Beatos virtuvė
Beatos varškės spurgos

Varškės spurgos

(95)

Raskite lietuvį, kuris joms būtų abejingas. Aš esu ragavusi labai panašiai gaminamo itališko gardumyno su rikotos sūriu. Tai turiu pasakyti, kad lietuviškos varškės spurgos nė kiek joms nenusileidžia.

Reikės:
  • 3 pakelių varškės (apie 600 g)
  • 4-5 šaukštų cukraus
  • 3 kiaušinių
  • Žiupsnelio druskos
  • Apie 200 g miltų
  • Kupino šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukšto stipraus alkoholio
  • 1 litro saulėgrąžų aliejaus
  • cukraus pudros pabarstyti

Kaip paruošti:

  1. Miltus persijoti su kepimo milteliais ir druska.
  2. Varškę ištrinti su kiaušiniais  ir cukrumi.
  3. Tada įsijoti miltus į varškės masę ir išmaišyti – tešla nebus lengvai rankomis apdorojama… Taigi jei yra noras begalinis rankomis formuoti spurgius, tai prašau dėt dar miltų… (Arba daryt spurgius su šaukštais dviem, taip, kaip aš dariau. Ir rankos švarios, ir spurgiai/spurgos nepakartojamo minkštumo ir purumo. Šaukštus laikom atsuktus vieną į kitą, pasemiam maždaug pusės šaukšto dydžio tešlos gabalą ir nuo vieno šaukšto ant kito formuojam spurgius. Kokie keturi kartai ir spurgis bus lygiais kraštais,  metam/nuleidžiam ramiai į aliejų.)
  4. Aliejų užkaitinti ant didelės ugnies, bet kai jau užkais ir pradės ten matytis tokios kaip gijos, tada įdėti bulvės skustos mažos pusę ir, jei ji kunkuliuos, tai jau galima ir spurgius mesti ten pat.

 

Aš dariau mažiau nei viso šaukšto dydžio juos, nes jei didesni, tai tada vidus neiškepa. Aliejų laikiau ant nedidelės ugnies, kad nesviltų spurgos… Kai ištraukiau iš aliejaus, dėjau ant lėkštės, ištiestos virtuviniu popieriumi, kad riebalai nusivarvėtų.

Dalinkis:
Komentarai (95)
Komentarai
  1. edita sako:

    bandysiu kept spurgius, per tv atrode sauniai:) manau ir man pavyks:). Labai patinka Jusu laida, tiek galima ismokt ir tikrai nustebint namiskius, ir ne tik….:) Sekmes Jums :) *

  2. ? sako:

    3 kiaušiniai, ar 1?

  3. spurgytes sako:

    Kepiau sias spurgytes. kol karstos nerealiai skanios :) , taciau kai atsauso tapo kietos. Idomu kodel? Ar kazka ne taip padariau, ar taip ir turi but?

    • ji sako:

      norint kad spurgos butu minkstos ir kita diena reikia ideti i celofanini maisiuka ir ideti trumpam i mikrobange apie 1 minute ir sviezumu galime dziaugtis siek tiek ilgiau

  4. Vaida sako:

    Nuostabaus skonio spurgos – labai patiko mano svečiams iš užsienio, bet va gi, pati išsikėliau į vieną skandinavijos šalių ir varškės čia nerandu…ar įmanoma ir čia mėgautis tom skaniosiomis spurgomis?

    • Jurate sako:

      Norvegijoje yra grūdėtos varškės, kuri atrodo taip:
      http://www.tine.no/produkter/cottage-cheese-og-kesam/cottage-cheese/5971.cms?tine-cottage-cheese-original
      Galima bandyti ieškoti rusiškose/lenkiškose parduotuvėse arba aš užšaldau ir atsivežu iš Lietuvos :)

    • Laura sako:

      Skandinavijos salyse siulyciau pirkti KVARG…

    • Aneta sako:

      As gyvenu US irgi geros varskes nera Pradejau daryti savo kas savaite. Negaliu atsidziaugti sprendimu. Turiu dvieju metu mergaite kuri labai megsta miltinius ir varskinius patiekalus :-) Ramia galva maitinu zinodama kad padaryta is sveiko pieno ir be jokiu chemikalu.

      • oooo prašau puiku papasakokite kaip ją gaminate miela Aneta?

