8241
Beatos virtuvė

Rožinės pakuotės kerai

(5)

Išspręskite galvosūkį. Parduotuvės lentynoje sudėtos jogurto pakuotės: lietuviškos su vyšniomis, latviškos su vanile, lenkiškos su braškėmis ir baltarusiškos su žemuogėmis. Kurią pakuotę pasirinks vaikas? Tikriausiai daugelis norėtų, kad teisingas būtų pirmasis variantas. Juk labai smagu žinoti, kad jaunoji karta nuo pat mažumės perka prekę lietuvišką. Taip pat nemažai atsakytų, kad vaikui labiausiai patinka lenkiškas jogurtas, nes jį gausiai reklamuoja per televiziją. Atsiras ir tokių, kurie bes pirštu į Latvijos pusę, nes esą latviški pieno produktai – itin skanūs. Na, ir daugiausia vienas žmogus atsakytų, jog baltarusišką jogurtą. Ir tai tik su sąlyga, kad tarp galvosūkio sprendėjų bus Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

O teisingas atsakymas yra štai toks: vaikas pasirinks jogurtą rožinėje pakuotėje.

Neprasti atsakymai

Neretai pačius paprasčiausius dalykus vaikams paaiškinti būna sudėtingiausia. Nes mums tie dalykai atrodo tokie savaime suprantami, kad seniai nebesigiliname, kas ir kaip ten yra. Arba tiesiog žinome, kad taip yra, bet nekvaršiname sau galvos, kodėl. Ir susimąstome tik tuomet, kai dėl to mums kvaršinti galvą pradeda vaikai. Tada galvojame, kaip apie tuos paprastus dalykus papasakoti taip paprastai, kad suprastų net ir vaikas. Ir ačiū jiems už tai.

Štai prieš dvidešimtmetį Lietuvoje kilo pirmoji akcijos „Rinkis prekę lietuvišką“ banga. Politikai iš savo tribūnų mojavo tautiškumo vėliava ir ragino pirkti tik tai, prie ko yra prisilietusi sudiržusi lietuvio darbininko ranka. Gamintojai džiugiai palaikė tokią iniciatyvą, o ore tvyrojo naivi nuojauta, kad pradėję pirkti tik lietuviškas prekes, gyvensime geriau. Nesu tikras, ar tie, kurie nusipirko „Šilelį“ vietoj „Samsungo“, iš tiesų pradėjo gyventi geriau.

Dabar įsivaizduokite, kad reikia paaiškinti aštuonmetei mergaitei, kodėl reikia pirkti prekę lietuvišką. Galima pasakyti, kad perkant lietuviškas prekes mažėja importas, gerėja Lietuvos einamosios sąskaitos balansas, gamintojo pelnas dažniau lieka Lietuvoje, tad daugiau pinigų patenka ir į šalies biudžetą. Taip pat galima pasakyti, kad tiesiog taip reikia daryti ir „nelįsk daugiau su tais savo klausimais, nes man skauda galvą“. Na, ir dar galima paaiškinti taip, kad vaikas suprastų.

Beatos virtuve - Mantas Dubauskas svecio rubrikanuotraukos autorė – Evelina Stankūnaitė

Baltarusiško jogurto pergalė

Šiaip pats nesu lietuviškų prekių fanatikas. Jeigu nėra atitikmenų arba lietuviški atitikmenys yra pastebimai brangesni ar prasteni, renkuosi užsieninį produktą. Pavyzdžiui, dažnai perku čekišką alų, nes lietuviai čekiško alaus negamina. Ir vokiško negamina. Tačiau lietuviški pieno produktai, mano manymu,  yra pakankamai kokybiški, o jų kaina – konkurencinga. Tolesnis pasakojimas, kaip ir ligšiolinis, paremtas tikrais įvykiais. Veiksmas vyksta kilometrinėje lentynų eilėje „Maximoje“. Reikia išsirinkti jogurtą.

Mano aštuonmetė dukra pirmiausia pripuola prie lenkiškų. Šioje vietoje diskusija greitai pasibaigia, nes jau esame pasiekę tą stadiją, kai nereklamuojami produktai irgi gali būti geri. Tuomet bandau įsiūlyti lietuvišką produktą. „Kodėl?“ – klausia ji. „Nes jei pirksim lietuvišką prekę, gyvensime geriau“, – automatiškai išpyškinu kaip koks politikas, laiko mašina perkeltas nuo 1994-ųjų statinės į 2014-ųjų „Maximą“. Tada mėginu įsivaizduoti, kaip mano žodžius suprato vaikas: „Bla bla pirksim lietuvišką bla bla bla, gyvensime bla bla“.

