite arba nuvalysite popieriniu rankšluosčiu, pagrindinis spalvos pigmentas nusivalys ir liks tik neryškus atspalvis. Mat kiaušinis mirkdamas apsitraukia tarsi dažų plėvele, kurią, vos ištraukuskiaušinį, labai lengva pažeisti ar nuvalyti, o džiūnant dažai geriasi į lukštą.

Kiausiniai krepselyje_Beatos virtuve

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (84)
Komentarai
  1. IngaLi parašė:

    Patarimai puikus! Beata, o gal turite kokiu patarimu kaip isvirti kiausinius, kad jie nesutruktu. Esam visokiu budu bande, dejom ir i salta vandeni, ir i karsta ir su actu ir be jo, bet dazniausiai truksta. Pasidalinkite patarimais, gal gi pavyks islaikyti visus 10 nesutrukusiu kiausiniu.

    • Beata Nicholson parašė:

      Patarimas būtų toks, tegul kiaušiniai būna kambario temperatūros, ir tada dėkite juos į drungną/ šiltą vandenį ir virkite ant nedidelės ugnelės, kad temperatūra šiltų po truputi…Didžiausia problema yra paprastai būten šaltas kiaušinis ir truksta dėl temperatūros skirtumo, todėl būtinai laikykite kiaušinį kambario temperatūroje nors dvyliką valanadų prieš virimą….

    • Sigita parašė:

      Aš labai pykdavau dėl sutrūkstančių kiaušinių. Radau internete patarimą – storąjį kiaušinio galą pradurti adatėle. Tuomet per tą mažą skylutę išeina kiaušinyje esantis oras ir kiaušinis neskyla virdamas. Pati bandžiau, pasiteisina 9 kartus iš 10.

    • Agne parašė:

      Į vandenį įdėti nemažai druskos, jei ir skyla – neišbėga lauk baltymas 🙂 Aš visada dedu kiaušinius iš šaldytuvo, bet tik į šaltą vandenį ir tada užkaičiu ugnį. Labai labai laaabai retas atvejis, kad skiltų… 🙂

    • laura parašė:

      As pastebejau, kad man truksta, kai verdu ant max temperaturos, jie tada nuo sokinejimo per burbuliukus truksta. Tai dabar tiesiog imu dideli puoda ir uzdengiu dangciu, kad virtu ant mazesnes temperaturos.

    • Ruta parašė:

      Kad kiaušiniai nesutrūktų, mes visada pamerkiame juos porai valandų į vandenį. Kai kiaušiniai pamirksta, išryškėja lukšto pažeidimai, silpnesnės lukšto vietos. Tada tuos kiaušinius tiesiog išimame ir sunaudojame pvz pyragams 🙂 pasiteisino 100% -jau kelis metus neturime sutrūkusių kiaušinių 🙂

  2. Asta parašė:

    as kiausinius aprisu svogunu lukstais ir pamerkiu i vandeni per nakti, ryte uzkaiciu ir isvedu tame paciame vandenyje. paskui galima dar neispakuotus kiausinius imerkti i koki nors dazu mirkala (nebevirti). siemet ismeginsiu raudonu kopustu ‘mirkala’ 🙂 paprastai dazau 40-50 kiausiniu, suskilusiu buna ne daugiau 1-2.

  3. Diana parašė:

    Visada dažau tik su svogūnų lukštais ir žolėmis. Taip močiūtė, mama išmokė, taip iki šiol visad dažom.
    Apie dažymą su žibutėmis- patį žibutės žiedelį sudrėkinu ir prilipdau prie žalio kiaušinio. Dar apklijuoju žolelėm, kiaulpienių lapeliais. prie šlapio kiaušinio gerai limpa sėmenys. Tada vyniuoju į marlės atraižą, apsuku siūlu. Puode pridedu svogūnų lukštų, šaukštas acto (kad splava sodri būtų) , puse šaukšto druskos- kad nesuskiltų. Užverdu tą marmalą ir į jį sudedu kiaušinius. 10 min ir baigta. Kur buvo priklijuota žibutė- ant margučio bus melsvas anspaudukas žiedelio formos..
    Dar kad neskiltų- senas močiutės patarimas- kelios valandos prieš marginimą kiaušinius riekia išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje.

