Beatos virtuvė
keksas su razinomis

Keksas su razinomis

(42)

Šis didelis keksas su daug razinų – irgi iš vaikystės prisiminimų.

Reikės:
  • 180 g minkšto sviesto
  • 180 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 150 g razinų
  • 100 ml rudojo romo (jei nenorite vargti ieškodami, tai tiks ir brendis arba juodoji arbata)
  • 200 g miltų (dar 0,5 šaukšto miltų reikės razinoms apvolioti)
  • 1–2 šaukštų pieno
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 šaukštelio cukraus pudros (pabarstyti ant viršaus, jei norėsite jį taip papuošti)
  • 1 citrinos (jei norėsite įtarkuoti citrinos žievelės)

Kai kartu su pavasariu ateina mamos diena, dažnas prisimenam savo vaikystę. Tokią ramią, lengvą ir saugią, kvepiančią mamos kepamu pyragu. Šis didelis keksas su daug razinų – irgi iš vaikystės prisiminimų. Šis pyragas yra riebus biskvitas su sviestu, jis – naminis klasikinis, todėl labai minkštas. Romas yra neatskiriama šio kepinio dalis. Žinoma, galima jį išsikepti ir nepamirkius razinų rome, bet būtent tamsaus romo aromatas suteikia jam ypatingą skonį ir kvapą. Šis keksas toks paprastas, kad galite išsikepti jį kas antrą dieną. Tik mažutė pastabėlė: būtų gerai, jei galėtumėte razinas pasiruošti iš anksto, na, pavyzdžiui, per naktį jas mirkyti rome. O jei namų darbų neparuošėt, tai bus galima susiruošti ir vėliau. Bet vis tiek reikės bent pusvalandžio…

 

Gaminame keksą:

  1. Įjunkite orkaitę – temperatūra 180 ºC. Kepimo formą ištepkite sviestu.
  2. Razinas nuplaukite karštu vandeniu.  Sudėkite jas į puodą, užpilkite romu ir ant nedidelės ugnies truputį pakaitinkite, kad romas greičiau įsigertų į razinas ir jos išbrinktų. Razinos turėtų sugerti beveik visą skystį, kad jo liktų tik šaukštas ar du.
  3. Minkštą sviestą įdėkite į dubenį, kuriame viską plaksite. Suberkite cukrų, žiupsnelį druskos ir pradėkite plakti elektriniu plakikliu, kol sviestas pabals ir viskas atrodys lyg minkštas sviestinis kremas.
  4. Tada po vieną muškite kiaušinius ir toliau plakite, kol pamažu įplaksite visus kiaušinius. Įpilkite pieno ir dar kartą viską perplakite.
  5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į sviesto ir kiaušinių masę.
  6. Ant razinų užbarstykite pusę šaukšto miltų, kad jos šiek tiek apsiveltų, ir suberkite jas į tešlą.
  7. Išmaišykite ir drėbkite tešlą į kepimo indą. Pyragą kepkite apie 50 minučių, kol paruduos ir gražiai pakils. Lengvai išimsite, kai jis truputį atvės. Pabarstykite cukraus pudra.

 

Suprantu, kad tamsus romas nėra pats populiariausias gėrimas Lietuvoje, taigi, jeigu jo neturite, razinas galite mirkyti brendyje arba arbatoje. Tešla bus gana standi, tad jei liks skysčio nuo razinų, nepabijokite įmaišyti jo į tešlą. Į keksą galite dėti ne tik razinų, bet ir, pavyzdžiui, smulkiai pjaustytų abrikosų. Dar kitokio skonio suteiks įtarkuota citrinos žievelė.

 

Dalinkis:
Komentarai (42)
Komentarai
  1. dangute sako:

    o jei vietoj sviesto margarina deciau

  2. Lina sako:

    Išbandytas!!!! Sudorotas per 15 minučių, tad išvada- idealus keksas visomis progomis, o geriausia- be progos;) ačiū Beata!!!

