8241
Beatos virtuvė

Geriausias kiaušinio draugas – majonezas

(24)

Manau, kad jei susodintumėm tūlą lietuvišką šeimą su visomis giminėmis prie vieno stalo, tai tikrai apie skaniausią majonezą galėtų kalbėtis savaitę – kas kokį mėgsta, kaip kur perka, kuris vieniems labiau, kitiems mažiau ir t.t. Ir aš artėjant Velykoms (tikriausiai didžiausiai majonezo vartojimo šventei), noriu su jumis pasidalinti majonezinėmis naujienomis. Šiais metais išragavau net penkis Daumantų majonezo indelius ir kol dar skonis burnoje neištirpo, greit dalinuosi savo patyrimu ir pasirinkimu. Juk tam ir šventės, kad ant stalo padėtumėm kažko naujo ir neragauto.

Gal atskirai neišsiplėsiu apie populiariausią, vieną pirmųjų „Vesigos“ pagamintą ir didžiausio populiarumo sulaukusį pusriebį Daumantų majonezą. Visos ir visi jau puikiai žinom, kad jis gerai įsimaišo į visas baltąsias mišraines ir šiaip niekada niekur nepamaišo. Galima nusipirkti ir stiklainiuke, ir nekukliame kibiriuke, jei jau laukiate visos giminės atvykstant.

Daumantu su ciobreliais

Pradėsiu ragavimus nuo Karališkojo Daumantų majonezo su čiobreliais. Jis, kaip ir jo giminatis Karališkas Daumantų, yra riebesnis majonezas nei įpratę valgyti lietuviai.  Man jis primena užsenietiškus sodrios spalvos, tirštos konsistencijos majonezus. Tad uždėtas ant kiaušinio jis nenubėgs, o sau smagiai stovės bangą iškėlęs ir papuoš bei pagardins net ir patį sprangiausią kiaušinį. Tačiau grįžkime prie Karališkojo Daumantų majonezo su čiobreliais. Įdomus, labai įdomus derinys… Sakyčiau, šis majonezas – geriausias kūrybingos šeimininkės pagalbininkas. Galima jį ir su žuvies patiekalais išbandyt, ir mėsą pamarinuot, o ypač gerai savo savybes šis majonezas išskleidžia pakaitintas – karštiems sumuštiniams, sūrio pyragams, sluoksniuotos tešlos kepiniams pagardinti neabejotinai rinkčiausi šitą majonezą.

Atsimenate Lauros lašišos vėrinukus, tai ten naudojamas paprastas majonezas, bet pridedama papildomai čiobrelių, tai kuo puikiausiai viską galite keisti Karališkuoju su čiobreliais. Aš jums pasakysiu taip – majonezą su čiobreliais ragavau pirmą kartą, nes Anglijoje tokių dalykų nebūna, ir buvau labai maloniai nustebinta. Man čiobreliai šiaip labai patinka ir prie paprasto kiaušinio ar šaltos mėsos ar netgi morkų, salierų, obuolių mišrainės..

daumantu krienu_2

Dabar kelkimės prie majonezinių padažų. Neabejotinai iš visų Daumantų majonezinių padažų rinkčiausi padažą su krienais. Man krienai labai patinka, mano bobutė Kėdainiuose augindavo juos prie šiltnamio, o paskui tarkuodavo Vėlykoms, visada turėdavom savų krienų. Britai labai mėgsta krienų padažą patiekti prie jautienos ir šiaip krienais aš net burokėlių sriubą gardinu. Bet aišku, juk ne visi tą krieną gali išsikasti ir patys pasidaryti. Taigi, kai berengdamos velykinį stalą penkias valandas praleidžiam ruošdamos vaišes, dar tris prie indų ir puodų plovimo, nusipelnome šiek tiek pagalbos iš šalies. Va tada ir perkam majonezinį padažą su krienais, ramia sąžine pilame į šeimos sidabro indus ir statome ant šventinio stalo. Su šaltu keptu kiaulienos kumpiu, vištienos vyniotiniu, šalta žuvimi ar tiesiog rytiniu kiaušiniu…