  4. Justina parašė:

    Neseniai atradau vieną kiaušinių virimo būdą. Į puodą su ŠALTU vandeniu sudedu kiaušinius (tiesiai iš šaldytuvo), tada statau puodą ant elektrinės viryklės. Kai užverda, paverdu kokią 1 min., tada viryklę išjungiu ir palieku puodą ramybėj dar kokias 5-7min. Taip kiaušiniai nesprogsta (bent jau man nepasitaikė) ir nepajuoduoja jų trynys. Ir tokie skanūs būna, ypač kaimiški 🙂 Galbūt čia kalta ir elektrinė viryklė, kuri moka pamažu įšilti ir nešokiruoja kiaušinių staigiu temperatūros šuoliu 😀

  5. Kristina parašė:

    Kad kiaušiniai nesutrūktų, į vandenį įberkite šaukštą druskos. O kad virti kiaušiniai būtų skanūs, sumerkite juos į dar šaltą vandenį ir užvirkite. Vandeniui užvirus, išjunkite ugnį, o kiaušinį dar palikite 10 min. Tokiu būdu virti kiaušiniai būna labai skanūs! Jei norit skysto, po užvirimo laikykite 5 – 7 min.

  6. Gintarė parašė:

    Daug metų kaušinius dažome natūraliai, puikiai veikia mėlynių uogienė, kuri dar ir suteikia uogų raštą ( kiaušinius sudeti į uogienės indelį ir palikti per naktį ( jei nenorėsit sunaudoti vėliau kompotui – galite įpilti ir acto) taip pat tinka ir juodieji serbentai 😉

  7. Toma parašė:

    Mes kiaušiniaus marginame vašku. Anksčiau tai darydavo mama viena, mes tik žiūrėdavom išsižioję ir grožėdavomės, nes tai buvo per daug sudėtingas reikalas 😀 Dabar galiu pasakyti, kad nėra nieko neįmanomo 🙂 Tiesiog laukiu kasmet Velykų, kad galėčiau išbraižyti vašku savo mintis ant kiaušinio lukšto! Neįsivaizduoju savo šeimoje kitokių margučių 🙂

    Procesas: Marginame žalią kiaušinį norimais raštais, merkiame numargintus į svogūnų lukštų nuovirą, laikome per naktį, Velykų rytą išverdame kiaušinius tame pat mirkale.

    Ir čia yra tas jaudinantis momentas, kai iš vakaro regis buvę balti kiaušiniai su neaiškiai matomais vaško marginimais, o ryte turime tamsų kiaušinį, baltais raštais! 🙂 Nepaprastas jausmas!

    Siūlau išbandyti! Gražių Velykų!

    • Laima parašė:

      O verdant nuteka vaškas? Nepalieka nepageidaujamų pėdsakų?

      • laura parašė:

        Mes niekada numargintu neverdame, nes nuteka tada vaskas apskritai ir nebelika jokiu rastu.. Geriau isvirti paprastam vandeni ir marginti dar silta ir iskart merkti i koki nors dazu nuovira – prie silto kiausinio geriau prikimba tiek vaskas, tiek dazai. O ryte su lasiniu ar sviestuota skepeta perbrauki ir vaskas pats nubega, ir lieka tik grozis 🙂

        • Toma parašė:

          Merginos, vaškas tikrai nenubėga! 🙂 Kiaušiniai pernakt mirkdami svogūnų lukštų nuovire (šaltame) prisigeria spalvos, o ryte juos verdant vaškas iškyla į paviršių, o spalva tik suintensyvėja. Šis metodas yra senas ir patikrintas. Taip margindavo dar mano proseneliai 🙂

          Beje, kiaušinis prieš marginant, imamas ne virtas, tačiau kambario temperatūros, ne tiesiai iš šaldytuvo. Tuomet vaškas puikiai „kimba“ prie lukšto 😉

          • Simona Jan parašė:

            Ačiū!

          • Diana parašė:

            Paminėkite, kad vaškas turi būti tikras, pirktas iš bitininko. Tikrai nesuveikia paprastas maximinės žvakės išlydimas… Aš tik Kaziuko mugėje įsigijusi tikro vaško sugebėjau išmarginti kiaušinius vašku.

