8241
Beatos virtuvė

Pieniškos bandelės ir „sraigės“ su alyvuogių įdaru

(65)

Šiltos, kvapnios ir minkštos bandelės tiks prie visko. Ypač tinka valgyti su sriuba ar tiesiog arbata.

Reikės:
  • Tešlai:
  • 300 ml pieno
  • 25 g mielių
  • Žiupsnelis cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 500–550 g miltų
  • 2 nubraukti šaukšteliai druskos
  • 3 šaukšteliai cukraus
  • Aliejaus dubeniui ištepti
  • Kiaušinis bandelėms patepti
  • Aguonų, sezamo pabarstyti
  • Alyvuogių įdarui:
  • 2 saujos alyvuogių
  • Pora ančiuvių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Rozmarino šakelė
  • Kiaušinis bandelių viršuje
  • Sezamo, aguonų viršuje

 

Viena mielinė tešla, kuri yra tiesiog pagerinta (nes yra pieno ir cukraus), o rezultatai du: iš vienos pusės tešlos padariau mažytes bandeles, kurias pabarsčiau aguonomis ir sezamo sėklomis, o iš kitos tešlos padariau „sraiges“ su alyvuogių ir rozmarino įdaru. Jos labai puikiai tinka prie pomidorų sriubos. O bandelės tiks prie visko. Filmavimo grupė tiesiog buvo užburta, kaip skanu yra šiltos minkštos bandelės…

 

Kaip paruošti:

Tešla.

Jei galiu, aš visada stengiuosi naudoti šviežias mieles. Jei šviežių nėra, tai naudokite džiovintas. Vieno pakelio, kuriame paprastai būna 7 gramai, turėtų pakakti, bet vėlgi priklauso nuo sausų mielių tipo, taigi, visada paskaitykite ant pakelio, kas parašyta.

Pradedu aš visada nuo pieno. Pieną užkaitinkite iki beveik virimo ir atvėsinkite iki kūno temperatūros.  Aišku, galima naudoti nevirintą pieną, bet kulinarijos mokykloje mus mokė, kad pieną reikia pakaitinti, norint sulaukti geriausio rezultato, nes tada suyra fermentas, kuris nelabai draugauja su mielėmis. Taigi, kadangi mokykloje visada užvirindavome, o paskui vėsindavome pieną, taip ir dabar darau.

  1. Beveik iki virimo pakaitinkite ir po to atvėsinkite pieną iki kūno temperatūros.
  2. Miltus persijokite. Visada gerai įnešti daugiau oro į juos.
  3. Tada suberkite cukrų ir druską, išmaišykite.
  4. Du šaukštus pieno atvėsusio užpilkite ant mielių ir įberkite žiupsnelį cukraus. Išmaišykite ir leiskite pradėti mielėms putoti. (Aš kartais neturiu kantrybės ir nelaukiu, visada pavyksta.)
  5. Kiaušinį įmuškite ir išmaišykite su atvėsusiu pienu.
  6. Miltus sudėkite į dubenį, padarykite tokį šulinį ir į jį supilkite mieles, taip pat beveik visą pieną su kiaušiniu. Šiek tiek pieno (apie 50 ml palikite nesupilto), nes galbūt tiek neprireiks.
  7. Dabar viską šaukštu išmaišykite ir kai jau nebegalėsite šaukšto judinti tešloje, imkitės minkyti rankomis. Tešla gali būti gana lipni, bet atsilaikykite pagundai įdėti daugiau miltų, dar paminkykite. Kuo daugiau minkysite, tuo labiau miltai brinks ir nustos lipti. Jei tikrai tešla atrodo labai minkšta, pilkite dar miltų, bet vis minkykite…
  8. Iš dubens perkelkite minkymą ant stalo. Jei labai limpa prie rankų, rankas švariai nusiplaukite ir vėl minkykite, jei labai limpa – įberkite miltų. Paminkykite tešlą geras 10 minučių, kad ji pasidarytų vientisa, elastinga, blizgi.
  9. Dubenį ištepkite aliejumi ir padėkite tešlą į jį, uždenkite drobiniu rankšluosčiu arba maistine plėvele. Padėkite šiltoje vietoje maždaug valandai, kad pakiltų.
  10. Kai pakils, išimkite ir keliais judesiais suminkykite viską, kad tešla nusileistų.
  11. Dabar iš tešlos darykite bandeles. Galite jas pasverti, kad visos būtų vienodos. Apie 30 g yra labai optimalus ir dosnus kiekis.
  12. Bandeles išdėliokite ant kepimo skardos, ant kurios kepsite, ir leiskite joms pakilti dar kartą. Pridenkite plėvele, kad neišdžiūtų. Jos turi jei ne padvigubėti, tai bent jau tikrai ženkliai pakilti.
  13. Tada patepkite bandelių paviršių išplaktu kiaušiniu, pabarstykite aguonomis ir sezamo sėklomis.
  14. Kepkite apie 15-20minučių gerai įkaitintoje orkaitėje (210 C). Po penkių minučių sumažinkite iki 200 C.