daumanu ekologiskas majonezas_2

Nesu aš ta, kuri griežtai tik už ekologiškus gaminius, bet jei jau yra sukurtas toks Ekologiškas Daumantų majonezas, tai ko neparagavus ir jo. O kai jo nusiperki, tai pirmiausia užplūsta malonus pasididžiavimo savimi jausmas – aš atsakinga, ekologiškai maitinuosi.  Tiesa, patys majonezo kūrėjai, nors ir labai didžiuojasi šiuo savo gaminiu, pripažįsta, kad ekologiškas majonezas kol kas nėra labai populiarus dėl aukštos kainos (beveik dvigubai brangesnis už eilinį majonezą). Lietuvos pirkėjai matyt dar nelabai ir pasitiki, kad ekologiškos žaliavos labai kruopščiai atrenkamos iš sertifikuotų tiekėjų, griežtai kontroliuojamos Viešosios įstaigos „Ekoagros“. Kiekviena gaminama šio ekologiško majonezo partija prižiūrima įstaigos atstovų, kad nepatektų neekologiškų žaliavų į ekologišką gaminį.

Kiek domėjausi, aliejus ir kiaušinių produktai šiam majonezui atkeliauja iš Olandijos, citrinų sultys iš Italijos, cukrus iš Švedijos, nes kol kas neatsiranda lietuviškų sertifikuotų ekologišku žaliavų tiekėjų.

Na, o tie, kuriems ekologiško majonezo kaina kandžiosis, gali rinktis Daumantų majonezą be E. Gamintojai teigia, kad šis majonezas yra labiausiai pasiteisinusi naujiena. Man jis patiko savo gaivumu, valgiau jį su morka ir brokoliu

Kol kas tiek naujienų iš pasirengimo velykiniam stalui, o netrukus aiškinsimės, kaip teisingai virti kiaušinius… Nes virsime kiaušinius visaip – taip, kaip rekomenduoja visokios knygos ir garsiausi užsienio virėjai bei kiaušinių margintojai. Juk reikia galų gale rasti tiesą ir išvirti kiaušinį tokį, kad juo galima būtų didžiuotis ir džiaugtis.

P.S.

Kodėl „Daumantų“  ir kaip „Daumantų“ ? Visų pirma aš esu labai žmogus prieraišus ir jei jau su kuo nors užmezgu ryšį, tai visuomet jo stengiuosi laikytis. Ir man visada patinka tai, kas man pažįstama ir sava –  visada prekę renkuosi lietuvišką, o dar geriau tą, kuri iš mano gimtojo krašto. „Daumantų“ pagardų gamintojai  (arba tiksliau UAB „Vesiga“) manęs pradėjo ieškoti per gimines Kėdainiuose norėdami su Kalėdomis pasveikinti. Bet, žinote, nelabai aš tuose Kėdainiuose būnu (tikiuos, dabar situacija pasikeis).

O va knygų mugėje, kurioje gali sutikti visus, pagaliau susipažinau su Vesigos darbuotoja  Jorūne.  Ir tada supratau, kad tikrai noriu bendradarbiauti su šiais nuoširdžiais žmonėmis mano gimtuosiuose Kėdainiuose įmonėje „Vesiga“ kuriančiais ir verdančiais įvairiausius pagardus ir užgardus.

Pasirodo, jie pirmieji pradėjo gaminti sertifikuotus ekologiškus produktus, pirmieji pagamino majonezus ir pomidorų padažus  be E raide žymimų maisto priedų, pirmieji ─ be konservantų, pirmi pagardino majonezą krapais, sukūrė neriebaus majonezo receptą, kuris populiarus iki šiol.