          • Toma parašė:

            Taip, Diana, natūralus bičių vaškas, tik toks! 😉

  8. Ramunė parašė:

    O sakykit Beata, kažin ar pats kiaušinis neįgauna kokio atskonio jei visą naktį mirksta tame nuovire? 🙂

  9. Inga parašė:

    Zinau puiku buda kaip isvirti nesutrukusius kiausinius! Pati netikejau, bet pabandzius pasiteisino. Verdant reikia ideti metalini sauksteli , ir ji virti kartu su kiausiniais. Dar idedu druskos ziupsni – del viso pikto, jei jau sutruktu , kad bent neisteketu.

  10. Jolanta parašė:

    Matau, kad nepaminėta. Labai gražią, vaiskią geltoną spalvą padeda išgauti šalpusnių žiedai. 😉

  11. Vaida parašė:

    O as pabusiu, prie tu nenaturaliu ir paklausiu, kaip kiausinius graziai nudazyti specialiais kiausiuniu dazais???? Kiek metu dazome, niekada nekimba spalva, esame pyle ir druskos ir acto ir rezultatas….:( visada tenka nusivilti 🙁 kiausinius su vasku taip graziai numarginame, o spalvos kaip nera taip nera…ir vaikams dziaugsmo taip pat nebelieka :/

    • Gunila parašė:

      Gal kol marginate, netyčia vašku išsitepa visas lukštas? Kad taip neatsitiktų, marginamą kiaušinį reikia laikyti ne tiesiai delne, bet imti su plonu skudurėliu, kad nuo delno šilumos numarginta pusė nepradėtų tepliotis.

  12. SigitaZ parašė:

    Vieną kartą mūsų močiutė, jau įkopusi į aštuntą dešimtį, davė patarimą, kurį gavo iš savo močiutės (ši tarnavusi pas carą Nikolajų mokėjo visokių virtuvės paslapčių), sako: vaikeli jei nori skysto kiaušinio, užvirus vandeniui sukalbėm tris Sveika Marija ir trauk kiaušinius iš vandens. Pabandėm ir mes, pavyko puikiai! Ne paslaptis, kad ir kepant duoną buvo kalbamas Rožinis, taip buvo skaičiuojamas laikas.

    • Gitana parašė:

      Tikru tikriausia teisybe del tokio kiausinio virimo budo.Mano sviesios atminties prosenele tik taip kiausinius ir virdavo,ir mums,dar visai pypliukams, 3 “Sveika Marija“ liepdavo kalbet.Aciu,kad priminet! 🙂

    • Jurgita parašė:

      Mat kodėl žmonės buvo tokie pamaldūs 😀 Be galo mėgstu skaityti pamokymus iš gilios senovės. Pasinaudokime jais 😉

  13. jurga parašė:

    pries verdant kiausinius, neseniai isimtus is saldytuvo,reikia tiesiog pamerkti trumpam i kuo siltesni vandeni is krano ir palaikyti , kad apsiltu..Tada nesutruks.

  14. Renata parašė:

    O acto skonis per nakti palikus nepersiskverbs i valgomaja kiausinio dali? nebus tik acto skonis?

  15. Renata parašė:

    O acto skonis per nakti palikus nepersiskverbs i valgomaja kiausinio dali? nebus tik acto skonis?

  16. vaiva parašė:

    nelabai supratau, kaip tokius gražius raštus išgauti. ar jie lieka nuo to, kad įmerkus į indą kartu su dažančiais priedais kiaušinis nusėda ant jų ir ne visos vietos tolygiai pasidengia?

  17. laura parašė:

    Taip pat nepamineta – klevo zieve. Labai zalia ir intensyvi spalva 🙂

    • Ingrida parašė:

      sveika o kaip su klevo ziev reik dazyti , tikrai gaunasi zalia spalva ? vaikai labai praso zaliu kiausinuku 🙂 aciu !