  3. Gorada sako:

    Jis nerealus :) kepiau su spanguolėmis, kepiau su abrikosais. Pasaka :) Visi lieka sužavėti, kurį laiką mano mėgstamiausias buvo Negriukas iš supermama.lt bet šitas jama viršų :)

  4. Simona sako:

    Nuostabaus skonio keksas

  5. Mamukynas sako:

    Mėginsime ir MES .. ir atrodo skaniai, ir išgirtas skaniai !!! ;)

  6. Jurgita sako:

    Neseniai kepiau šitą keksą.Labai skanus,rekomenduoju ir kitiems išsikept:)

  7. Edita sako:

    Niekada nemaniau, kad kepsiu su razinom kažką. Bet turėjau razinų netyčia ir laisvo laiko. Išmėginau. Mano šeima, vakare susirinkusi namo, nepatikės, kai pasakysiu, kur išgaravo didelė dalis šio kekso ir kad jis bus dar ne kartą kepamas :D

  8. Roma sako:

    Be galo skanus minkstutis! butent toks kaip ir aprasytas :) pirmas kepinys is tavo Beata Receptu Knygos : Beatos Kepiniu Knyga :) liuks bandysim toliau koki kita nauja receptuka nes koki tik darau visi pavyksta puikiai ir buna be galo skanu :)

    P.S Aciu Tau Beata uz nuostabius receptus ir begalo puikias knygas kurias tu parasei :) is visu,knyguciu turiu dar tik dvi :) tikiuos, kad kita met tai pat isigysiu dar viena tavo knyga :) tai darosi kaip kokia tradicija :) kartu su pomegiu :)

  9. Aurelija sako:

    Siūlau visiems išbandyti šį nerealų recepčiuką! :) Skonis NEIŠPASAKYTAS :) Ačiū Beatai ;) P.S. Aš razinas viriau juodojoje arbatoje, skonis nerealus ;)

    • Miela Diana, tikrai šiaip vagimu manęs nekaltinkite skaitydama šį receptą iš jūsų nurodyto šaltinio, todėl kad minėta moteris, už tą receptą dėkoja Dovilei, o pati Dovilė tą receptą aprašius aiškiai pasako, kad receptas yra iš BEATOS NAUJOSIOS KEPINIŲ KNYGOS, (cituoju o receptas tiesiai iš naujosios Beatos “Kepinių knygos” :) vis dar su pasimėgavimu skaitau ją ) nuoroda štai čia http://bajaliai.pepa.lt/vaikystes-keksas-su-razinomis/
      Bėda tik kad jūsų paminėta blogerė iš virtuvelės kertelės pamini tik Dovile, o mane va jau pamiršo, bet taip jau būna, ir aš visai nepykstu ir tik džiaugiuosi, kad receptas iš mano knygos yra naudojamas ir mėgstamas, ir dalinamasi juo…O mane apkaltinti vagyste mano pačios bloge, mano pačios recepto yra mažų mažiausiai nemandagu, bet suprantu, kad tiesiog paskubėjote…..

  10. Diana sako:

    Supratau, atsiprašau! Bet receptas superinis!!! Buvo labai skanu – šiandien vėl darysiu :) ačiū!

  11. Sigita sako:

    Beata, kodėl man razinos nusėda į apačią? Abu kartus mirkinau, pirmą kartą įmaišiau į masę bendrai, antrą kartą užbėriau arčiau viršaus ir užpyliau tešla – vis tiek jas radau dugne. :( O anksčiau kepdavau bobą, taip gražiai jos pasiskirstydavo per visą „pyragą“.

  12. renata sako:

    Margariną reikia aplamai pamiršti,nes tai baisus nuodas . standinantis kraujagysles ir provokuojantis onkologiją. Margarinas atsirado apie 1920 uosius. Iki to laiko onkologiniai susirgimai buvo be galo reti.

    • pritariu, aš margarino nenaudoju visai, nes iš tiesų ir kainą nesiskiria taip ženkliai, aš esu sviesto gerbėja…bet suprantu,kad galbūt ne visi taip sviestą myli ir naudoja

  13. Silvija sako:

    Ar galeciau deti vysnias? ar jas taip pat reikia ismirkyti rome?

  14. jolita sako:

    Nuostabus receptas! Kepiau Kaledom dovanu , visi liko patenkinti ir nustebinti, paprasta, skanu ir grazu.:-)

  15. Jevgenija sako:

    Laaabai skanus keksas, patariu daryt 2uba porcija, suvalgysit vienu prisedimu!!:)

  16. rasa sako:

    labai geras keksas! primena vaikyste. Siandien vel kepsiu

  17. Agata sako:

    Šis keksiuko pyragas pats geriausias ir skaniausias iš visų. TIesą rašė, kad per 15min buvo suvalgytas :D močiutei beprotiškai patiko. O skaniausias, kai yra tik išimtas iš orkaitės, ir šiek tiek atvėsęs. Liuks, AČIŪ už receptuką!