Žodžiu, man patinka smalsūs, drąsūs, nebijantys rizikuoti žmonės, tad apie šiuos žmones iš Kėdainių ir jų kulinarinius įkvėpimus dar pas mane bloge tikrai išgirsite.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (24)
Komentarai
  1. […] Buvo laikai, kai mes žinojome tik vieną majonezo rūšį, dabar jų jau yra daug daugiau ir, aišku, kiekvienas turime savo mėgstamiausią, tą vienintelį. Esu net kartą savo akimis mačiusi konfliktą, kai viena šeimininkė mišrainę pagardino ne tos rūšies majonezu… Ir iš tikrųjų majonezų skoniai yra labai skirtingi. Pavyzdžiui,  latviai, lenkai, rusai, olandai valgo riebesnį ir saldesnį majonezą, estai – neriebų, suomiai, švedai – labai riebų arba labai liesą, prancūzai – rūgštesnį, kinai mažai vartoja majonezo, bet jų majonezas labai saldus, o anglai mėgsta riebų majonezą ir mielai renkasi tokį, kuris yra pagamintas su laisvėje augintų vištų kiaušiniais. O apie mano šių metų pasirinkimą skaitykite rubrikoje „Man patinka“. […]

  2. LZ parašė:

    As irgi turiu daug savo megstamu maisto produktu, daznai esu istikima, konkreciam gamintojui, ir jo gaminamiems maisto produktams, tad nemanau, kad cia kazkas blogo… 🙂 kam nepatinka reklama, i skireli „MAN PATINKA“ nekiskite nosies 🙂 yra zmoniu, gal net jaunu, pradedanciu seimininkiu, kam reikia „idejinio vado“, patarimu, tad sis skyrelis galbut jiems labiau ir skirtas.
    Kalbant apie majoneza, dazniausiai renkuosi Kedainiu konservu frabriko gaminius, bet na ir kas..? as turiu savo nuomone, pasirinkima. Juk skaitant tokius straipsnius nereikia manyt, kad tai reklaminis brukalas.

    Beata, tikiu tuo, ka darote, tad taip ir toliau! man tokie straipsniai nemaiso.

  3. D. parašė:

    Man asmeniškai tas majonezas su čiobreliais paliko patį geriausią įspūdį – nes tie čiobreliai tikrai jaučiasi (ne tik matosi :)) ir maloniai nuteikia gomurį bei uoslę 🙂 be to, tai tikrai nauja skonio prasme. O krienų padažas, manau, labai praktiškas sprendimas mėgstantiems „macnesnį“ maistą ar smaguriaujantiems gamtoje (dėl patogios pakuotės)

  4. Egle parašė:

    Apie majonezą su čiobreliais tikrai nebuvau girdėjusi, būtinai išbandysiu. Aš taip pat iš Kėdainių krašto, irgi renkuosi jų produkciją vien dėl to :).

  5. Reda parašė:

    Mano šeimai patinka Kėdainių be koncervantų majonezas, o skaniausias kai pats pasigamini. Beata savo Metų knygoje, parašė tris receptukus, kaip pasigaminti majonezą pagal savo skonį, taigi kas nebandėt, pabandykit. Skanaus 🙂

  6. Ieva parašė:

    Nemėgstu lietuviškų majonezų, kiek esu išragavus visi nuvylė. Amžinai kažkokie skysti ir rūgštūs. Ankščiau labaiusiai ptikdavo Hellmanns, bet atradau mažiau riebų variantą Remoulade.