Ar iškepę, patikrinsite akimis. Bus pasipūtę, parudavusios, gardžiai kvepės, o pakėlus jausis lengvos ir patapšnojus pirštu garsas bus kaip į tuščia puodą…

Jei darysite sraiges su alyvuogėmis, tai pusę tešlos atskirkite.

Alyvuogių įdaras:

Susmulkinkite virtuviniame kombaine arba peiliu alyvuoges, ančiuvius, rozmarino spygliukus su vienu šaukštu aliejaus.

Tešlą iškočiokite ar ištempkite rankomis iki stačiakampio formos (kad būtų apie 1-2 cm storio).

Ant jo užtepkite sluoksnį alyvuogių masės, suvyniokite vyniotinį, siūlę padėkite taip, kad vyniotinis ant jos sėdėtų. Aštriu peiliu supjaustykite 2-3 centimetrų pločio apskritimais, išdėliokite juos ant riebalais pateptos arba miltais pabarstytos skardos ir leiskite pakilti. Pridenkite plėvele arba rankšluosčiu, kepkite karštoje orkaitėje taip pat, kaip ir paprastas bandeles.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (2 balsai, vidurkis: 5,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. ugne parašė:

    mmmmmmm kaip skaniai atrodo eisiu kepti siu bandeliu manau kad bus skanu,tik be alyvuogiu ju nemegstu 😛

  2. ugne parašė:

    man kilo klausimas.kodel i mieline tesla nesideda riebalai?o gal juos uzmirsot?

  3. Luka parašė:

    Laidoje kepi abi bandelių skardas iš karto, gal yra naudojamas įpatingas orkaitės rėžimas?

  4. Dėl bandelių tešlos recepto parašė:

    Sveiki, stebejau laida, kai buvo rodomas sis receptas ir pastebejau neatitikima. Bandeliu recepte rasomas 1 kiausinis patepimui, taciau teslos darymo eigoje viena kiausini reikia imusti ir ismaisyti kartu su pienu. Laidoje taip pat rode, jog kiausinis turi buti teslos sudetyje.

    • Beata Nicholson parašė:

      taip taip taip pabego kiausinis….labai gerai kad pastebejote bėglį, tuoj bus gražintas prie aprašymo…bet iš esmės, net jei padarysite tešlą be kiaušinio, ji vistiek bus gera, kiaušinis ja praturtina ir minkština, ir tuomet mažiau reikia dėti pieno, nes jis taip pat drėgmė…taigi nėra didžiausias nuopolis, to kiaušinio nebuvimas, bet labai ačiū, kad pastebėjote tą pabėgusį kiaušinį :))

  5. Dėl bandelių tešlos recepto parašė:

    Oi atleiskit, pamaciau pasislepusi 1 kiausini…:D Suklaidinau 😀 Atsiprasau…

  6. m parašė:

    Pagaliau !!! pagaliau !!! pirma karta gyvenime taip gerai iskilo mieline tesla!!

  7. Martyna parašė:

    Sveiki, norėjau paklausti dėl šių bandelių recepto. Šiandien jas kepiau ir jos išėjo kietokos. Atrodo viska dariau pagal receptą. Ar tai galėjo nulemti per mažas kiekis pieno? Ar perkepiau, nes pabijojau kepti tik 20 minučių, tad kepiau 25.