„Lietuviški jogurtai skanesni“, – bandau kalbėti suprantamesne kalba. „Man tai ir nelietuviški skanūs“, – atsako būsimoji mano kuklių santaupų paveldėtoja. Ir beda pirštu į vieną pakuotę: „Noriu šito!“ „Kodėl būtent šitą?“ – klausiu čupinėdamas baltarusiško jogurto produkto indelį. „Todėl, kad jis – rožinis“, – paaiškina pro šalį ėjusi mergina. Nebeturiu argumentų. Gali žerti pilnus kibirus ekonominių argumentų, bet visi jie ištirpsta prieš rožinės pakuotės logiką.

Beatos virtuve - Mantas Dubauskas IQ redaktoriusMantas Dubauskas. Žurnalo „IQ“ vyr. redaktoriaus pavaduotojas

Laikas eksportui

Bevažiuojant namo rezgu planus, kaip atšaldyti vaiko meilę baltarusiškiems pieno produktams. Tiksliau, rožiniams jų indeliams „Jeigu tu išvalai mūsų mašinos saloną, gauni iš manęs kelis litus, taip?“ – pradedu pokalbį nekaltu klausimu. „Taip“, – atsako Baltarusijos pieno pramonės rėmėja. „Tai štai, jeigu aš važiuočiau į valyklą ir ten sumokėčiau už salono valymą, man liktų mažiau pinigų. Jeigu turėčiau mažiau pinigų, tau jų irgi galėčiau duoti mažiau. Dabar įsivaizduok, kad tu pardavinėji lietuvišką jogurtą, o valykla – baltarusišką. Kur man valytis mašiną?“ – išberiu savo paaiškinimą.

Kad neužauginčiau fanatikės, aklai perkančios bet kokį šlamštą, jei tik tas pažymėtas trispalve, priduriu, kad kartais gali tekti važiuoti ir į valyklą. Pavyzdžiui, jei reikėtų plauti tepalo dėmes. Arba jei dukra atmestinai atliktų savo darbą.

Atrodo, kad įtikinau. Nuo šiol lentynose dairomės lietuviško jogurto. Dabar pats laikas pradėti pasakoti dukrai apie eksporto naudą. Juk jeigu ji išvalytų kaimyno mašinos saloną, mūsų šeima turėtų daugiau pinigų.

 

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Kristina parašė:

    Supratau, kad esu visiška Lietuvos gamintojų rėmėja. Nežinau net kaip paaiškinti tai. Bet būtent greito suvartojimo produktus (duonos, pieno, mėsos gaminius) renkuosi tik lietuviškus. Ir nesu nei didelė ekologijos fanatikė, kuriai būtinai svarbu, kad produkcija nebūtų atvežta iš toliausiai 300 km. spinduliu nutolusių taškų. Ne. Bet tiesiog man labai patinka ir mūsų produkcijos pakuotės, ir pati produkcija.

  2. Kristina parašė:

    Kol gyvenau Lietuvoj, pirkdavau dazniausiai tik lietuviskas maisto prekes, man vis del to jos skaniausios, ypac duona, tokios daugiau niekur nera 🙂 Kai augau, reklamu tikrai maziau buvo, o kai pradejo dazniau jas rodyti, nuomone jau buvo susiformuota, kad lietuviska preke visu skaniausia 🙂

  3. Ingrida M. parašė:

    labai įdomus straipsnis. 🙂 Ružava pakuotė? Reiks atkreipti dėmesį, bet šeip mes už Lietuvišką produkciją…..

  4. Natali parašė:

    Mūsų šeima tik už skanią produkciją, o gamintojas visai nesvarbu!

  5. Jolanta parašė:

    Panaši situacija būna su dešrelėmis, ant kurių nupiešti vaikiški piešinukai. Ir jos visada padėtos žemiau, kad vaikai čiuptų. Aš tokiu atveju sakau: kad ir gražiai nupiešta, tai nereiškia, kad jos skanios. Pirkime tas, kurios mums skanios.
    Mums teko pirkti rožinį muilą, nes jis gražus 🙂 Būna visko su tais vaikeliais 🙂

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.