Beatos virtuvė
Beatos imbieriniai sausainiai

Imbieriniai sausainiai

(75)

Imbieriniai sausainiai yra labai sezoninis dalykas, ypač populiarus žiemą ir per Kalėdas.

Reikės:
  • 125 g sviesto
  • 5 šaukštų grietinėlės
  • 3 black treakle šaukštų (jei nėra, dedam medų)
  • 150 g cukraus (pageidautina kuo rudesnio, idealiu atveju – tamsus mascovado, jei nėra, tai bent jau dermerara arba jei ir to nėra, dėkite baltą paprastą cukrų, tik sausainiai bus tokie labai jau pablyškę)
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelio imbiero malto (sauso, bet jei nėra, tai tiks ir šviežias)
  • 1 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 8 kardamono pumpurėlių (šviežiai maltos sėklos, o jei nėra sveikų ir patys nemokate/negalite jų sugrūsti, naudokite jau sumaltą kardamoną)
  • 1 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės
  • 375 g miltų
  • 0.5 šaukštelio sodos
  • Kardamono, gvazdikėlių

 

Receptą rašau tokį, koks buvo žurnale, bet čia yra vienas ingredientas, kurio greičiausiai Lietuvoje nepavyks rasti. Tai toks dalykas kaip black treakle. Tai – tamsiai rudas cukraus sirupas, kuris naudojamas daugiausiai kepiniuose spalvai (tamsumui) ir karstelėjusios karamelės skoniui… Kažkada kepiau pyragą ir neturėjau to black treakle, tai tiesiog vietoj jo dėjau tamsų mascovado cukrų ir nieko neatsitiko. Taigi, siūlau black treakle pakeisti medumi ir mascovado cukrumi. Bet, kiek žinau, Lietuvoje cukraus rūšių pasirinkimas yra taip pat gana skurdus, tai yra labai didelis šansas, kad jo nerasite… Nes vienintelis ne baltas cukrus, kurį man teko aptikti LT parduotuvėse, yra dermerara, kuris šiuo atveju tik truputėlį gelbėja…

 

Prieskoniai čia yra labai svarbu, nors sausainiai vadinasi imbieriniai, bet tą būtent jiems būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai. Aš asmeniškai prieskonių dėjau daugiau nei nurodyta recepte… Na, gal trečdaliu daugiau, čia jau skonio reikalas…
Gamyba viso šito dalyko nėra labai sudėtinga, bet reikia kantrybės nemažai tešlai šaldyti ir kočioti…

Kaip paruošti:

  1. Sviestą, cukrų, grietinėlę, medų (ar black treakle) visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpo ir nuimkite nuo ugnies.
  2. Miltus persijokite ir sumaišykite su soda… Jei neturit ūpo ir laiko, nebus pasaulio pabaiga, jei miltų ir nepersijosite…. Sijoti reikia, kad daugiau oro patektų į miltus…
  3. Miltus pilkite į skystą masę ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, taigi daug ten su ja nieko negalėsite padaryti… Svarbu, sukabinkite viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į celofaną, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų… t. y. – atšaltų… Šaldytuve laikykite bent valandą… Galit ir dvi dienas, bet ne ilgiau…
  4. Išimkite iš šaldytuvo ir dabar jau darysit tuos sausainius. Kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę. (180 C)
  5. Jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros… Nes ji bus pakankamai kieta. Kočioti ir sausainius formuoti reikės kantrybės ir laiko…. Na, bent jau man reikėjo. Nes čia tikrai nepavyks iškočioti didžiausio lakšto kaip kokiems virtiniams…. Maximumas, kokį man pavyko pasiekti, buvo dviejų knygų dydžio…. Nes tešla labai lengvai skyla… Tešlą kočiojam kuo plonesnę, t. y., maždaug monetos plonumo, bet ne storesnę nei dvi monetos viena ant kitos padėtos… Aišku, galite ir labai storą tą tešlą palikt… Bet sausainiai nebus tokie skanus :) Tai va, darykite iš sausainių širdutes, elniukus, eglutes ir t. t., jei turite formeles sausainių, jei ne, tai naudokite stiklinę…
  6. Dėmesio! Nesudeginkite, nes man pavyko sudeginti vieną padėklą labai sėkmingai… Kepti apie 10- 12 minučių, ne ilgiau…. Jei orkaitė jūsų kaip mano ir mėgsta kaitinti labiau nei reikia, tai mažinkite karštį iki 160 C.

