8241
Beatos virtuvė

Baklažanų apkepas la parmigiana

(5)
Reikės:
  • Vienai vidutinio dydžio keptuvei arba skardai (jei kepsite orkaitėje) reikės:
  • saulėgrąžų aliejaus,
  • 5-6 vidutinio dydžio baklažanų,
  • kelių žiupsnių druskos,
  • pusės šaukštelio cukraus,
  • poros skiltelių česnako,
  • šiek tiek baziliko,
  • 0,5 litro gero itališko pomidorų padažo (Passata di pomodoro),
  • 10 kupinų šaukštų džiūvėsėlių mišinio,
  • 5-6 virtų kiaušinių,
  • didelės saujos švelnaus skonio fermentinio sūrio.
  • Džiūvėsėlių mišiniui reikės:
  • džiūvėsių,
  • tarkuoto parmezano,
  • šiek tiek petražolių,
  • kelių susmulkintų česnako skiltelių.

Daržovės yra jėga, turėtume jų valgyti kuo daugiau! Labai įdomi daržovė yra baklažanas – tokia, sakyčiau, Pietų Italjos bulvė. Panašumai tokie: nevalgoma žalia ir skani, kai susidraugauja su kokiais nors riebaliukais. Bet ne per daug. La Parmigiana yra sotus, tvirtas baklažanų apkepas, – aš vis dar jaučiu tos parmigiana’os, kurią valgiau pas Tolvaidą, skonį. Tai ji, štai, draugiškai parašė receptą. Aišku, aš savo receptą esu patalpinusi „Daugiau daržovių” knygoje. Beje, niekada nesu ragavusi parmigiana’os su kiaušiniais, bet tuo ir žavi Italijos virtuvė, kad naudojama tai, kas yra. Tolvaidos namuose visuomet yra begalės kiaušinių ir jie va štai taip sėkmingai inkorporuojami į apkepą, niekas net nepasigenda mėsos. Viskas surašyta, kaip Tolvaida pasakojo, ką ir kaip ji daro. Skanaus!

1. Kepame baklažanus

Pasiruoškite, kad aliejaus (saulėgražų) reikės nemažai – baklažanai kaip kempinė jį visą “sugeria”. Vienai vidutinio dydžio keptuvei, arba skardai, jei kepsite orkaitėje, reikės 5-6 vidutinio dydžio baklažanų. Supjaustome juos kelių milimetrų griežinėliais, gerai padruskinam (išsiskirs daug vandens, kurį reikia nupilti) ir stojame prie įkaitintos keptuvės gerai valandai, kol juos visus išsikepsim. Aš, jei žinau, kad rytoj gaminsiu parmigiana, iš vakaro dujinės neplaunu, nes šio patiekalo vienas neigiamas bruožas – aliejina virtuvė. Ugnies reikės kaitrios ir svarbiausia, kad keptuvėje nuolat būtų užtektinai aliejaus – jo nereikia tiek, kad baklažanai skęstų, bet jokiu būdu jo neturi sumažėti, nes tada griežinėliai ims svilti. Per kokius gerus 20 kartų, kai man teko šį patiekalą gaminti, tapau ganėtinai įgudusi ir kaskart sugalvoju vis kokį naują dalyką reikalui papimpinti – iškeptus griežinėlius prieš išimdama iš keptuvės, dar ilgai laikau virš jos su šakute pakabinusi, kad nubėgtų visas aliejus, ir tik tada dedu į iškeptųjų indą. Kartais paverčiu tą indą virš keptuvės, su šakute prispaudusi jame esančius jau iškeptus baklažanus – taip ir aliejaus susitaupo, ir iškepti baklažanai gerai nusisunkia. O kartais, sudėjusi į keptuvę naują partiją baklažanų, ant vieno jų „sukraunu” bokštelį iš dar 4-5 baklažanų griežinėlių, kuriuos paeiliui „išleidžiu” į aliejų, kaskart išimdama iš keptuvės jau iškepusį griežinėlį. Taip labai pagreitėja procesas ir, nors bokštelyje esantys griežinėliai neliečia aliejaus, jie vis tiek nuo garų suminkštėja ir kepimas sutrumpėja. Baklažanai turi gerai iškepti, bet jokiu būdu nesudegti (visiškai to, deja, nepavyks išvengti, ypač, jei turite mažų vaikų :)).

2. Gaminame padažą

Kai iškepėme visus baklažanus, likusiame aliejuje, toje pačioje keptuvėje reikia vos vos paskrudinti porą skiltelių česnako, šiek tiek baziliko ir apie pusę litro gero itališko pomidorų padažo (Passata di pomodoro). Pakaitinti, įpylus šiek tiek vandens leisti padažui, kaip italai sako, – “susitraukti”. Jis turi tirštėti. Įdedame druskos, pusę šaukštelio cukraus – ir padažas paruoštas.