  18. Asta sako:

    Pabandžiau ir aš, paskaičiusi atsiliepimus :) Keksas tikrai visai nieko, greitai paruošiamas, tačiau mums per riebus. Sekantį kartą bandysiu dėti mažiau sviesto

  19. Marius sako:

    Keksas šitas yra tikras skanu mėlis :)

  20. Viktorija sako:

    Sveika Beatule(labai jau grazu varda tu turi) turiu pusesere bendravarde…na bet cia as ne apie tai :D :D labai labai jau ilgai knietejo kazka pagaminti is tavo superiniu sedevru…knyga turiu tik viena(gaila) bet ateityje tikiuos tureti ir kitas pazadu :D , tad tas noras nedave ramybes tai kad laaabai pasiilgau kepto kekso kvapo :D wow radau tavo receptuka..nudziugau kad jis laaaaabai lengvai pagaminamas,ir jis isgirtas kitu skaitytoju,kepejeliu tad nusprendziau siandien ir as pagaminti.Aciu labai uz recepta ,laukiu rezultato,viskas pasauta jau i orkaite.Laukite tesinio :D

  21. Viktorija sako:

    Kaip pirmas kartas tai gavosi liuks :) skaaanu :D aciu dar syki labai labai uz recepta :)

  22. Loreta sako:

    Sveiki,

    noriu pasidalinti savo bandymais: kadangi nemėgstu razinų, tai į visus receptus, kuriuose matau, kad reikia razinų, dedu datules, spanguoles ar pan.
    Žinokit šis keksas su datulėmis (smulkiau supjaustytomis) yra tiesiog nepakartojamas :) . TOBULAS :) rekomenduoju išmėginti :)

  23. Kristina sako:

    O Dievaži, koks skanus keksas!!! Aišku romo neturėjau, tad pyliau Rygos juodąjį balzamą ir pusę buteliuko romo esensijos. Mhmmm nežinau, ar iki ryto man vaikinas paliks bent kasnį :) )

  24. Aurelija sako:

    Jis nerealus!!! Kaip tik kepu jį vėl! ;)

  25. Rasa sako:

    Man pavyko! Skonis nuostabus! Razins „neprigere“ labai, tai I dugna nesukrito :D Aciu uz puiku recepra!

  26. aldona sako:

    kepiau, labai paprastas receptukas; o pyragas super galima ir liezuvi praryti kaip skanu:))))))))

  27. Laura sako:

    Paskaičiau komentarus ir neatsispyriau pati pabandyt. Rezultatas – 10 balų! Nors turėjau tik 80g sviesto (plius įpyliau šlakelį gero aliejaus) ir vietoj razinų dėjau aguonų, skonis tikrai nenuvylė. Ačiū už puikų receptą.

  28. Deiimantė sako:

    Labai ačiū , už kokį nuostabų receptą ! :) )

  29. egle sako:

    Man nesigavo tiesiog vietoj razinu idejau silaugiu man ji neiske o kepiau apie 1 val.

  30. Rasa sako:

    Beata, gal Jus galit pakonsultuoti kodel kai kepu pyraga, kuriame yra kokiu tai priedu pvz razinu, riesutu ar kt., kepimo milteliai nepakankamai ispurena tesla t.y. pyragas neiskyla, kepimo milteliu dedu net daugiau nei nurodyta recepte. Aciu.

  31. Jurga sako:

    Sveiki,
    Man reikia pagalbos… Pirmą kartą gyvenime ruošiuosi kepti keksiukus pagal šį receptą… Ir šiaip esu ne kokia kulinarė, tad ieškau patarimų. Kiek laiko reikėtų kepti keksiukus (tuos truputį didesnius)? Manau 50 min per daug jau…
    Ir kiek tešlos reikia dėti vienam keksiukui, nežinau kiek jie dar pakyla…
    Dėkui iš anksto!

    • Dėkite iki pat viršaus jei norite kad turėtų kepures, arba palikite centimetrą nuo viršaus …Kepkite trumpiau nei 50 minučių manau 30 yra pats tas…bet žiūrėkite pagal jų išvaizdą, patikrinkite pagaliuką įbeskite į vidų jei bus sausas iškepę….paskaitykite aš esu daug prirašius apie keksiukų kepimą:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.