Žmonės sakė, kad visai nieko tie sausainiai :) Geriausia, kad ilgai laikosi…

Dalinkis:
Komentarai (75)
Komentarai
  1. Greta sako:

    Sveika, mano orkaite silpnoka, geriau kepti 200 C temperaturoje, ar tiesiog ilgiau?

  2. mascovado cukrus sako:

    Šio cukraus yra pirkti Vilniuje “ Marks and Spencer“ parduotuvėjė Gedimino pr.

  3. kaffee6 sako:

    Mano komentaras – puikiai viskas gaunasi,procesas vyksta :) naudojau tamsu medu ir tamsu cukru.Iskocioti sekesi labai puikiai,jokiu problemu,bet va sudeti sausainiukus – formeles i skarda kepimui – tai tikrai reikia ismones ir kantryyyybes :)

  4. Ieva sako:

    Black treakle sirupo rasite „Marks and Spencer“ parduotuvėje :) Gedimino pr. 20 :)

  5. Fija sako:

    Sveiki, esu skaičiusi, jog kepant šiuos sausainius tiesiog tik su medumi ir paprastu cukrumi yra labai sunku iškočioti, reikia naudoti melasa sirupą, tada viskas lengviau vyksta. Tačiau gal naudojant šį juodą cukrų taip pat lengviau kočioti ir tada nebūtina melasa?

  6. Sandra sako:

    Mmmmm, kokie skanus sausainiukai gavosi :) Vyras sake: TOBULI ;D Bus mano megiamiausias receptukas. Aciu tau, Beata, labai labai. O as naudojau Dansukker cukru „Farinas“ (paprastas cukras maisytas su cukranendriu sirupu). Liuks skonis ir tamsi spalva.

  7. Skaiste sako:

    O gal kuri zinot kaune butu galima isigyti tokio siurupo?

    • Sandra sako:

      Jei atskirai norit tokio sirupo, tai nezinau, bet jei apie Farina kalba, tai ten jau sumaisytas :)

    • enqa sako:

      As ta retajį sirupa gaminu taip: kaitinu cukrų ir tuomet užpilu verdančiu…na ar bent jau labi karštu vandeniu…ten viskas sproginėja burbuliuoja…:)) keleta sekundziu…ir tada vualia!!! Kuo puikiausias sirupas…Tiesa cukrų dedu paprasta ( balta)…Nes pakankamai rudumo priduoda sirupas…

  8. L.A. sako:

    pagal sios teslos recepta ant iskeptu sausainiu galima paisyti ornametus (cukrus + citrinos sultys)?

  9. Lina L. sako:

    Ir aš katik kepiau sausainius pagal šį receptą, tik truputį daugiau visų prieskonių dėjau, ir tai pritrūko :D Cukrų radau iki parduotuvėj, Bilingtons „NATURAL Molasses Sugar“, tai labai puikiai gavosi, iškočiojau ir nebarstydama miltų, niekas neprilipo ir nusiėmė nuo stalo labai gerai. Tik kepiau 10 min., nes orkaitė sena ir temp. nesireguliuoja normaliai, tai palei svilėsių kvapą orientavausi :D :D :D . Na bet šiaip ar taip, nuostabūs sausainiai, ačiū Beatai už receptą!