Pusę jo nupilame į atskirą indelį, o likusią pusę toje pačioje keptuvėje apiberiame gerais penkiais (dar penkių reikės pabaigai) kupinais šaukštais džiūvėsėlių mišinio. Šį mišinį pasiruošiame iš anksto: sumaišome džiūvėsius, tarkuotą parmezaną, šiek tiek petražolių ir, kur ne kur įdedame smulkučių gabalėlių česnako. Visa tai galima dar šiek tiek sudrėkinti vandeniu, kad konsistencija gautųsi panaši į drėgną smėlį.

3. Sluoksnių dėlionė

Ir tada jau sluoksniuojame keptus baklažano griežinėlius (pusę viso kiekio). Pradžioje – aplinkui formą ar skardą, tada viduriuką, ir tada dar – kur ne kur, kad visiškai nebesimatytų džiūvėsių, ir dar šiek tiek avansu. Tuomet laikas dėti sluoksnį virtų, pjaustytų kiaušinių (aš paprastai jų išsiverdu 5-6 vnt.), ant jų – gerą saują kubeliais pjaustyto švelnaus skonio fermentinio sūrio (reiktų dairytis sūrio, skoniu panašaus į „Pik-Nik” sūrio lazdeles). Suklojame visus likusius baklažanus. Jei parmigiana’os apačioje sluoksniavome iš pradžių padažą, tada džiūvėsius, tai patiekalo viršuje atvirkščiai – iš pradžių dedame džiūvėsių mišinį (tokį patį kiekį, kaip apačioje) ir tuomet – padažą. Jį pilame į patį vidurį ir užpylę šiek tiek vandens, gražiai išsklaidome į visas puses (vanduo padeda padažui lengviau pasiskirstyti).

4. Kepame ir valgome

Kepame toje pačioje keptuvėje ant silpnos ugnies apie 5-10 min. (baklažanai vis dar yra šilti, tad kepame, kad viskas „susilipdytų”, persipintų ir kad sūris ištirptų). Dedame keptuvės dydžio lėkštę ant viršaus ir apverčiame, kad visas turinys atsidurtų lėkštėje, o tuomet vėl viską gražiai įleidžiame į keptuvę, tik kita puse. Kepame apie 10 minučių. Aš ilgai bijojau atlikti šią akrobatinę procedūrą – pirmus kartus kviesdavau anytą, o dabar viską darau virš kriauklės, nes maža kas. Galima visa tai kepti ir orkaitėje. Tokiu atveju sluoksniuosime baklažanus į torto formą panašiame inde aukštais kraštais. Nors man asmeniškai, patogiau ir greičiau keptuvėje – parmigiana gaunasi daug macnesne ir sultingesnė.

Beatos virtuvė - La Parmigiana, Tolvaidos parmigiana

 

Beatos virtuvė - La Parmigiana

Žinau, skamba labai ilgaiiiiii ir sudėtingai, bet iš tikrųjų, tai vienas paprastesnių patiekalų, o skonis atperka viską! Beje, parmigiana dar skanesnė, kai valgome ją kitą dieną pašildę. Dar galima iš anksto, prieš kelias dienas susikepti baklažanus, juos susluoksniuoti ir dėti į skardą. O tuomet, jau laukiant svečių, prieš kokį pusvalandį iki jiems ateinant, pašauname parmigiana į orkaitę! Tiesa, tokį šaltą reikalą orkaitėje ar keptuvėje reikės kepti ilgiau nei 10 min).

Valgoma su itališka duona ir raudonu vynu!

Beatos virtuvė - La Parmigiana

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (2 balsai, vidurkis: 4,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. lina parašė:

    siūlau baklažanų nekepti – kam tų riebalų? jie puikiai perkepa…ant vandens :))))

  2. Jolita parašė:

    Jei neapkepsite aliejuje, jie praras daug skonio. Sumažinti aliejaus kiekį galima kepant ant griliaus ar tokios grilinės keptuvės tik lengvai aptepus baklažanus.

  3. Natali > linai parašė:

    Manau, kad italai puikiai žino kaip baklažanus ruošti valgiui, kad būtų skanu 🙂
    Jolita teisingai sako, kad baklažanai be aliejaus bus ne tokie gardūs 🙂

  4. Alma parašė:

    Tikrai labai skanu, nors gaminau be kiausiniu, bet tuose sluoksniuose susipainiojau. Ar pirma reik I keptuve sudet visus slapius dziuvesius?

  5. Bandytoja parašė:

    Gal 10 kartu skaiciau, kaip reikia ka sluoksniuoti.. ir vis tiek susipainiojau.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.