  8. vaida parašė:

    na man irgi keista kad nesideda i tesla riebalu, bandeles tada turetu buti kietos ir nelabai purios, nes kiek zinau riebalai suteikia purumo ir sausumo,tarkim vien del to riebalu dedame i pyraga.na bet pabandysiu pagaminti taip kaip parasyta:)

  9. vaida parašė:

    dar norejau paklausti.. o jaigu vietoj paprastu slapiu mieliu idesiu sausu?tiek gramu kiek nurodyta recepte

  10. Jolanta parašė:

    mmmm Beata, jos nepakartojamos, tik ka ju issikepiau, minkstos, tirpsta burnoje, pasidariau ir su lasinukais:) vyras jas dievina:)
    Esu nuolatine Jusu gerbeja, beveik visus uzsirasytus receptus is Jusu laidos esu pagaminusi ir nei vienas iki siol nenuvyle:)Deka sios laidos pradejau gaminti ivairesnius patiekalus ir mano seimai tai labai patinka:)
    Aciu Jums labai tik skaniu ir idomiu patiekalu Jums ir Jusu laidai:)

  11. Skaniausios pasaulyje bandeles parašė:

    Aciu uz nepakartojama recepta;)Bandeles gavosi nuostabios,visai seimai patiko:)Sekanti karta darysiu su idaru viduje!Dar karta Aciu uz puiku recepta.

  12. :) parašė:

    super gavosi bandeles- tik dariau is akies ir naudojau sausas mieles- gavosi puikiai- per vakara viskas buvo suvalgyta- ir dabar tai jau savaitgalio skanumynu patapo 🙂

  13. Eosta parašė:

    Pirmą kartą gyvenime supratau žiūrėdama laidą kaip ta tešla iš lipnios pasidaro nelipni, pasirodo: minkai, minkai , minkai iki pažaliavimo 😀 Anksčiau miltų prikraudavau papildomai ir aišku vietoj bandelių krimsdavau betoną, todėl ačiū Beatuk, kad pagaliau suvokiau tą paprastą tiesą kepdama šias bandeles. Gavosi nepriekaištingai!

  14. ausra parašė:

    kepiau sias bandeles su cinamonu gavosi labai skanios, purios visiems labai patiko!buvo suvalgytos dar siltos!:)))

  15. Bandeles parašė:

    Labai super bandeles. 😉

  16. su lasinukais parašė:

    aciu uz receptuka 🙂 bandeles su lasinukais gavosi nuostabios.. tik norjosi kad daugiau ju butu 😀 kita karta dvigubai daugiau kepsim nes suvalgem per 15 minuciu dar siltutes.. baisu 🙂 bet per sventes galima 🙂

  17. Kaip tepti kiaušiniu? parašė:

    Turiu klausimą,
    kepiau ką tik šias bandeles, tačiau tepant kiaušiniu jos pradėjo smegti ir gavosi ne tokios iškilusios kokių norėčiau. Kodėl taip išėjo?

  18. silva parašė:

    šiandien kepiau pagal šį receptą ,vienas su lašinukais kitas su obuoliais pabarstytais cukrumi ir cinamonu.Laaabai skanu,niam niam

  19. silva parašė:

    šiandien kepiau pagal šį receptuką,vienas su lašinukais kitas su obuoliais pabarstytais cukrumi ir cinamonu.Labai jau skanios.

  20. tobulos parašė:

    Vyras priverte i bandeles idet lasinuku su svoguniukais,labai tingejau nes labai velu jau buvo o ir tesla jau gerai pastovejus.Padariau su tais lasinukais o likusius su cinamonu cukrum ir sezamo seklom uzbarstytus,na ir kai iskepe ,tai galiu saziningai pasakyt,kad dar nesu ragavusi skanesniu bandeliu su lasinukais ! Ir dar pacios iskeptu pirma karta !Nuostabu !Ačiu tau Beata,
    Ir sveikinu atradus savo kelia Sekmes Tau!

  21. Jolanta parašė:

    Tikrai aciu Beatai uz nuostabius receptus. Neatlaikiau ir issikepiau siu bandeliu siandien ir as. Tobulos. Vaikai kempsa pilna burna, o ir man labai skanu 🙂

  22. Greta parašė:

    Labai skanios bandelės, super, rekomenduoju visiems!

  23. Laputė parašė:

    Tai tikrai skanios bandeles…as jas palei sia diena kepu ir su įvairiais įdaru ir be jų. Mano dukrai ir jos draugėms labai šios bandeles patinka

  24. As parašė:

    Nuostabiai nuostabi ir maloni darbui tesla.! 🙂 Super man patiko. Idaras i widu ir bandeles niam niam :)))

  25. Super bandeles parašė:

    Aciu uz puiku recepta,pats kepu jau antra karta,gaunasi puikiai,ypac su lasinukais, tik noriu paklaust kepant didesnį kiekį, tarkim dvi skardas ar reiketu jas sukieist vietom po kazkiek minuciu,ir ar kepti reiketu virsus -apacia,kaip ir viena skarda ar reiketu kepti karsto oro sraute?