    • Aura sako:

      Mano kepimo istorija praktiškai tokia pat :) Taip pat naudojau šį cukrų ir be vargo „apsidirbau“ su tešla. Prieskonių ir man čia pasirodė mažoka, tai nepagailėjau jų daugiau… Ir 10 min kepimo orkaitėje buvo per akis!
      Imbieriniai sausainiai, pagaminti pagal šį receptą, tapo kalėdine dovana mano artimiesiems :)

  10. sk sako:

    Ka tik iskepiau, vaikai sake skanu :) Dar tik liko papuosti.

  11. Bu sako:

    Pirmasyk dariau ir, man regis, per daug miltų įdėjau. Neturiu svarstyklių, kažkur internete radau miltų gramatūros atitikmens skysčio mililitrais skaičiuoklę, tai ji nurodė 0,7 l miltų. Bet tešla gavosi tokia trapi, kad vos įstengdavau iškočiot 15 x 15 cm blynukus. Likusią tešlą įkišau į vos šiltą orkaitę, pašildžiau ir rezultatas – šiek tiek didesni blynukai, bet vistiek. Laidoje Beata tik brūkšt kočėlu ir dideliausias blynas jau ištiestas. O aš mojavau kočėlu kaip pasiutus – sukaitau ir pavargau. Sausainiai, tiesa, gavosi puikūs nuostabūs. Tačiau ar visos turėjot tiek vargo?
    Beje, black treakle nenaudojau, užtat HyperRimi radau tokį Dansukker firmos „Auksaspalvį sirupą“, kažkas tarp skysto medaus ir klevų sirupo. Ir Linos paminėtą Molasses cukrų dėjau.
    Ir dar vienas klausimas, ar tą glajų reik ant šiltų sausainių lieti, ar nebūtinai?

  12. Bu sako:

    Patikslinimas: nuėjau pas kaimynę, kuri turi virtuvines svarstykles, pasvėriau miltus ir staiga problema išsisprendė :) tiek tešla gavosi normali kočiojimui, tiek patys sausainiai puikūs! Ačiu Beatai ir gražių švenčių visiems!! :)

    • Kristina sako:

      Man tas pats buvo, kai kepiau pirmą kartą – sunkiai kočiojosi, labai trapūs buvo, o kaip su svarstyklėmis pasvėriau, tai viskas super.
      Tik prieskonių daugiau dėjau negu pagal receptą :)

  13. Ugne sako:

    Labai geras receptas,bet reikia tureti daug kantrybes :)

  14. ats sako:

    na is tikruju issikepti pabandziau bet pipiru neidejau. Skanus sausainiai isejo tik nekaip galaista pavyko uzdeti. Ar galit pasakyti kaip jus ta glaista tepate?

    • tiesiog paslakstau ir viskas….sumaisot cukraus pudra su citrinos sultimis iki tishtos kosele bet kad teketu ir palaistot:)

      • ats sako:

        Ačiū linksmų švenčių! :)

      • Renata sako:

        Labas,

        naktineju su sausainiais kol skalbiasi vaiko vystyklai :) ) netikiu pati kaip sekmingai gaunasi! tik kuo ploniai reikia iskociot, netgi ploniau nei monetos storis, tuomet jie tokie trakst trakst labai gaunasi man :) kaip ir sakei, ant 160 ikaitinau orkaite ir uztenka 10 min. Visko emiau dvigubai, tesla pasidalinau i 7 maziukus pagrandukus ir laikiau saldytuve 1 valanda. 1 pagrandukui 1 bleka gaunasi :) mano sausainiai siemet angeliuku formos. Aciu uz ideja! Sekmes visoms

      • Renata sako:

        Beje, o ta glazura papuosimui ant karstu reikia daryt? maniskiai jau pravese, bet gal yra budas ir atvesusiems?:)

  15. receptas sako:

    Labadiena.Per laidą jūs sakėte kitokkį receptą ar nieko nebus jai darysiu pagal jį?

