8241
Beatos virtuvė

Rita: Coming soon – kokių filmų stengsiuos nepraleisti

(5)

Kai į Google paiešką suvedžiau klausimą „Kiek filmų sukuriama per metus pasaulyje“, tai jokio aiškaus atsakymo neradau J Aišku viena, kad filmų kasmet pasirodo daugiau, nei sugeba pažiūrėti šiek tiek kinu besidomintis žmogus, todėl tenka rinktis. Aš vadovaujuosi keliais paprastais kriterijais, atsirinkdama filmus, kuriuos žiūrėti – visuomet noriu būti pamačiusi filmus, kurie pretenduoja tapti geriausiais, visuomet pasižiūriu tuos, apie kuriuos daug kalbama ir jie yra vienaip ar kitaip garsūs, dar turiu keletą mėgstamų režisierių ar aktorių, kurių net menkiausio pasirodymo stengiuosi nepraleisti.

Apdovanojimų sezono filmai

Auksiniai Gaubliai jau išdalinti, o kol laukiama Oskarų ir Bafta apdovanojimų, savo metų geriausius skelbia visos įmanomos gildijos, asociacijos ir būreliai.

Man visuomet labai įdomu pamatyti nominuotus filmus ir turėti savo nuomonę – sutinku aš su ekspertais, ar ne. Ir kaip puiku, kad daugelį filmų jau ir Lietuvoje įmanoma pažiūrėti anksčiau nei jie gauna apdovanojimus.

Neabejotinas šio sezono favoritas – „12 vergovės metų“. Jau nuo filmo pristatymo Toronto kino festivalyje nenutyla kalbos, kad jis turėtų gauti „Oskarą“ kaip geriausias metų filmas. Vergovė – nelabai aktuali tema Lietuvoje, bet kaip sakė režisierius Steve McQueen: „Antrasis pasaulinis karas vyko penkis metus, apie jį filmų prikurta šimtai. Vergovė tęsėsi 400 metų, o apie tai filmų – vos keli“.  Ir negali su juo nesutikti, nes tai tikrai labai delikati tema. Siūlyčiau šį filmą pažiūrėti dėl bendro išsilavinimo ir tam, kad pamatytumėte, kaip garsiems aktoriams atiteko blogiukų vaidmenys, o vienintelis geras baltasis filme yra ….Bradas Pittas (jis yra ir šio filmo prodiuseris, tai nepasikuklino pasiskirti vaidmens :))

Kitas sezono hitas – „Amerikietiška afera“. Visi dabar eina iš proto dėl Jennifer Lawerence ir Brandley Cooper ir jų duetų ekrane. Manau, verta pamatyti, kad susidarytumėte savo nuomonę – įtikinamai jie vaidina, ar ne. Ir galima jau pradėti lažintis, gaus jie Oskarus, ar ne.

Abu šiuos filmus rodys ar jau rodo Lietuvos kino teatrai.

Ir dar labai rekomenduoju pamatyti kitus du filmus dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, tai pagal tikras istorijas pastatyti filmai ir aš negaliu liautis stebėjusis, koks nuostabus, neįtikėtinas ir kinematografiškas gali būti žmonių gyvenimas. Antroji priežastis – nuostabi aktorių vaidyba. Pirmasis – „Captain Phillips“ dėl dar vieno stebuklingai gero Tomo Hankso pasirodymo, o kitas – „Dallas Buyers club“ dėl netikėtai gero Matthew McCaughey pasirodymo.

Apie juos visi šnekės

03

Berlyno kino festivalį pradės ir niūriai pilką padangę nušvies naujausias Wes Andersono darbas „Grand Budapest Hotel“ su gerbiamu Ralph Fiennes pagrindiniame vaidmenyje.  Sakau nušvies, nes ankstesni šio režisieriaus filmai man iškart asocijuojasi su spalvom – nebūtinai ryškiom, bet labai charakteringom. Ir su žaisminga ironija, kurią prisiminus norisi išsišiepti, kaip tam Češyro katinui. Tikiuosi, kad ir „Grand Budapest Hotel“ nenuvils keistais, bet labai mielais personažais. „Grand Budapest Hotel“ rodys Lietuvos kino teatruose jau šį kovą.