    • Beata Nicholson parašė:

      na kaip cia pasakius, galima ir sukeisti, bet is tiesu tai ishkeps ir be keitimo, tik virsutines istraukite kokiom 5 min anksciau, uz apatines….kol virsutines ves apatines baigs kepti

  26. bandelės parašė:

    Sveika Beata tavio receptas tikrai geras ir skanus tokios paparastos bet tokios skanios viniotinuka tepiau su varkės-nektarino-banao įdaru lb skanu varške buvo plakta su šais vaisiais mažyliai dukrytei tačiau liko tai ir suvartojom.Liuks!!!

  27. Jolanta parašė:

    tikrai labai skanios bandelės 🙂 pirmą kartą kepiau, gal šiek tiek ne taip iškilo bet vistiek labai skanu buvo, primena man kažkiek pienišką batoną 🙂 o šauniausiai tai, kad šitas bandeles galima ir su sriuba ar pertepus kuo valgyti ir su įvairiais įdarais kepti 🙂 ačiū už receptuką 🙂

  28. Greta parašė:

    Šiandien kepiau. Kai bandelės atsirado ant stalo, teko kelias gelbėti, kad liktų rytoj pusryčiams. 🙂 Jos nuostabios! Ir svarbiausia labai lengvai gaminamos 🙂

  29. Ežiukas parašė:

    prisiskaičiau komentarų, lekiu į parduotuvę pirkt produktų ir bandysiu išsikepti bandeles 🙂 na jau labai skaniai atrodo 🙂

  30. Dalia parašė:

    kilo klausimas, koks kiekis bandelių gaunasi? Noriu iškepti vaiko gimtadieniui, tačiau nežinau, ar dvigumą, ar trigubą porciją daryti

  31. Evelina parašė:

    užpuolė ir mane entuziazmas tas gardžiasias bandeles kepti, vakar po darbo didvyriškai atstovėjau virtuvėje… bandelės gavosi neblogokos, bet iškepė labai greitai (kokios 7min) ir labai jau stipriai mielių „aromatas“ jautėsi. Galvoju, kad turbūt kažką darau ne taip, nes visada su mielėm tas „aromatas“ nosį muša… Ką nors patartumėt?…

    • Beata Nicholson parašė:

      gal per daug mielių dedate? sumažinkite mielių kiekį dvigubai ir tešlą kildinkite ilgiau, pvz per naktį vėsioje vietoje, bus skonio daugiau mielių aromato mažiau, arba jei mielės erzina, galite gaminti tik su naturaliu raugu….su juo aišku reikia susidraugauti ir ne taip viskas paprasta, reikia jo turėti ir mokėti su juo elgtis, bet jei mielės nepatinka, yra būdų kaip jų išvengti…Beje karštų bandelių kvapas mielinis ryškesnis, nei atvėsusių

    • Beata Nicholson parašė:

      Evelina, aptikau jūsų blogą, patiko ačiū

      • Evelina parašė:

        ačiū 🙂 uostysiu šįvakar, liko nuo vakar vakarienės 🙂 o kildinti per naktį man niekada neatėjo i galvą – maniau, bus per ilgai? su raugu draugaut dar nebandžiau, pirmiau reikia prisijaukint mieles, o po to jau bus matyt 🙂
        o šiaip tai toks keistas jausmas – Beata juk šiaip ar taip žvaigždė, o va taip ima ir atsako išsamiai į eilinės nelabai vykusios kepėjos klausimą. Labai miela ir šilta, praskaidrino dieną, ačiū darkart 🙂

  32. Bandeles parašė:

    Labas Beata, norejau paklausti ar vietoje mieliu galima naudoti sausa rauga? 🙂 aciu

    • Beata Nicholson parašė:

      žinoma kad galima tik reikia skaičiuoti proporcijas kiek jo reikia, ir ilgiau visas procesas užtrunka…bet iš esmės ir raugas ir mielės yra tas ptas dalykas tik vienas pramoninis nuspėjamas ir aktuvus, o raugas yra sunkiau nuspėjamas ir laukinis 🙂