        • Aneta sako:

          As pradejau is drauges pasiemusi pora saukstu jau rugusio pieno ir ta rauga supilu i sviezu piena (nesvarbu ar du ar tris litrus sviezaus pieno). Visa tai palaikau puode kambario temp dvi paras ir gaunasi visas puodas rugusio pieno. Visa ta rauga reikia uzkaitinti bet neuzvirti, pamaisyti viska kartas nuo karto…pradeda formuotis varske kai raugas uzkaista. Labai svarbu neuzvirti tik kaitinti iki kol vos vos neverda :-) gaunasi per sausa jeigu perkaitini. Sugrisiu siek tiek, pries pradedant kaitinti rauga visada nugriebiu kokius 4 saukstus ir pasidedu i sadlytuva kitai savaitei (pradinis raugas bus) Esu pasisiuvusi dideli trikampio formos maisa is vadinamo merliuko :-) Per ji perpilu uzkaitusi rauga, varske pasilieka maise o vanduo i kriaukle ar puoda. Tiesa as prie savo maiso esu prisiuvusi du raistelius tai ta maisa uzkabinu ant spinteles rankenos su varske, po apacia puoda padedu ir leidziu varveti … Nereikia savo brangaus laiko gaisti laukiant kol gerai islases vanduo is varskes maiselio :-) Taip ir darau varske kas savaite,kai vanduo islasa maiselis lieka pilnas varskes. Dar tuo paciu ir balta suri uzspaudziu. Nusiemu kiek noriu varskes is maiselio ir palieku siek tiek maiselyje, dadedu kmynu, druskos pagal skoni ir visa tai uzspaudziu pjaustymo lenta su kokiu sunkesniu virtuviniu daiktu :-) o tiesa, pries uzspaudziant ivinioju ta maiseli merlini su varske viduje i svaru virtuvini ranksluostuka kad sugertu kas perisunkia uzspaudus. Vakare I saldytuva visa tai, ryte jau gallima isimti suri is to merliuko maiselio. Viskas! :-) Oi kad prirasiau, tikrai nesunku tik atrodo daug is mano surasymo.
          Jeigu neturi drauges kuri raugo gali duoti varskes galima ir be Jo. Turiu Armene drauge, jos mama nuejusi I parduotuve nusiperka pieno kur galiojimo data baigsis greitai ir ji supylusi I puoda laiko kambario temp kol visas pienas suruges buna, atrodo kaip kefyras kai surugsta. Tada visas procesas toks pat varskes kaitinimo.
          Sekmes, verta pabandyti tikrai nesuvargsite :-) nebent beskaitant Mano instrukcija :-)

          • labai idomu, viskas įmanoma jei labai nori, tuoj turesite savo pieno cecha:))) ačiū kad pasidalinote apie varškės gamybą

          • kristina sako:

            tris litrus sviezio pieno kaitini iki virimo, pries pradedant virti ispaudi puse citrinos, arba idedi nepilna sauksteli citrinos rugsteles, stai jum ir apie 600 gramu sviezios skanios varskes, pieno visose salyse tikrai rasit!

          • Zaneta sako:

            Aš šviežia varške darau taip, pienas +jogurtas natūralus, kaitinti:)
            o visa kita kaip ir aukščiau merginos rašė:)

    • Neringa sako:

      Laba diena. Norejau paklausti kur pilti ta alhogoli?

  5. Dovilė sako:

    minkstos ir skanios :)

  6. Lina sako:

    Biski nesupratau kaip su tais kiausiniais?Reikia trynius ideti i varske,o kiausini su cukrum??Tai kiek tu kiausiniu reikia 3ju ar 4iu?

  7. Jone sako:

    Mano sese dare su idaru braskiu pacios skaniausios

  8. BEATAI sako:

    Vakar žiūrėjau laidą,labai patiko.Įsijungiau atsitiktinai,o paskui negalėjau atitraukti akių.Beata nuostabiai veda laidas,be to labai fainuolė.Linkiu sėkmės !!!

  9. Alina sako:

    Dariau ir as spurgytes sias. Skonis liuks. Visai seimynai patiko. Aciukas Beatai uz si recepteli :)

  10. Juste sako:

    O kur alkoholis?

  11. love sako:

    ar butinai reike alhoholio??????Biata

  12. Spurgos sako:

    Be galo skanios gaunas, super

  13. jolanta sako:

    man kazkodel varskes spuros kai idejau i alieju istezo ir pasidare kaip blynai

  14. edita sako:

    man irgi pavyko kuo puikiausiai, o be to ir pagulejusios, nebuvo jos kietos…Super receptas!