  18. Šarūnė parašė:

    Jau daug metų kiaušinius dažau aš, mano pusseserė ir močiutė, kiekvienais metais mūsų trijulė prisirenka įvairiausių žolelių, eglių, tujų šakelių, močiutė prikaupia rudų ir raudonų svogūnų lukštų. Kiaušinį (žalią,nevirtą) sušlapinam apdėliojam įvairiomis žolelėm , šakelėm ir svogūnų lukštais (žolių ir lukštų nepagailime), kartais į ryžius pavilgome, tada, kad šakelės nenukristu apsukam kiaušinį pėdkelnės gabalėliu ir apvyniojame siūlais, dedam į šaltą vandenį sumaišytą su actu, druska ir dažais (kurių močiutė „užtaupius“ turi nuo jaunystės, nes šitie nauji importiniai pasak jos nieko nenudažo). Kai vanduo užverda, kiaušinius dar paverdam 10 minučių, Įdomiausias momentas būna tada kai juos dar šiltus vynioji iš siūlų, pėdkelnių ir lukštų, tada atsiveria visas grožis, netikėčiausi raštai, ornamentai. (dar ir dabar, nors jau suaugom, mes su pussesere susiginčijame, kuri suvyniojom tą gražiausiąjį 😉 )Dažų spalvos, nebūna labai daug, nes pagrindą kiaušinio padengia žolelės. Kai margučiai atšąla mes juos patepame aliejumi tada jie tampa dar gražesni, ryškesni, blizga. (iš 20-30 kiaušinių sutrūksta 1-2, kartais 3, juos močiutė sudeda į baltą mišrainę) Gražiausias ir stipriausias margutis keliauja į pintinę močiutės indaujoje ir būtinai sulaukia kitų metų Velykų,

  19. Rasa parašė:

    Patarimas Vaidai: jei norit sodresne spalva isgauti paprastais dazais, silta vandeni ipilkite i stikline, nepilna, tik kad apsemtu kiausini, ir dedu du pakelius dazu, vieno per mazai, dar acto vos

  20. Ina parašė:

    Sveikos, šeimininkės, ir aš noriu pasidalinti savo patirtimi, Šiemet išmokau marginti kiaušinius juodu vašku.Geriausiai tinka balto lukšto kiaušiniai, juos išvirus dažau šviesia spalva: rausva, gelsva, melsva, briliantinė žaluma suteikia gražią spalvą, tik reikia ją skiesti vandeniu, jei nenorite labai sodrios,į dažus reikia įpilti acto.Bičių vašką maišau su rusišku juodu batų tepalu, tada marginu kiaušinius, bet to rašto jau nebenuimu, lieka labai gražus ornamentas- rausvas, gelsvas kiaušinis su juodais raųtais.

  21. Rasa parašė:

    Jei sveikus kiausinius isvirti norite, tai imeskite kokius 5 medinius dantu krapstukus i salta vandeni ir kartu dekit kiausinius, tada virkite 😀 pasiteisino ne karta 😀

  22. Ieva Jatulytė parašė:

    viską perskaičiau, tikrai geri patarimai.. artimiausias dažymo būdas: lukštais (ypač raudonais) per naktį ir ryte išvirti (virti tik 1 min.), ir dar įmerkti į kokius nors dažus.. ir kitas variantas: su vašku irgi laikyti per naktį ir ryte išvirti.. (siūlė Asta ir Toma).. ačiū. 🙂

  23. Jurgita parašė:

    Ačiū už tokią temą prieš Šv. Velykas. Paskaičiau, pamąsčiau ir nusprendžiau kaip gražiai nudažyti kiaušinius.
    Aš taip pat daug metų kiaušinius dažau svogūnų lukštais, prieš tai apvyniojusi kiaušinius visokiais šapeliais, samanomis ir gėlytėmis. Beje, ypatingai gražiai išlieka orchidėjos žiedų ornamentai. Todėl likus keletai dienų iki didžiosios šventės, paieškokim baigiančių nužydėti orchidėjos žiedų ir jų neišmeskim, jie tiks Velykų margučiams 😉

  24. Daiva parašė:

    Beata, o burokėliai turi būti žali ar virti?