„Nymphomaniac“.Tai naujo Lars von Triero filmo pavadinimas. Na, šis režisierius – ne silpnų nervų žmonėms. Man jau pažiūrėjus šio filmo plakatą silpna darosi. Mažiau iš šio skandalingo dano tikėtis nereiktų. Negaliu jo rekomenduoti, nes pati nežiūrėsiu – ne dėl to, kad nepatinka, o dėl to, kad per daug sukrečia. Bet apie jį jau visi šneka. Tikriausiai galėsite pamatyti „Kino pavasaryje“.

„Like father, like son“ – japonų režisieriaus Hirokazu Koreeda filmas. Jeigu jį rodys „Kino pavasaris“, labai rekomenduoju pamatyti tiems, kurie domisi vaikų auklėjimu, o ypač tiems, kurie ieško atsakymo į auklėjimo ir prigimties (nature vs. Nurture) priešpriešą. Toks japoniškai švarus ir jausmų pustoniais vaikštantis filmas man buvo vienas įsimintiniausių matytų pernai. Jam atsistojus plojo visa Lumiere salė Kanų kino festivalyje, tai turėtų ir Lietuvoje daug kam patikti.

01

Dar toli, bet verta palaukti

Klausimas visoms gerbiamo Ryano Goslingo fanėms:  ar žinote, kad jis ne tik gražus, bet ir protingas? T. y. kad šiemet Ryanas parašė scenarijų filmui ir jį režisuoja? Vadinsis jis „How to catch a monster“ ir turėtų pasirodyti vasarop. Laukiu pirštus sukryžiavus, kad Rayanui pasisektų debiutas!

Žinau, kad Lietuvoje Alexandro Gonzalez Inarritu po filmų „21 gramas“, „Babelis“ ir „Biutiful“ turi daug fanų. Gera žinia jiems – režisierius kuria komediją! O tai jau savaime atrodo įdomu. Kalbama, kad filmas „Birdman“ bus pristatytas Kanų kino festivalyje ir, tikėkimės, netruks atkeliaus ir pas mus.

serena

Po filmo „In a better world“ Lietuvoje mėgstama ir Susanne Bier. Šiemet ji ruošia filmą su…. dėmesio: Jennifer Lawerence ir Bradley Cooper. Kad danė moka filmus statyti, jau žinoma, kad amerikiečių porelė gerai įsikūnija į vaidmenis – irgi jau žinome, belieka laukti, koks bus jų tandemas filme „Serena“. Tikriausiai galėsime pamatyti antroje metų pusėje.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. […] Pasakysiu tiesiai šviesiai: jei nenorite praleisti geriausių filmų, kurie bus rodomi artimiausią pusmetį, paskaitykite Ritos rekomendacijas. […]

  2. Ropke parašė:

    vakar ziurejau American Hustle. Vaidyba gera, nieko negaliu sakyt. Ir isdure gerai, nu bet pats filmas absoliuciai nieko ypatingo!!! Save laikau filmu zinove (i diena paziuriu po 2 ar 3 filmus) bet sis bus pamirstas jau po savaites 🙁

  3. inga parašė:

    Straipsnis idomus ir informatyvus. Tik nevisi filmu pavadinimai isversti. Gal visi supranta tik angliskai? Man kiek sudetinga, nes mano pagrindine kalba vokieciu. Todel noretusi isverstu filmu pavadinimu (i liet. k.).

  4. Rita parašė:

    Gera pastaba. Kitakart busiu atidesne – tiesiog ne visi ir yra isversti lietuviskai, todel pati neimprovizuoju, nes apie filmu vertima i lietuviu kalba galima atskira traktata parashyti. Kiit filmai pamineti – kapitonas Filipsas, Dalaso pirkeju klubas, Viesbutis Grand Budapest, Nimfomanė, Koks tėvas, toks ir sūnus.

  5. inga parašė:

    Labai aciu uz atsakyma. As taip pat zinau, kad filmu (kaip beje ir knygu) pavadinimai i lietuviu k. isverciami kiek kitaip 🙂 Noriu pasakyti, kad ir jusu vertimas nukreiptu i tam tikra puse 🙂 O paskui jau atsirinktume. Dar karta aciu uz jusu demesinguma.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.