  15. Emilija sako:

    Aš kepu gal kokį aštuntą kartą, man labai skanu, nededu alkoholio. Dabar darau bet dvigubą porciją, nes šeima greit suvalgo, dar draugams duosiu paragauti, mokytojoms, aš tikrai siūlau pasidaryti neapsivilsite!!!!

    • kristina j. sako:

      alkoholio galima ir nepilti,jis siaip yra skirtas kad maziau aliejaus pritrauktu .super spurgos ,labaj skanios siltos ir saltos ;) aciu beatai,labai nuostabios laidos tavo ;)

  16. Sigita sako:

    Labai skanios spurgytės. Sekantį kepimą darysi dvigubą porciją :)

  17. Asta sako:

    Šiandien kepiau spurgius. Tikri minkštučiai – gardučiai:)

  18. inga sako:

    ka tik pagaminau spurgas, tikrai labai skanios.naudojau grudeta varske, bet sumaliau ja su el.blenderiu ir varske gavosi kaip lietuviska.
    aciu uz skanu recepta!

  19. nepatogumas sako:

    labas as norejau pasiteirauti kodel tavo recetus negali atsispausdinti nera tokios nuorodos spausdinti taip butu paprasciau tikiu ne tik man bet daugeliui

  20. Ernesta sako:

    Man patinka jusu visi receptai kurie padarius mano virtuveje visi sako kad nuostabiai pagaminta ir praso sio recepto :)

  21. virėja sako:

    kepiau pries kelias dienas siandien einu kepti patiko skanu!!!!

  22. skanumelis sako:

    katik iskepiau, gavosi fantastisko skonio, o uztrukau vos kelias minutes…

  23. Gintarė sako:

    LAbai skanios ir minkštos spurgelės, labai patiko jas formuoti tuo budu kaip rodėt su šaukštu :D Labai paprastas receptukas tik kept ir kept.. :) )

  24. Paulius sako:

    Sveiki kepiau tas spurgas viskas ok bet yra vine betda men jos is isores iskepa o viduje lieka puszali ka man daryti Beata, as bandziau ilgiau virti bet tada jo labai pasidaro kietos kiek laiko jas reikia vyrti ir kokio dydzio jas daryti. Patark.

  25. aaa sako:

    Fantastiski spurgiai!!! Aciu nuostabiajai Beatai!!! :-)

  26. EMA sako:

    PUIKU SPURGOS SKANEUS

  27. EMA sako:

    SPURGOS buvo skanes

  28. apie varske sako:

    kokia reikia dėt varskia liesa ar pusriebe …. su Liesa varske visai nieko gavos bet geriau liesa , pusriebė ar riebi varskė ??

  29. rima sako:

    o kaip iskepti tokias dideles dregnas varskes spurgas kaip parduotuvese?mazos man ne tokios skanios :(

  30. rima sako:

    labas o gal zinai kaip iskepti tas didelias parduotuvines spurgas?

  31. Eva sako:

    Gavosi dieviško skonio spurgytės

  32. ausra sako:

    Super receptas! labai skanu

  33. giedre sako:

    Sveiki, noreciau suzinoti kiek miltu reikia deti. Nejau visiems cia taip aisku?

  34. monika sako:

    fantastiskos spurgos gavosi!

  35. Egle sako:

    Labai skanios tikrai, tik man su tais saukstais gana sunkiai formuojasi, bet skonis atperka viska :)

  36. VI sako:

    Super spurgytes, kepsiu ir kepsiu dabar :D , nes skonis tai nerealus. Aisku kai ka pakeiciau, pavyzdziui neturejau STIPRAUS ALKOHOLIO, tai idejau tiesiog vanilinio cukraus ir buvo labai labai gerai :) . Nezinau kokio dydzio dare spurgytes Beata, bet as dariau kazkur 3 cm skersmens, tai vaizdas ir skonis man gavosi NEREALUS :) (P.S. gal ir buciau dariusi didesnes, bet kazkada labai seniai seniai kepiau diiiiideeeleees spurgas, o isejo zaaaaalioss zalios spurgos :D ), tai antra karta zalios teslos nenoredama valgyt, sikart kepiau daug mazesnes ir nepasigailejau :) . Dar vienas dalykelis, idejau siek tiek daugiau miltu, tai maziau lipo prie ranku (nes as ir vel norejau, kad sikart spurgytes butu idealios, todel lipdziau jas rankomis), bet patikekit manimi, jos tikrai nesigavo kazkokios kietos (nors neaisku kaip bus, kai atves :) ). Tai tiek, DIDELIS DIDELIS ACIU, BEATA, UZ RECEPTUKA :D