    • Beata Nicholson parašė:

      Dėl riebumo ne riebumo tai čia yra svarbus klausimas, iš esmės užsienietiški majonezai yra standesni nes riebesni, anglai mėgsta labai labai riebų majonezą, lietuviai kaip tik labiau megsta skystesnius, bet čia aišku priklauso nuo invidualaus skonio, bet bendros tendencijos yra tokios…Daumantų su čiobreliais labai panašus į užsienietiškus toks riebus ir standus, man labai labai patiko…Bet tie liesesni pvz be konservantu labai skanus ir švelnus…

      • Ieva parašė:

        Nu Beata, suviliojot 🙂 Reikės nusipirkti išmėginti Velykoms tą su čiobreliais 🙂
        Dar į majonezo temą atsiminiau, kaip draugė pasakojo, kad naminį bandė pasigaminti. Sako nelabai ten man tas majonezas gavosi, bet tą vakarą atėjo draugai į svečius, tai suvalgė tą majonezą vietoj užtepėlės su batonu 🙂

    • Raminta parašė:

      Mes jau nuo labai seniai tik Remoulado majoneza perkam, nes kiti arba per skysti, arba per rugstus, arba per svelnus arba siaip kazkas netinka. O sitas pats tinkamiausias, tiesiog nepakeiciamas 🙂

  7. Neringa parašė:

    Man ir labai patinka Daumantų produkcija! Tiek pomidorų padažai, tiek majonezai labai skanūs, o ir kaina prieinama..

  8. Laura parašė:

    O man skaniausias KKF „be konservantu“, jis standus ir toks saldziarugstis.. niam niam. Bet ta Daumantu su ciobreliais butinai isbandysiu, labai skaniai skamba. O atsimenu, kai tik pasirode Lietuvoj Helmanns majonezas, tai buvo kazkas TOKIO! Tepdavomes ji ant batono ir valgydavom su sese kaip didziausia skanumyna 🙂

  9. IngaLi parašė:

    Man taip pat patinka Hellmanns Original majonezas. Kadangi as jo saukstais nekabinu, manau nedickas saukstelis ant kiausinuko dideles bedos nepridarys, svarbiausia saikas ir gyvenimo dziaugsmas valgant tai kas skanu ir maloniai nuteikia gomuri (pamenat ta reklama apie Rama majoneza 😀 ?)

  10. Gumis parašė:

    Super skanus man visi daumantu majonezai, ypac su krienais pameges 😉

  11. rasa parašė:

    as majoneza darau pati, kadangi auginu maza panelyte o ji labai megzta kiausinius su majonezu.tiesiog reikia suplakti 1kiausini su 0.4l aliejumiu.galima ideti sauksteli garstyciu, druskos truputi, acto sauksteli.o poto pagal fantazija krapai ir kiti prieskoniai.

    • Beata Nicholson parašė:

      Kai prisistatysite vardu ir nurodysite tikrą savo pašto adresą tada tikrai netrinsiu, dabar prašau gerbti mano pasirinkimą, ir mano puslapį, čia yra geros nuotaikos ir emocijų puslapis, ir jei jus norite parėkauti pats/ pati žinote kur eiti, o pas mane tokių nepraustaburniškumų nebus
      Ačiū už supratimą….

  12. Tomas parašė:

    ypatingai Vilniaus majonezas su krapais . super

  13. as parašė:

    čia yra ne geros nuotaikos, o neadekvačios reklamos prikimštas puslapis. na koks skirtumas, kas jums rašo, jei jūs reklamuojate majonezą, kuris turi tiek E, kad baisu vartoti ir išvis net nepatartina. man tai ranka nekiltų girti tokius produktus, bet jums kyla.. tai viską ir pasako.

  14. Aušra parašė:

    o kur naminio majonezo receptas, geras, išbandytas…?

  15. Jurga parašė:

    O gal kas nors žinote kaip pačiam pasigaminti skanų naminį majonezą?:))

  16. agne parašė:

    o as isvis stengiuos kuo maziau mjonezo valgyt, mano draugas mane atkalbineja vis, kai as noriu kabinti saukstais, kai issiverdam kiausiniu. Sako ale, kaip tu valgai kiausini su kiausiniu:) juk kepsnio nevalgai su kepniu:) ir isties pamazu as visai ‘atpratau’, cia kaip ir su kecupu, viskas buvo valgoma su kecupu!:DDD

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.