  16. Agne sako:

    kaip suprantu, šių sausainių receptas pateikiamas 15-oje laidoje, besiruošiant Kalėdoms. Tačiau kiek susimaišiau kaip čia skaniau.. vadovaujantis laida ar čia pateiktu receptu. Nes laidoje dedamas medus, nerafinuotas cukranendrių ir baltas cukrus, o čia black treakle ir kuo rudesnis cukrus :( dėl prieskonių nesutapimų, tai niekis, taip ar taip, kiekvienas jų pagal savo skonį deda..

  17. Karameliniai sausainiai sako:

    Sausainiai gaunasi iš tiesų skanūs, tačiau tai daugiau ne imbieriniai sausainiai, o karameliniai sausainiai su imbiero skoniu. Gaunasi ploni ir traškūs.

  18. Jolanta sako:

    sitie sausainiai nerealus…naujiems metams vel kepsiu, nes labai greitai isgaravo…

  19. labai skanu!! sako:

    nuostabus sausainiai!!!! gana paprastas receptas ir pasidaro palyginus greitai, bet skonis NUOSTABUS!!! :) ))

  20. Kardamonas sako:

    Turiu klausimėlį. Jei pirkti iš karto maltą kardamoną, vietoj pumpurėlių, tai iš kur žinoti, kiek reikia dėti kardamono jau paruoštų miltelių?

  21. dėl cukraus sirupo sako:

    Kaip suprantu, tas „black treakle“ yra tamsus kartokas cukraus sirupas? Aš jau keletą metų kepu plonus trapius imbierinius susainius. Kur jų receptą radau, jau nepamenu. Jame buvo įrašytas deginto cukraus sirupas ir paaiškinta, kaip jį pasigamint. Aš manau, čia tas pats. Reikia kelis šaukštus cukraus pakaitint karštoj keptuvėj, kad išsilydytų ir parudutų, tada įpilt vandens ir išmaišyt kaitinant. Vandens pilu iš akies, jei matau, kad vėsdamas dar nori stingti, dapilu ir vėl pakaitinu. Gaunasi toks beveik kaip vanduo skystas. Jis šaldytuve gali stovėt labai ilgai (vienąkart gerkai per daug pasidariau, tai ir kitų kalėdų jis sulaukė šaldytuve užmirštas:) Kuo labiau padegini cukrų, tuo rudesnis sirupas, o keičiant sirupo kiekį tešloje, galima pakeist sausainių tamsumą.
    Kažkaip labai daug ir nelabai aiškiai aš čia prirašiau, bet gal kam bus naudinga, nes kaip suprantu parduotuvėse vis dar sunku jo rasti;)

  22. Plonų sausainėlių kočiojimas sako:

    Bandžiau šiandien sausainiukus pagaminti – super gavosi. Kaip iškočioti tikrai ploną tešlą buvau skaičiusi štrudelio recepte, puikiai tiko ir šiame. Reikia patiesti sviestinį popierių ant jo tešlą, o ant tešlos (šiek tiek pakočiotos) vėl sviestinį popierių ir kočioti tešlą per jį. Puikiai gaunasi plonut plonutėlė tešla. Po to formeles tik įspaudžiau, nenuėmiau nuo sviestinio popieriaus. Aišku gauasi daug netandartinių sausainukų tarpuose tikrųjų, tačiau namuose manau tikrai atsiras smagurių, kurie bet kokių formų sausainiukus sudoros, na o garžiuosius galima pasilikti šventei.