  25. Marija parašė:

    Beata, šitie patarimai tiesiog nuostabūs, nekantrauju numarginti tuos dieviškai gražius margučius su raudonuoju kopūstu 🙂 Gražių Jums švenčių, tegul Jūsų puslapis gyvuoja dar daug metų 🙂

  26. erikute parašė:

    LABAI MAN PATINKA TAVO PATARIMAI MANAU JAIS TIKRAI PASINAUDOSIU GERU TAU VELYKU BEATA

  27. Giedre parašė:

    Geras eksperimentas. Pernai dariau panašų. Man dar prie nepasiteisinusių bandymų buvo rugiagėlės – tas pats, kaip ir su žibuoklėmis.
    Raudonas kopūstas rankas išties nudažė mėlynai, bet kiaušinius tai vos įžiūrimai, nors ir per naktį mirko. Užtat štai trys patikrinti ir čia nepaminėti momentai:
    1. Apvynioti kiaušinį svogūnų (geltonų, raudonų) lukštais ir įdėt į raudonų kopūstų mirkalą (nepamenu tik, ar laikiau per naktį, ar ne) – gaunasi ryškiai žali su oranžinėm, raudonom dėmėm! Ta ryškiai žalia, tai tokia kaip žolės ar lapų.
    2. Dilgėlės – tamsi tamsi žalia.
    3. Dirvinis asiūklis – šviesi, švelni žalia.

  28. Rūta parašė:

    Labas, Beata,

    jeigu dar diskutuoji šia tema, noriu paklausti, kaip reikia elgtis su kiaušiniu, kad jis dažant būtų ne vienspalvis, o toks margas, kokius matau tavo nuotraukoje?

    Ačiū iš anksto už atsakymą 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      iš tiesų margumą geriausiai priduoda jei aprišitę jį žolelėmis ar medžiaga ir įsuksite į kojinę, nuotraukoje margumas nes tiesiog jei taip sugulė…….Bet medžiaga apvynioti ar dar kažkuo yra geriausia

  29. Lina parašė:

    Ar burokeliai turetu buti virti ar zali?

  30. […] 1. Dekoravimas washi juostelėmis. Washi juostelės – tai plonos dekoratyvinės įvairių raštų juostelės, kurias sukarpę įvairiomis norimomis formomis galime dailiai apklijuoti virtus kiaušinius. Juostelių pirkti rasite dailės prekių bei internetinėse parduotuvėse. 2. Dažymas naudojant skutimosi putas. Stiklinio indo dugną gausiai nupurkškite skutimosi putomis. Ant jų užberkite arba užlašinkite kelias skirtingas spalvas maistinių dažų ir juos išmaišykite plona lazdele (kad gautųsi jums patinkamas raštas). Gautoje masėje švelniai po vieną išvoliokite virtus kiaušinius taip, kad jie visi pasidengtų dažų ir putų mišiniu. Atsargiai  išėmę kiaušinius, juos sudėkite ant kartono ir palikite išdžiūti apie 10 min. Nuvalykite. P.S. Tokiam dažymui tinka tik skutimosi putos, skutimosi gelis netiks. 3. Dažymas raudonuoju kopūstu. Kuo labiau susmulkinkite mažą raudonojo kopūsto galvą, gautą masę sudėkite į puodą. Viską užpilkite vandeniu taip, kad jis apsemtų ir vėliau dedamus kiaušinius. Įpilkite 2-3 valgomuosius šaukštus acto. Puodą užvirkite, pavirkite 15 minučių ir palikite šiek tiek atvėsti. Sudėkite kiaušinius ir palikite per naktį. Daugiau dažymo natūraliomis priemonėmis idėjų rasite čia: https://www.beatosvirtuve.lt/blog/beata/kiausiniu-dazymas/ […]

  31. Kristina parašė:

    Miela Beata,
    išbandėme visus pasiūlytus būdus. Nesuveikė NEI VIENAS. Vaikai verkia, nežinau ką bedaryti.

    • Beata Nicholson parašė:

      Labai negerai, net nežinau kaip jums padėti ir ką padaryti, bet jūs tikiuosi suprantate, kad visi būdai buvo išbandyti ir aprašyti ne per vieną dieną, ir tikrai nenudažiau kiaušinių pasinaudodama kažkokiais kitokiais dažais, ar tikrai išbandėtė taip kaip parašyta? Kadangi su jumis kiaušinių nedažiau tai negaliu pasakyti kodėl nesuveikė. Žinote, kad naturalūs dažai ir jų stiprumas priklauso ir nuo naudojamų ingridientų bei jų kiekio, tai galiu tik apgailestauti ir užjausti ir palinkėti jums gerų Velykų, PVZ mano vaikai mokykloje dažė su kreidėlėmis ant virtų kiaušinių, yra daug visokių būdų

  32. Jura parašė:

    kažkaip nesusimasčiau kokie burokeliai turi būti – žali ar virti, tad turėjau tik virtus.
    Gavosi ir su virtais, nusidažė, ir margumas yra, tik gal spalva ne tokia ryški 🙂
    O su mėlynu kopustu laikant per naktį gavosi tamsiai mėlyni.
    Ciberžolę jau seniai naudojam – puiki spalva, nebūtina per naktį laikyti. Laikan per naktį gaunasi labai sodri geltona, beveik garstyčių.

