8241
Beatos virtuvė

Zefyrai ir vaikams, ir suaugusiems

(45)

Mėgstantiems saldų Valentiną ir tiems, kas nebegali žiūrėti į šokoladą, dangiškų zefyrų receptas. Ir kai sakau dangiškų, turiu galvoje tiesioginę to reikšmę.

Reikės:
  • 4 šaukštų krakmolo
  • 4 šaukštų cukraus pudros
  • 500 g cukraus
  • 70 g želatinos
  • 375 ml vandens
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Rapsų ar kito beskonio aliejaus
  • 1 šaukšto valgomų dažų (pasirinktinai)

Receptas iš žurnalo „jamie magazine“, 2009 m., nr. 7, psl. 51.

Gaminame:

  1. Į dubenį persijokite krakmolą ir cukraus pudrą.
  2. Maždaug 20x20cm išmatavimų skardelę ar kitą plokščiadugnį indą patepkite keliais lašais aliejaus (nestoru sluoksniu, bet kruopščiai) bei pabarstykite visus paviršius (dugną ir sieneles) nedideliu kiekiu krakmolo ir cukraus pudros mišiniu. Visa tai palengvins zefyrų išėmimą jiems sutvirtėjus.
  3. Želatiną užpilkite 125 ml šalto vandens. Leiskite išbrinkti.
  4. Į gilią keptuvę supilkite likusius 250 ml vandens, suberkite visą cukrų. Virš nedidelė ugnies šildydami mišinį nesustodami maišykite, kol cukrus ištirps. Po to leiskite sirupui užvirti ir NEMAIŠANT paburbuliuoti apie 10 minučių (jei turite termometrą, pasinaudokite juo – masė turi pasiekti maždaug 120 laipsnių Celsijaus). Stebėkite, kad sirupas neparuduotų. Po 10 minučių nukelkite sirupą nuo ugnies.
  5. Išbrinkusią želatiną šiek tiek pašildykite virš ugnies, kad pasidarytų tolygi skysta masė. Gautą masę maišydami lėtai supilkite į cukraus sirupą (atsargiai, jis stipriai burbuliuos) – aš vis dėlto pilu želatiną per sietelį, kad būčiau tikra, jog nepateks joks neištirpęs gumulėlis.
  6. Įmaišykite vanilės ekstraktą, jei naudosite.
  7. Švariame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Perjunkite į lėčiausią plaktuvo režimą ir lėtai į baltymus supilkite cukraus masę (čia gali praversti ir pora papildomų rankų, jei turite pašonėje).
  8. Po to, kai supilsite visą cukraus sirupą plakite masę 8–10 minučių, kol masė sutirštės ir galbūt netgi pradės darytis tąsi.
  9. Supikite gautą masę ir paruoštą skrandelę ar kitą indą. Jei naudojate valgomus dažus, virš masės pašlakstykite valgomą šaukštą dažų ir raižydami šakute sukurkite marmuro paviršiaus imitaciją.
  10. Leiskite zefyrams sutvirtėti palikdami juos stingti 4–5 valandoms vėsioje vietoje (bet ne šaldytuve).
  11. Zefyrams sutvirtėjus pabarstykite stalo ar pjaustymo lentutės paviršių krakmolo ir cukraus pudros mišiniu ir neaštriu peiliu ar kitu įrankiu iš skardos perkelkite zefyrų masę ant lentelės. Suvilgykite peilį rapsų aliejumi – tai padės lengviau supjaustyti zefyrus – ir supjaustykite masę nedideliais kvadratėliais. Kiekvieną jų apvoliokite krakmolo ir cukraus pudros mišinyje – taip jie valgant nelips prie rankų.

Marmuriniai zefyrai_Beatos virtuvė

Zefyrai su kava_Beatos virtuvė(Nuotraukos – Deimantės Urbonaitės)

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 4,50 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (45)
Komentarai
  1. Gabrielė parašė:

    O čia zefyrai tokie, kokie būna marshmallows’ai, kuriuos ant laužo kepi, ar tokie, kaip lietuviškose parduotuvėse pardavinėja, kieti ir viduj minkšti? Dėkui (:

  2. Kristina parašė:

    mm kaip skaniai atrodo 🙂 O koki krakmolą naudoti?

  3. Samanta parašė:

    Atrodo nuostabiai, šiandien gaminsiu.

  4. lina parašė:

    aciu uz nuostabius receptus.

  5. laima parašė:

    Ar tikrai reikia tiek daug želatinos?

  6. Terese parašė:

    Superinis receptas!!! Gyvenime nebūčiau pagalvojus, kad namie galima pasigaminti tokių „kaip pirktinių“ zefyrų!!! Labai ačiū, Beata, kad pasidalinote! 🙂

  7. nijolė parašė:

    Ačiu Jums Beata už gerus receptus aš visada seku Jusų laidas , Aš mėgstu gaminti ypač saldumynus ir juos valgyt, draugus vaišint ačiu

  8. jolanta parašė:

    Gal ir kvailas klausimas – o cukraus sirupa pries pilant i baltymus reikia atvesinti? Jeigu pilam karsta, tai laikysim, kad tie baltymai termiskai apsidorojo:) ir gaminsim. Kazkaip nelenda ma ni burna zalias kiausinis 🙂

  9. Žaneta parašė:

    Laba diena .Na tiesiog noriu paklausti kur tenka nusipirkti maistiniu dazu?Dekui

  10. Saule parašė:

    Koks maždaug kiekis gaunasi zefyrų?