  37. mano receptas IRENUTE sako:

    seimininkes mielosios o kam pirkti varske jai ja galima pasigaminti paciai juk kiekvienos salies parduotuvese parsiduoda pienas ji nusiperki sakysim 4litrus ydedu 4saukstus grietines ismaisau ir pastatau puode ant virykles per nakty ,ryte jai dar pienas nesusitraukes yjungiu virykle ant 1 ir palaikau val.pienas surugsta ir isskiria isrugos apacioj tada visa sia mase ispilu antdurslioko pries tai y ji patiesus marlios ir palieku ramybes busenoi 1-1,5val kad issivarvetu va jums sviezutele skanutele varskyte,o jai dar paslegsite ja tai ir lietuviska suriuka pasidarysite!!!!SKANAUS

  38. mano receptas IRENUTE sako:

    seimininkes mielosios o kam pirkti varske jai ja galima pasigaminti paciai juk kiekvienos salies parduotuvese parsiduoda pienas ji nusiperki sakysim 4litrus ydedu 4saukstus grietines ismaisau ir pastatau puode ant virykles per nakty ,ryte jai dar pienas nesusitraukes yjungiu virykle ant 1 ir palaikau val.pienas surugsta ir isskiria isrugos apacioj tada visa sia mase ispilu antdurslioko pries tai y ji patiesus marlios ir palieku ramybes busenoi 1-1,5val kad issivarvetu va jums sviezutele skanutele varskyte,o jai dar paslegsite ja tai ir lietuviska suriuka pasidarysite!!!!SKANAUS

  39. Bitė Maja sako:

    Oi, mano močiutė kepė… Jau tokios nerealios!.. Visai neriebios!.. :P

  40. varskes spurgos sako:

    kepiau tika spurgytes,labai skanios :) neturejau vaniles tai vietoj jos itarkavau apelsino zieveles,liuks :) .Iskepa jos gerai,visai nesukieteja tik reik daryti visai mazutes ir kepti 175 temperaturoj.Dekui Beata tau :)

  41. Arūnė sako:

    Bandžiau ir aš daryti…pasaka ;) ))

  42. Bernadeta sako:

    Vietoj stipraus alkoholio įpyliau kokio turėjau – Vana Talin likerio. Skonis pasakiškas. Ačiū. Šio receptuko spurgytės pačios skaniausios.

  43. Vaiva sako:

    Labai skanios spurgos! receptas paprastas, gaminimas taip pat.. Ilgai ieskojau gero varskes spurgu recepto :) pagaliau radau!! beje, dariau su ricota.

  44. Inulka sako:

    Labai patiko spurgos, proporcijos idealios, kitiems rekomendavau :)

  45. Skaiste sako:

    Aciu Beata uz Recepta labai skaniai gavosi;)

  46. Robė sako:

    O galima ir puode Spurgius virti ar reikia gilioje keptuvėje?

  47. Robė♥ sako:

    Ir ar būtinai reikia alkoholio pilti???

  48. Robė sako:

    Ir ar b ūtinai reikia alkoholio pilti?

  49. Niko sako:

    Kaip čia su tais kiaušiniais? Recepte yra nurodyti trys kiaušiniai, o gamybos eiga skamba taip:
    „Varškę ištrinti su kiaušinio tryniais, kiaušiniu ir cukrumi. “
    Tai hm, kaip cia dabar elgtis su kiaušiniais?

  50. as kepu spurgas bet neturiu cukrus pudros bet pasiemiau cukru ir susimaliau

  51. kristina sako:

    o kazi kokios spurgos gautusi naudojant requeson arba ta vadinamaji fresh cheese kuri naudojai pseudo varskiniams blynams?

  52. Namu seimininke sako:

    Sveiki, siuo metu kepu spurgytes. Kepam kartu su vyru: partija as dedu, partija jis… :D Pirmas mano kepimas spurgu. Manau kepsiu daznai. :)

    Tesla dariau is 3pakeliu varskes po 180g ir drasiai dejau 200g miltu. Tuomet minkstos spugos ir tesla ne per skysta. O tesla sukau aliejum suvilgytom rankom, nes pirma kart gaminant ir su saukstais nelabai manau ar man pavyktu (laidos nemaciau). I tesla ipyliau 2 saukstelius degtines ir sauksta amareto. Spurgytes gavosi visiskai neriebios viduje.