    Ačiū Beata už neturalius dažymo būdus 🙂

  33. Jura parašė:

    Beje, įdomu, kiek to mėlyno kopūsto reikia, kad gauti tokią vaiskią žydrą spalvą.
    kadangi kopūstas buvo toks normalaus dydžio, tai pusę tesutarkavau.

  34. Giedre parašė:

    Beata, man patiko jūsų idėja merkti virtus kiaušinius į spalvotus mirkalus. Bet kai kuriuos dažus visgi reikia virti. Mano papildymai, kurie gal dar kam nors pravers:
    1. Raudonieji kopūstai. Kaip rašiau ankstesniame komentare, pernai buvo fiasko, bet pernai aš kiaušinius mirkale viriau. Mėlynai spalvai išgauti veikia būtent virto kiaušinio pamirkymas. Ir dar. Bent jau actas man numušė spalvą. Ankstesniame komentare rašiau apie puikius rezultatus, kurie buvo išgauti būtent verdant svogūnų lukštais apvyniotus kiaušinius kopūstų mirkale.
    2. Raudonųjų svogūnų lukštai. Užpyliau verdančiu vandeniu ir palaikiau kol atvės. Pamerkiau virtą kiaušinį ir ištraukiau ryškiai ŽALIĄ!!! Vos nenukritau pamačius 🙂 Viriau ir gavau šokoladiniai rudą. Dabar dar bandysiu merkti į nuovirą.
    3. Paprastų svogūnų lukštai. Pas mus būdavo įprasta kiaušinius juose virti, bet dabar tiesiog pamerkiau į užpilą išvirtą kiaušinį ir gavau skaisčiai oranžinį – patiko!
    4. Asiūkliai. Juos pačius užmerkiau iš vakaro. Šalto kaiušinio mirkymas nieko neduoda. Reikia merkti ką tik iš verdančio vandens ištrauktą, karštą. Kiek atsimenu iš seniau, tas pats ir verdant mirkale.
    5. Dilgėlės. Naudojau džiovintas, irgi užmerkiau iš vakaro. Naudojant žalias gerai užpilti verdančiu vandeniu, kaip arbatą. Kiaušinius jose reikia virti, prieš tai galima užmerkt iš vakaro. Pamirkius jau virtą, bus skysta spalva. Gražiai gaunasi kiaušinį įvyniojus į skudurėlį su svogūnų lukštais, man patinka dėti ir raudonų, ir geltonų lukštų.
    6. Šiemet eksperimentavau su juodalksnio burbuolytėmis, prieš dažant buvo kelias dienas užmerktos. Rezultatai neįspūdingi, nežinant galima pamanyt, kad kiaušinis nedažytas, tiesiog rudas. Tas pats buvo ir su ąžuolo žieve.

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Giedre, nuoširdžiai ačiū jums už patarius, nes tikrai nelaikau savęs kiaušinių marginimo eksperte, manau kad geriausia yra va taip kaip jūs dabar darote pasidalinti savo patirtim, nes čia gi menas….AČIŪ JUMS liksmų švenčių

  35. edita parašė:

    Ar Actas gali but malt,cider ar balsamic? Kaip tik paprasto namuose nera.dekui.

  36. Ineta parašė:

    Man puikiai gavosi su paprastais svogunu lukstais,dejau jau isvirtus bet dar karstus kiausinius i 15 min pavirta svogunu lukstu mirkala ( v s acto verdant ipilta i lukstus).Nu super spalva,ruda grazi,tinka ne tik baltiems bet ir rudiems kiausiniams nudazyti.Dar laukiu rezultatu su raudonu kopustu,dazau rudus kiausinius,tai bijau,kad nenukas taip gerai.Linkiu visoms geru,siltu,nuostabiu svenciu.Svarbiausia,mielosios,kad eksperimentuojame,dziaugiames rezultatais pacios ir dziuginame savo seimas.P.S.kam visai nepavyksta nudazyti ir vaikai verkia,paduokite flamasterius,klijus,kruopu,popieriaus-mano vaikai sukure nuostabius margucius be dazu.