  23. Puikus receptas! sako:

    Jau atidariau Kelediniu kepiniu sezona. Sie imbieriniai sauainiukai gaunasi liux ir skonis puikus!
    Tik vietoj black treakle naudojau molasses. Manau kad tai labai panasu ar net tas pats?!
    Beje, pasidalinsiu patirtimi – teslos nesaldziau, kociojau is karto per sviestini popieriu ir labai lengai isikociojo. Padariau didiziuli plona, lygu blyna per rekordini laika :) O sausainiukus nuo stalo „nugramdziau“ su aliejuota torto lopetele, paskui atsargiai nuo lopeteles i skarda nustumiau. Puikiai pavyko – beveik nei vienas sausainiukas nesuluzo :)

  24. rytoj gaminsiu! sako:

    Sveiki :) jau rytoj pulsiu treniruotis, kad sventems galeciau prikepti paciu skaniausiu :) Tik norejau paklausti, ar reikia citrinu sulciu naturaliu? sumaisisus su cukraus pudra gaunasi baltas grajus.. O ka dar ideti kad gautusi kitokiu spalvu?

  25. Sonata sako:

    aprašyme kaip kepti, nurodoma kad ištirpus produktams, puodą nukelti nuo ugnies, o knygoje „Metai Beatos virtuvė“ dar pavirti 5 minutes. Tai kaip yra iš tiesų?
    Aš paviriau ir man sausainiai įgavo tokį kaitinto sviesto skonį, kaip kad vaikystėje kaitindavome sviestą su cukrumi keptuvėje. Ar taip ir turi būti???
    Nes man nelabai patinka tai…gerai kad daug kvapnių prieskonių, tai kažkiek nuima tą skonį, bet kodėl taip neatitinka receptas?
    Bet šiaip sausainukai tikrai skanūs ir kalėdiniai :-)

    • aha čia toks klausimas dėl to virimo, yra taip, jei paverdam sirupą, tai cukrus tirštėja ir sausainiai įgauna daugiau karamelės skonio, svarbiausia kad produktai visi ištirptų….
      Man patinka pavirti nes tada galima labai plonai iiškočioti tešlą, ir jie tokia išeina skandinaviški plonučiai traškūs,
      dėl kaitinto sviesto skonio….hmm tai individualus dalykas, aišku skoniui įtaką turi ir sviesto kokybė…šiaip sviestas tokiuosse užimta tik nedidelę dalį ir vientisai įsilieja į visą gamą, nebent sviestą prieš tai išlydėte ir gerokai pakaitinote, kad jos pieno liekano/ baltymai suspirgo ir tada jau tikrai jausis kepinto sviesto skonis….

  26. Kazkas nepavyko :( sako:

    Niekaip nesuprantu kodėl šiais metais man tokie kieti sausainukai gavosi :( Per minutę istraukti iš skardos sukietėjo, kad kai juos bėriau į dėžutę, tai lyg akmenukus būčiau bėrusi.. Atsikąsti irgi rizikinga.. Nu tikrai kažkas ne taip..

    • Kieti jie ir turi būti….jei ploni tai tikrai bus butinai kieti ir traškūs, jei stori tai tas kietumas nėra labai malonus sutinku, bet trapių sausainių ant eglutės nepakabinsite ir ilgai neišlaikysite…ypač kieti galėjo išeiti dėl pernelyg dosnaus miltų kiekio ir pernelyg ilgo virimo sirupo…tiknoriu pasakyt, kad jie ir turi būti kieti tokia jų prigimtis…

    • Sonata sako:

      ir mano kieti, bet dėl to nepergyvenkite, įdėkite į maišelį, šalia nuluptą obuolį, pabus dieną, kitą ir prisitraukę drėgmės paminkštės, arba išnešti į vėsią drėgnesnę patalpą, irgi tampa minkštesni kaip meduoliai :-)

  27. As sako:

    O man kažkas nesigavo….Viskas lyg ir buvo gerai susiminkė nuostabiai įdėjau į šaldytuvą ir išėmus buvo tokia kieta tešla, kad ji nė atšilus normaliai nesiminkė. Kitaip tariant gavosi šlapias smėlis :( Kaži kodėl?