    Tai gi Beata turbut kaip dauguma as noriu tau padekoti uz puikia pirmaja patirti.

  53. Kristina sako:

    MIELA BEATA o kur tas ALKOHOLIS man tamsuolei pasakyk :) ( jei neparasysi tuoj pat isgersiu :-D )

  54. Sandra sako:

    Šiandien ir mes su sūneliu kepėme šias spurgytes.Gavosi super skanutės..:)Tik tam,kad nereiktų jų formuoti,tai aš paimu konditerinį švirkštą,pridedu į jį tešlos,nuimu antgalį ir tada spausdama po truputį tešlos į karštą aliejų,nupjaunu gražiai su peiliu. Gaunasi visos vienodos ir apvalios.Mmmm.. skanumėlis…:)

  55. Laimonas sako:

    Nors Spurgos gavosi labai skanios ir puikios,bet buvo viena problema – kol jos vire puode, buvo jos dailiai apvalios ir pilnos, bet kai padejau ant virtuvinio popieriaus – staiga sukrito ir subliusko. Ka daryti ,kad to neatsitiktu vel? As naudojau ‘kvark’ – ganetinai homogenizuota ir skystoka varskes ‘sese’.

    • Karolina sako:

      Gal jos nebuvo isvirusios kai isemei.
      Man pirma kara kai kepiau taip buvo, neisvirusias isemiau ir susmego, kitas kai viriau ilgiau paviriau ir buvo apvalios :)

  56. monika sako:

    Perskaiciau Anetos is US komentara apie namines varskes gaminima- visoms kurios gyvena ne LT, ilgi gyvenimo metai anapus Atlanto ismoke ir mane imtis namines varskes gamybos- as darau truputi paprasciau nei Aneta- tiesiog pakaitinu ekologiska kefyra, skandinavijos salyse gyvenancioms – A-Fil puikiai tinka sitam reikalui. Taigi pakaitinu kefyra, su 3 saukstais cukraus, ir stikline 40% riebumo grietineles ( heavy whipped cream amerikoje). Pamazu kaitinant is kefyro issiskiria isrugos ir iskrenta varske. Ja paskui perkosiu per marle. Ir viskas! Girdejau kitos mano drauges tiesiog uzzsaldo kefyra ir atsildant varske atsidalina pati. Zodziu- paprasta ir labai gardu! Varske labai svelni iseina. Puikiai tinka ir blyneliams ir varskinems spurgytems!

  57. Karolina sako:

    Nerealios spurgytes, megstame visa seima o ypac dukryte. Jas dar iskeptas pasiskaninu uogiene arba kondensuotu pienu ir pasaka koks nuostabus skonis :)

  58. Airija sako:

    Gaminau spurgas pagal si recepta,mazesnes negu puse sauksto dydzio ir man pilnai neiskepe,nors virsus jau atrodo gerai paskrudes,ant gerai ikaitinto aliejaus nedideles ugnies,beto neparasyta kada pilti alkoholio i tesla:)

  59. Tina sako:

    Tadam!!! Ir man pagaliau pavyko iškepti spurgas (iki šiol gamindavau pagal kitus receptus). Super greit ir paprasta, o skonis nuostabus. Ačiū už receptuką.

  60. jovita sako:

    netiketai/greitai/skaniai gavosi :) tik alieju maisiau alyvuogiu su saulegrazu… ir viska dejau is akies – pagal tavo gaires :) ha ha „pasmerktas sekmei“ tas tavo receptas:)

  61. Simona sako:

    nerealios.. varškės debesėliai :) .. su dukra vietoj pietų pavalgėm :D .. skanumėlis!!

  62. Agnė sako:

    Super receptas! Nesitikejau, kad taip puikiai ir skaniai jos gaunasi :) visko tiek kiek reikia! Nuostabu!

  63. Egle sako:

    O kam tuos miltus sijoti?

  64. PunagePotato sako:

    Super spurgytės!!!

  65. PunagePotato sako:

    super!

  66. Inga sako:

    Aciu…tikrai skaniai gavos…su namine varskyte ( uzsieny gyvenant tai tikras liuksas)

  67. Vilma sako:

    Super spurgos gavosi!!! Aciu Beata :)
    O ir atvesusios – minkstuteles! ;)
    Uhhh, kaip skanuuuuu …mmmmm

  68. karolina sako:

    Man irgi pavyko labai skanios

  69. Inga sako:

    Labai skanios spurgytės, visa šeima valgė pirštus apsilaižydami!!! :) Ačiū!:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.