  11. Rugile parašė:

    Kam reikalingas krakmolas?

  12. eiwut parašė:

    O saukstai kupini ar nubraukti? toks menkas klausimelis, bet svarbus:D

  13. Gintare parašė:

    Labai suzavejo receptas ir pabandziau pagaminti. Atrodo zefyru mase gerai isplakiau, deja po kurio laiko nuo baltymu atsiskyre sirupas ir didzioji dalis isbego. Kodel taip galejo ivykti? Noretusi sekanti karta pagaminti tinkamai.

  14. Karolina parašė:

    sveiki…tikrai įdomiai skamba šis receptas ir tikrai norėtųsi pabandyti pasigaminti…tarp kitko koks kiekis zefyrų gaunasi?:)

  15. Monika parašė:

    O be maistiniu dazu kokia spalva gaunas ju? Ne balta?

  16. greta parašė:

    sveiki, nutariau padaryti zefyrus vaikų gimtadieniui, bet man gavosi gumulas, o ne jokia skysta masė, kai supyliau vandenį į gilią keptuvę, o paskui cukraus-krakmolo mišinį ( nors parašyta, kad pilti reikia cukrų, o cukraus atskirai jau kaip ir nebėra, nes padarytas mišinys ), tai ar čia aš visiška “ višta“, nes nesuprantu kaip daryti? :))

    • Monika parašė:

      tas misinys susideda is cukraus pudros ir krakmolo, jis kaip supratau skirtas tik pabarstymams, o y keptuve reikia berti cukru 🙂

  17. Monika parašė:

    Labas,
    gaminau, viskas liux, tik plakant prisitaškė visur , nes neturėjau gilesnio dubens 🙂 o šiaip iškilo klausimas ar tas krakmolas būtinas? nes man jis truputį gadiną skonį.

  18. Ieva parašė:

    Gaminau viska taip kaip parasyta, bet man taip pat atsiskyre,,,virsus skanus baltas, o apacia zelatinas permatomas:/

  19. Agne parašė:

    Sveiki, o kiek maždaug porcijų gaunasi iš šio recepto?

  20. Zydre parašė:

    nu nebuciau as. recepta paturbinau:) zelatinos dejau tik puse o kita dali skonines zele sikart vysniu tik antra zelatinos dai padauginau dvigubai. Gavos nerealiai zavus rausvi vysniniai zefyriukai. Aciu uz puiku recepta 🙂

  21. Viktorija parašė:

    Sveiki, o galima kuo nors pakeisti baltymus del alergijos? Labai noretusi pasigaminti…

  22. Ramune parašė:

    as i skarda aliejaus nedejau visai, tiesiog isklojau kepimo popieriumi ir labai graziai visas zefyras issieme, tik as dariau keliu skoniu vaniles ir apelsinu naudojau ekstraktus, tai gavos kelios blekutes, apelsinu skonio zefyrams dejau valgomuju dazu. pries tai as mase padalinau i dvi dalis ir ipylus ekstrakto perplakiau dar karteli. Gavos be galo smagus, grazus ir skanus zefyriukai ir aplamai labai greitai man jie sustingo. Kadangi laukiau sveciu tai vaikai beveik viska suvalge 🙂 labai saunus receptas

  23. Saule parašė:

    Sveiki, Beata, ar sie arba porktiniai marshalows tiktu Jusu zefyriniam tortui is Jusu kepiniu knygos? Nes pas mus Norvegijoj nera pirkti lietuvisko tipo zefyru tad kazin ar tiktu marshalows tipo?

  24. Neringa parašė:

    Sveiki,
    Klausimukas, ar galima šia mase uždengti tortus? Ar kočioti galima?
    Laukiu info. Ačiū

  25. Laura parašė:

    O jei vietoje želatinos įdečiau agaro ar skonis pasikeistu ar butu tas pats?

  26. Alma parašė:

    Laba diena, labai skanūs zefyrai, ačiū už receptą. Zefyro masę norėjau uždėti (naudojant konditerinį maišelį) ant iškeptų keksiukų. Keli gavosi labai gerai ir tikrai skanūs, kol masė nepradėjo sparčiai tirštėti.Ar galima ištepti ir patį konditerinį maišelį ir naudojamą antgalį aliejumi, kad pradėjus tirštėti masei, masė nekiptų prie konditerinio maišelio ir būtų lengviau išspausti? Ar yra koks kitas būdas? Dėkoju už atsakymą.

    • Beata Nicholson parašė:

      Oj kokia puiki idėja, Alma, zefyras ant keksiukų, baisiai skanu manau. Tai vienintelis būdas, kad nekibtų tešla prie maišelio, tai ištepti bekvapiu aliejumi kiek imanoma kruopščiau…sėkmės

  27. Aurelija parašė:

    Sveika Beata, norėjau pasitikslinti o želatino naudojate 70gr. ar tai nėra labai daug.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.