  37. Eglė parašė:

    Oi kaip ačiū, labai pravertė. Neparsivežėm nei vieno margučio iš senelių, o į darželį reikėjo neštis Jurginių šventei. Išgelbėjo arbata juoda – nusidažė gražia ruda spalva kiaušiniai, super 🙂

  38. Raimonda parašė:

    O mano mociute isgaudavo labai grazia Chaki spalva virdama kiausinius su pelais, na ji taip juos vadindavo. Aiškiau bus , jei pavadinsiu tai šieno pakratais 🙂

    • Vilma parašė:

      Va va taip laukio šio varianto. Tikrai gerai gaunasi, ornamentuoti, aišku apsukti kiaušinį šienu ir apvynioti, o mirkalas koks tik norisi

    • Vilma parašė:

      Va va taip laukiau šio varianto. Tikrai gerai gaunasi, ornamentuoti, apsukti kiaušinį šienu ir apvynioti dar raudonais rudais svogūnų laiškais, o mirkalas koks tik norisi. Dar pamokė senoliai sukti į laikraštį, nes kojinių nelabai nešioju 🙂

  39. Kristina parašė:

    As taip pat zinau buda kaip isvirti kiausinius, kad jie neitruktu.
    Tarkim verdate 5 kiausinius : tam reikia penkiu degtuku9nenudegusiu) ir druskos iberti i vandeni – puikiai isverda be jikio itrukimo. Pasiteisina 10 is 10 😀

  40. Ausra parašė:

    O man idomu, kaip nuvalote ispaudus nuo baltu kiausiniu, kurie yra roziniai… 🙁 ?

  41. Neringa parašė:

    Vienais metais marginau vasku. O dazyti sugalvojau jau nuvaskuotus…. kalio permanganato tirpale. Pamirkiau truputi, po to svelniai parudavusius nusausintus vel vaskavau antru ir treciu sluoksniu kas karta i vis tamseni tirpala (vis daugiau milteliu iberdama).
    Rezultatas:
    + Labai grazus. Meno kuriniai! Spalva fone tamsiausiose vietose tamsiai ruda ir sviesesni jos atspalviai paciuose ornamentuose.
    – Kiausiniu lukstai tarsi persigere to permanganato ir kai kur nusitaskavo pats baltymas!!! Nesu tikra ar buvo valgomi. Neleidau valgyt namiskiams.. Tik grozejomes. Nes tikrai grazus gavosi!

  42. brigita parašė:

    gal ir ptarimas o gal kas jau zinote tarp azuolo zieves ipile 1 sauksta acto isvirkite kiausinius ir palaukite kol nudzius tada patepkite aliejumi

  43. Loreta parašė:

    rozinius ispaudus nuo baltu kiausiniu as nusveiciu valikliu CIF

  44. […] spintas, stalčius, namus ir, žinoma, galvą. Apie kiaušinių marginimą dažais iš gamtos jau rašiau čia, savo bloge, o šįkart siūlau kiaušinių marginimą paversti kūrybingu ir naudingu savaitgalio […]

  45. Birutė parašė:

    Nuo baltų kiaušinių antspaudus puikiai nuvalo vatos gumulelis,suvilgytas 9procentu actu,isbandyta ir pasiteisina.

  46. Brigita parašė:

    Marguciai, marguciai, grazu, o jus mielosios apie musu branguji Dievuli ir baznycia dar pagalvokit ir maldas prie marguciu stalo. Jeigu ne Jezaus prisikelimas, nebutu ir sio stalo. Gerų Šv.Velykų!

  47. Ona parašė:

    Norint gražiai nudažyti kiaušinį, jį pirmiausia reikia labai rūpestingai nuplauti, geriausia naudojant „Feiri“

  48. Lina parašė:

    Aciu Beata! Labai aiskus, tikslus ir naudingas patarimas! <3
    O gal galite patarti, kaip isgauti tokius kiausiniu rastus, nuotraukose pavaizduotus? Dekui! 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104
Naujausias receptas
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.