  33. Laidos ivertinimas parašė:

    Miela Beata,

    orkaiteje jau kepapas mane sios bandukes…. Viska dariau pagal recepta III knygoje, tik vietoj svieziu mieliu naudojau sausas, kap rasete, du pokelius po septynis g…. Kad tesla pakiltu, laikiau iki trisdesimt laipsniu pakaitintoje orkaiteje.. Pienas irgi buvo atvesintas iki kuno temperaturos…Klausimukas…. Tesla gavos kietoka, nors viska dariau aklai sekdama recepta ir tesla visiskai nepakilo…. Nepakilo net po to, kai suformavau bandeles, ir kaip Tu rasei, reik dar pakildinti, kad bandeles padvigubetu… Bet man tesla apsoliuciai nepakilo… Ka galejau padaryti ne taip???? Nes bandeles tikrai skaniai atrodo, norisi jas kepti ir kepti…

  34. Laidos ivertinimas parašė:

    Tiesa, kaip rasete, nelaukiau, kol mieles suputos bet minejote, kad ir taip gaunasi) Gal cia suo pakastas, kad tesla nepakilo??? Aciu uz atsakyma:)

  35. Aiste parašė:

    K tik iskepiau… Gavosi kietos ir sausos, minkant taip pat jautesi, kad teslayra kieta… Nors viska dariau pagal si recepta:(

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Aiste, net nežinau ką pasakyti, jums kepiniai yra menas, reikia jausti ir daryti širdimi, jei tešla per kietą nebijokite įdėti daugiau vandens ar pieno…Skirtingai miltai skirtingai drėgmę geria, tikiuosi kitą kartą povyks…

  36. laidos ivertinimas parašė:

    iskepe mano bandutes….Tokios pat mazytes ir neiskilusios…. Atrodo tai graziai, bet jos kietos kaip akmuo ir sausos.Net vaikas nevalgo:(((

  37. AS parašė:

    aciu, Beata, kad atsakete…. bet kuriuo atveju, bandysiu kepti dar kartą:)

  38. super parašė:

    Bulkutes superines!!!!! Ka tik issikepem su dukryte. Pakilo sauniai. Purios,lengvos,minkstutes 🙂 Pirma karta tokios gavosi!!! Aciu uz nuostabu receptuka!

  39. nutarusi pabandyti parašė:

    Sveika Beata, o gal kuri nors seiminke jau bandziusi kepti sias bandeles, man kilo toks klausimas: recepte rasoma, kad isdeliojus bandeles jas reikia pridengti plevele kad neisdziutu ir leisti pakilti… Klausimas: ar ta plevele neprilimpa prie bandeliu virsaus kol jos pakyla?
    Gal kiek blondiniskas klausimas 🙂 bet pirma karta kepsiu ir nesinoretu kad nepasisektu kas nors ir neatmustu noro issikepti ju 🙂

  40. Eglė parašė:

    Laba. Vakar vėlokai pasikepėm Jūsų skanučių bandelių :). Nakčiai daug nevalgėme, o ryte jos buvo ko tai kietos…… 🙁 Gal ką patartumėte, kaip laikyti bandeles, ar ką? Ačiū.

  41. sausos mieles parašė:

    Labas Beata.
    norejau paklausti, kaip tesla daryti su sausom mielem? tas mieles tiesiog su miltais sumaisyti ir deti kt. produktus ir minkyti? 🙂
    nes tas sviezias mieles pries tai dar pakildint reikia, niekad nedariau su sausom todel idomu pasidare, aciu 🙂

  42. Greta parašė:

    Vakar isbandziau. Nuostabios, labai patiko. Suvalgem per keliolika minuciu, Aciu, Beata!

  43. Juste parašė:

    labas, kazkada negalejau pakesti gaminimo, taciau po tavo , Beata, receptu isbandymu, pamegau 🙂 turiu toki klausima, ar galima prigaminti teslos ir ja uzsaldyti?

    • Beata Nicholson parašė:

      žinoma kad galima, tik atšildyti lėtai reikia paskui, tai yra padėti į šaldytuvą per naktį, ar trumpiau ant stalo kambario temp, nedėkite tik į mikrobangę atšildymui paskui

  44. Liucija parašė:

    Kažkada buvau bandžiusi kepti mielinę „pynę“- nesigavo, sakiau, niekada negaminsiu nieko iš mielių. Draugas užsiprašė bandelių, teko mesti sau iššukį. Ogi tešla pakilo! Pirma darbo pusė pavyko. Dabar bandelės laukia skardoje, kol įkais orkaitę, na ir kepimo procesas. Tikiuosi galutinis rezultatas nudžiugins. O įdarui maišiau tuną su virtu kiaušiniu 🙂

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.