  28. Monika Armonik sako:

    Esu iš tų, kurios gamina tik kartą ar du per metus. Tad kulinariniai gebėjimai mano ne kokie. Bet turiu tokią tradiciją, būtinai kepti imbierinius sausainius prieš šventes.
    Na žinokite labai džiaugiuosi šiuo receptu, kiek esu išbandžiusi – šis pats skaniausias ir pats lengviausias ir visokiausias -iausias :) Esu iš švedų kompanijos, ir kiekvienais metais kolegos iš Švedijos mums visuomet atsiunčia imbierinių sausainių. Na tai net nežinau kurie skanesni ar tie, kuriuos atveža, ar šie, kepant pagal Beatos receptą. NEREALŪS!!!

  29. Kiek šaukšteliais matuojant reikia dėti malto kardamono? :P sako:

    Sveiki ;) Man iškilo klausimas, kiek šaukšteliais matuojant reikia dėti malto kardamono? :) Gal kas jau ir klasė ir į šitą klausimą jau atsakytą, bet labai jau tinginėlė esu ir tingiu skaityti visus komentarus :) ačiū už atsakymą ;)

  30. beraštė :D sako:

    jėėėtau kokia aš beraštė :D pataisymas : ,,atsakyta“ ir ,,klausė“ :D

  31. birute sako:

    oho kokie puikus sausainiukai!!!! minkem, kociojom, deliojom formeles su dukryte ilgai. Po visko, net nebebuvo noro ragauti, bet kai dukryte pradejo snioti viena po kito – nesusilaikiau ir as :) Labai skanus!

  32. July sako:

    Tobuli sausainukai, kepam su dukryte ir su visa seima smaliziaujame. Aciu uz puiku recepta!

  33. Diana sako:

    Sausainiai nuostabūs! Produktus susipirkti šiek tiek gaunasi brangokai, bet iš jų ohohoho kiek sausainių gaunas :D dovanojau juos, tai visi labai gyrė, ir nors kepiau iš dvigubo kiekio produktų, jų neužteko, nes norėjosi dar ir dar ir dar :D

  34. Viktorija sako:

    Beata, nuostabūs sausainiai. Prikepiau labdaros mugei Graikijoje, kadangi visiems labai patiko, dosniai prisidėjom prie aukos. :)

  35. Viltė sako:

    planuoju gaminti šiuos sausainiukus, tačiau iškilo šioks toks klausimas..Ar tiktų rudasis cukrus kaip pamaina to prašmatniu pavadinimu cukraus?:)) Lietuvoje parduotuvėse tokio nei su žiburiu nerasi..

  36. agne sako:

    Koks kiekis miltu dedasi?

  37. Tekila sako:

    Muscovado mačiau Prismoje, tiesa, ties išpirkimo riba buvo :)
    O aš tiek melasos, tiek muscovado nusipirkau „Sveikuose produktuose“ :)

  38. Anilda sako:

    ar galima sviestą keisti kepinių margarinu?

  39. as sako:

    Vakar kepiau, vietoj grietinėlės naudojau grietinę ir cukranendrių cukrų, gavosi puikūs sausainukai, ačiū Beata:)

  40. Neringa sako:

    Norėjau paklausti kiek reikia dėti malto kardamono? 8 šaukštelius???
    Ačiū

  41. akvile sako:

    sveiki, o vietoj giretineles galima deti piena?

  42. akvile sako:

    o kiek mazdaug sausainiu gaunasi? pasidariau jau tesla ir galvoju, kad reik daryti antra norma :D

  43. Neringa sako:

    Labai skanūs ir trapūs sausainiai gavosi. Ačiū už receptuką ;)

  44. Gamintojas sako:

    Ar galima vietoj grietineles deti grietines?

  45. Laura sako:

    Sveiki, planuoju ryt kepti bet va neradau niekur to sirupo bet turiu klevų sirupo – ar toks tiktų ? ar vis dėlto medus geriau?

  46. skaiste sako:

    tokiu sausainiu galima rasti kai nereikia tiek daug :-) ingrindijantu,tiesiog reikia miltu, imbiero cukraus

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.